Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

41reacties

Q&A: 2 Berkendonk-evenementen op 1 dag

Henriëtte Verouden van Lokaal sterk stelde vanochtend 11 schriftelijke vragen aan B&W omdat er op zaterdag 25 augustus én een watersportdag én Foutdoor Festival is op Berkendonk.
Hieronder haar raadsvragen (Questions) voorafgegaan door haar inleiding. Zodra we de antwoorden (Answers) van het college hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.Lees verder »

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
289reacties

Vuurwerkverbod en/of 1 vuurwerkshow?

De gemeente gaat onderzoeken wat er in Helmond moet gebeuren met het vuurwerk tijdens Oudejaarsavond dit jaar. In juni besloot de minister dat gemeenten de bevoegdheid hebben zelf te beslissen of hun inwoners vuurwerk mogen afsteken tijdens “Oud en Nieuw”.
B&W is benieuwd wat de Helmonders vinden en zal die meningen meenemen in hun besluitvorming. Ons stadsbestuur heeft daarbij de volgende 6 concrete vragen voor alle inwoners:Lees verder »

4reacties

Derde inbraakpoging lukte in Helmond Oost

Middels het vernielen ruiten zijn er vannacht in iets meer dan een uur 3 pogingen tot inbraak geweest in Helmond Oost. Bij de laatste wisten de daders binnen te komen. Dat meldde wijkagent Johan Meeuwsen vanochtend.

  • Om 04.15 uur werd er een ruit vernield om mogelijk in te breken op de Azalealaan. Daarbij werd vermoedelijk niets weggenomen.
  • Om 04.47 uur kwam er een melding van een poging tot inbraak bij een bedrijf aan de Geysendorfferstraat. De dader probeerde tevergeefs een ruit in te gooien.
  • Om 05.24 uur was er een inbraak op de Hortensialaan. Aan de achterzijde van het pand gooiden daders een steen door de ruit en zijn zo binnengekomen. De aangever kon nu nog niet zeggen of en wat er eventueel weggenomen was. 

Gisterochtend was er in die wijk om 06.17 uur een inbraak op de Van Meelstraat. Uit onderzoek van de politie bleek dat er bruikbare sporen waren achtergelaten die naar de identiteit van de dader kunnen leiden.

14reacties

Brandevoort grootste stijging treinreizigers

archieffotoNatuurlijk was Helmond Centraal vorig jaar opnieuw het drukste van de 4 stations in Helmond. Met 7.345 mensen die daar per werkdag in- en uitstapten was dat een plus van 4% in vergelijking met een jaar eerder. Het treinstation in Brandevoort behaalde met 10% echter de grootste stijging. Daar werden 1.353 reizigers op een doordeweekse dag verwerkt. 
In Brouwhuis waren 3% minder reizigers (1.657) en Helmond ’t Hout steeg met 7% naar 1.211. Vorig jaar was het totale aantal treinreizen in Nederland op een gemiddelde werkdag ongeveer 1,3 miljoen, een groei van 2%. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Spoorwegen (NS) die zich daarbij vooral baseerde op de OV‐chipkaartdata. Utrecht Centraal bleek weer het grootste station van Nederland met per werkdag 186.313 in- en uitstappers.

In de reacties hieronder staat een update.

5reacties

De laatste kasteelheer

Precies een eeuw geleden, op 12 juli 1918, overleed op 59-jarige leeftijd na een operatie te Amsterdam jonkheer Carel Frederik ofwel Karel Wesselman, de laatste mannelijke bewoner van het kasteel. De jonkheer werd bijgezet op het eigen grafeiland van de familie in de Warande. Drie jaar na zijn dood verliet de douairière, zijn weduwe Anna de Jonge van Zwijnsbergen, het kasteel, na verkoop hiervan en het omringende park aan de gemeente Helmond. Hierover was haar man al sinds 1914 in gesprek geweest met de gemeente. Zeven jaar na het kasteel met tuinen etc. zou ook nog de overdracht  volgen van hun buitengebied, het bospark de Warande en de wegen die erheen leidden zoals de Warandelaan. Lees verder »

25reacties

Q&A over geen wietproef in Helmond

Martijn Rieter van Helder Helmond stelde vandaag 5 schriftelijke vragen aan B&W over het feit dat Helmond zich niet heeft aangemeld als deelnemer voor de landelijke wietproef. 
Hieronder zijn raadsvragen (Questions) voorafgegaan door zijn inleidingen. Zodra we de antwoorden (Answers) van het college hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.Lees verder »

13reacties

Drugsdealer voor tweede keer opgepakt

De politie hield vanmiddag een 26-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aan op de Rivierensingel in Brouwhuis voor de handel in harddrugs. Een week eerder werd deze verdachte ook al aangehouden in Helmond voor het dealen van drugs. Politieagenten zagen hem vandaag opnieuw op straat en hielden hem in de gaten. Daarbij zagen ze dat hij weer harddrugs verkocht. De man is meteen aangehouden en van zijn klant is een verklaring afgenomen.
De verdachte bleek een handelshoeveelheid drugs bij zich te hebben. De drugs en het geld dat hij op zak had (zie de foto rechtsboven) zijn in beslag genomen voor verder onderzoek. Ook de scooter waarop hij reed is in beslag genomen. De verdachte is in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Dirk Verhees nieuwe koning Catharinagilde

Dirk Verhees is gisteren de nieuwe koning van het St. Catharinagilde geworden. Bij de spannende schietwedstrijd wist hij bij het 109e schot letterlijk het laatste stukje hout van de schutsboom te halen. Daarmee is hij de opvolger van de jonge Bouke Boender. Dirk Verhees is 59 jaar, sinds 2013 gildebroeder bij het Catharinagilde, woonachtig in Aarle-Rixtel en in het dagelijks leven leraar Economie. Ere-schutter werd Mark Roest die bij het 79e schot de vogel afschoot.
Voor het schieten maakte het gilde een korte rondgang door de wijk om buurtbewoners te attenderen op het feit dat het koningschieten zou gaan beginnen. Het gilde deed dat voor het eerst op aanraden van de nieuwe koning die toen nog niet wist dat hij later die dag koning zou worden. Voorzitter Ron Peters: “we beginnen goed ingeburgerd te raken op Binderen en we vonden het een leuk idee om eens door de wijk te trekken, dat trok toch veel belangstelling”.

6reacties

Zakkenroller gepakt in de Emté in ’t Haagje

De politie heeft zaterdag een 39-jarige man aangehouden voor zakkenrollerij in de Emté supermarkt aan de 2e Haagstraat in ’t Haagje. De man zonder vaste woonplaats of verblijfplaats had de portemonnee van een klant ontvreemd. 
De zaak is afgewerkt via snelrecht zo laat wijkagent Henny Gehem weten. De portemonnee is aan de supermarktklant teruggeven. 

7reacties

Helmonder opgepakt voor mensenhandel

De politie heeft in een onderzoek naar illegale prostitutie en mensenhandel een 22-jarige man uit Helmond en een 17-jarige jongen uit Tilburg opgepakt. De politie kwam de zaak in februari op het spoor na een prostitutiecontrole in een woning in Tilburg.
Tijdens deze controle werden er in een woning in Tilburg een aantal illegale prostituees en de 17-jarige hoofdverdachte aangetroffen. Deze verdachte zou in Oost-Brabant betrokken zijn bij een zaak waarbij een 14-jarig meisje seksueel zou worden uitgebuit. De moeder van het meisje had hier aangifte van gedaan. Het Team Mensenhandel van de politie deed verder onderzoek naar de zaak. Dat onderzoek leidde tot 2 aanhoudingen. Op 19 juni is de 17-jarige jongen aangehouden. Zijn woning is doorzocht, daar zijn digitale gegevensdragers in beslag genomen. Een week later is in Helmond een 22-jarige Helmonder opgepakt. Hij zou ook betrokken zijn bij de zaak. Ook zijn woning is doorzocht. Daar werden drugs en gegevensdragers in beslag genomen. Beiden verdachten zijn inmiddels voorgeleid bij de rechter-commissaris en zitten in voorlopige hechtenis. Ze worden verdacht van mensenhandel en seksuele uitbuiting van een minderjarige.

6reacties

Betrapte inbreker Rijpelberg gevlucht

Vannacht is er ingebroken in een woning aan het Gooisehof in de Rijpelberg. Uit het huis blijken diverse goederen gestolen. 
Rond 01.50 uur werd een bewoner wakker van gerommel. Hij ging beneden kijken en zag dat zijn woning was doorzocht en een raam op een kiertje stond. De bewoner is naar buiten gerend en zag daar een man staan die hij aansprak. Die vertelde dat hij een hond of een kat aan het zoeken was. Vervolgens rende de man snel weg richting het Broedersbos. De bewoner is hem nog achterna gerend maar kon hem niet meer achterhalen. 
De politie doet verder onderzoek naar deze inbraak. Als signalement van de voortvluchtige verdachte melden zij dat de man ongeveer 1,80 lang is en een Marokkaans uiterlijk heeft. Hij droeg een blauw shirt met ovale witte stippen en een korte broek. Als je informatie hebt dan vraagt de politie om contact op te nemen via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

7reacties

Flinke bosbrand in Stiphout (6 foto’s)

Om 17.54 uur is de brandweer uitgerukt voor een bosbrand aan de Stiphoutse Dreef. Ter hoogte van de Braakweg bleek een stuk bos van zo’n 20 bij 20 meter waarschijnlijk aangestoken te zijn. Er werden krantjes tegen een boom aangetroffen die aan het branden waren. De brandweer is met 2 tankautospuiten ter plaatse.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande foto’s.

3reacties

Gewonde bij ongeval op de Europaweg

Vanmiddag rond 16.45 uur is een personenauto tegen een lantaarnpaal op de Europweg geknald. De auto kwam aan de andere kant van de weg in de berm tot stilstand. De bestuurder is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De auto is total loss. Op en rond de weg was het een flinke ravage: over 100 meter verspreid lagen verschillende auto-onderdelen en kledingstukken.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande 4 foto’s.

Blauwalgen in visvijver in Brouwhuis

Waterschap Aa en Maas heeft blauwalgen aangetroffen in de visvijver tussen de Rochadeweg en Stipdonkseweg in het zuiden van Brouwhuis. Deze blauwalgen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. Daarom adviseert het waterschap om ieder contact met water van deze vijver te vermijden. De gemeente plaatst waarschuwingsborden en waterschap Aa en Maas houdt de situatie in de gaten.
Als blauwalgen zich explosief vermenigvuldigen, spreken we van ‘blauwalgenbloei’. De aangetroffen blauwalgen kunnen dan giftige stoffen afscheiden. Bij aanraking of inname bestaat kans op huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en ernstige maag- en darmklachten. Deze klachten kunnen zowel bij mensen als bij (huis)dieren optreden.
Blauwalgen in het water zijn een hardnekkig probleem. Wanneer de zonintensiteit afneemt en het water weer afkoelt, bijvoorbeeld door regen of wisseling van seizoen, vermindert de hoeveelheid blauwalg. Om te voorkomen dat er later weer blauwalgen komen, kan het waterschap en/of de gemeente proberen de hoeveelheid voedingsstoffen in het water te verminderen. Ook het creëren van doorstroming draagt vaak bij aan een mindere belasting van het water met voedingsstoffen en het voorkomen van een explosieve groei van algen.
Omwonenden en gebruikers kunnen meehelpen om de waterkwaliteit te verbeteren. De belangrijkste oorzaak van blauwalgen is een teveel aan voedingsstoffen (fosfaat en stikstof) in het water. Deze voedingsstoffen zitten in afgevallen bladeren, maar kunnen ook in het water komen via lokvoer van sportvissers, brood, eenden- en hondenpoep. Door eenden niet of veel minder te voeren en honden niet nabij het water te laten poepen, kunnen omwonenden en gebruikers bijdragen aan een gezondere en mooiere stadsvijver.

2reacties

Q&A over de bomen langs het spoor

Vanochtend heeft het CDA schriftelijke vragen aan B&W gesteld over de bomen langs het spoor die ProRail mag kappen. Hieronder staan de 4 raadsvragen (Questions) van Ron Peters en Marcel Heesakkers voorafgegaan door hun inleiding. Zodra we de antwoorden (Answers) van het college hebben, plaatsen we die ook (zoals altijd) in zijn geheel in de reacties hieronder.Lees verder »

4reacties

Roze lintje voor borstkankerzorg Elkerliek

Borstkankervereniging Nederland (BVN) kende het Elkerliek ziekenhuis voor het achtste jaar het roze lintje voor patiëntgerichte borstkankerzorg toe. “Dik verdiend!”, geeft oud-patiënt Patricia vol enthousiasme aan. “Het Elkerliek is patiëntgericht. Er wordt naar je geluisterd, met je meegedacht en de mammacare-verpleegkundigen zijn fantastische meiden. Een echte steun en toeverlaat. Heel bijzonder. Gefeliciteerd met het behalen van het lintje!”
Dit lintje werd vandaag uitgereikt aan de 71 ziekenhuizen waar de zorg voor borstkanker voldeed aan de normen van die vereniging. Naast zorginhoudelijke informatie (hoe heeft het ziekenhuis de borstkankerzorg georganiseerd) maakt BVN ook inzichtelijk hoe patiënten de borstkankerzorg hebben ervaren. Een thema waar BVN ook veel gewicht aan toekent, is samen beslissen. De patiënt wordt uitgenodigd en ondersteund om samen met de zorgverlener na te denken en te beslissen over de behandeling die het beste bij de patiënt past. Via hun website kun je meer lezen over de borstkankerzorg in het Helmonds ziekenhuis.

23reacties

Q&A: opsporing Helmondse bijstandsfraude

Vanochtend heeft GroenLinks schriftelijke vragen aan B&W gesteld over het opsporen en vervolgen van bijstandsfraude in Helmond. Hieronder staan de 8 raadsvragen (Questions) van Thomas Tuerlings en Lara Tamarinof voorafgegaan door hun inleiding. Zodra we de antwoorden (Answers) van het college hebben, plaatsen we die ook (zoals altijd) in zijn geheel in de reacties hieronder.Lees verder »

24reacties

4 Dagen geen treinen van en naar Helmond

Van donderdag 12 tot en met zondag 15 juli rijden er geen treinen van en naar de 4 Helmondse stations. De reden is dat ProRail gedurende die 4 dagen werkzaamheden uitvoert op het traject tussen Eindhoven en Venlo. De NS zet bussen in, de extra reistijd schatten zij op een kwartier tot een half uur.
1 Van die werkzaamheden vindt plaats aan de spoorwegovergang op de Kanaaldijk. Die overweg is daarom 4 dagen is afgesloten.

In de reacties hieronder staat een update.

1reactie

Spoorwegovergang Kanaaldijk 4 dagen dicht

Vanaf volgende week donderdag (12 juli) 06.00 uur tot en met maandag 16 juli 06.00 uur voert ProRail werkzaamheden uit aan de spoorwegovergang Kanaaldijk NW. Deze overgang bij het kanaal en De Cacaofabriek is dan tot aan het kruispunt  van de Kanaaldijk NW met de Eikendreef in beide richtingen afgesloten voor alle verkeer. Er zijn 2 omleidingsroutes:

  1. Heeklaan, Kasteelherenlaan, Binnendongenstraat, Boerhaavelaan,
    Jan van Brabantlaan en Julianalaan en vice versa
  2. Vanuit het zuiden richting Helmond Centrum: via Engelseweg, Stationsstraat

In een reactie hieronder staat een update.

46reacties

Scooterrijder valt door tegel

Vanavond rond 22.10 uur is er op het Nieuwveld ter hoogte van het ROC Ter AA College een scooterrijder ten val gekomen. De jongeman die over het fietspad reed, zag niet dat er een tegel uit het fietspad lag en enkele andere tegels gevaarlijk omhoog staken. Hij is in een ambulance onderzocht en behandeld aan zijn verwondingen maar hoefde niet mee naar het ziekenhuis.
De politie heeft notitie van het ongeval gemaakt en de gemeente wordt op de hoogte gebracht van de toestand van het fietspad daar in Helmond Noord.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande 4 foto’s.

Lees verder »