Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

13reacties

Manders: Zonnecowboy ’s

Op dit moment is Helmond samen met de omliggende gemeentes plannen aan het maken voor de grootschalige opwekking van duurzame energie. Het streven is om als stad in 2035 klimaatneutraal te zijn. Omdat we in een innovatief tijdperk leven zijn de oplossingen die we vandaag aandragen misschien over een paar jaar al weer achterhaald. We wedden dus niet op één paard, maar blijven kijken naar nieuwe mogelijkheden!Lees verder »

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
3reacties

De laatste pijp

Rokende fabrieksschoorstenen als een teken van welvaart en gezonde activiteit? Het is al lang geleden dat dergelijke rookpluimen als uiterlijk teken van bedrijvigheid werden gewaardeerd. Want al gauw na de introductie van de stoomkracht en de bijbehorende rookontwikkeling, begin 19e eeuw, werden aan de schoorsteen eisen gesteld om de overlast van verbrandingsdeeltjes en de geur- en rookhinder te beperken. Door met name hogere schoorstenen verplicht te stellen, hoopte de overheid de overlast voor de omwonenden terug te dringen. Lees verder »

40reacties

Heesakkers: Rekenkamer eerst aan zet

Dinsdag beslist de gemeenteraad of het investeringskrediet van 36 miljoen euro voor het nieuwe Huis voor de Stad wordt toegekend. Ook het vaststellen van het ontwerp staat op de agenda. De beleidsarme periode vanwege de Corona-crisis lijkt hiermee definitief ten einde.
Nu heb ik al eerder hier geschreven over het plan van het college om het nieuwe stadhuis ‘budgetneutraal’ te doen. Ofwel, de gemeente verkoopt de panden Boscotondo, ‘t Cour en de Zandstraat. Het geld dat wordt bespaard door deze panden te verkopen en dus geen onderhoud meer te hoeven plegen, maakt dat er geld beschikbaar is voor de bouw van het Huis voor de Stad.Lees verder »

95reacties

Helmond op slot vanwege dreiging van rellen

Zojuist heeft burgemeester Elly Blanksma gemeld dat zij in overleg met het OM en de politie besloten heeft om voor vanavond voor het hele grondgebied van Helmond de noodverordening vast te stellen. Daarnaast zijn er 4 veiligheidsrisicogebieden (pdf) aangewezen. Hierdoor kan de politie daar ook preventief fouilleren. Beide maatregelen gelden tot morgenochtend 06.00 uur. De driehoek zal optreden tegen verstoring van de openbare orde. “Gedrag zoals dinsdag kan echt niet, we tolereren dit niet”, zo liet Blanksma zojuist weten. “We staan niet toe dat inwoners van Helmond zich onveilig voelen in hun eigen woonomgeving.”Lees verder »

3reacties

Inspreken heeft effect!

Onze stad heeft de twijfelachtig eer bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 qua opkomst ergens onderaan op het nationale lijstje te eindigen. Een dieptepunt! Het stadsbestuur heeft daar samen met de politieke partijen lering uit getrokken en probeert actief het tij te keren via publicaties, lijfelijke aanwezigheid en directe lijntjes met de media. De politieke partijen hebben net als de gemeente een website waarop informatie wordt gedeeld. Van de bestuurskant is de intentie inwoners beter bij het beleid te betrekken omgezet in daden. De bal ligt nu bij inwoners van Helmond.Lees verder »

16reacties

Koning bezoekt de Nedschroef

Koning Willem-Alexander heeft vanochtend een bezoek gebracht aan Nedschroef in Helmond en DAF Trucks in Eindhoven. Het bezoek stond in het teken van de impact van de coronapandemie op de industrie, in het bijzonder de automotive industrie. Hij was voor de derde keer dit jaar op bezoek in onze stad, zo liet burgemeester Elly Blanksma weten.Lees verder »

105reacties

Weer een bokswedstrijd in Helmond?

– PRIMEUR –
Meerdere Helmonders meldden de weblog dat er dadelijk om 18.00 uur een bokswedstrijd is georganiseerd op het Cruyff Court in de Binnenstad. Daar op de Hermelijnstraat in de Binnenstad zou dan dus ook zo’n ‘samenkomst’ zijn als in het Weverspark vorige week maandag.
De bijgevoegde aankondiging kregen we in de afgelopen uren van 1 van de tipgevers. 
De gemeente is op de hoogte van dit voornemen, zo liet een woordvoerder van burgemeester Elly Blanksma weten. De organisator is via de social media meerdere malen gewaarschuwd dat het verboden is dit te organiseren.

In de reacties hieronder staan updates.

18reacties

Overlast in Mierlo-Hout en Brandevoort

“Het valt ons, als politie, op dat er sinds de coronatijd veel jeugd op straat is in Mierlo-Hout en Brandevoort. Dit juichen wij toe, mits de coronamaatregelen in acht worden gehouden. Wij zien echter ook dat er een groep jeugd is die regelmatig vernielingen, brandstichtingen, mishandelingen en openlijke geweldplegingen pleegt.” Dat liet de politie in een persbericht weten. Ondanks dat verschillende jongeren reeds door hen zijn gehoord en ook hun ouders dat weten, gaat dat door. “Dit komt de leefbaarheid deze wijken niet ten goede” meldt hun bericht.Lees verder »

10reacties

De Loop: Hart voor Helmond

Weekblad De Loop bestaat al sinds 2003. Het blad vierde enkele jaren terug zijn 15-jarig jubileum. Het was een particulier initiatief en Ad Klaasen is de uitgever van dit blad. De initiatiefnemers bezorgden in die tijd daarmee het vierde blad in onze stad en wilden een weekblad voor Helmonders door Helmonders op de markt brengen. De Loop krijgt geen subsidie van de gemeente en is dus in feite onafhankelijk. Het moet het vooral van de advertentie-inkomsten hebben. Inmiddels is het in onze stad 1 van de 2 bladen en kent het de onder meer de veelgelezen column Ons Marij Vertelt. Lees verder »

5reacties

PVV, het einde nadert

Sportpark De Warande ligt in een mooi bosrijk natuurgebied aan de Goorloop. De gemeente wil het aan de natuur teruggeven. RKPVV-voorzitter Jos Slapak (geboren in Limburg) woont sinds 1997 in de Oranjebuurt. Hij voetbalt en fluit zelf nog bij zijn club. Ook 4 van zijn 5 kinderen hebben bij de rood/witten gevoetbald. Secretaris Eric van Herpen (met groen shirt op de foto), geboren in Helmond Noord, heeft 10 jaar in het eerste gevoetbald en is daarna PVV trouw gebleven.Lees verder »

23reacties

Grootschalige actie levert veel overtredingen

Bij een grootschalige actie door verschillende organisaties is gisteren op diverse plekken in de Helmondse binnenstad een breed scala aan overtredingen geconstateerd. Er werden onder andere 2 panden en een bovenwoning gesloten, handelshoeveelheden soft- en harddrugs in beslag genomen, tientallen verkeersboetes uitgeschreven en duizenden euro’s aan openstaande belastingen geïnd.Lees verder »

36reacties

Zeer grote brand op het industrieterrein

De brandweer rukte vanavond kort na 7 uur uit voor een uitslaande brand in een bedrijfspand op de Vossenbeemd. Met 3 blusvoertuigen togen zij naar op het industrieterrein.
Daar bleek een zeer grote brand te woeden bij Huijbregts Food Group. De zwarte rook daarvan is op dit moment tot in de verre omtrek te zien.
Pim Verkoelen maakte de eerste foto’s, Vico Hoozemans zorgde voor de video.Lees verder »

12reacties

Grote controle door politie en belastingdienst

Op de parkeerplaats bij De Braak heeft een groep van de verkeerseenheid uit Vught vanmiddag een algehele controle gehouden samen met de belastingdienst. Motoragenten ‘begeleidden’ bestuurders van voertuigen zoals auto’s met aanhanger, busjes en scooters naar dat terrein. Er zijn diverse bekeuringen uitgeschreven en voertuigen in beslag genomen voor onder meer openstaande bedragen. Het is op dit moment ons niet bekend wat de vangst dit keer is geweest van de controle. Wel weten we dat het niet de eerste controle daar op De Braak was en zeker ook niet de laatste.
Harrie Fotografie maakte de bijgaande 3 foto’s.Lees verder »

22reacties

OM: cel voor handtastelijke rijschoolhouder

Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, gaat een 64-jarige Helmonder de cel in voor ontucht met 4 minderjarige meisjes. Deze man zou in zijn functie als rijschoolhouder, meerdere meisjes hebben aangerand. De officier van justitie: “Hij heeft op een volstrekt onbehoorlijke wijze misbruik gemaakt van zijn leerlingen”, zo laat het OM in een nieuwsbericht weten.Lees verder »

40reacties

Q&A: illegale bokswedstrijden in Weverspark

Michael Rieter van Helder Helmond stelde vandaag schriftelijke vragen aan B&W over de illegale bokspartijen in het Weverspark gisteravond. Wat begon als een potje kickboksen, eindigde volgens enkele buurtbewoners als een ‘soort van vechtsportevenement’ met ruim honderd toeschouwers. De beelden daarvan werd op diverse platforms verspreid zoals Facebook en Dumpert.
Hieronder staan zijn raadsvragen (Question) voorafgegaan door zijn inleiding. Zodra we de antwoorden (Answer) van B&W hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.Lees verder »

22reacties

Huurappartementen voor starters in centrum

Hendriks Coppelmans Bouwgroep en Woonbedrijf, woningcorporatie in Eindhoven, hebben overeenstemming bereikt over de realisatie van 44 sociale huurappartementen in het centrum vlakbij het kasteel. Die komen op de hoek van de Kerkstraat Zuid en het Beugelsplein. Het gaat om sociale huurappartementen voor 1 of 2 personen. Naar verwachting start de bouw begin volgend jaar en loopt alles volgens planning dan zijn de woningen begin 2022 klaar. De huurprijs (zonder servicekosten inclusief parkeerplaats) is minder dan 619 euro per maand, dus huurtoeslag aanvragen is mogelijk.Lees verder »

13reacties

Man verdient tonnen met valse asielverhalen

Een 56-jarige Iranees uit Helmond heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) tonnen verdiend met verzonnen asielverhalen: “Het enkele gegeven dat deze verdachte een verblijfsvergunning garandeert als deze mensen met hem een contract aangaan is op zijn zachtst gezegd moreel verwerpelijk, maar daarnaast gewoon hartstikke strafbaar.” De officier van justitie eiste vanochtend een celstraf van 4 jaar. Verder wil ze dat hij 10 jaar lang zijn beroep niet kan uitoefenen en dat mensen gewaarschuwd worden: “Er lopen helaas meer mensen rond die zich schuldig maken aan dit soort praktijken.”Lees verder »

18reacties

Van den Bogaard: Hoe nu verder?

De afgelopen weken waren op z’n zachtst gezegd nogal bewogen als het om sport- en beleefcampus De Braak gaat. In het bijzonder gaat het om het (vooralsnog) weigeren van Helmond Sport om het voorlopig ontwerp van het nieuwe stadion te tekenen. Dit was voor iedereen een grote verrassing. Ook voor de gemeente kwam dit als een mokerslag aan omdat er lange tijd geen vuiltje aan de lucht leek. Na vele pogingen om Helmond Sport toch aan boord te houden, met onder andere een mediationtraject, heeft Helmond Sport toch besloten om niet akkoord te gaan.Lees verder »