Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

10reacties

Dirk den Hollander koninklijk onderscheiden

Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd om Dirk den Hollander vandaag te benoemen tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Hij ontving de onderscheiding uit handen van burgemeester Elly Blanksma bij de stichting Nei Skoen.
In de afgelopen 25 jaar heeft Dirk den Hollander talloze professionals opgeleid en daarmee de langdurige geestelijke gezondheidszorg in Nederland en België een ander gezicht gegeven. Hij heeft een revolutionaire invloed gehad op de wijze waarop hulpverleners in binnen- en buitenland binnen de psychiatriezorg verlenen aan kwetsbare mensen met psychische problemen. Hij is een innovator, die voortdurend nieuwe inzichten uit praktijk en wetenschappelijk onderzoek integreert.
Zo is hij 1 van de grondleggers van de psychosociale rehabilitatiebeweging in Nederland. Dit is een beweging die ernaar streeft de zorg voor mensen met langdurige psychiatrische aandoeningen te verbeteren door een meer humane benadering. Deze principes vertaalde hij naar een praktische methodiek: het Systematisch Rehabilitatiegericht Handelen(SRH). Hierover schreef hij vele boeken en artikelen die in meerdere talen zijn uitgebracht.
Daarnaast stond hij mede aan de wieg van CARe Europe, een Europees netwerk dat zich inzet voor ondersteuning van mensen met psychische kwetsbaarheid bij herstel en re-integratie in de samenleving, met name in armere landen. Voor de oprichting van CARe Europe zette hij zich al vele jaren belangeloos in om met name mensen in Oost-Europese landen te helpen de geestelijke gezondheidszorg te vernieuwen.
In 2010 ontving de heer den Hollander de tweejaarlijkse Douglas Bennet Award, toegekend voor de voorbeeldige en inspirerende bijdrage aan het bevorderen van de kwaliteitsverbetering in de behandeling, rehabilitatie en herstelondersteuning aan mensen met ernstige psychische aandoeningen.
In 2012 richtte hij mede de stichting Nei Skoen in Helmond op. De stichting heeft als doel het bevorderen van maatschappelijke integratie en participatie van mensen.
Voor zijn baanbrekende verdiensten, nationaal en internationaal, is de heer Den Hollander benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

In de reacties hieronder staat een update.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
2reacties

24/7 Geboorteaangifte doen ín het Elkerliek

Na de bevalling (in het kraambed en het gezin erbij) direct geboorteaangifte doen bij de gemeente. In het Elkerliek ziekenhuis in Helmond is dit sinds gisteren mogelijk. De familie Janssen had de primeur (zie de foto rechtsboven). Anja en Erwin schreven op hun kamer in het Centrum voor Geboorte & Gezin, pasgeboren dochter Tessa in bij de burgerlijke stand van de gemeente Helmond. Dit deden ze met behulp van een beveiligde tablet van de gemeente. Aanwezigheid van een ambtenaar van de burgerlijke stand is niet nodig, daarom kan de geboorteaangifte op elk tijdstip van de dag gedaan worden.
De gemeente Helmond heeft in nauwe samenwerking met geboorteorganisatie JIJWIJ, waar het Elkerliek deel van uitmaakt, deze nieuwe service opgezet. Groot voordeel is dat een ouder niet meer naar het Helmondse gemeentehuis hoeft om het kindje in te schrijven in de burgerlijke stand. De aangifte kan op elk tijdstip gedaan worden. Als ouders dat willen kunnen ze meteen na de bevalling aangifte doen, zelfs op de verloskamer. Deze nieuwe service is snel, veilig én klantvriendelijk. Dat moeder en kind dan bij de inschrijving aanwezig kunnen zijn heeft natuurlijk iets extra’s.
Ouders hebben hun DigiD nodig en een akte van erkenning (als de ouders niet getrouwd zijn). Ze loggen in op de speciaal hiervoor ingerichte tablet van de gemeente Helmond, vullen alle gegevens in en ondertekenen het document digitaal. Vervolgens ontvangen ze een bevestiging en een kopie van de geboorteakte per mail. En voilà, het kindje staat ingeschreven bij de burgerlijke stand. Een verpleegkundige of verloskundige van het Centrum voor Geboorte & Gezin is aanwezig, mochten er vragen zijn.
Er zijn meerdere ziekenhuizen in Nederland waar je online geboorteaangifte kunt doen, maar dat gaat op afspraak of op vaste tijdstippen. Dat in het Elkerliek geen ambtenaar van de burgerlijke stand aanwezig hoeft te zijn bij de aangifte, en dat het dus op elk moment kan, maakt deze service uniek aldus het Helmondse ziekenhuis.
Afgelopen zaterdag (25 augustus) werd trouwens de duizendste baby van dit jaar geboren in het Elkerliek. Jaarlijks vinden ongeveer 1500 bevallingen (poliklinisch en klinisch) plaats in het ziekenhuis.

In de reacties hieronder staat een update.

10reacties

Man gepakt voor gewapende bedreiging in trein

De politie heeft vanmiddag met meerdere eenheden een jongeman aangehouden op het station Brouwhuis. Hij zou in de trein iemand met een wapen bedreigd hebben. Bij zijn fouillering is een stroomstootwapen aangetroffen. Hij wordt overgebracht naar het politiebureau en de politie onderzoekt de zaak. Het treinverkeer was tijdelijk gestremd maar wordt nu weer opgestart.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande 4 foto’s.

7reacties

Kasteeltuinconcerten: 50 duizend bezoekers

In totaal wisten 50 duizend bezoekers de achttiende editie van de Kasteeltuinconcerten te vinden. Dat betekent dat er tijdens de 7 vrijdagavonden 10 duizend bezoekers meer in de kasteeltuin waren dan vorig jaar. Dat meldde de organisator, Stichting Helmond City Events, die zeer tevreden terugkijkt op de afgelopen editie.
De eerste en zesde avond dit jaar traden de coverbands Daredevils en Band with Benefits op. Op de andere avonden speelden Massi en Van Dik Hout, Timbazo, Soulmachine Massada. Tribute-band This is Jackson sloot de reeks vrijdagavonden af, waarna de stadskunstenaar zijn Helmond-lied liet zien en horen.
Dit jaar was er voor het eerst het Lokaal Talentenpodium (aan de rechterzijde van de Kasteeltuin) waar die vrijdagavonden 14 lokale acts het podium betraden. Dit tweede podium ziet de organisator in 2019 (volgens de planning van 5 juli 2019 – 16 augustus 2019) graag terug.
Tenslotte een aantal cijfertjes: De Kasteeltuinconcerten werd georganiseerd met behulp van ongeveer 80 vrijwilligers, 25 sponsoren, 15 samenwerkingspartners en 18 lokale partners. In totaal werden ruim 200 maaltijden bereid voor de artiesten en de crewleden. Er zijn deze editie 110 Facebookberichten geplaatst , 1000 posters opgehangen, 10.000 flyers verspreid en 50.000 programmafolders uitgedeeld in Helmond en omstreken. Er zijn ruim 1000 cadeautjes overhandigd aan kinderen voor het ophalen van plastic bekers. Tot slot zijn er 2 worsten en 2 kazen naar de zusters van Clarissen gebracht en hebben zij ervoor gezorgd dat het iedere week (ruim) boven de 20 graden was.

8reacties

Genuaanse praktijken aan de Lungendonk

Zo lang als wij hier aan de Lungendonk wonen (10 jaar) is er een tonnagebeperking voor de (oude) brug over het Eindhovens kanaal. Dit hield in dat alles wat een hogere asdruk had dan 1 ton NIET over de oude brug mocht en dus niet over de Lungendonk kwam.
De Lungendonk is een smalle klinkerweg die door de gemeente nauwelijks onderhouden wordt en totaal niet berekend is op het verkeer dat er nu al overheen gaat, laat staan dat hij berekend is op zeer zwaar vrachtverkeer. De staat van weg en wegmeubilair is erbarmelijk. Reflectorpaaltjes ontbreken, behalve degene die wij zelf maar geplaatst hebben. Lantaarnpalen staan schots en scheef en het wegdek heeft meer weg van de Zevenheuvelenweg!
Er is hierdoor echt een hele gevaarlijke situatie ontstaan waar wij als aanwonenden dagelijks mee geconfronteerd worden.
Lees verder »

38reacties

Persoon overleden bij bedrijfsongeval

Een persoon is overleden bij een bedrijfsongeval bij Coppens Diervoeding aan de Gerstdijk op het industrieterrein. Kort voor 5 uur vanmiddag werden de hulpdiensten waaronder een traumahelikopter daarvoor opgeroepen.
Het slachtoffer die bekneld zou hebben gezeten, is nog gereanimeerd maar dat mocht niet meer baten. Er wordt onderzocht hoe het ongeval is gebeurd.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande foto’s.

Lees verder »

7reacties

Sinterklaas heeft 450 kasteelhulpjes nodig

Net als andere jaren is Sinterklaas ook dit jaar weer op zoek naar hulp om van Het Kasteel van Sinterklaas een groot succes te maken. Op zondag 18 november meert de boot met de goedheiligman en zijn pieten aan. En dan nemen zij weer hun intrek in het kasteel. Om ervoor te zorgen dat alles er piekfijn uitziet (zie dit filmpje) en de bezoekdagen vlekkeloos verlopen, is de hulp van maar liefst 450 vrijwilligers nodig. De werkzaamheden zijn heel divers, van directe hulp van de Sint tot decorbouwer of gastheer/-vrouw. Iedereen die dat wil kan een steentje bijdragen. De eerste pepernoten liggen al bij de Plus in winkelcentrum De Bus, dus ook daar zijn de voorbereidingen begonnen. 
Van 1 september tot 1 oktober kun je je inschrijven als vrijwilliger, zie de website. Dat kan ook tijdens een informatieavond op donderdag 13 september om 19.30 uur in wijkhuis De Fonkel (Prins Karelstraat 131) of bij de balie van de LEVgroep (Penningstraat 55). 

In de reacties hieronder staat een update.

Helmonder slachtoffer van straatroof in Breda

Een man uit Helmond is vannacht slachtoffer geworden van een straatroof in de Antwerpenstraat in Breda. De politie is een onderzoek gestart.
Op het moment dat het slachtoffer langs een groep jongens liep, bekroop hem een onveilig gevoel omdat ze erg indringend naar hem keken. Hij liep door en besloot zich te verstoppen. Hij zag dat de jongens in de straat heen en weer renden vermoedelijk op zoek naar hem. 2 Jongens vonden hem waarvan er 1 een mes in zijn hand had. Ze vroegen wat hij bij zich had. Hij gaf zijn rugzak af met persoonlijke spullen. De 2 jongens renden weg. Direct daarna werd hij door nog een jongen van de groep aangesproken met de vraag wat hij bij zich had. Toen bleek dat zijn rugtas al geroofd was, liep deze ook weg.
Het slachtoffer belde de politie. Die heeft de omgeving afgezocht naar 2 mannen met het volgende signalement. Plusminus 18 jaar waarvan en er eentje 1,70 m lang was. Hij had een licht getinte huidskleur, een tenger postuur en was gekleed in een zwarte broek, zwarte jas en hij had een zwarte pet op. De andere verdachte was 1,75 m lang en had een normaal postuur, donkerbruin opgeschoren haar. Hij had grijze bovenkleding aan en een zwarte broek. De mannen zijn niet meer gevonden.
Getuigen of mensen die iets van dit misdrijf afweten worden door de politie dringend verzocht dit te melden op 0900 – 8844.

Botulisme én blauwalgen in 2 vijvers

archieffotoWaterschap Aa en Maas heeft zowel botulisme als blauwalgen aangetroffen in de Warandevijver en de Hortensiavijver. Botulisme en blauwalgen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. Daarom adviseert het waterschap om ieder contact met het water in beide vijvers te vermijden. De gemeente heeft waarschuwingsborden geplaatst op de locatie en waterschap Aa en Maas houdt de situatie in de gaten.
Vorige week werden diverse dode watervogels gemeld bij deze vijvers. In het bloed van 2 zieke eenden die woensdag 15 augustus werden gevonden is botuline aangetoond, wat er op wijst dat de dode vogels waarschijnlijk zijn gestorven als gevolg van botulisme. Daarnaast bleken bij controle van de waterkwaliteit blauwalgen aanwezig te zijn.
Waterschap Aa en Maas adviseert om dode eenden of andere watervogels niet aan te raken, maar om contact op te nemen met de gemeente Helmond of waterschap Aa en Maas, zodat zij de kadavers op een veilige manier kunnen verwijderen. Omdat kadavers van vogels de belangrijkste verspreidingsbron van botulisme zijn, wordt ook geadviseerd geen vogels in de vijver te voeren, zodat ze niet worden aangetrokken naar de vijver.
Botulisme is een voedselvergiftiging veroorzaakt door de gifstoffen van de bacterie Clostridium Botulinum. Botulisme komt vaak voor in het voorjaar en de zomer en heeft vaak sterfte van dieren, zoals eenden en vissen, tot gevolg. Ook honden en andere dieren kunnen er ziek van worden. Botulisme kan in zeldzame gevallen schadelijk zijn voor de mens. Botulisme komt vaker voor op plaatsen waar veel watervogels aanwezig zijn. Geadviseerd wordt om eenden en andere watervogels niet te voeren. Sportvissers kunnen beter niet vissen in water waar botulisme is geconstateerd.
Als blauwalgen zich explosief vermenigvuldigen, spreken we van ‘blauwalgenbloei’. De aangetroffen blauwalgen kunnen dan giftige stoffen afscheiden. Bij aanraking of inname bestaat kans op huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en ernstige maag- en darmklachten. Deze klachten kunnen zowel bij mensen als bij (huis)dieren optreden.
De belangrijkste oorzaak van blauwalgen is een teveel aan voedingsstoffen (fosfaat en stikstof) in het water. Deze voedingsstoffen zitten in afgevallen bladeren, maar kunnen ook ze in het water komen via lokvoer van sportvissers, brood, eenden- en hondenpoep. Door eenden niet of veel minder te voeren en honden niet nabij het water te laten poepen, kunnen omwonenden en gebruikers bijdragen aan een gezondere en mooiere stadsgracht.

2reacties

28 Hardrijders betrapt op de Dorpsstraat

Bij een snelheidscontrole op de Dorpsstraat in Stiphout werden maandag 28 bestuurders betrapt op te hard rijden. Deze hardrijders kunnen een bon in de brievenbus verwachten.
Tussen 6.50 en 13.30 uur controleerde de politie 2302 passerende auto’s vanuit een radarauto (naar verluidt een grijze Volkswagen bus). De toegestane snelheid in die straat is 50 km/u, de hoogst gemeten snelheid bedroeg 67 km/u. Dat liet wijkagent Francisca Kamphuis vanochtend weten.
Op deze eerste schooldag in Helmond werd ook in Brandevoort ’s ochtends de snelheid gecontroleerd. Daar waar je 30 mag, bleek de hoogst gemeten snelheid 50 km/u te zijn. Bij deze preventieve controle van het projectteam van ‘Denk aan max’ (van Veilig Verkeer Nederland afdeling Helmond) en de stadswacht bleef het bij waarschuwingen.

Q&A over rubberkorrels op kunstgrasvelden

Désirée Meulenbroek en Ron Peters van het CDA stelden vanmiddag 3 schriftelijke vragen aan B&W over onwenselijke en milieuonvriendelijke rubberkorrels op kunstgrasvelden. 2 Jaar geleden stelde D66 over die korrels ook al schriftelijke vragen vanwege vermeende gezondheidsrisico’s.
Hieronder hun raadsvragen (Questions) voorafgegaan door hun inleiding. Zodra we de antwoorden (Answers) van het college hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.Lees verder »

9reacties

Heel Helmond wordt nu 24/7 trouwlocatie

Lonneke FotografieIedereen kan voortaan zonder gedoe op elke plek van het Helmonds grondgebied trouwen. Willen jij én je vriend(in) trouwen in de achtertuin, op de middenstip van stadion De Braak, in je favoriete kroeg of ergens in de Stiphoutse bossen: geen probleem! De huidige 11 vaste huwelijkslocaties (zoals het Kasteel, de Stadswinkel, Hotel Westende, de Cacaofabriek en Museum Boscotondo) blijven natuurlijk ook mogelijk. Ook kan er voortaan op élk tijdstip van de dag (24/7) en élke dag van het jaar in Helmond getrouwd worden. Dus midden in de nacht en zondag: het mag in onze stad. De regels werden flink versoepeld om Helmond als ‘huwelijksstad bij uitstek’ in de markt te zetten. Lees verder »

14reacties

Total-tankstation Deurneseweg overvallen

Het Total-tankstation aan de Deurneseweg (naast de McDonald’s) is vanavond overvallen. Bij deze gewapende overval raakte niemand gewond. De dader vluchtte te voet zonder buit. Hij meldde zich kort daarna zelf bij de gealarmeerde politie en is aangehouden.
De dader dreigde bij de overval met een mes en eiste geld. Deze poging mislukte waarop hij zonder buit is weggegaan. De politie doet verder onderzoek.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande foto’s.

1reactie

2 Flinke bermbranden bij de Rijpelberg

Vanmiddag heeft de brandweer 2 flinke geblust op de Wolfsputter Baan bij de Rijpelberg. Er werden 3 blusvoertuigen en een watercontainer ingezet. De weg werd tijdelijk afgesloten door de politie. Enkele minuten geleden liet de brandweerwoordvoering weten dat deze branden op de N279 onder controle zijn. Nu wordt alles nu nog even goed nat gemaakt. 
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

In de reacties hieronder staat een update.

11reacties

Jongen gestoken op voetbalveldje (foto’s)

Vanavond was er steekpartij op het Johan Cruyff Court in de Binnenstad. Vermoedelijk hebben 5 jongens ruzie gekregen bij het voetballen en is er daarbij een jongen gestoken. Hij is in zijn been gewond geraakt en naar het ziekenhuis. De om 20.51 uur gealarmeerde politie stelt een onderzoek in naar het steekincident.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

In de reacties hieronder staan updates.

3reacties

Koninklijke onderscheiding voor Folker Vink

Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd om Folker Vink te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij ontving de onderscheiding vanmiddag uit handen van burgemeester Elly Blanksma onder andere vanwege de jarenlange organisatie van de KinderVakantieWeek en zijn grote verdiensten voor de EHBO-vereniging en de Avondvierdaagse.
Folker Vink is al 21 jaar een niet meer weg te denken vrijwilliger bij de KinderVakantieWeek Helmond. Hij is daar het gezicht van en was jarenlang secretaris. Sinds 2012 is de organisatie ondergebracht in de Stichting KinderVakantieVertier Helmond. Hiervan is hij medeoprichter en sinds die tijd de voorzitter. De stichting organiseert ook op andere vakantiemomenten activiteiten voor kinderen uit Helmond.
Daarnaast was deze Helmonder 4 jaar bestuurslid van EHBO-vereniging Brouwhuis en tot 2016 actief als hulpverlener bij vele evenementen gedurende het jaar. Ook is hij lid van het Groot Comité Helmond van de Avondvierdaagse en sinds augustus 2017 penningmeester. Sinds 2016 is Folker ook als vrijwilligger werkzaam voor Sensoor, de landelijke luisterlijn. Tevens zet hij zich vanaf begin 2016 in voor de Stichting Rijpelbergse Ouderen. Hij heeft die stichting mee nieuw leven ingeblazen.
Zijn intensieve inzet op maatschappelijk gebied binnen de Helmondse gemeenschap waren voor Zijne Majesteit de Koning aanleiding om de heer Vink te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

In een reactie hieronder staat een update met een foto van Folker met zijn lintje.

5reacties

Van de 22 hardrijders hadden er 20 geluk

Gisteravond tussen 19.30 en 21.30 uur betrapte de politie 22 bestuurders die te hard reden op de Jan van Brabantlaan. Bij de ingang van De Warande controleerden politievrijwilligers met een lasergun wie harder reed dan de toegestane 50 km/u. Dat meldde wijkagent Francisca Kamphuis met de foto rechts vanmiddag op Twitter.
De 2 overtreders die harder reden dan 70 km/u kregen een bekeuring. De 20 hardrijders die daaronder bleven kwamen er vanaf met een waarschuwingsgesprekje. Dat geluk hadden zij omdat de Nederlandse politie publieksvriendelijke voert acties om een betere cao af te dwingen bij de minister.

Nu ook blauwalgen in Helmond Noord

Waterschap Aa en Maas heeft blauwalgen aangetroffen in het vijverlint langs het Coffermanspad in Helmond Noord. Deze blauwalgen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. Daarom adviseert het waterschap om ieder contact met water van deze vijver te vermijden. De gemeente plaatst waarschuwingsborden en waterschap Aa en Maas houdt de situatie in de gaten.
Dat is de derde Helmondse blauwalgen-locatie waarover het waterschap deze maand informeerde. Gisteren meldden we de Zuid-Willemsvaart ter hoogte van sluis 8 en in het begin van de maand het Eindhovens Kanaal. Daar kun je meer lezen over de schadelijkheid voor mens en dier, wat het waterschap en de gemeente doen en wat omwonenden en gebruikers kunnen doen.