Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

4reacties

Blauwalgen in het kanaal bij sluis 8

Waterschap Aa en Maas heeft blauwalgen aangetroffen in de Zuid-Willemsvaart ter hoogte van sluis 8. Blauwalgen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. Daarom adviseert het waterschap om contact met het water te vermijden. De gemeente is op de hoogte gebracht.
Als blauwalgen zich explosief vermenigvuldigen, spreken we van ‘blauwalgenbloei’. De aangetroffen blauwalgen kunnen dan giftige stoffen afscheiden. Bij aanraking of inname bestaat kans op huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en ernstige maag- en darmklachten. Deze klachten kunnen zowel bij mensen als bij (huis)dieren optreden. Blauwalgen in het water zijn een hardnekkig probleem. Wanneer de zonintensiteit afneemt en het water weer afkoelt, bijvoorbeeld door regen of wisseling van seizoen, vermindert de hoeveelheid blauwalg.
Omwonenden en gebruikers kunnen meehelpen om de waterkwaliteit duurzaam te verbeteren. De belangrijkste oorzaak van blauwalgen is een teveel aan voedingsstoffen (fosfaat en stikstof) in het water. Deze voedingsstoffen zitten in afgevallen bladeren, maar kunnen ook ze in het water komen via lokvoer van sportvissers, brood, eenden- en hondenpoep. Door eenden niet of veel minder te voeren en honden niet nabij het water te laten poepen, kunnen omwonenden en gebruikers bijdragen aan een gezondere en mooiere Zuid-Willemsvaart.
Eerder deze maand werd blauwalg geconstateerd in het Eindhovens Kanaal, op zo’n 500 meter afstand van sluis 8.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

Nepvuurwapen gevonden in uitgaansleven

De politie heeft vannacht een nepvuurwapen aangetroffen in het uitgaansleven in Helmond. Nepvuurwapens zijn levensgevaarlijk omdat ze vaak nauwelijks van echte wapens zijn te onderscheiden.
Rond 01.00 uur werden politieagenten aangesproken door een man op de Noord Koninginnewal. Hij wees op een groepje jongens en vertelde dat hij dacht een vuurwapen gezien te hebben. De agenten gingen daarna op zoek. Het groepje jongens troffen ze niet aan, maar onder een geparkeerde wagen vonden ze wel een vuurwapen. Dit bleek nep te zijn. De politie doet nog verder onderzoek.
Nepvuurwapens zijn voorwerpen die sprekend op echte vuurwapens lijken. De dreiging die er vanuit kan gaan is dus net zo hoog. Veel mensen beseffen niet hoe ernstig de gevolgen kunnen zijn als nepwapens in verkeerde handen vallen. Bedenk dat de politie een nepwapen op straat vaak behandelt als een echt wapen en daarbij geen risico neemt. Dat kan tot levensgevaarlijke situaties leiden, waarbij de politie misschien zelfs moet schieten. Soms blijkt het achteraf om een nepvuurwapen te gaan, maar dat kun je van een afstand niet zien. Zo werd in juni van dit jaar in Eindhoven nog het arrestatieteam ingezet na een melding over wat achteraf een nepvuurwapen bleek te zijn. Iedereen met een nepwapen is strafbaar. Kijk voor meer informatie op de speciale themapagina over nepvuurwapens.

7reacties

Dode man gevonden in woning Beelsstraat

Op dit moment onderzoekt de politie in een woning aan de Beelsstraat in de Binnenstad de dood van een man. Hij werd daar rond 16.30 uur gevonden door een bekende van hem. Het onderzoek moet duidelijk maken wie de man is en hoe hij om het leven kwam.
Specialisten van de technische recherche gaan dadelijk in het huis beginnen met onderzoek. Ook een arts is daarbij aanwezig. Op dit moment valt nog niets te zeggen over wat de man is overkomen, zo meldt de politiewoordvoering. Zodra daarover meer duidelijkheid is dan melden wij dat middels een update in de reacties hieronder.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande foto.

In de reacties hieronder staan updates.

Blauwalgen in de Goorloop

Waterschap Aa en Maas heeft blauwalgen aangetroffen in de Goorloop ter hoogte van de Jonker Karellaan in Aarle-Rixtel. Blauwalgen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. Daarom adviseert het waterschap om contact met het water te vermijden. Omdat deze locatie op slechts honderd meter van Helmond ligt en deze beek dwars door onze stad loopt, is naast de gemeente Laarbeek ook de gemeente Helmond op de hoogte gebracht.
Als blauwalgen zich explosief vermenigvuldigen, spreken we van ‘blauwalgenbloei’. De aangetroffen blauwalgen kunnen dan giftige stoffen afscheiden. Bij aanraking of inname bestaat kans op huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en ernstige maag- en darmklachten. Deze klachten kunnen zowel bij mensen als bij (huis)dieren optreden.
De belangrijkste oorzaak van blauwalgen is een teveel aan voedingsstoffen (fosfaat en stikstof) in het water. Deze voedingsstoffen zitten onder meer in afgevallen bladeren. Als de zon minder fel schijnt en het water afkoelt door bijvoorbeeld regen, wordt de hoeveelheid blauwalg minder.
Dat er blauwalgen in de Goorloop voorkomen is bijzonder, aangezien blauwalgen voornamelijk voorkomen in stilstaand water. Vanwege de droogte en daardoor het gebrek aan stroomsnelheid heeft de blauwalg zich nu kunnen manifesteren in de Goorloop. Naar verwachting zullen de blauwlagen verdwijnen als het gaat regenen en de wateraanvoer weer toeneemt.

13reacties

Bosbrand midden in woonwijk Rijpelberg

Kort voor 12 uur vannacht was er een bosbrand in het Broederbos, midden in de woonwijk Rijpelberg. Dat is hemelsbreed op nog geen 500 meter van de brand eerder op de avond in de Bakelse bossen, zie hier. De brandweer heeft het vuur geblust. De politie vermoedt bij beide branden brandstichting.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande foto’s.

De Noodkreet verandert van naam en pand

Misschien ken je Stichting De Noodkreet van haar bemiddeling tussen ouders en jeugdzorg. De afgelopen jaren zette De Noodkreet zich in voor kinderen in de pleegzorg en hun ouders. Deze maand is na 20 jaar de naam van die non profit organisatie veranderd in Stichting Ouders en Jeugdzorg.
“Naar aanleiding van meerdere gesprekken met partners, cliënten en collega’s heeft de stichting besloten haar naam te wijzigen in Stichting Ouders en Jeugdzorg. Deze nieuwe naam staat in 1 lijn met waar Stichting Ouders en Jeugdzorg voor staat: een scherp oog voor de, vaak moeizame, samenwerking tussen ouders en jeugdzorg. Hierbij staat het kind nog steeds centraal. Aan wat ze doen verandert dus niets, Ouders en Jeugdzorg blijft zich inzetten voor de cliënt” zo meldt het persbericht van de stichting.
Behalve deze naamsverandering is er ook een fysieke verhuizing. De afgelopen 15 jaar zaten zij op de Wolfstraat. Mede dankzij de steun van Woonpartners betrokken zij hun nieuwe pand op de Braakse Bosdijk 2a.

2reacties

Meerdere brandjes in graanveld Rijpelberg

In een graanveld aan het Sjef de Kimpepad in de Rijpelberg heeft aan het eind van de middag brand gewoed. Voorbijgangers hadden daarom 112 gebeld. Er was sprake van meerdere brandhaarden en ook de berm vatte vlam. Veel rook trok over de Rijpelbergseweg. De politie vermoedt dat het om brandstichting gaat en vraagt aan getuigen om 0900 – 8844 te bellen. 
Pim Verkoelen maakte de onderstaande foto’s, behalve de laatste want die werd door wijkagent Henry van Dongen gemaakt.

4reacties

Man met vuurwapen in Hortensiapark opgepakt

De politie kreeg gisteren rond 14.50 uur een melding van een getuige dat een man met een vuurwapen rondliep in het Hortensiapark in Helmond Oost. De getuige kon een goed signalement van de man doorgeven. Ook gaf hij een goede omschrijving van het wapen dat gezien was.
Na de melding gingen agenten direct naar de park en troffen daar de verdachte aan. Agenten hielden een 52-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aan en namen het vuurwapen in beslag. De man zit vast voor verhoor en verder onderzoek. Het in beslag genomen wapen betrof een doorgeladen hagelgeweer.
Politie en Openbaar Ministerie zetten vol in op de strijd tegen vuurwapens. Het Openbaar Ministerie eist hogere straffen voor vuurwapenbezit en de politie onderzoekt elke melding en tip. De hulp van getuigen is daarbij van groot belang. Weet jij dat een persoon in het bezit is van een (vuur)wapen? Dan vraagt de politie te bellen naar 0900-8844. Blijf je liever anoniem, bel dan met 0800-7000.

In de reacties hieronder staat een update.

3reacties

Man opgepakt na uit de hand gelopen ruzie

Bij een uit de hand gelopen ruzie in een woning aan de Beelsstraat in de Binnenstad raakte een 28-jarige man zonder vast woon- of verblijfplaats lichtgewond. Hij werd tijdens een ruzie gestoken en is voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht. Een 29-jarige man, eveneens zonder vaste woon- of verblijfplaats, werd aangehouden
Rond 04.25 uur vannacht kreeg de politie een melding van een conflict in een woning waarbij ook gestoken zou zijn. Bij de woning troffen toegesnelde agenten de gewonde man aan. Hij had een steekwond in zijn bovenbeen. De ambulance heeft de man naar het ziekenhuis gebracht waar hij aan zijn verwonding werd geholpen. Hij mocht even later het ziekenhuis weer verlaten. In de woning was de dader nog aanwezig en werd door de politie aangehouden. De man zit vast voor verder onderzoek.

6reacties

Zijn tijd vooruit

Leve het internet, dat wil zeggen het handig & verstandig gebruik van het wereldwijde web. Kun je zomaar een bericht krijgen van een volslagen onbekende Aussie zoals mij overkwam in mei 2016. Zijn naam: Jon van Daal. En ja, natuurlijk was er een link met ons aller kosmopolitisch centrum Helmond. Zijn vader, Paul van Daal, had hier na de oorlog een aantal jaren een fabriekje gehad waarvan ik het bestaan al kende en waarover ik op de weblog ooit een quizvraag had gesteld. Zo was hij mij ‘op het spoor’ gekomen.Lees verder »

16reacties

Helmondse politie te vaak te laat bij spoed

De politie was in de eerste helft van dit jaar in 85,2% van de Helmondse spoedgevallen binnen een kwartier ter plaatse. Het eigen streefpercentage van 90% werd daarmee niet gehaald. Dat werd ook in de voorgaande jaren niet gehaald. Toen schommelde dat percentage van de zogenoemde Prio 1-meldingen tussen de 85,6 en 87,6 zoals blijkt uit de cijfers van de politie per gemeente.
We zijn niet de enige Nederlandse gemeente waar het streefpercentage niet werd gehaald. Met slechts 32,7% is De Marne (in de provincie Groningen) de slechtst scorende gemeente van het land. Landelijk is de politie in 85,5% van de spoedmeldingen ‘op tijd’, een verbetering van 0,5% in dezelfde periode in 2017.. Maar weet ook dat een tiental gemeenten in de provincie Utrecht ruim 90% scoorden. 

2reacties

Blauwalgen in Eindhovens Kanaal

Waterschap Aa en Maas heeft blauwalgen aangetroffen in het Eindhovens Kanaal op het traject vanaf de Zuid-Willemsvaart tot Mierlo. De blauwalgen zijn gezien ter hoogte van het gemaal bij de Varenschutseweg bij Lierop, zo maakte het waterschap vanmiddag bekend.
Blauwalgen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. Daarom adviseert het waterschap om contact met het water te vermijden. De betrokken gemeenten zijn op de hoogte gebracht. Waterschap Aa en Maas houdt de situatie in de gaten.
Als blauwalgen zich explosief vermenigvuldigen, spreken we van ‘blauwalgenbloei’. De aangetroffen blauwalgen kunnen dan giftige stoffen afscheiden. Bij aanraking of inname bestaat kans op huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en ernstige maag- en darmklachten. Deze klachten kunnen zowel bij mensen als bij (huis)dieren optreden. Blauwalgen in het water zijn een hardnekkig probleem. Wanneer de zonintensiteit afneemt en het water weer afkoelt, bijvoorbeeld door regen of wisseling van seizoen, vermindert de hoeveelheid blauwalg. Om te voorkomen dat er later weer blauwalgen komen, kan het waterschap en/of de gemeente proberen de hoeveelheid voedingsstoffen in het water te verminderen. Ook het creëren van doorstroming draagt vaak bij aan een mindere belasting van het water met voedingsstoffen en het voorkomen van een explosieve groei van algen. Omwonenden en gebruikers kunnen meehelpen om de waterkwaliteit duurzaam te verbeteren. De belangrijkste oorzaak van blauwalgen is een teveel aan voedingsstoffen (fosfaat en stikstof) in het water. Deze voedingsstoffen zitten in afgevallen bladeren, maar kunnen ook ze in het water komen via lokvoer van sportvissers, brood, eenden- en hondenpoep. Door eenden niet of veel minder te voeren en honden niet nabij het water te laten poepen, kunnen omwonenden en gebruikers bijdragen aan een gezonder en mooier Eindhovens Kanaal.

Foto door het waterschap van de blauwalgen in het Eindhovens Kanaal

Nieuw Helmonds nieuws in augustus 2018

Alleen het nieuwe Helmonds nieuws publiceren wij hier, voor het andere nieuws kijk je bij de krantVrijdag 31 augustus:
 Dirk den Hollander koninklijk onderscheiden (+ 3 foto’s)
• Voortaan 24/7 geboorteaangifte doen in het Elkerliek
• Verdachte steekincident ook verdacht van doodsbedreiging burgemeester Laarbeek

Donderdag 30 augustus:
5 Liter MDMA aangetroffen in woning aan de Wethouder van Wellaan
• Voor het eerst 0 hardrijders betrapt op de Gerwenseweg
Ruim 6 ton aan bijstandsuitkeringen teruggevorderd

Woensdag 29 augustus:
 Man opgepakt voor gewapende bedreiging in trein (4 foto’s)
• Kasteeltuinconcerten trokken 50 duizend bezoekers
Gisteren waren 40 hardrijders ’t haasje op de Hortsedijk

Dinsdag 28 augustus:
• Chauffeur overleed bij bedrijfsongeval Coppens

Zaterdag 25 augustus:
 Het Kasteel van Sinterklaas heeft 450 vrijwilligers nodig

Vrijdag 24 augustus:
Nog 2 arrestaties na steekincident op Cruyff Court (foto’s)
• Vergunning Foutdoor Festival werd al op 10 juli geweigerd
Na 6 jaar antwoord Rijk inzake buizentracé Brandevoort?
• 7 Foto’s van het interieur van het Peapark en Piet de Wit
 Helmonder slachtoffer van straatroof in Breda

Donderdag 23 augustus:
Man krijgt hete teer over zich heen (3 foto’s)
 Botulisme én blauwalgen in Warandevijver en Hortensiavijver
Burgemeester sluit 2 drugspanden op industrieterrein

Woensdag 22 augustus:
28 Hardrijders betrapt op de Dorpsstraat in Stiphout

Dinsdag 21 augustus:
 Raadsvragen over rubberkorrels op kunstgrasvelden
Politie wil weten van wie deze sieraden zijn (9 foto’s)

Weekend 18 & 19 augustus:
• Videoclip stadskunstenaar 150 duizend views in 48 uur
 Total-tankstation Deurneseweg overvallen (3 foto’s)
 2 Flinke bermbranden op N279 bij Rijpelberg (2 + 4 foto’s)
Man (18) gearresteerd ivm de steekpartij tijdens voetballen vrijdagavond
Zojuist kreeg de weblog de 5555-ste Facebook-volger

Vrijdag 17 augustus:
 Jongen gestoken op voetbalveldje Binnenstad (3 + 8 foto’s) + update

Donderdag 16 augstus:
Koninklijke onderscheiding voor Folker Vink + update
Van de 22 hardrijders bij De Warande hadden er gisteravond 20 geluk

Woensdag 15 augustus:
• Tot 11 jaar geëist voor gewelddadige Helmondse woningovervallers
• Nu ook blauwalgen in Helmond Noord

Dinsdag 14 augustus:
• B&W legt uit waarom Het Speelhuis een nieuw logo nodig had
Ook blauwalgen in het kanaal bij sluis 8

Zondag 12 augustus:
Nepvuurwapen aangetroffen in het uitgaansleven

Woensdag 8 augustus:
 Blauwalgen aangetroffen in de Goorloop

Dinsdag 7 augustus:
 Bosbrand midden in de woonwijk Rijpelberg (3 foto’s)

Maandag 6 augustus:
 Brand onderin flatgebouw in Helmond Noord (2 + 5 foto’s)
Brand in de Bakelse bossen vanavond (4 foto’s)
Stichting De Noodkreet verandert van naam en pand

Zondag 5 augustus:
Meerdere brandjes in graanveld Rijpelberg (7 foto’s)
Man met vuurwapen in het Hortensiapark aangehouden + foto
Man aangehouden na uit de hand gelopen ruzie

Vrijdag 3 augustus:
 Foto: ♿️ hielp brandweer gisteren bij bestrijden bosbranden in de Rijpelberg
Helmondse politie te vaak te laat bij spoed

Donderdag 2 augustus:
Bosbrand in de Rijpelberg (4 foto’s) + update + 6 foto’s
Blauwalgen in Helmondse deel Eindhovens Kanaal
• Helmonder (25) in Zeeland opgepakt voor inbraken

3reacties

Helmonder in Zeeland gepakt voor inbraken

Vorige week donderdag werden ’s nachts 2 mannen op de A58 aangehouden. Rond 01.30 uur zagen agenten bij het Zeeuwse Nieuwdorp (een dorp in de gemeente Borsele) 2 auto’s rijden die hun aandacht trokken omdat ze langzaam achter elkaar reden. 1 Van de auto’s werd bij een benzinestation langs de A58 aan de kant gezet. Het voertuig en de 2 inzittenden werden gecontroleerd.
In de auto werd een zak met muntgeld en inbrekersgereedschappen gevonden. Hierop werden de bestuurder (25) uit Helmond en de bijrijder uit Den Haag (30) aangehouden. Het duo werd voor verder onderzoek en verhoor naar een politiecellencomplex gebracht. Ze zijn bij politie en justitie bekend met eerdere veroordelingen voor inbraken. De auto werd in beslag genomen en naar een politiebureau gebracht.
Tijdens het rechercheonderzoek werden in de auto gestolen spullen aangetroffen die in verband konden worden gebracht met een inbraak in het Belgische Knokke en een inbraak op 23 juli in een woning in het Zeeuwse Koewacht. De officier van justitie heeft de auto verbeurd verklaard. Dat betekent dat de mannen de auto niet meer terugkrijgen omdat daar een strafbaar feit mee is gepleegd. De 2 zijn gisteren aan de Rechter-Commissaris voorgeleid die besloot dat ze langer vast blijven zitten.

In de reacties hieronder staat een update.