Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

8reacties

7 Extra digitale flitspalen eind januari

In Helmond worden eind januari 7 nieuwe digitale flitspalen geactiveerd. Die maken deel uit van een landelijke modernisering van flitspalen, die vorig jaar reeds in gang is gezet. Toen werden er in Helmond al 4 geplaatst op de Wolfsputter Baan (2x), de Kanaaldijk N.W. en de Europaweg.
De oude flitspaal op de Kasteel Traverse die enkele jaren terug (in 12 maanden) 282.774 euro opleverde aan snelheidsboetes, blijft nog staan.
Nu gaat het om de volgende locaties waar die 7 nieuwe digitale flitspalen komen:Lees verder »

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
34reacties

Voorspel FC Eindhoven – Helmond Sport

Wat wordt morgen de uitslag van deze derby?

Bij deze vraag gelden de volgende aanvullende regels:

  • tot vrijdag 24 januari 19.55 uur mag je 2 antwoorden geven
  • notatie van de uitslag zoals in: 1-7
  • iedereen die de uitslag goed voorspelde, krijgt 1 punt, geef je echter 2 keer de(zelfde) goede uitslag, krijg je toch ‘maar’ 1 punt

EXTRA PRIJS:
De eerste met de goede uitslag wint ook nog 2 kaartjes voor de tweede avond (zaterdag 1 februari) van het KeieKletstoernooi. Onze Buurman stelt die mooie extra prijs ter beschikking.


Tussenstand:
1 punt: Tim én Perry Vermeulen
-1 punt: Hein (winnaar vorige ronde start met 2 minpunten)

Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.
2reacties

Restanten oud XTC-laboratorium gevonden

Vandaag heeft het Helmond Interventie Team (HIT) een controleactie uitgevoerd. Daarbij zijn 3 woningen en een stal gecontroleerd. Het ging om panden in Helmond-Oost, Mierlo-Hout, Brouwhuis en de wijk Binnenstad.
Tijdens de controleactie zijn in een stal de restanten van een voormalig XTC-laboratorium aangetroffen. Deze restanten worden geruimd. Bovendien is, op basis van bestuursdwang, de bovenverdieping van het bijbehorende pand met onmiddellijke ingang gesloten.
Verder zijn tijdens de controle de volgende overtredingen geconstateerd:
• 1 vreemdeling aangehouden
• 1 keer direct boetes geïnd
• 1 keer goederen in beslag genomen voor verder onderzoek
• 3 keer adresfraude
• 2 keer herwaardering WOZ-waarde van een object
• 2 keer te veel bewoners, kamerverhuurvergunning nodig
• 1 keer strijdigheid met het bestemmingsplan
• 1 keer milieuovertreding geconstateerd
Bij deze controleactie van het Helmond Interventie Team (HIT) kwamen de volgende partijen in actie: diverse afdelingen van gemeente Helmond, politie en Vreemdelingenpolitie.

Dame (91) beroofd door Helmonder (14)

De politie heeft vandaag 2 minderjarigen aangehouden op verdenking van een tasjesroof die eind november werd gepleegd in Haelen (Limburg). Daarbij werd een 91-jarige vrouw uit Haelen op straat van haar tas beroofd. Het gaat om twee 14-jarige jongens uit Helmond en de gemeente Leudal.
De tas van het slachtoffer werd later teruggevonden. Daaruit was inmiddels geld gestolen. Naast de tasjesroof worden ze ook verdacht van diefstal en vernieling uit een leegstaande woning en diefstal van een fiets.

13reacties

Echte huldiging kickbokser Nieky Holzken?

De gemeente had vorige week een gesprek met de manager van kickbokser Nieky Holzken om te bekijken hoe er goede afspraken kunnen worden gemaakt om deze wereldkampioen in het zonnetje te zetten. De wijze waarop dat zal gebeuren is nog niet duidelijk.
Michael Rieter, fractievoorzitter Helder Helmond, vindt de kickboksprestatie van 21 december vorig jaar in Japan een huldiging meer dan waard. “Nicky Holzken is daarmee een van de belangrijke Helmondse ambassadeurs die Helmond internationaal! positief op de kaart zet!” aldus Michael. Hij stelde daarom vragen over het huldigen van Helmondse (wereld)kampioenen aan het college van burgemeester en wethouders  Daarop gaf het college vandaag de volgende antwoorden (die deels ook ’n mogelijke huldiging van Holzken betreffen). Lees verder »

4reacties

Rieter: kiezers serieus nemen

Column Michael Rieter Helder HelmondAls raadslid van Helder Helmond ben ik vooral volksvertegenwoordiger. En in mijn geval voor alle Helmonders. En niet alleen ‘voor’ maar ook ‘van’ en vooral ‘met’. Natuurlijk zal ik als lijsttrekker mij ontzettend sterk maken dat veel Helmonders op Helder Helmond zullen gaan stemmen. Máár ik vind het in de eerste plaats van het grootste belang dat mensen in ieder geval gáán stemmen. Er zijn genoeg landen waar helemaal niet gestemd mag worden! En dàt recht willen wij ons als Helmonders toch graag behouden! Helder Helmond vindt dat iedere stem telt. Wie stemt mag op z’n Hellemonds gezegd ‘maauwen!’. Lees verder »

1reactie

23 Keer te hard op Dorpsstraat in Stiphout

Bij een snelheidscontrole gisterochtend bleek dat er op de Dorpsstraat in Stiphout 23 keer te hard werd gereden.
Vanuit een grijs Volkswagen-busje werden 1356 voertuigen gecontroleerd in de tijdsperiode van 09.00 tot 11.45 uur. Op deze straat waar 50 kilometer mag worden gereden, was de hoogst gemeten snelheid 72 km/u.
’s Middags verhuisde het Volkswagen-busje naar de nieuwe brug op de President Rooseveltlaan. De resultaten daarvan weten we niet.

Op 1 januari waren er 89.253 Helmonders

Op 1 januari 2014 telde de gemeente Helmond 89.253 inwoners. Nog nooit waren er zoveel Helmonders. Dat is een toename van 231 Helmonders ten opzichte van de stand op 1 januari 2013.
De groei komt niet door migratie (minus 95 inwoners) maar door een geboorteoverschot (plus 313 inwoners). In 2013 zijn er 982 baby’s geboren en overleden er 669 inwoners.
Er is een negatief migratiesaldo als er meer mensen uit Helmond vertrekken dan er komen wonen. In 2013 zijn er dus meer mensen uit Helmond vertrokken (3.342 inwoners) dan dat er gevestigd zijn (3.247 inwoners).

87reacties

Opgerolde hennepkwekerijen in 2014

Ook in 2014 verzamelen we (net als vorig jaar) in een apart topic de nieuwsberichten over de hennepkwekerijen (en aanverwanten) die de politie in onze stad oprolt.
De hennepgeurkaart (die vorig jaar al werd aangekondigd) zou hen bij dat werk kunnen helpen. Of de vorige week aangehouden Helmonders daarom naar Zuid Holland uitweken…

De hennepkwekerij die dit jaar ‘de eer’ heeft om hier als eerste genoemd te worden:
In een woning aan het Drenthehof in de Rijpelberg ontdekte de politie gistermiddag een hennepkwekerij. Opvallend was dat dit de tweede keer was dat de politie in datzelfde pand een hennepkwekerij aantrof. In 2012, zo liet wijkagent Francisca Kamphuis ons weten.
In de schuur werd een vuilniszak met hennepplanten aangetroffen en op zolder was een ruimte voor het kweken van hennep. De stroom werd illegaal afgetapt. De bewoner kwam thuis toen de politie in actie was. Er moet nog een verklaring van hem worden opgenomen.

4reacties

Aanslag Helmondse belastingen komt eraan

https://www.deweblogvanhelmond.nl/wp-content/uploads/2012/11/Hoezo-gemeentelijke-belastingen-Helmond.jpgTussen 23 en 31 januari krijgt elk huishouden in Helmond het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen. Op dat biljet staat wat je dit jaar moet betalen aan onroerende zaakbelasting (OZB), rioolheffing, afvalstoffenheffing en voor hondenbezitters ook hondenbelasting. Tevens staat daarop de nieuwe WOZ-waarde van je woning of pand voor het jaar 2014.
Europa gaat over naar 1 Europese betaalmarkt en daarom worden alle bankrekeningnummers vervangen door IBAN. Jouw bankrekeningnummer is door de gemeente al automatisch aangepast naar IBAN. Je hoeft daar zelf dus niets meer aan te doen. Als je betaalt via acceptgiro, moet je voortaan het IBAN-nummer NL75 RABO 0112 5711 82 invullen.
Betaal je de gemeentelijke belastingen via automatische incasso, dan verandert er iets. Door de nieuwe Europese regels is de gemeente verplicht om 2 weken voor de eerste incasso een kennisgeving te sturen. Hierdoor kan de eerste incasso niet plaatsvinden in januari maar verschuift daarom naar eind februari. De laatste incasso blijft wel staan in september. Het aantal incassotermijnen gaat hierdoor terug van 9 naar 8. In die 8 maanden is het bedrag dat je betaalt daardoor steeds iets hoger.
Voor alle informatie over de gemeentelijke belastingen kun je terecht op de gemeentelijke belastingen-websitepagina.

Man sloeg z’n vrouw & kneep haar keel dicht

De politie heeft maandagavond rond 21.00 uur een 59-jarige Helmonder aangehouden in zijn woning.
De man wordt ervan verdacht dat hij eerder die avond tijdens een ruzie zijn vrouw heeft geslagen en de keel heeft dicht geknepen. De gealarmeerde politie kon de man even later thuis aanhouden. Hij is in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Nederlands langste roadtrain is 60 meter

Nederlands langste roadtrain staat op naam van Van den Broek Logistics, zo laat dat transportbedrijf uit Helmond weten. In het onderstaande filmpje zijn 5 Combitrains aan elkaar gekoppeld met een DAF 95 met Euro 6 motor ervoor. Omdat er ook nog een 13,60 meter lange trailer werd aangehangen, heeft het geheel een lengte van 60 meter.
Eind december werd het wagenpark van Van den Broek Logistics flink uitgebreid met de 5 in het filmpje getoonde Combitrains van Tracon, 10 nieuwe distributietrailers van het merk Renders en maar liefst 15 nieuwe Scania’s (zie de foto rechtsboven). Volgens directeur Willie van den Broek zal meer dan de helft van deze Scania-trekkers ingezet worden als LZV-trekker. Een Langere en Zwaardere Vrachtautocombinatie (LZV), ook wel Ecocombi genoemd, is een vrachtwagen die meer vracht kan en mag vervoeren dan een gewone vrachtautocombinatie. Een LZV is maximaal 25,25 meter lang en 60 ton zwaar, terwijl een gewone vrachtwagen maximaal 18,75 lang is en (in Nederland) maximaal een gewicht van 50 ton mag hebben. Omdat het brandstofverbruik nauwelijks stijgt, wordt bij het transporteren van goederen per LZV 4 tot 30% brandstof bespaard.
 

Politie zoekt getuigen van straatroof

De politie is op zoek naar mogelijke getuigen van een beroving op zaterdagavond 18 januari rond 21.30 uur op de Troelstrastraat in Mierlo-Hout.
Een 53-jarige Helmonder parkeerde rond dat tijdstip zijn auto in de straat. Toen hij uitstapte dook er een gemaskerde man op. Deze bedreigde de man met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp en eiste geld. Toen het slachtoffer dit niet meteen wilde afgeven, doken nog twee gemaskerde mannen op. Ook deze bedreigden het slachtoffer, één van hen met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp, de ander met een mes. Het slachtoffer heeft nog geprobeerd het wapen van één van de mannen weg te duwen, maar kreeg daarop enkele klappen op zijn hoofd. Uiteindelijk wisten de mannen de portemonnee van het slachtoffer af te pakken en gingen ze er vandoor. Vermoedelijk was er ook een vierde dader bij de beroving betrokken.
Signalement dader 1: Volledig in het zwart gekleed met een zwart masker (muts met gaten) over het gezicht. De man was ongeveer 1.85 meter groot en had een smal postuur.
Signalement dader 2 en 3: Volledig in het zwart gekleed met een zwart masker (muts met gaten) over het gezicht. Zeer smal postuur en ongeveer 1.65 meter groot.
Op maandag 20 januari heeft een onbekend gebleven vrouw enkele documenten ingeleverd bij het slachtoffer van de beroving. Dit betrof papieren die in de portemonnee hadden gezeten. Het enige dat bekend is, is dat de vrouw deze papieren zou hebben gevonden op het fietspad tussen Helmond en Mierlo, meer in de richting van Helmond. De politie zou graag in contact komen met de vindster van deze papieren en mogelijk met andere mensen die op dit fietspad nog iets gevonden hebben dat met de beroving te maken kan hebben. Zij kunnen contact opnemen met de recherche in Helmond via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Uiteraard kunnen ook andere getuigen die mogelijk iets van de beroving weten zich melden bij de politie.

Stage 135 Leerlingen bij regionale bedrijven

foto: PressVisuals.comZo’n 135 3e-jaars leerlingen van het VMBO-t van het Dr. Knippenbergcollege vertrokken vanmorgen vanuit de Groene campus naar hun stageplaats. Zij trapten als eerste De Week van Helmond Stagestad af. Deze leerlingen gaan tijdens de Week van Helmond Stagestad bij minimaal 4 bedrijven in de regio ‘on stage’. Aanstaande vrijdag brengen ze verslag uit van hun belevenissen en ervaringen aan ondernemers en belangstellenden. De leerlingen snuffelen in de Week van Helmond Stagestad letterlijk aan bedrijven uit voor de regio belangrijke sectoren: textiel, automotive, food en metaal/machinebouw.
De studenten stonden voor dag en dauw op voor een openingsontbijt voor de Week van Helmond Stagestad. “Het is voor hen echt wel spannend om bij zo’n bedrijf op bezoek te gaan. Hoe ziet een werkdag eruit, wat is het eindproduct en wat voor mensen werken er? De studenten staan echt een weekje ’on stage’”, aldus Yvonne van Mierlo, wethouder Economie en Arbeid.
Helmond Stagestad is een initiatief van de Gemeente Helmond, Rabobank Helmond, United Brains en Werkgeversplein Regio Helmond. Het wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven. Het project heeft als doel om het onderwijs beter te ontsluiten voor werkgevers en daarmee jongeren beter inzicht te geven in het kleurrijke bedrijfsleven in de regio.
Het Vmbo-programma tijdens deze week is een belangrijk onderdeel van Helmond Stagestad. Daarnaast worden in Helmond Stagestad ondernemer vragen actief opgehaald en gekoppeld aan het kennisaanbod in de regio. Zo hebben het Werkgeversplein Regio Helmond en United Brains de afgelopen maanden 75 ondernemersvragen belegd bij onderwijs- en kennisinstellingen (vooral op mbo en hbo niveau). Veel bedrijven werken al met scholen samen door stages of projecten aan te bieden. Ze vinden het belangrijk om gebruik te maken van de actuele kennis van studenten. En ze komen graag op een vroeg moment in contact met potentiële toekomstige medewerkers. Met de week van de stage willen we nog meer bedrijven laten zien welke mogelijkheden het regionale onderwijs biedt voor het bedrijfsleven. Frans Huijbregts, directeur van de Huijbregts Groep en voorzitter van het Werkgeversplein Regio Helmond: “Stages zijn belangrijk omdat leerlingen dan in de praktijk kunnen zien waarvoor ze leren. De theorie wordt omgezet in praktijk. Dan wordt alles ineens veel duidelijker en leuker.”

8reacties

Bewakingsbeelden ivm diefstal auto

In de nacht van zondag 24 op maandag 25 november 2013 wordt er op een parkeerplaats in Helmond een grijze Renault Espace gestolen. Op maandagavond 25 november wordt er rond 19.00 uur met deze auto getankt bij een benzinestation aan de Mierloseweg in Helmond. Er zijn bewakingsbeelden van het tankstation waarop twee mannen staan die aan het tanken zijn. De politie wil natuurlijk graag weten wie deze mannen zijn?
Die beelden laat de politie vanavond zien in het opsporingsprogramma Bureau Brabant op Omroep Brabant. De uitzending morgen begint om 18.10 uur en wordt ieder uur herhaald tot dinsdag 17.10 uur. Wie de verdachte herkent kan dan bellen naar 0800-6070 of bel M. 0800-7000 en meld misdaad anoniem.

Fiets & Win stopt, stallingen blijven gratis

Op 1 augustus 2011 is voor fietsers in Helmond Fiets & Win geïntroduceerd. Deze actie was bedoeld om het gratis stallen van de fiets in de bewaakte stallingen in het centrum te promoten. Inmiddels weten veel Helmonders en bezoekers van de stad de stallingen te vinden. Ook blijkt het lastig om ondernemers te vinden die prijzen beschikbaar willen stellen. Per 1 januari 2014 is Fiets & Win daarom beëindigd, zo laat de gemeente vandaag weten Wel blijven de fietsenstallingen gratis te gebruiken en kunnen fietsers gebruik blijven maken van de sleutelhanger van Fiets & Win bij het stallen van hun fiets. Vanaf nu gebeurt dat onder de naam veiligstallen.nl/helmond.
Bij Fiets & Win kregen fietsers een sleutelhanger en een sticker met barcode voor op hun fiets. Daarmee werd de fiets gescand bij het stallen en konden er prijzen gewonnen worden. In de afgelopen tweeënhalf jaar hebben 3500 Helmonders en mensen uit de regio zich geregistreerd en zijn er 108 prijzen uitgereikt (zoals kaartjes voor Theater Speelhuis, fietsen en kaartjes voor een wedstrijd van Helmond Sport). De laatste trekking was in december 2013.
Iedereen die al een sleutelhanger en barcodesticker van Fiets & Win heeft, kan die gewoon blijven gebruiken bij het stallen van de fiets. Zij hebben dus geen nieuw pasje of sticker nodig en hoeven zich niet opnieuw aan te melden of te registreren. Het systeem met de barcode wordt door gebruikers als positief ervaren aldus de gemeente. Voorafgaand aan de invoering van Fiets & Win werd er gewerkt met papieren bonnetjes, die regelmatig kwijtraakten of wegwaaiden.
In de fietsenstallingen Doorneind, Kasteel Traverse, Steenwegkwartier en Speelhuisplein kan je je fiets gratis blijven stallen. Buiten de stallingen en de rekken is het op veel plekken niet toegestaan om de fiets te stallen. Zet je je fiets daar toch neer, dan loop je het risico dat de Stadswacht die verwijdert. Het kost dan 25 euro om de fiets weer op te halen.
Op de schermen die in de fietsenstallingen hangen, is binnenkort te zien hoeveel plaatsen er daar nog vrij zijn en zien hoeveel plekken er nog vrij zijn in de andere stallingen.
De nieuwe fietsenstalling bij station Helmond gaat zondag 9 februari open. Ook daar kan de fiets gratis gestald worden.

Helmondse winkeldief in Sint-Oedenrode

Een 49-jarige Helmonder is vrijdagavond door de politie aangehouden voor winkeldiefstal. Hij stal 12 USB-sticks en een fietsslot (totale waarde ongeveer 200 euro) bij de HEMA in Sint-Oedenrode (gelegen tussen Eindhoven en Den Bosch).
Winkelpersoneel van de HEMA betrapte hem en eenmaal buitengekomen werd er over en weer wat geduwd en getrokken. Daarbij scheurde zijn plastic tras en vielen de zojuist gestolen artikelen op straat. Zonder de buit wist de winkeldief op een fiets te ontkomen.
Maar in een andere winkel werd hij kort daarna herkend door getuigen. Zij informeerden de politie die hem aanhielden. De Helmonder (geen onbekende van de politie) werd meegenomen naar het politiebureau, kreeg een proces-verbaal en werd heengezonden.

8reacties

Stand van zaken grondsanering Rijpelberg

De stand van zaken volgens de gemeente inzake de aanpak van de bodemverontreiniging in (de omgeving van) het Sallandhof, Gooisehof en Kennemerland in de Rijpelberg. Deze vervuiling met PCB in deze wijk werd eind 2010 ontdekt.
Voor de aanpak van deze verontreiniging wordt onderscheid gemaakt tussen 2 deelgebieden:  “Sallandhof, omgeving speeltuin” en “Kennemerland, Gooisehof en omgeving”.
Lees verder »

Politie vindt 2 honden en hun baasjes

Vanochtend trof de politie een jonge loslopende Husky aan bij het kruispunt bij de Julianabrug. De hond was bijna onder een auto gelopen. Een agent kon het diertje bij zijn vel pakken. De dierenambulance werd gebeld maar voordat deze zich over het dier konden ontfermen meldde zich een echtpaar aan bureau. Het echtpaar en de hond werden weer herenigd.
Vrijdagavond kreeg de bezitter van een loslopende Teckel een proces-verbaal. Deze hond zorgde al langere tijd voor overlast. De collega’s waren al vaker op zoek geweest naar die hond en de eigenaar. De overlast werd veroorzaakt in de omgeving van de Dierdonklaan.