Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

1reactie

Lintje voor Jan Martens van Truckers Day

Net voor de start van de 25ste Truckers Day in Stiphout, werd Jan Martens zojuist benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Elly Blanksma reikte deze koninklijke onderscheiding uit.
Die eer komt hem toe vanwege zijn vele verdiensten in vele jaren. Sinds 1996 zit hij in het bestuur van Stichting Truckers Day Stiphout, sinds 2002 als voorzitter. Behalve Truckers Day, organiseert die stichting nóg 2 jaarlijkse evenementen voor mensen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking: het Play Back Festival en een modeshow. Jan Martens is al jaren de drijvende kracht achter deze evenementen. “Met name de laatste 3 maanden voor de Truckers Day is hij dag en nacht in touw om de zaken geregeld te krijgen. Het gaat daarbij om het verwerven van sponsorbijdragen, giften in natura, verkoop van advertentieruimte, maar ook om het logistieke gedeelte, zoals het vastleggen van de wagens, de ronde-arts, EHBO, artiesten voor het flankerend programma, aanvragen van vergunningen, attracties en afstemming met de politie en verkeersregelaars” aldus de gemeente.
En alsof dat al niet voldoende is voor een lintje, Jan Martens zet zich ook nog in voor:

  • de Helmondse golfclub Overbrug waar hij sinds 2000 caddie master, marshall en mentor is,
  • Het Kasteel van Sinterklaas, waar hij sinds 2005 betrokken is bij de organisatie,
  • Sociëteit Gezelligheid, een herensociëteit die dateert uit 1874, waarvan hij sinds 2010 voorzitter is.

Harrie Fotografie maakte en mailde ons de onderstaande foto’s.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
4reacties

Vanaf maandag weer columns van politici

Maandag beginnen we weer met de columns van onze politici. Nadat duidelijk was hoe de hazen in politiek Helmond gingen lopen, zijn we de nieuwe ‘columnistenploeg’ gaan samenstellen. Met trots kondigen wij hen nu aan: Henriëtte Verouden (Helder Helmond), Antoinette Maas (GroenLinks), Berry Smits (Helmond Aktief), Gaby van den Waardenburg (D66), Lonneke Maráczi (SP) en Maarten Janssen (SDOH-Helmondse Belangen). Naar ons idee een mooie mix uit coalitie- en oppositiepartijen en van nieuw en ouder.
De nieuwe ploeg betekent ook dat we om diverse redenen afscheid hebben moeten nemen van 5 columnisten. Nathalie van der Zanden, Mirjam van der Pijl, Ling Ko, Serge van de Brug en Michael Rieter, dank voor al jullie columns die gelukkig vaak tot discussie leidden. Een speciale vermelding verdient Michael Rieter. Want hij was er onafgebroken bij sinds de weblog in 2007 begon met de columns van Helmondse politici.

1reactie

Eindhovense woning burgemeester verkocht

Burgemeester Elly Blanksma liet zojuist via Twitter weten dat haar woning in Eindhoven (na anderhalf jaar) verkocht is.

Sinds oktober is ze al Helmonder want woont ze in een appartement in Stiphout. Met de verkoop van haar Eindhovense woning eindigt de regeling die erin voorziet dat nieuwe burgemeesters niet voor dubbele woonlasten komen te staan. Dat bevestigde ze destijds in een brief (pdf) aan de gemeenteraad: “zodra de woning in Eindhoven is verkocht, kan en zal ik dan ook geen gebruik meer maken van de regeling dubbele woonlasten.”

14reacties

Brand verwoest 45km wagentje Rijpelberg

Kort na middernacht is er een 45 km wagentje uitgebrand. Dat wagentje stond geparkeerd op een parkeerplaats in het Eymerickhof in de Rijpelberg.
De brandweer die om 0.19 uur gealarmeerd werd, was snel ter plaatse en kon de brand snel blussen. Maar het wagentje bleek niet meer te redden. De ernaast geparkeerde auto liep flinke schade op door de brand. Ook de garagebox aan de andere kant van het uitgebrande wagentje bleef niet ongeschonden. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.
3 Maanden geleden brandde in dezelfde straat een auto volledig uit. Net als toen, maakte Harrie Fotografie ook nu de foto’s.

Lees verder »

€ 340.000 voor bedrijvencentra is binnen

BC TraverseDe gemeente verkocht 2 maanden geleden voor 340.000 euro haar aandelen van Bedrijvencentra Regio Eindhoven. Dat liet zij vandaag weten.
In 2012 was al besloten tot die verkoop. Toen werd ook meteen bepaald dat de opbrengst (die toen al bekend was) naar de financiering van het ‘Actieplan opzetten bedrijvencentra’ (pdf) zou gaan.
In afwachting van die aandelenverkoop werd alvast begonnen met:

  • Continuering Bedrijvencentrum Heistraat
    Inmiddels startte 27 ondernemers in dit centrum waar plaats is voor 14 ondernemers. Een groot deel groeide groter en stroomde succesvol door, geen van hen moest het bedrijf gedwongen stoppen. De ondernemers worden door de gemeente ondersteund in de vorm van huurgewenning en coaching. Daarnaast is er een buddysysteem gestart waarbij nieuwkomers gekoppeld worden aan ondernemers die er al langer zitten. Zo kunnen zij onderling gebruik maken van hun kennis en ervaring.
  • Ambachtscentrum Patronaat
    Dit jaar wordt begonnen met de verbouwing van het pand aan de 2e Haagstraat, zodat begin 2015 de eerste ondernemers kunnen starten. Inmiddels is er al contact met diverse ambachtelijke ondernemers die interesse hebben.
  • Start bedrijvencentrum Zorg
    In samenwerking met bedrijvencentrum Traverse is in hun pand een bedrijvencentrum Zorg gestart waarvoor een aparte vleugel ingericht werd..Inmiddels hebben 2 ondernemers een definitieve go om te starten, 2 zitten in het selectietraject en met 8 anderen is een eerste contact geweest.
  • Eerste verkenning bedrijvencentrum Detailhandel
    Er vinden gesprekken plaats met pandeigenaren in het centrum om tot een soortgelijke constructie te komen als bij het bedrijvencentrum Zorg. Er zijn ideeën voor een shop-in-shop; meerdere kleine winkeltjes gericht op een thema in 1 pand (denk aan voedsel, sieraden of hobby).

Het nu verkochte Bedrijvencentra Regio Eindhoven BV werd 27 jaar geleden opgezet om met  bedrijvencentra de economische ontwikkeling en werkgelegenheid te stimuleren door kleinschalige huisvesting met dienstverlening te realiseren voor (door)startende bedrijven. Zij beheert en exploiteert Bedrijvencentrum Carré aan de Steenovenweg in Helmond, Bedrijvencentrum De Pinckart in Nuenen, Bedrijvencentrum Delta in Valkenswaard en Bedrijvencentrum Gilde in Eindhoven.

4reacties

Davy Brouwers mogelijk naar Zuid-Korea

Davy Brouwers van Helmond Sport staat voor een belangrijke beslissing. De 26-jarige Belgische aanvaller van Helmond Sport kan naar een club uit Zuid-Korea. Dat meldt de Vlaamse krant Het Belang van Limburg.
Voor hij in 2012 naar Helmond kwam speelde hij jarenlang bij Lommel United in België. In zijn 2 jaar bij Helmond Sport scoorde hij volgens VI 22 doelpunten in 71 wedstrijden. Dat lokte de interesse vanuit Zuid-Korea, maar ook van teams uit België en Nederland. Vorige maand had de Belg zijn huidige werkgever al laten weten gebruik te willen maken van zijn transfervrije status.

18reacties

‘PVV won dik bij EU-verkiezing Helmond’

De officiële uitslagen van de gisteren gehouden Europese verkiezingen mogen pas zondagavond bekend worden gemaakt. Reden is dat ze in een groot deel van de EU nog moet gaan stemmen. De weblog GeenStijl vindt dat wachten maar niks en stuurde gisteravond 2245 vrijwilligers (naar eigen zeggen) naar de Nederlandse stembureaus. Zij verzochten de voorzitter van de stembureaus de uitslag hardop voor te lezen en stuurden de resultaten naar die weblog. Dat gebeurde ook in Helmond, zoals door Bauke Bos in de Rijpelberg.
Hoewel de GeenStijl-telling niet als representatief mag worden beschouwd (alleen de cijfers van stembureaus waar GeenStijl-lezers naartoe gingen zijn verwerkt), geeft het toch een indicatie. Zeker met het aantal getelde Helmondse stemmers van 3882. Hieronder de uitslag in Helmond volgens hen:

13reacties

1 Gewonde bij schietincident Brouwhuis

Bij een schietincident in de Maaslaan in Brouwhuis is vanavond 1 persoon gewoon geraakt.
Buurtbewoners zouden hebben gehoord dat kort voor halfelf in een woning aan de Maaslaan 6 of 7 schoten werden gelost. De man zou in zijn hand zijn geraakt. Het slachtoffer was goed aanspreekbaar en is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Een traumahelikopter uit Nijmegen werd daarvoor om 22.26 uur opgeroepen en arriveerde rond 22.45 uur.
Het is nog onbekend door wie er is geschoten en wat er zich precies heeft afgespeeld.
Harrie Fotografie maakte onderstaande foto.

6reacties

Gewapende woningoverval in Binnenstad

Op een woning aan de Van den Dungenstraat in de Binnenstad is vanavond een gewapende overval gepleegd. Bij de overval viel geen gewonden, de overvallers zijn er met een nog onbekend geldbedrag vandoor gegaan. De politie is een zoekactie gestart.
De overvallers drongen kort voor 21 uur de woning binnen nadat ze er hadden aangebeld en de deur werd geopend. De 2 aanwezige vrouwen werden bedreigd met een vuurwapen, of iets dat daarop lijkt.
De overvallers zijn te voet in de richting van de Heistraat gevlucht. Uit het signalement blijkt dat de mannen licht getint zijn en allebei een zwart T-shirt en spijkerbroek droegen, 1 van hen had een rugzak bij zich. Zij zijn tot op dit moment nog niet gevonden.
Onderstaande foto werd gemaakt door Harrie Fotografie.

1reactie

Verbod ‘auto te koop’ industrieterreinwegen

Sinds deze maand is het verboden om auto’s te koop te zetten langs de openbare weg op  bedrijventerrein Hoogeind. De eerste keer dat een dergelijk verbod in Helmond is uitgevaardigd liet een woordvoerster van de gemeente weten.
B&W nam dit besluit naar aanleiding van de herinrichting van Induma Oost op dat industrieterrein en de aanleg van extra parkeerplaatsen aldaar. Ook die nieuw aan te leggen parkeerplaatsen zijn voor werknemers en bezoekers van de bedrijven en niet voor de handel van voertuigen. Zonder het nu ingestelde verbod kan er niets gedaan worden aan de hoge parkeerdruk die ontstaat door de te koop staande auto’s op die locatie.
Vanaf volgende week woensdag gaan stadswachten dat verbod op het te koop aanbieden of verhandelen van voertuigen in de openbare ruimte (openbare weg) handhaven. Wie betrapt wordt, krijgt eerst een waarschuwing. Indien daar geen gehoor aan wordt gegeven, volgt er een boete van 180 euro.
De in oktober gestarte werkzaamheden op bedrijventerrein Induma Oost naderen de eindfase. Komende week worden de panden aan de 1e Tussendijk 8 en de 2e Tussendijk 5E, F en G gesloopt om daarmee een dwarsverbinding door het gebied te realiseren. Met de gevelverbeteringen die de eigenaren uitvoerden, zorgt dat voor een geweldige kwaliteitsverbetering voor het gebied, aldus Stichting Bedrijventerreinen Helmond.

2reacties

Zonnepanelen op Stadskantoor en ‘t Cour

Op de daken van het Stadskantoor en ’t Cour zijn deze week in totaal 116 zonnepanelen geplaatst. Binnen enkele weken is de Cacaofabriek aan de beurt; daar komen nog eens 76 panelen op het dak.
Met de panelen kan de gemeente Helmond voorzien in een substantieel deel van haar eigen energieopwekking. De gemeente zet daarmee belangrijke eerste stappen in de duurzaamheids-ambities van het nieuwe college voor de periode 2014-2024. Wethouder Paul Smeulders: “Duurzaamheid is een belangrijk thema in ons nieuwe beleid. Bij de verdere invulling van het duurzaamheidsprogramma zoeken we nadrukkelijk de samenwerking met gemeenteraad en stad, want ons doel een ‘klimaatneutrale gemeente’ te worden, bereiken we alleen samen. De zonnepanelen op de daken van het Stadskantoor en ’t Cour zijn bedoeld om op een duurzame manier te voorzien in onze energiebehoefte. Ik vind het heel belangrijk om als gemeente het goede voorbeeld te geven; ik hoop dat veel van onze inwoners en ondernemers dat voorbeeld volgen.”
De belangrijkste doelstelling voor het plaatsen van de panelen is het duurzaam opwekken van energie: het toepassen van zonnepanelen zorgt ervoor dat de gemeente Helmond minder afhankelijk is van fossiele brandstoffen. Financiële voordelen zijn er volgens de gemeente ook, maar pas op de lange termijn, aangezien de gemeente als ‘grootverbruiker’ een relatief lage energieprijs betaalt. De terugverdientijd is daarom circa 2 à 3 keer langer dan bij particuliere verbruikers. De opbrengst van de panelen is voor een ieder zelf te zien op informatieschermen bij de recepties van het Stadskantoor en ’t Cour.
De investering van 100.000 euro voor de zonnepanelen op de 3 locaties is afkomstig uit het klimaatprogramma. Een mooie bijkomstigheid is de subsidie Stimulering Duurzame Energie. Van daaruit ontvangt de gemeente in de komende 15 jaar een vergoeding voor elke geleverde MWh. De verwachting is dat de totale vergoeding uit die subsidie voor de 3 gebouwen ongeveer 35.000 euro zal bedragen.
Ook op het dak van de Cacaofabriek komen zonnepanelen te liggen, zoals het college in 2013 aan de gemeenteraad heeft toegezegd. De 76 zonnepanelen voor de Cacaofabriek liggen inmiddels gereed. Na overleg met de architect over de exacte plek voor de zonnepanelen, worden de komende weken ook deze panelen geplaatst.
PressVisuals.com maakte onderstaande foto van wethouder Paul Smeulders.

10reacties

Grote stroomstoring in Helmond Oost

Er is een stroomstoring in Helmond Oost gemeld om 16.43 uur. Ongeveer 4.000 klanten hebben geen stroom. De monteurs van Enexis zijn onderweg. Er is nog geen oorzaak bekend. Dat alles laat dit netwerkbedrijf zojuist weten.
Op het grote kruispunt Molenstraat, Deurneseweg, Burgemeester van Houtlaan zouden de stoplichten uitgevallen zijn, zo wordt gemeld.

Weten we meer, dan zetten we dat hieronder. Weet jij meer, laat dat ook hieronder weten.

Jongen bedreigt & vernielt #AH-Brandevoort

Vanmiddag werd een 15-jarige Helmonder uit Brandevoort door de politie aangehouden in de Albert Heijn aan De Plaetse in die wijk.
De jongeman had vernomen dat hem een winkelverbod zou worden uitgereikt en was het daar mee oneens. Hierop kwam hij met 2 vrienden in de winkel, bedreigde het personeel en vernielde een groot aantal goederen. De jongen werd aangehouden voor vernieling en bedreiging en ingesloten voor verder onderzoek. Uiteraard ontving hij ook het winkelverbod.
Winkeliers zijn gerechtigd een klant een winkelverbod uit te reiken, naar aanleiding van bijvoorbeeld winkeldiefstal, maar ook voor het veroorzaken van overlast, in welke vorm dan ook. Indien men zich niet houdt aan het winkelverbod, pleegt men huisvredebreuk, waarop men direct kan worden aangehouden.

11 Misstanden in 4 Helmondse woningen

Vanochtend om 05.30 uur begon het Helmond Interventie Team (HIT) met een controle bij 4 Helmondse woningen, 2 in Helmond-West (waarvan 1 in de 1e Haagstraat), 1 in de Basstraat in Helmond Noord en 1 in de Rijpelberg.
Bij deze controleactie werkten de politie, Vreemdelingenpolitie en de gemeente nauw samen. Tegen de volgende geconstateerde misstanden werd opgetreden:
– 4 keer adresfraude;
– 1 keer teveel bewoners, kamerverhuurvergunning nodig;
– 1 keer woning opnieuw gewaardeerd;
– 1 keer bouwen zonder vergunning;
– 1 keer gesloten/verduisterd voertuig aangetroffen, direct meegenomen voor verder onderzoek;
– 1 keer gesignaleerd persoon aangetroffen, meegenomen voor verder onderzoek;
– 1 keer persoon staande gehouden op grond van de wet vreemdelingen, zijn identiteit kon niet worden vastgesteld;
– 1 keer goederen (mogelijk) ten behoeve van een hennepkwekerij aangetroffen.

1reactie

Moedige gehandicapte (82) verijdelt 2 woningovervallen, verdachte gepakt

De politie heeft dinsdagmiddag 20 mei rond 14.30 uur een 46-jarige man uit Helmond aangehouden op de Peerke Klinkstraat in de Binnenstad.
Wat eerder die dag kreeg de politie een melding van een 82-jarige Helmonder. De avond ervoor, op 19 mei dus, zou een onbekende man tot twee keer toe hebben geprobeerd hem te overvallen in zijn appartement. De eerste keer was rond 19.00 uur. Toen werd er hard op de voordeur gebonsd, waarna de bejaarde man, die in een rolstoel zit, open deed. De verdachte probeerde direct de woning binnen te dringen, maar het slachtoffer wist hem naar buiten te werken en schreeuwde hard om hulp. Uiteindelijk vertrok de verdachte onverrichter zaken.
Wat later op de avond, rond 22.15 uur, werd er opnieuw op de voordeur gebonkt. De bejaarde man deed de deur opnieuw open, maar had uit voorzorg een scherp voorwerp meegenomen omdat hij de boel niet vertrouwde. Aan de voordeur stond dezelfde man als eerder op de avond. Opnieuw ontstond een worsteling en daarbij raakte de verdachte licht gewond. Uiteindelijk vluchtte hij opnieuw.
Dinsdagochtend nam het slachtoffer contact op met de politie en deze kon de verdachte na een kort onderzoek aanhouden. Hij is in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

34reacties

Wat wordt de opkomst in Helmond?

Ook in Helmond zijn donderdag de verkiezingen voor het Europees Parlement. Bij deze opkomst-vraag horen de volgende extra spelregels::

  • Je antwoord moet je afronden op 1 cijfer achter de komma, de notatie van je antwoord als in 98,7%.
  • Per etmaal mag je slechts 1 antwoord geven. Antwoorden na donderdag 22 mei om 21.00 uur zijn niet meer geldig.
  • Het antwoord dat het dichtste bij het juiste antwoord zit, scoort 1 punt. Het exact juiste antwoord levert ook 1 punt op. Met deze vraag kan 1 deelnemer echter ‘maar’ maximaal 2 punten winnen.
  • Maandag maken we bekend wie er 1 of meer punten won.

Lees verder »

Schennispleger bij Berkendonk

Bij recreatiegebied Berkendonk is gistermiddag rond 16.45 uur een schennispleger gezien. Dat liet wijkagent Francisca Kamphuis vanochtend weten.
Zijn signalement: een blanke dikke man, rond de 50 jaar oud, heel kort bruin/grijs haar en 1,70 tot 1,80 meter lang. Heb je iets gezien of weet je meer, bel dan de politie op 0900 – 8844.

De Helmondse criminaliteitscijfers 2013

De Helmondse politie had voor 2013 de volgende speerpunten/prioriteiten:

  • Woninginbraken
  • Geweldsdelicten
  • Hennepteelt
  • Veelplegers
  • Uitgaan en horeca
  • Problematiek rond arbeidsmigranten
  • Jeugdoverlast en vernielingen
  • Alcoholgebruik en drugs onder jongeren
  • Verkeersoverlast

In hun jaarverslag 2013 (pdf) valt onder meer te lezen dat in het voorjaar vorig jaar werd vastgesteld dat er in de binnenstad sprake was van een criminele jeugdgroep. Verder blijkt de kans dat jouw Helmondse woning vorig jaar te maken had met een (poging tot) woninginbraak 1,2% is. Onze secretaresse was deze maand de sigaar.
In verband met huiselijk geweld in 2013 werd in Helmond 31 maal een tijdelijk huisverbod aan de agressor opgelegd en werden 90 verdachten aangehouden.
In de 2 overzichten hieronder veel meer cijfers over de afgelopen 3 jaar: waarmee had het politiekorps in onze stad te maken en hoe werd gescoord.

1reactie

Voormalig Mecedes-dealer EMA failliet

Voormalig Mercedes-dealer EMA Automobielgroep is vanochtend door de rechtbank failliet verklaard. EMA Helmond BV aan de Vossenbeemd 90 op het industrieterrein is 1 van de 5 failliet verklaarde vestigingen van dit bedrijf.
Volgens curator Floris Dix (Turnaround Advocaten in Best) ligt het opzeggen van het dealercontract door importeur Mercedes-Benz Nederland ten grondslag aan het faillissement. De opzegging van de kredietlijn door de huisbankier en (fiscale) schulden, zorgden ervoor dat faillissement moest worden aangevraagd.
Alle vestigingen blijven voorlopig open en de werkzaamheden worden als voorheen voortgezet. De curator wil namelijk een doorstart bewerkstelligen en gaat op zoek naar partijen die interesse hebben om (een deel van) de activiteiten over te nemen.
Het meer dan 90 jaar oude autobedrijf had (naar eigen zeggen op de website) 160 mensen werken in de 5 vestigingen. Zij is officieel servicepartner voor Mercedes-Benz personen en bedrijfswagens in Zuid Oost Brabant en Noord Limburg.

Succesvol 7de Vlisco G-voetbalweekend

Afgelopen weekend vond het Vlisco G-Voetbalweekend plaats, een evenement vol met sport en plezier, speciaal voor voetballers met een beperking. Het Vlisco G-voetbalweekend is een gezamenlijk initiatief van Helmond Sport, Vlisco en RKSV Mulo. Ruim 120 deelnemers met een lichamelijke en verstandelijke beperking troffen elkaar in en rondom het Lavans Stadion. Onder begeleiding van 30 vrijwilligers, trainers van de selectie en (jeugd)spelers van Helmond Sport werd er 2 dagen gevoetbald. Bewegen en elkaar ontmoeten waren twee elementen die dit weekend centraal stonden.
“Het is mooi om deze groep een weekend vol sport en plezier aan te bieden”, aldus Mario Captein algemeen directeur van Helmond Sport. “Wij vinden het net als Vlisco belangrijk om invulling te geven aan onze maatschappelijke betrokkenheid. Zeker door de inzet van onze spelers konden we ook de zevende editie van het Vlisco G-voetbalweekend weer extra bijzonder maken.”
Wim van den Broek maakte onderstaande foto.