Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

26reacties

Verouden: niet verder versplinteren!

Afgelopen woensdag hebben Sacha van Lierop en ik wereldkundig gemaakt dat er een einde is gekomen aan de fractie Verouden/van Lierop. De fractie Verouden/vanLierop, die al vanaf september 2014 wist dat het een tijdelijke fase zou zijn.

In september 2014 zijn wij, zoals u allen weet, afgescheiden van Helder Helmond. Dat vonden en vinden we jammer, maar er was geen andere keuze. Zo’n besluit heeft nogal impact, dat kan ik u verzekeren. Het is dan ook goed om eerst een tijd van rust en bezinning in te bouwen om daarna weer met frisse moed en nieuw elan verder te kunnen. Die tijd is nu gekomen. We hadden met elkaar afgesproken om 2015 te gebruiken als jaar van bezinning, als jaar met de blik op de toekomst. Enige tijd geleden hebben wij er in de fractie uitgebreid met elkaar over gesproken. Het afgelopen jaar had mij in ieder geval duidelijk gemaakt dat ik geen heil zag in een nieuwe partij, tenzij deze écht vernieuwend zou zijn. Dat is plan! In mijn ogen niet.Lees verder »

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
16reacties

Volksbelang onder verscherpt toezicht

De Autoriteit woningcorporaties (Aw) stelt Woningbouwvereniging Volksbelang per 1 december onder verscherpt toezicht. De reden is een serieus liquiditeitsrisico in relatie tot de investeringsambities en een onvoldoende risicobeheer bij deze corporatie. Volksbelang moet een herstelplan maken waarin concrete en meetbare maatregelen staan om de schuldpositie af te bouwen en de liquiditeitsrisico’s te elimineren. Er zijn dus te veel schulden en er is een risico dat er op een bepaald moment geen geld meer in kas is.Lees verder »

4reacties

We kunnen vanaf maandag ook bricken

Vanaf maandag 30 november kunnen automobilisten ook bricken in Helmond. Deze vorm van mobiel parkeren is dan mogelijk op alle betaalde Helmondse openbare parkeerplaatsen, zo laat Yellowbrick vandaag trots weten.
Mobiel parkeren of bricken is het starten en stoppen van de parkeertijd. Dit kan op 3 manieren; telefonisch, door de app te gebruiken of online. Aan het kenteken ziet de parkeercontroleur dat men mobiel parkeert. De gebruiker betaalt achteraf. De parkeerder betaalt alleen voor de werkelijk geparkeerde tijd. Na registratie zit de klant niet vast aan een abonnement, niet parkeren betekent niet betalen. De bezitter van een Yellowbrick-parkeerpas kan in 140 steden op straat parkeren én bij ruim 200 garages en P+R terreinen van Q-Park.
Yellowbrick is is een Nederlands familiebedrijf en heeft in 2006 bricken geïntroduceerd in Nederland. Gepast parkeren, met muntjes en via een bankpasje betalen blijft in onze stad ook gewoon mogelijk.

12reacties

In welke straat bevond zich de fotograaf?


Tussenstand:
4 punten: dartjan
2 punten: Sjef Boudewijns
1 punt:en Noud én erik én Monique én Tim én Mark én Gerry
-1 punt:en én Mario Kuijpers én Ad én ad én Maarten én Franske én Dirk S.
-1 punt:en én Mohammed Chahim én G.Ekkehenkie én Erik
-2 punten: Stapper (winnaar vorige ronde start automatisch met 2 minpunten)

Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.
7reacties

Helmond gaat toeristenbelasting invoeren

Oude ansichtkaartB&W heeft besloten om toeristenbelasting in te voeren. Die gemeentelijk belasting voor toeristen gaat per 1 januari 2017 in. Het betreft belasting voor accommodaties die tegen betaling verblijfsmogelijkheden aanbieden aan (zakelijke) toeristen.
Er gaat een tarief gelden van 1,50 euro per persoon per nacht voor deze accommodaties. De opbrengsten worden gebruikt voor het  versterken van de toeristische en recreatieve aantrekkingskracht van onze stad.
Het voorstel van B&W wordt op 4 december bekend gemaakt. Daarna wordt het op 17 december besproken met de raadscommissie Bestuur & Economie. Op dinsdag 5 januari beslist de gemeenteraad.

3reacties

Helmondse autodief ramt politieauto

Vannacht werd in Elsendorp een politieauto geramd na een achtervolging van een gestolen auto. Daarbij werd door de politie geschoten, er raakte niemand gewond. De 43-jarige Helmonder die de auto bestuurde, werd aangehouden. Hij zit vast voor verder onderzoek.
De politie meldde dit incident op de Doctor de Quayweg in Elsendorp (gemeente Gemert-Bakel) om 03.55 uur. De politie merkte de gestolen auto op, probeerde die te laten stoppen waarna hij er vandoor ging en een achtervolging, de crash en de beschieting volgde.
De politie doet ter plekke onderzoek. Het sporenonderzoek gaat ettelijke uren in beslag nemen. De politie heeft daarvoor een groot gebied afgezet rond de betreffende weg en de N277.
Harrie Fotografie was er natuurlijk bij en maakte de onderstaande foto. Naar alle waarschijnlijkheid volgen er nog meer foto’s.

“Ik ben geen dief, ik werk hier”

De politie hield vannacht rond 2.00 uur een 27-jarige Helmonder aan voor een mogelijke inbraak bij Theater Speelhuis aan de Kromme Steenweg.
Agenten gingen op een inbraakmelding af bij een horecazaak aan de Steenweg. Daar was het inbraakalarm afgegaan. Terwijl de agenten onderweg waren, ging ook bij het nabijgelegen Speelhuis het alarm af. Na speuren van een politiehond werd de man achter de bar van het Speelhuis aangetroffen. Hij zei een werknemer van het theater te zijn maar dat bleek niet te kloppen. Bij het theater werden geen braaksporen gevonden. De politie houdt er rekening mee dat de aangehouden verdachte ook in het pand aan de Steenweg is geweest. Daar werden overigens wel braaksporen gevonden. Het is nog onduidelijk of er spullen zijn weggenomen.

179reacties

Q&A: Vestiging van Basic-Fit in Rijpelberg

Namens het CDA stelden Saskia Peters en Thijs van Wetten schriftelijke vragen aan B&W over de vestiging van de low-budget fitnesszaak Basic-Fit aan de Rakthof in de Rijpelberg.
Vandaag hieronder hun vragen (Questions) met daaromheen hun volledige toelichtingen. Zodra de antwoorden (Answers) van het college bekend zijn, plaatsen we die ook in zijn geheel in de reacties.

Het college heeft onlangs ingestemd met de vestiging van een low-budget fitness faciliteit in het voormalige Nobra pand aan de Rakthof te Helmond.Lees verder »

Weer vrouw (80) bestolen via babbeltruc

Zaterdagmiddag om 17.00 uur werd er een 80- jarige dame bestolen in haar woning aan de Houtse Parallelweg in Mierlo-Hout.
2 Daders belde aan bij de woning en deden zich voor als medewerkers van de stadswachten waarop de oudere dame hen binnenliet. Eenmaal in de woning vroegen zij haar het geld te laten zien wat zij zojuist gepind had. Het duo gebruikte het smoesje dat het geld gescand moest worden. De dame gaf het geld af waarna het tweetal kort daarna  ervandoor ging.
Het gaat om 2 blanke mannen tussen de 30 en 45 jaar, circa 1.80-1.85 meter lang, normaal slank postuur. De mannen spraken accentloos Nederlands.
De politie waarschuwt voor dergelijke babbeltrucs. Criminelen in de regio maken er steeds vaker gebruik van bij ouderen. Meestal hebben zij het voorzien op hun geld en sieraden.

15reacties

23 Overtredingen in 5 horecazaken

Zaterdagavond heeft het Helmond Interventie Team (HIT) weer toegeslagen met verschillende controles. Het team controleerde 5 horecagelegenheden met bijbehorende bewoning. De controles vonden plaats in het Centrum, Binnenstad-Oost en Brouwhuis. Er werden in totaal 23 uiteenlopende overtredingen geconstateerd: van het overtreden van vergunningseisen en niet voldoen aan brandveiligheidseisen tot aan tewerkstelling van vreemdelingen.
De 23 overtredingen die bij de controleactie zijn geconstateerd:Lees verder »

91reacties

Tuerlings: ‘Adopteer’ een vluchteling

Vluchtelingen, zonder enige twijfel het meest besproken, meest bediscussieerde en meest gevoelige thema van 2015. De foto van Aylan op het strand heeft plaats gemaakt voor een Eiffeltoren of Franse vlag, op dezelfde manier als “Je suis Charlie” over het net ging. Social media is de plek waar het debat tussen mensen onderling wordt uitgevochten. Meningen slaan om met hetzelfde gemak als het weer op een snikhete zomerdag in juli. De gebeurtenissen in Parijs hebben gezorgd voor een nieuwe tsunami van scepsis tegenover alles dat niet van hier komt. De roep om represailles tegen IS klinkt luider dan ooit. “Bombarderen die shit,” roept men overal, maar dat gebeurt al volop. What’s next? Straten liggen vol met bloemen voor de 130 onschuldige slachtoffers die de aanslagen in Parijs niet overleefd hebben, maar nergens bloemen voor de inmiddels ruim 700 onschuldige slachtoffers die het Franse antwoord niet overleefd hebben. Om nog maar te zwijgen over de miljoenen levens die deze bizarre strijd al heeft verwoest.Lees verder »

10reacties

Brand bij Alphonsus in Mierlo-Hout

Er is brand gemeld in Woonzorgcentrum Alphonsus aan de Hoofdstraat in Mierlo-Hout. Om 12.45 uur vanmiddag werden de hulpdiensten gealarmeerd. Ook werd er een traumahelikopter opgeroepen die rond 13.05 uur landde.
Er zou 1 slachtoffer zijn, het is onbekend hoe het daarmee is. De brand brak uit in een appartement op de eerste verdieping.
Onderstaande foto werd gemaakt door Harrie Fotografie.
Zodra we meer info en/of foto’s hebben, volgen die hieronder in de reacties.

3reacties

Gestolen spaarkas zoekt café of kantine

Deze spaarkas werd door de politie aangetroffen in een Helmondse woning, waar meerdere gestolen goederen lagen. Niet alles wat zij daar aantroffen, is echter als gestolen opgegeven en daardoor terug te vinden in hun systemen. Op de spaarkas staat geplakt: “boven het nummer sparen s.v.p.”
Weet jij in welk café of sportkantine deze spaarkas hing en/of waar onderstaand geldkluisje vandaan komt? Bel dan de politie op 0900-8844. Bel M. 0800-7000 als je liever anoniem belt. Vermeld het registratienummer 2015256876 als je belt.
Het lijkt een beetje op een quizvraag in onze Kennisquiz over Helmond, maar dat is het niet.

8reacties

Q&A: opstelling SP in samenwerking Peel 6.1

Harrie van Dijk, Anja Spierings en Maarten Janssen van Lokaal sterk stelden vanmiddag schriftelijke vragen aan B&W over de samenwerking binnen Peel 6.1 en de opstelling van de SP daarbinnen naar aanleiding van dit ED-artikel.
Hieronder hun 5 vragen (Questions) voorafgegaan door hun volledige inleiding. Zodra de antwoorden (Answers) van B&W bekend zijn, plaatsen we die ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

Op zaterdag 21 november 2015 stond er in het Eindhovens Dagblad op pagina 2 van Helmond Regio een artikel onder de kop ‘Financiële tegenvaller Peel 6.1’ en met de subkop ‘Ronnes: SP maakt het lastig’.
In het artikel staat vervolgens: Waarnemend burgemeester Frans Ronnes van Laarbeek spreekt van een ‘impasse’. Hij wijst openlijk met een beschuldigende vinger naar de Helmondse SP. Die zou het voor de overige vijf gemeenten lastig maken. ‘Je hebt in Helmond partijen in de raad en dus ook in het college die niet willen samenwerken. Dat levert in elk geval interessante discussies op, kan ik u verzekeren’, zei Ronnes donderdag tijdens een commissievergadering in Laarbeek.
De boodschap in dit artikel verontrust Lokaal sterk in hoge mate en brengt haar tot de volgende vragen:

  1. Is het niet zo dat deelname aan Peel 6.1 een besluit is van de Raad en dat wijzigingen daarin slechts door de Raad genomen kunnen worden?
  2. Is het niet zo dat bij de start van de samenwerking binnen Peel 6.1 uitgesproken is om op basis van gelijkwaardigheid een aantal belangrijke ontwikkelingen, zoals uitvoering jeugdzorg, uitvoering WMO en de uitvoering van de participatiewet ter hand te nemen? En dat hierbij geen dominante rol van de zijde van de gemeente Helmond aan de orde zal zijn?
  3. Is het juist dat de samenwerking binnen Peel 6.1 blijft rommelen door met name de opstelling van de collegepartij SP?
  4. Zo niet, kunt u ons dan uitleggen op grond waarvan waarnemend burgemeester Ronnes van Laarbeek tot zijn oordeel is gekomen?
  5. Zo ja, kunt u ons dan uitleggen hoe het mogelijk is dat er zonder overleg met de Raad door het College van Helmond, of althans een deel ervan, ogenschijnlijk een positie gekozen wordt die door de partners ervaren wordt als niet constructief.

Busje brandt uit in de Rijpelberg (7 foto’s)

Kort voor 18.00 uur brandde gisteren een bestelbusje uit aan de Peelhof in de Rijpelberg. Die stond daar geparkeerd en ging door nog onbekende reden branden.
Hoewel de brandweer snel ter plaatse was en de brand snel bluste, bleef van het busje weinig over. Er raakte niemand gewond bij deze autobrand. De politie onderzoekt de zaak.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

172reacties

759 Te-hardrijders gisteren in Stiphout

Gisteren werden tussen 14.30 en 21.30 uur maar liefst 759 passanten op de Gerwenseweg in Stiphout betrapt op te hard rijden. Zij krijgen allemaal een bekeuring zo liet een woordvoerder van de politie vandaag weten.
De hardrijders waren het haasje door een radarcontrole van het Team Verkeer van de politie-eenheid Oost-Brabant. Die verkeerscontrole vond plaats buiten de bebouwde kom tussen Stiphout en Gerwen. Op dat deel van die weg is 60 km/u de maximumsnelheid is (zie de foto rechtsboven). In totaal werden er 1743 voertuigen gecontroleerd, 44% van hen (= 759) reed dus te hard. De hoogst gemeten snelheid was 120 km/u.

In reacties hieronder de snelheidscontroles sindsdien op de Gerwenseweg.

4reacties

3 Oost-Europese vrouwen gezocht

3 Oost-Europese vrouwen waren vanochtend rond 11.00 uur onbevoegd in een seniorencomplex in Brandevoort. Zij zijn te voet vertrokken en worden gezocht door de politie. Dat meldde Burgernet zojuist.
Summier signalement: 30 jaar, donkere jas en lang donker haar. Heb je informatie daarover, geef die dan nu door via 112.

In de reacties hieronder staan de updates.

9reacties

In welke straat bevond zich de fotograaf?


Tussenstand:
4 punten: dartjan
2 punten: Sjef Boudewijns
1 punt:en Noud én erik én Monique én Tim én Mark én Gerry
-1 punt:en én Mario Kuijpers én Ad én ad én Maarten én Franske én Dirk S.
-1 punt:en én Mohammed Chahim én G.Ekkehenkie
-2 punten: Stapper (winnaar vorige ronde start automatisch met 2 minpunten)

Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.
1reactie

Hoefnagels Citroën naar Driessen Autogroep

De Driessen Autogroep neemt per 1 december het Helmondse Autobedrijf Hoefnagels over. De 13 medewerkers van deze Citroën-dealer gaan mee naar Driessen. Met deze overname wordt Driessen nu ook Citroën-dealer in de regio Helmond.
“Wij zijn zeer enthousiast met de overname. De familie Hoefnagels bedient al 80 jaar zijn klanten naar volle tevredenheid. Wij vertegenwoordigen inmiddels al ruim 10 jaar het merk Citroën en zien veel potentie in Citroën”, zegt algemeen directeur Francois Driessen.
Driessen Autogroep werd opgericht in 1964. Inmiddels heeft het bedrijf ruim 380 medewerkers, 15 vestigingen en 11 automerken en behoort het tot de grootste auto-ondernemingen in Zuid Nederland. Zij bieden onder meer autolease, autoverhuur, fleetsales, schadeherstel en de verkoop van personen- en bedrijfswagens. Het huidige Hoefnagels-pand aan de Varenschut 11 in Helmond wordt de 16de vestiging.