Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

1reactie

Oud-wethouder Hans Witteveen overleden

In de nacht van zaterdag op zondag is oud-wethouder Hans Witteveen op 81-jarige overleden. De gezondheid van deze in Rotterdam geboren Helmonder was de laatste jaren met grote stappen sterk achteruit gegaan.
Namens de VVD was Hans Witteveen van 1998 tot begin 2001 wethouder van Financiën (ten tijde dat Wim van Elk burgemeester was). Hij werd opgevolgd door Trix Houthooft. In de periode 1994 tot begin 2001 zat hij in de Helmondse gemeenteraad. Daarvoor was hij tot 1990 VVD-wethouder in Geldermalsen (provincie Gelderland). Daar trad hij destijds af vanwege een liefdesrelatie met collega wethouder Jos Wouters van de PvdA, met wie hij daarna voor de rest van zijn leven is getrouwd.
Hans Witteveen was lid bij het Schutsgilde St. Catharina Helmond. Zij laten weten dat hij broederschap, dienstbaarheid maar vooral trouw hoog in het vaandel had staan. In 2000 schoot hij zich daar tot Ere-koning. 6 Jaar later slaagde hij erin het laatste stukje hout van de koningsvogel te laten vallen en werd hij Koning (zie de foto rechtsboven) van dit gilde.
De crematie van Hans Witteveen vindt vrijdagmiddag plaats in uitvaartcentrum Berkendonk.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
50reacties

Stijkel: Hondenpoep

Het zomerreces staat voor de deur, iedereen komt langzaamaan in de vakantiestemming. Er wordt weer meer buiten gespeeld door de kinderen en gebruik gemaakt van het openbaar groen. En wat zien we overal om ons heen liggen, hondenpoep! De overlast van hondenpoep is al tijden een grote bron van ergernis voor veel mensen. Kinderen komen thuis met poep onder hun schoenen, onze ouderen rijden er met de rollator doorheen en zelfs de speelgelegenheden zijn vervuild met hondenpoep. Ook de mensen die werken in het openbaar groen worden regelmatig geconfronteerd met hondenpoep. Overlast van hondenpoep blijft een bron van ergernis. Zowel baasjes als mensen die geen hond hebben, staan vaak lijn recht tegenover elkaar en wijzen naar de gemeente die het probleem zou moeten oplossen. Dat is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan.Lees verder »

6reacties

Grote schade door autobrand onder carport

Onder een carport tussen 2 woningen aan de Hendrik van Ekertstraat in de Helmondse Binnenstad is rond 2.30 uur brand uitgebroken. De geparkeerde auto en de dubbele carport liepen daarbij grote schade op. Ook de betreffende huizen liepen schade op en zijn er ruiten gesprongen.
De brand werd door voorbijgangers ontdekt. Zij belden direct 112 en konden met grote moeite de al slapende bewoners wekken. Zij moesten hun woningen via het raam verlaten. De oorzaak van de brand wordt nog onderzocht.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

In de reacties hieronder staat een update.

8reacties

Véél mis bij een café in het centrum

Bij een controle van een café in het centrum heeft het Peelland Interventie Team (PIT) gisteravond een flink aantal overtredingen gesignaleerd.
Zo werd er in het pand illegaal gegokt en gerookt en bleek de boekhouding van de eigenaar niet op orde. Vanuit de gemeente is melding gemaakt van het feit dat de verplicht aanwezige leidinggevende dronken was, er niet werd voldaan aan de vergunningvoorschriften, dat de bewoning niet conform de Basisregistratie Personen (BRP) was en dat de brandwering tussen woning en café niet op orde was. En of dat nog niet genoeg was, is er ook nog mogelijke sociale zekerheidsfraude geconstateerd. Op basis van het in beslag genomen bewijsmateriaal zal verder onderzoek worden gedaan.
Bij deze actie waren naast de gemeente ook de politie, de Veiligheidsregio Brabant Zuidoost, de Omgevingsdienst Zuidoost Brabant, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de Afdeling Vreemdelingen Identificatie Mensenhandel (voorheen: Vreemdelingenpolitie), de Inspectie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Senzer betrokken.
We weten niet bij welk café er gisteravond zoveel mis bleek, want anders zouden we de naam ervan melden. Maar wellicht dat er Helmonders zijn die dat wél weten en het in de reacties hieronder melden.

4reacties

Goederentrein vannacht in brand gevlogen

Om 01.57 uur vannacht rukten de hulpdiensten uit voor een brand in een goederentrein op het Helmondse deel van het baanvak Eindhoven richting Deurne. De met 2 blusvoertuigen en Officier van Dienst gearriveerde brandweer had de brand snel onder controle. Er is niemand gewond geraakt. Waardoor de brand ontstond en wat de trein met diverse verschillende wagons vervoerde, weten we niet.
De trein kwam tot stilstand ongeveer ter hoogte van de spoorwegovergang Burgemeester Krollaan / Slegersstraat in Mierlo-Hout. De spoorbomen aldaar en die op de spoorwegovergang op de Mierloseweg bleven als gevolg van dit incident gesloten. Het treinverkeer in beide richtingen heeft enige tijd stil gelegen.
Harrie Fotografie was snel ter plaatse en maakte de onderstaande foto’s.

In de reacties hieronder staat een update.

6reacties

Cor van der Burgt lijsttrekker VVD

Cor van der Burgt (66) is gekozen tot lijsttrekker van de VVD bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Dat maakte wethouder Jos van Bree zojuist via Twitter bekend.
De in Stiphout woonachtige Van der Burgt is de huidige fractievoorzitter van die partij in de Helmondse gemeenteraad. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen was wethouder Yvonne van Mierlo de lijsttrekker, zij is inmiddels uit de politiek vertrokken.

In de reacties hieronder staan updates.

5reacties

Hennepkwekerij in overlastpand was al weg

Bij een ontruiming van een appartement aan de Kasteel-Traverse gisteren werden de restanten van een hennepkwekerij aangetroffen. Er stonden geen hennepplanten meer en er werd niemand aangehouden zo liet een woordvoerder van de politie weten. Normaal gesproken een berichtje voor de Opgerolde hennepkwekerijen-rubriek, echter….
Het betreffende appartement in Residentie Tramonde (schuin tegenover het politiebureau) werd gehuurd van een particulier. Omdat deze huurder voor een ieder veel overlast zorgde, wilde de eigenaar hem eruit hebben. Omdat je in Nederland niet zomaar een onwillige asociale huurder je huis uitkrijgt, moest de rechter eraan te pas komen. Gisteren was de officiële overdracht van het appartement en kon de eigenaar weer zijn woning binnen. De huurder bleek echter al gevlogen en eenmaal binnen werd een enorme puinhoop aangetroffen. De daarmee gemoeide kosten voor opruimen en herstel komen normaal gesproken voor rekening van de gedupeerde verhuurder.
Een andere huurder (en vriend van de nu uitgezette huurder) in dat appartementencomplex veroorzaakt ook al jaren veel overlast. Ook zijn overlast houdt verband met het dealen in hard- en softdrugs. De medebewoners zijn in overleg met de politie om ook hem aan te pakken. Een bange bewoner die absoluut anoniem wil blijven, vertelde ons: “Het is zo triest dat een enkele bewoner de sfeer hier zo kan beïnvloeden. Dit is een heerlijk complex om te wonen. Ik ben blij dat in ieder geval 1 van de 2 overlastadressen nu is opgeruimd. We kunnen niet wachten tot ook het andere stuk tuig eruit wordt gegooid.”

1reactie

Jonge god

Bouke Boender mag zich een jaar koning noemen van het St. Catharinagilde. Ik was er bij en mocht meemaken hoe deze jonge god op zondag 9 juli al zijn oudere gildebroeders te slim af was! Bouke kwam, zag en wist behendig het laatste stukje van de houten vogel naar beneden te schieten. Verbaasd, helemaal onder de indruk en met tranen in de ogen nam de bescheiden tamboer de felicitaties in ontvangst. De pastoor van de Lambertusparochie, de oudste Helmondse wethouder, diverse kopstukken uit de gemeenteraad en natuurlijk het ‘gewone voetvolk’ van het gilde haastten zich om de nieuwe koning de eer te betuigen die hij had verdiend.Lees verder »

14reacties

Tuerlings: Kunst, een duivels dilemma

De kunsten, een breed en subjectief begrip, onlosmakelijk verbonden met de menselijke cultuur. De een denkt bij de kunsten aan een schilderij in het Rijksmuseum, de ander aan ballet en weer een ander aan draaiorgels.

Ondanks het enorm brede spectrum aan zaken die je onder kunsten of cultuur kunt scharen, is er één gemene deler. Dat kunst en cultuur toegevoegde waarde hebben voor de samenleving, daar is men het wel over eens. Maar wat die waarde is? In een samenleving die meer en meer onder economisme gebukt gaat, wordt steeds vaker een kosten-batenanalyse gemaakt. Cultuur kun je verstevigen, maar ook ondermijnen en economisme is fataal voor die menselijke cultuur. Het is ironisch dat twee van de factoren die ons tot mens maken, die ons onderscheiden van dieren, zo slecht met elkaar door één deur kunnen. Een duivels dilemma dus.Lees verder »

26reacties

Naaktloper in Rijpelbergse bossen

Vanochtend is er rond 06.45 uur een naaktloper gesignaleerd in de bossen in de omgeving van Glanzerhof, Drenthehof en het wijkparkje in de Rijpelberg.
Een 64-jarige bewoonster die daar al 11 jaar vroeg in de ochtend haar hond uitlaat, werd op een smal pad plotseling geconfronteerd met deze naakte man. In zijn hand had hij een groene handdoek die echter niets bedekte. Nadat zij meteen geschokt naar huis ging en meteen de politie informeerde, is zij daar 2 uur later nog steeds hevig van ontdaan.
De bewoonster zag de man vanochtend voorafgaand aan dit het incident al een paar keer. Hij gedroeg zich toen al enigszins verdacht en was daarom op haar hoede zo vertelde zij ons. Hij droeg toen een spijkerbroek, bruin t-shirt en sportschoenen. Het is een behoorlijk grote goed uitziende man van tussen de 40 en 45 jaar. Hij heeft een kaal hoofd en een erg verzorgd baardje.

In de reacties hieronder staan updates.

1reactie

Automobilist rijdt lantaarnpaal omver (foto’s)

Op de Europaweg vond vannacht rond 2.00 uur een eenzijdig ongeval plaats. Een automobilist uit de richting Eindhoven raakte om ons onbekende reden van de weg en reed tegen een lantaarnpaal. De man is met onder meer verwondingen aan zijn hoofd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.
De politie heeft ter plaatse enkele getuigen gehoord om de oorzaak van het ongeval te achterhalen. De omvergereden lantaarnpaal viel op een boom waardoor een grote tak afbrak. De auto is door een takelbedrijf weg getakeld.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

6reacties

Helmondse Rus gepakt na aantreffen 8 gestolen auto’s

De politie is een onderzoek begonnen nadat gisteravond in Maren-Kessel (gemeente Oss) meerdere gestolen auto’s werden gevonden in een loods. Daarbij werd een 25-jarige Helmondse Rus aangehouden.
Even daarvoor was informatie binnengekomen dat vanuit Den Bosch een gestolen auto reed in de richting van Maren-Kessel. Bij een loods aan de Provincialeweg in die plaats was de auto vervolgens geparkeerd. Voor de politie reden om de loods binnen te vallen voor nader onderzoek.
In het pand werden daarop 6 andere gestolen auto’s gevonden, net als een grote hoeveelheid auto-onderdelen. Een vrouw die op het adres aanwezig was, werd niet aangehouden maar wel door agenten ondervraagd.
Kort daarop kwam bij de politie nieuwe informatie binnen over een ander gestolen voertuig dat vanuit Den Bosch onderweg was naar een toen nog onbekende plek. Agenten kregen zicht op de auto en lieten de bestuurder stoppen in Maren-Kessel. Deze 25-jarige Rus uit Helmond werd vervolgens aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. De politie onderzoekt of de zaken met elkaar in verband staan en sluit nieuwe aanhoudingen niet uit.

In de reacties hieronder staat een update.

Waterpijpdief betrapt en in tuin gearresteerd

Vannacht heeft de politie in een achtertuin aan de Sjef van Schaijkstraat in de Binnenstad een waterpijpdief aangehouden. De man was overlopen door de bewoner van 1 van de huizen aan het nabij gelegen Willem Prinzenplein.
Daar was de man op een balkon geklommen en had een waterpijp gestolen. Dat zag 1 van de bewoners die hem achterna ging. De dief klom vervolgens over een schutting en verdween in een tuin. Politiemensen kwamen ter plaatse en arresteerden de 37-jarige man even later om 02.30 uur in 1 van de achtertuinen. Hij is ingesloten op het bureau.

2reacties

Helmonder bedreigd met nepvuurwapen

Op de Hurksestraat in Eindhoven pakte de politie gisteravond rond 21.00 uur een 44-jarige man op uit de gemeente Noordoostpolder. Hij zou kort daarvoor een 26-jarige Helmonder vanuit zijn auto hebben bedreigd met een imitatie-vuurwapen.
De verdachte zou dat wapen hebben laten zien aan de Helmonder, die op de Beemdstraat verhaal kwam halen bij een verkeersconflict met de verdachte. Daarop werd de politie gewaarschuwd. Gelet op het mogelijke gevaar dwongen agenten de man op de Hurksestraat uit te stappen en zijn handen op het dak van zijn auto te leggen. De man werd aangehouden toen in zijn auto inderdaad een imitatie-vuurwapen bleek te liggen. Het wapen is in beslag genomen en de man zit vast voor nader onderzoek.
Voor de veiligheid van omstanders én de eigen veiligheid, benaderden de politieagenten de verdachte als een vuurwapengevaarlijke verdachte. Met alle mogelijke gevolgen van dien. De politie krijgt wekelijks 20 tot 30 meldingen over mensen die met vuurwapens lopen. Nepvuurwapens zo blijkt vaak achteraf, maar zo levensecht dat de politie dat niet op afstand kan zien.