Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

7reacties

21 Maanden geëist voor stroomfraude

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag voor de rechtbank Oost-Brabant een straf van 21 maanden waarvan 7 voorwaardelijk geëist tegen een 76-jarige man uit Den Bosch. Het onderzoek naar de fraude met gas- en elektrameters begon nadat er bij de politie informatie binnenkwam dat de man tegen betaling bij mensen thuis de meters terug draaide. Op 25 februari 2016 werd de verdachte op heterdaad betrapt en aangehouden nadat hij de meters had teruggedraaid bij een horecagelegenheid in Helmond.
Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de verdachte vermoedelijk bij 12 panden in onder meer Helmond, Den Bosch en Rosmalen gefraudeerd heeft met de energiemeters. Door het telwerk van de analoge meters handmatig terug te draaien werden er verkeerde meterstanden doorgegeven aan de energieleveranciers. Om de meter terug te draaien werd de verzegeling verbroken door met een zelfgemaakte priem ruimte te maken nabij de draad in de zegel. Op deze manier trok verdachte dan de draad uit de loden zegel.
Na het terugdraaien van de meter plaatste hij de draad weer terug in het zegel, als het nodig was met lijm. Om de zegels dicht te knijpen, gebruikte hij een waterpomptang waar de ribbels van af waren gesleten, om zo min mogelijk sporen achter te laten.
De 76-jarige verdiende zwart geld met het aanbrengen van valse zegels op elektriciteits- en gasmeters. De verdachte heeft zich volgens het Openbaar Ministerie op een professionele en berekende manier schuldig gemaakt aan een ernstige vorm van ondermijnende criminaliteit. Ondermijning brengt schade toe aan de maatschappij, de gewone burger moet extra geld gaan betalen omdat verdachten de energiemaatschappij oplicht.
De 12 opdrachtgevers van de verdachte zijn eerder dit jaar op een taakstrafzitting van het Openbaar Ministerie verschenen. 9 Van de 12 verdachten hebben hun straf geaccepteerd.

In een reactie hieronder staat een update.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
1reactie

Achtergelaten DNA spoor verraadt inbreker

Vanochtend werd een 19-jarige Helmonder aangehouden die er van wordt verdacht in een woning aan de Sjef Remmenlaan in Mierlo-Hout te hebben ingebroken. Zijn DNA verraadde hem.
De inbraak werd op zondag 28 mei dit jaar gepleegd. Er werden sieraden gestolen nadat de dader via een open gebroken raam was binnen gekomen. Maar de inbreker nam niet alleen wat mee, hij liet ook wat achter. Forensisch rechercheurs vonden namelijk tijdens het technisch onderzoek een bruikbaar DNA-spoor dat werd veiliggesteld. Dit bleek toe te behoren aan de vandaag opgepakte verdachte. Hij zit vast voor nader onderzoek door het woninginbraken team van de politie in Helmond.
Wil je meer weten over DNA? Wat is het en waarom het de politie helpt? Wat doen zij met DNA-materiaal en wat is eigenlijk een DNA-douche? Klik dan hier.

6reacties

Maráczi: “Zetelroof”?

Het laatste nieuws uit de Helmondse politiek zal u zeker niet ontgaan zijn. In ieder geval is er volop aandacht aan besteed in het Eindhovens dagblad. Namelijk de overstap van dhr. van Aert van Helmond Aktief naar Senioren 2013. Zoals we ook in het Eindhovens dagblad dit weekend konden lezen is dhr. van Aert het vierde raadslid dat deze raadsperiode van partij wisselt. Wat mij opvalt is dat deze vier raadsleden allemaal aangesloten waren bij een lokale partij. En dat brengt mij weer bij de vraag of het voor een raadslid van een lokale partij dan ook makkelijker is om over te stappen. Omdat een afgevaardigde van een lokale partij dus niet gebonden is aan een bepaalde ideologie of duidelijke partijstandpunten zoals dat wel het geval is bij de afgevaardigden van een landelijke partij. Voor mij is een overstap in ieder geval ondenkbaar omdat ik mij helemaal thuis voel bij de SP en haar gedachtegoed.Lees verder »

7reacties

Man loopt brandwonden op (7 foto’s)

Kort voor middernacht is een man aan de Harmoniestraat in Helmond Noord gewond geraakt bij een brand. Terwijl hij iets wilde aansteken, zou zijn kleding vlam hebben gevat. We weten niet wat hij wilde aansteken, een buurtbewoner meldde dat het om een buitenkachel zou gaan.
De gealarmeerde ambulance, traumahelikopter en politie boden het slachtoffer de nodige hulp. Het ambulancepersoneel werd daarbij ondersteund door de trauma-arts. De man is met onbekende brandwonden per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

23reacties

RTL4: stadskunstenaar & plaatsnaambordjes

Op RTL4 werd gisteravond aandacht besteed aan Helmondial, het nieuwste kunstproject van stadskunstenaar Rocco Verdult. Zijn oproep/handvat/motto: “Ik ga op vakantie en neem mee… Helmond!” Hieronder kun je die aangekondigde uitzending (terug)kijken.
Zijn Helmond-plaatsnaambordjes kregen inmiddels veel aandacht in de media zoals van de LINDA, Vriendin, Omroep Brabant, ED en de weblog.

12reacties

7e Kasteeltuinconcert autismevriendelijk

Het Kasteeltuinconcert van de tribute-band Queen Forever vrijdagavond 18 augustus wordt een speciaal uitje voor muziekliefhebbers met autisme. (Jong)volwassenen met autisme hebben moeite met enkele aspecten bij dergelijke evenementen. Denk daarbij aan de reis ernaartoe, een plekje voor fiets of auto zoeken, de overdaad aan prikkels en in de rij staan voor drinken of toilet. Door begeleiding, opvang, kennismaken met elkaar, een vaste plaats in de kasteeltuin en een strak tijdschema, wordt het concertbezoek voor hen minder bedreigend en daarmee een fijne ervaring zoals voor iedereen..Lees verder »

1reactie

Helmonder met vouwmes opgepakt in België

De politiezone van het Belgische Maasland arresteerde dinsdagavond een 47-jarige Helmonder in Dilsen, een dorp vlakbij de grens met Limburg. Hij reed daar in een gestolen bestelwagen en had een verboden wapen bij zich.
De berichtgeving van de Belgische flikken:

Interceptie door politiepatrouille van zwarte VW Transporter met duplicaat nummerplaten. K.A. (47j) uit Helmond (NL) heeft geen documenten bij. Het voertuig blijkt gestolen in Mei te Groesbeek (NL). Hij is in het bezit van een vouwmes.

De Helmonder is vervolgens door de politie verhoord en de bestelwagen werd voor verder onderzoek in beslag genomen.
Of de wellicht goed bedoelende stadsgenoot het Helmond-plaatsnaambordje bij zich had vanwege Helmondial wordt niet vermeld. 😉 Dat nieuwste kunstproject van stadskunstenaar Rocco Verdult “Ik ga op vakantie en neem mee… Helmond!” kreeg inmiddels de aandacht van de LINDA.

6reacties

10 Toplocaties voor fietsendieven

Foto: Pressvisuals.comVorig jaar werd er in Helmond 1062 keer aangifte van fietsdiefstal gedaan bij de politie. Ietsjes meer dan een jaar eerder, maar het aantal schommelt al jaren rond de 3 per dag.
Natuurlijk worden er veel meer fietsen in onze stad gestolen: 8 duizend bedroeg het geschatte aantal 5 jaar geleden. Beduidend hoger dus omdat niet iedereen het nut ziet van (online) aangifte. Soms blijken zij echter ongelijk te hebben zoals je bijvoorbeeld kunt zien bij onze berichten in februari en december.
De 10 locaties waren de fietsendieven vorig jaar het vaakst toesloegen (daar werden 407 van de 1028 fietsen gestolen):  Lees verder »

9reacties

Arrestatie na aantreffen drugs in woning

In een woning in Helmond trof de politie vandaag diverse soorten harddrugs aan. De bewoner werd aangehouden.
Naar aanleiding van bij de politie binnengekomen informatie dat in een woning aan de Willem Beringsstraat in de Binnenstad waarschijnlijk drugs aanwezig zouden zijn, brachten zij vanochtend een bezoekje aan het pand. In de woning werden onder meer ruim 2 kilo amfetaminepasta, ruim 500 XTC-pillen, een liter GHB, een kleine hoeveelheid henneptoppen en illegaal vuurwerk (een cobra en een mortierbom) gevonden. De bewoner van het pand is aangehouden en zit vast voor verder onderzoek. De politie maakt een zogenaamde bestuurlijke rapportage op voor de gemeente, zodat burgemeester Blanksma kan onderzoeken of het pand op basis van de Wet Damocles voor bepaalde tijd (zoals deze ook) gesloten kan worden.
Vorig jaar, zo meldden we vanochtend, had 1 op de 37 Helmonders (= 2,7%) veel overlast van drugsgebruik of drugshandel in de buurt. Wil je drugsoverlast melden, bel dan de politie op 0900-8844. Ook als je vermoedt dat er in jouw buurt of wijk wordt gehandeld in drugs, zo vraagt de politie. Bestrijding van de lokale handel in harddrugs heeft hun volle aandacht. Ze willen elke plaats aanpakken waar wordt gedeald. Het gebruik van drugs leidt namelijk tot meer criminaliteit en heeft schadelijke effecten voor de volksgezondheid. Zij vragen jouw hulp omdat zij die hulp hierbij nodig hebben. “Meld verdachte omstandigheden daarom bij ons” aldus de politie.

In de reacties hieronder staat een update.

1reactie

2 “Probeerhuizen” voor onze dementerenden

In het jaar 2040 zijn er naar schatting bijna 2400 Helmonders met dementie. Technologie en innovatie kunnen het hen mogelijk maken de regie te houden over hun dagelijkse leven en langer thuis te blijven wonen. Daarvoor zijn er al veel smart health oplossingen beschikbaar. Maar die blijken zij nog onvoldoende te gebruiken omdat mensen met dementie, hun mantelzorgers en de zorgprofessionals ze vaak niet kennen, zo meldde B&W vanochtend. Met het opzetten en inrichten van “Probeerhuizen” wordt nu geprobeerd daarin in Helmond een doorbraak te bewerkstelligen.
Deze doorbraakactie is ook het doel van de DementieDeal waaraan Helmond zich vorig jaar heeft gecommitteerd. Ook past dit project in het strategisch programma Sociale Stad met projecten om mensen langer thuis te kunnen laten wonen en de in 2014 ondertekende intentieverklaring om een dementievriendelijke gemeente te zijn.
Het door Quartz ingediende voorstel (pdf) voor het “Project Probeerhuizen” is door B&W goedgekeurd. Die organisatie kreeg dinsdag 162.120 euro subsidie om 1 of 2 huizen in te richten om dementerenden en hun mantelzorgers laagdrempelig kennis te laten maken met bestaande (en nieuwe) technische hulpmiddelen. “De aanpak om de doelgroepen te bereiken via “probeerhuizen” is nieuw en innovatief” aldus het gemeentebestuur. Begin volgend jaar zouden de inrichting van 2 verschillende vormen van probeerhuizen met de structuur voor de inzet en het werven van vrijwilligers gereed moeten zijn. Het streven van Quartz is om het eerste voor de gemeente te realiseren voor de zomer 2018.
Transmuraal centrum Quartz is het samenwerkingsverband waarin het Elkerliek Ziekenhuis, de Zorgboog, RHV Helmond EO (regionale huisartsen), GGZ Oost-Brabant, Sint-Annaklooster, Savant Zorg en de vereniging Medische Staf Elkerliek Ziekenhuis participeren. Quartz zal in de pilotfase de projectleiding leveren.
De bedoeling is dat duidelijk wordt of die huizen de verspreiding en het gebruik van nieuwe technologieën goed ondersteunen en hoe, na de pilotfase, dergelijke huizen het beste kunnen worden ingericht (qua vorm, positionering, begeleiding, PR, eigenaarschap, kosten, structurele financiering etc.).
Als de pilot succesvol is, kunnen de Probeerhuizen een echte Living lab worden. Een plek waar mensen met (een vermoeden van) dementie maar ook kwetsbare ouderen en hun mantelzorgers nieuwe, nog niet beproefde smart health tools en hulpmiddelen kunnen uittesten. Voorbeelden daarvan zijn een plasroute (lichten en sensoren die de route naar de WC ‘s avonds verlichten en automatisch weer doven), een elektronische sleutelvinder (sleutelhanger die op commando van een zender een geluidssignaal geeft) en een rode toiletbril die goed zichtbaar en stabiel is. Voor de leveranciers bieden de huizen een uitgelezen kans om nieuwe producten/diensten te testen en door te ontwikkelen op basis van de feedback van gebruikers.

11reacties

Weinig overlast van drugshandel in Helmond

Vorig jaar zei 1 op de 37 Helmonders (= 2,7%) veel overlast te ervaren van drugsgebruik of drugshandel in de buurt. Daarmee scoorde Helmond het laagste percentage in Brabant. Ook ten opzichte van de rest van Nederland deden we het goed. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor die het CBS vannacht publiceerde.
Uit hun onderzoek bij bewoners (ouder dan 14 jaar) van gemeenten met meer dan 70.000 inwoners, bleken die van Roosendaal het meeste drugsoverlast te hebben. Met 13% staat die gemeente zowel in Brabant als Nederland bovenaan. Ook in Rotterdam en 4 Limburgse gemeenten hebben ze er veel last van. Van alle 70.000+ gemeenten had 5% van de bevolking vorig jaar drugsoverlast. Dat is, aldus het CBS, 2% hoger dan het landelijk gemiddelde.
Tussen 2013 en 2016 was er een stevige daling (van 4,7% naar 2,7%) van het percentage Helmonders dat aangaf veel overlast te hebben van drugsgebruik of drugshandel in de buurt. Opvallend dat we vorig jaar ineens veel minder overlast hadden. Want vrijwel evenveel Helmonders (25,1 % in 2013 en 25,8% in 2016) zeiden in die jaren dat er drugsgebruik en -handel in hun buurt voorkwam.

15reacties

Van den Waardenburg: Mariaschool (deel 2)

Als inwoners van Helmond zijn we terecht trots op onze stad! Zo hebben we een prachtig kasteel in het stadscentrum, kun je lekker wandelen in stadspark de Warande en hebben we tijdens de zomermaanden de Kasteeltuinconcerten die door jong en oud worden bezocht. Uiteraard is dit geen uitputtende opsomming, maar misschien zijn dit wel een van de dingen die – volgens de Atlas voor gemeenten – van Helmond de gelukkigste gemeenten van Zuidoost-Brabant maken.Lees verder »

Helmond feeststad?

Menig gemeenschap beroemt zich op zijn of haar min of meer aangeboren feestdrang en staat bekend om de frivoliteit en festiviteiten. Wat maakt in dit feestgezelschap de Helmonder (m/v) dan toch nog zo bijzonder? Ik zou het u niet kunnen zeggen, wel mag ik stellen dat we al lang een goede naam hebben als feestvierders. Neem nu het “heerlijk geslaagd” feest van het weekend van 18 en 19 februari 1893. Volgens het krantenverslag mag Helmond zich terecht verheffen: ‘Wanneer het algemeen feestvieren geldt, gloeit in Helmond een weergaloos enthousiasme, honderde ijverige handen slaan vroolijk de prachtige versieringen in elkander; allen ijveren, werken, genieten.’Lees verder »

6reacties

Familie cel in voor hennepteelt en witwassen

De rechtbank Oost-Brabant heeft 2 broers uit Helmond (39 en 41 jaar) veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk 16 en 18 maanden, waarvan in beide gevallen 6 maanden voorwaardelijk. Hun 75-jarige vader krijgt een celstraf van 6 maanden. De familie hield zich bezig met hennepteelt, diefstal van elektriciteit en witwassen. De 34-jarige vriendin van 1 van de broers wordt vrijgesproken van betrokkenheid.
De broers hadden in de periode van april tot en met september 2015 op meerdere locaties in onze stad (in de Wolfstraat en Wethouder van Wellaan) hennepkwekerijen. Hiervoor stalen zij elektriciteit van Enexis. De oudste broer werd bovendien veroordeeld voor het afleveren van hennepstekken. Ook hun 75-jarige vader had een hennepkwekerij op zijn zolder en tapte daarvoor illegaal elektriciteit af.
Verder hebben de broers over een periode van ruim 5 jaar, tot hun aanhouding, structureel crimineel geld witgewassen. De 39-jarige man zette afgerond 214.000 euro om en zijn broer 167.000 euro. Ze kochten hiervoor onder meer auto’s en ook goederen voor in hun woning. De oudste broer en vader hadden ieder een verboden vuurwapen met munitie in huis liggen. Bij de vader ging het om een machinepistool.
De verdachten hebben zich ingelaten met de teelt van hennep. De praktijk leert dat dit steeds meer gepaard gaat met andere, ook zware vormen van criminaliteit. De broers hebben bovendien ruim 5 jaar crimineel geld witgewassen en hebben zo geprobeerd deze opbrengsten aan het zicht van justitie te onttrekken. Het vormt een aantasting van de legale economie en is, mede vanwege de ondermijnende invloed ervan op het legale handelsverkeer, een bedreiging voor de samenleving.
De officier van justitie eiste 2 weken geleden hogere celstraffen voor de familieleden. In strafmatigende zin weegt mee dat de broers volledige medewerking verleenden aan het onderzoek, dat zij hulp hebben gezocht om hun leven weer op orde te krijgen en dat het gaat om oudere feiten. In het geval van de vader weegt mee dat het ging om een bescheiden kwekerij. De rechtbank rekent het de man daarentegen zwaar aan dat hij een machinepistool in huis had. In zijn voordeel houdt de rechtbank er rekening mee dat de gezondheid van de man zowel lichamelijk als geestelijk sterk achteruit is gegaan. Bovendien heeft hij de gestolen elektriciteit inmiddels vergoed aan Enexis.
De rechtbank koppelt aan de voorwaardelijke celstraffen van de broers enkele bijzondere voorwaarden. De jongste man moet zich onder meer laten behandelen door een psycholoog en de andere verdachte moet meewerken aan een ambulante behandeling.
De 4 volledige uitspraken van de rechtbank:

102reacties

Helmonder (64) mishandelde man met water

Vanochtend hield de politie een 64-jarige Helmonder op heterdaad aan op de Hoofdstraat in Mierlo-Hout. Hij wordt er van verdacht dat hij een andere Helmonder mishandelde met water.
Een mishandeling met water kenden wij nog niet. Wijkagent Henri van Vonderen legde ons uit dat het ongewenst natgooien van een ander met een emmer water ook een vorm van mishandeling is.
Deze mishandeling vanochtend is een nieuw incident in een heel lang lopend conflict, zo liet de wijkagent weten. De aanhouding van de nu aangehouden man stond overigens al op op de planning van de politie. Dit vanwege andere gepleegde feiten waarvan hij verdacht wordt.

In de reacties hieronder staan updates.