Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

7reacties

Meest innovatieve kruispunt van Europa

– PRIMEUR –
In 2015 komt er in Helmond een speciaal ingericht, nog aan te leggen, kruispunt dat is uitgerust met de laatste technologieën. Daar wil TNO aantonen hoe dodelijke ongevallen met fietsers in veel gevallen zijn te voorkomen of het lichamelijk letsel is te beperken. TNO werkt aan oplossingen, waarbij sensoren in voertuigen en systemen langs de weg het gedrag van fietsers registreren en doorgeven aan naderende voertuigen.
‘We verwachten dat veel ongevallen dankzij zo’n systeem voorkomen kunnen worden. Als een fietser plotseling de weg oversteekt is er op dat moment te weinig tijd om een botsing te vermijden. Maar als een intelligent systeem aan boord van een auto, op een fiets en langs de weg, de positie, snelheid en richting van een fietser eerder oppakt en er een voorspelling aan koppelt, kan de bestuurder seconden eerder reageren. Met als gevolg minder ongevallen met fietsers’, vertelt TNO-expert verkeersveiligheid dr.ir. Olaf Op den Camp.Lees verder »

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
22reacties

‘Helmond gaat het papieren ED missen’

In de afgelopen 15 jaar is de gezamenlijke oplage van regionale kranten in Nederland gehalveerd. Ook de papieren editie van het Eindhovens Dagblad deelt in die malaise. Uit de vanmiddag vrijgegeven HOI-oplagecijfers blijkt dat hun hele betaalde oplage in 2013 met 11,4% gedaald is ten opzichte van 2010 (van 100.349 naar 88.886 stuks).
Elke jaarabonnee minder scheelt het ED zo’n 600 euro aan abonnementsgeld en advertentie-inkomsten. Natuurlijk is er een verschuiving van hun papier naar de website en hun digitale abonnementen. Maar de truc om daarmee echt geld te verdienen is nog niet uitgevonden.
De krant zal morgenvroeg gewoon weer in de bus liggen bij de naar schatting 10 duizend Helmondse abonnees. Maar hoe lang nog? En vandaar de stelling:

‘We gaan het papieren ED in Helmond missen.’

49reacties

Eetkamer22 wordt Kasteelpoort

Len Fraser heeft besloten te stoppen met zijn restaurant Eetkamer22. Vanaf maandag 2 juni zullen Ron Michiels en Christel Honing hem opvolgen. Vanaf die dag een nieuw restaurantconcept in het pand aan De Wiel bij het kasteel, dat vanaf dan Kasteelpoort heet
De Helmonder Len Fraser opende Eetkamer22 vorig jaar in juni. Maar “een restaurant runnen slokt al je tijd en aandacht op. Ik miste mijn familie en vrienden enorm. Vooral mijn drie jongens mis ik teveel. Dit begon steeds meer aan mij te knagen” zo liet hij vanmiddag weten in een zijn afscheidswoorden op de website (screenshot).Lees verder »

Heler reed geheel in stijl in politie-armen

Gisteren heeft het Helingteam van de politie een man aangehouden die verdacht wordt van heling en diefstal van 4 damesfietsen, 2 navigatiesystemen en een Playstation 3. De informatie dat er op dat adres in Helmond meerdere gestolen goederen aanwezig zouden zijn, bleek te kloppen.
De 28-jarige Helmonder kwam geheel in stijl aanfietsen op een gestolen fiets en fietste zo in de armen van de politie-agenten, waarna hij werd aangehouden. De hoofdbewoner van de woning was niet aanwezig. Hij zal binnenkort aangehouden worden om zijn aandeel in deze zaak te verklaren. Tegen beide personen zal proces-verbaal opgemaakt worden en de gestolen goederen zullen aan de rechtmatige eigenaren teruggegeven worden.
Het Helingteam is (in het kader ‘Zonder heler, geen steler! ‘) belast met het aanpakken van alles wat met heling (gestolen goederen inkopen en verkopen) te maken heeft.

4reacties

Weer een boom in de Kasteeltuin gekapt

De gemeente moet weer een boom kappen in de Kasteeltuin. De betreffende kastanjeboom is ziek en het risico bestaat dat die afbreekt, zo laat de gemeente weten. Vanwege de komende evenementen gaat de boom morgenochtend om. In het najaar wordt er een nieuwe boom geplant.
Vorige maand werd een zieke Honingboom in de Kasteeltuin om dezelfde reden omgezaagd.

Autodroom Helmond neemt Suzuki van Auto Aarts over

Autodroom HelmondAutodroom Helmond heeft de Suzuki-activiteiten van Suzuki Helmond (Auto Aarts Helmond) overgenomen. De Suzuki-zuilen werden al geplaatst, maar donderdag is pas de officiële ingangsdatum zo laat mededirecteur Frank van den Nieuwenhuijzen weten.
Het familiebedrijf Auto Aarts is Mazda- en Suzuki-dealer en gaat stoppen. Hun pand aan de Varenschut in de Autowijk wordt overgenomen door BMW-dealer Nobracars. Na een grondige verbouwing (schets) trekt Nobracars daar naar eigen verwachting in oktober in.
Van den Nieuwenhuijzen was 15 jaar geleden ook al Suzuki-dealer en is blij het merk weer te gaan voeren. “Het is een strategische zet. In Helmond zijn wij ook al Kia-dealer en hebben 2 occasionbedrijven. We wilden het gamma nog breder maken en daarom is Suzuki geïntegreerd.” Hij sluit niet uit dat er nog meer activiteiten aan het bedrijf worden toegevoegd. “We voeren oriënterende gesprekken op dit moment.” Van een eventuele overname van de Mazda-activiteiten van Auto Aarts is geen sprake geweest omdat dat merk minder Nederlandse verkooppunten wil, aldus Van den Nieuwenhuijzen.
Onder Autodroom Helmond vallen de VDNS Kia- en Suzuki-dealerschappen, maar ook de occasionbedrijven Van den Nieuwenhuijzen Auto’s en Carmovement en Brabant Autolease.

2reacties

Huiszwaluwtil geplaatst in De Warande

In dierenpark De Warande is vrijdag een huiszwaluwtil geplaatst  Deze huiszwaluwtil herbergt 14 kunstnesten en kostte de gemeente 6.000 euro. In onze stad huizen 4  huiszwaluwkolonies.
Deze plaatsing op initiatief van Jan van de Rijt (lid van vogelwerkgroep) vloeit voort uit 2 besluiten. Enerzijds het besluit om biodiversiteit te promoten in Nederland waarna de gemeente Helmond ambassadeur van de huiszwaluw werd. Anderzijds vanwege maatregelen die genomen moeten worden bij bouwprojecten om schade aan beschermde soorten planten en dieren te voorkomen. In 2 gesloopte panden in de Torenstraat zaten 2 huiszwaluwnesten. Die moeten wettelijk met een factor 5 gecompenseerd worden: dat gebeurde middels de 14 kunstnesten (dus 4 extra).
Met leem afkomstig uit recreatiegebied Berkendonk, legde de vogelwerkgroep De Zwaluw (VN afdeling Helmond) in het dierenpark een leemplek aan zodat de huiszwaluwen zelf meer nesten kunnen bouwen. De paal staat tussen een houten hekwerk zodat dieren uit het dierenpark de paal niet kunnen omduwen. Want met de komst morgen van het tweede Watusirund komt er in het dierenpark een sterke bewoner bij.

Hoogbejaarde voor € 8.500 opgelicht door klusjesmannen

Een hoogbejaarde vrouw aan de Dennerode in de Rijpelberg werd rond 5 mei slachtoffer van de oplichtingspraktijken van Engels sprekende klussers. De vrouw rekende in delen, contant een bedrag van 8.500,00 euro af aan ene “James”. Hij liet haar ook een overeenkomst tekenen.
Dat was de tweede keer in 2 jaar dat de dame door Engels sprekende klussers werd opgelicht. Kennelijk hadden deze lui een relatie met die eerdere oplichting omdat zij haar nog herinnerden aan dat eerdere geval. Mogelijk is deze “James” zelfs dezelfde man als destijds.
Uiteindelijk hebben zij ‘enkel’ het geld opgestreken en niets gedaan met betrekking tot werkzaamheden en/of materiaalkosten, zo laat de politie weten. De klusjesmannen reikten haar deze folder uit. ‘Het bedrijf’ is niet te vinden op internet en is nergens ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. “James” en zijn handlangers spreken enkel Engels. Hoogstwaarschijnlijk zijn zij landelijk actief.
Weet je iets meer, noteerde je toevallig het kenteken van de bus waarmee zij rijden of heb je zelf of bekenden te maken gehad met deze “James”? Bel dan de politie op 0900-8844.

Overkoepelende buurtpreventiewebsite

Op initiatief van buurtpreventieprojecten Oost-Alert, Radar, Bloem- en Paardenvelden en Twijnsterhof (met ondersteuning van de LEV Groep en politie) is een overkoepelende buurtpreventiewebsite voor Helmond ontwikkeld. Een financiële bijdrage van de gemeente, wijkfonds Rabobank Helmond en diverse wijkraden maakten dit mogelijk.
Verschillende buurtpreventieprojecten hadden al een eigen website, maar bij de wat kleinere projecten ontbreekt het vaak aan kennis en/of middelen om een eigen website te ontwikkelen en te onderhouden. Daarbij wilden de bestaande projecten een platform waar ze makkelijk en vertrouwelijk met elkaar in contact kunnen komen en informatie en tips kunnen uitwisselen. Vandaar deze gezamenlijke website. Tijdens een drukbezochte avond gingen veel projecten onder begeleiding van de sitebouwer aan de slag om de website te vullen.
Voor Helmonders die een nieuw buurtpreventieproject willen opstarten, is veel informatie met tips en trucs beschikbaar, zodat zij het wiel niet opnieuw hoeven uit te vinden. In het openbare deel van de site kan een ieder informatie vinden over buurtpreventie in het algemeen en specifiek in hun eigen wijk.

Meisje (16) na indrinken naar Elkerliek

Nabij een trappenhal in het centrum trof een bewoonster een 16-jarig meisje aan die door de drank niet meer aanspreekbaar was. Na de melding trof de politie haar even later buiten aan. Ze bleek dusdanig onder de invloed van alcohol te zijn dat zij per ambulance naar de alcoholpoli van het Elkerliek werd gebracht.
De politie meldde gisteren dat de jonge dame eigenlijk op weg was om te gaan stappen. Bij het indrinken had ze echter al dusdanig veel alcohol tot zich genomen dat ze in een ziekenhuisbed terecht kwam en de uitgaansgelegenheid niet meer bereikte.
Het Elkerliek werkt in dit soort gevallen samen met het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven, de polikliniek Jeugd en Alcohol.

Meisje op foto is ter illustratie en is een ander meisje.

26reacties

Lucy: Een nieuwe Lente

Een nieuwe lente, een nieuw geluid. Zo wordt door velen de start van het nieuwe College getypeerd. Men had ook kunnen kiezen voor “We gaan iets nieuws beginnen”, maar ja, die woorden hebben tegenwoordig een dusdanig profetisch karakter dat alleen de dromers van een nieuw stadion voor Helmond Sport deze zullen gaan bezigen.

Het nieuwe College, een bijzondere samenstelling die vooraf niemand bedacht had, heeft een hele erfenis te verwerken. En niet alleen in transparantie en integriteit: het woord transparantie is na de verkiezingen nauwelijks meer gebruikt, en nu bekend is dat integriteit wordt ingevuld door een vrijblijvend college-uurtje “Hoe moet het op papier” is die lege huls voorzien een nietszeggende inhoud van gebakken lucht. Dat de oppositie hier zonder enig kabaal mee akkoord is gegaan belooft weinig goeds voor de controlerende taak die haar is toebedeeld: worden het echt weer vier futloze jaren? Geen opmerking dat een Wethouder het vertikt om in Helmond te komen wonen? Niemand die, al is het maar voor de bühne, vragen stelt bij een duurder College dankzij de SP? Geen woord over het wachtgeld dat de zittenblijvende Wethouders krijgen nu ze minder dan fulltime gaan werken?Lees verder »

1reactie

GGG, Helmond eert Songfestivalduo nu al

Het gelegenheidsduo The Common Linnets (Ilse DeLange en Waylon) bereikte zojuist de tweede plaats op het songfestival. Een pracht resultaat.
Een common limit is de Engelse naam voor het zangvogeltje dat we in Nederland de kneu noemen. Op dit uur kunnen we bij de gemeente niet checken of het als een eerbetoon bedoeld, maar feit is dat Helmond als enige in Nederland een straat naar hen heeft genoemd: de Kneustraat in Helmond Noord.

10reacties

Watusirund in Warande krijgt gezelschap

archieffotoHet vrouwtjes watusirund in het Jan Visser Dierenpark in de Warande krijgt gezelschap van een 1 jaar oud mannetje. Deze stier is afkomstig uit de Dierentuin in Berlijn en wordt geschonken door Kiwanis Land van de Aa. In januari overleed de vorige stier. Vanwege zijn aanhoudende gezondheidsklachten werd besloten hem in te laten slapen.
Namens de gemeente Helmond heet wethouder Erik de Vries het watusirund welkom. Samen met de kinderen die de naam bedachten voor deze machtige stier die gekenmerkt wordt door de vrij lange hoorns, zal hij woensdagmiddag de naam van die nieuwbakken Helmonder onthullen. Die naam is voortgekomen uit een wedstrijd die was uitgeschreven voor de 3 basisscholen in de wijk De Warande/Stiphout (Wilhelminaschool, Basisschool St Trudo en basisschool De Lindt). Per school moesten zij 5 namen aanleveren voor deze nieuwe bewoner van het park, liefst een naam met een relatie met Helmond. De school met de winnende naam krijgt een les dierverzorging door Alexander Bogaerts, dierenarts en voorzitter van de Stichting Jan Visser Dierenparken.

5reacties

De Helmondse markt krijgt eigen blad

De Helmondse markt krijgt een Markt Magazine dat 2 maal per jaar verschijnt, aldus Helmond Marketing. In dit tijdschrift van de Stichting Marktpromotie Helmond staan aanbiedingen en informatie over de markt en haar marktkooplieden. Komende week zal Markt Magazine (oplage 45.000 stuks) huis aan huis verspreid worden in Helmond.
Al decennia lang komen iedere zaterdag duizenden mensen samen in het centrum op de Helmondse markt (´Beste Markt van Nederland 2010’). Op die grote openluchtsupermarkt staan een kleine honded marktkramen met onder meer groente en fruit, zuivel, bloemen, kleding en stoffen.

2reacties

Problemen met betalingen Werk en Inkomen en Zorgpoort

nullDoor een technische storing kunnen de gemeentelijke afdelingen Werk en Inkomen en Zorgpoort vandaag hun dagelijkse betalingen niet overboeken. Dat laat de gemeente Helmond zojuist weten.
Onder andere voorschotten van uitkeringen en vergoedingen voor studiekosten kunnen hierdoor niet uitbetaald worden. Er wordt hard gewerkt aan een oplossing. De gemeente hoopt dat het probleem zo snel mogelijk verholpen is, zodat de betalingen maandagochtend alsnog gedaan kunnen worden.
De storing heeft geen gevolgen op de uitbetaling van de reguliere uitkeringen. Er zijn alleen problemen met de dagelijkse betalingen op vrijdag 9 mei.
De gemeente begrijpt dat dit vervelend is voor mensen die vandaag een betaling van Werk en Inkomen of de Zorgpoort horen te ontvangen. “Helaas kunnen we het probleem vandaag niet meer verhelpen. Onze excuses voor het ongemak” aldus de gemeente.

Auto op de kop in sloot na dronkenmansrit

De politie kreeg maandag in alle vroegte een melding dat een auto op z’n kop in de sloot aan de Brandevoortse Dreef lag. De bestuurder zou inmiddels uit het voertuig gekropen zijn.
Zoals gemeld trof de politie de auto achtergelaten aan. Een vrouw die kwam aanlopen verklaarde dat haar echtgenoot thuis was gekomen en haar vertelde van de weg te zijn geraakt. Bij hen thuis verklaarde de ongedeerde bestuurder teveel te hebben gedronken, waarop hij werd aangehouden. Bij de ademanalyse op het politiebureau blies hij  615 u/gl. Hierop werd zijn rijbewijs ingevorderd. De bestuurder moet op eigen kosten (zijnde 840 euro) op cursus en krijgt een proces-verbaal.
Net als nog geen 3 weken geleden, wederom in deze straat een eenzijdig ongeval waarbij alcohol in het spel was.

6reacties

Coppens gaat insecten verwerken in voer

Het Helmondse Coppens Diervoeding tekent morgenvroeg in het Provinciehuis in Den Bosch een overeenkomst met insectenproducent Protix Biosystems over de verwerking van insectenproducten in hun diervoeders.
In eerste instantie verwerkt Coppens alleen de vetten die Protix produceert uit insecten in de voeders voor varkens en pluimvee. De verwerking van eiwitten uit insecten in veevoeders is namelijk niet toegestaan vanwege de BSE-problemen in de jaren 90. Sindsdien is er dit Europees verbod op de verwerking van dierlijke eiwitten in veevoeders.
“Dit concept is een uniek initiatief in Europa waarbij we de experimentele fase achter ons laten en daadwerkelijk de stap maken naar een praktische toepassing van deze grondstof. We slaan hiermee een nieuwe weg in, waarbij op een duurzame manier gewerkt wordt aan dierlijke productie met als doel voeders, waarin insectenproducten verwerkt zijn, op verschillende manieren te vermarkten” zo laat Coppens in hun persbericht weten. Commercieel directeur Ad Kemps van Coppens benadrukt dat zijn bedrijf zorgvuldig wil omgaan met de wet- en regelgeving voor dierlijke eiwitten. Er wordt overigens al wel gelobbyd bij de EU om het diermeelverbod verruimd te krijgen zodat insecteneiwit in veevoeders kan worden verwerkt.
Coppens Diervoeding is een middelgroot familiebedrijf dat in 1925 werd opgericht. Zij opereren sinds 1989 vanaf de Gerstdijk (op het industrieterrein) aan de Zuid Willemsvaart. Naar eigen zeggen, is het is de modernste diervoederproducent van Europa.
Protix is een innovatief bedrijf dat in eerste instantie vooral insectenproducten produceerde voor de toepassing in visvoeders. Het bedrijf verlegt nu haar focus ook naar de veevoermarkt. Profix produceert insecteneiwit, een insectenvet en een product van gehele gedroogde insecten.

In de reacties hieronder een update.