Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

14reacties

2 Zeeuwse meisjes in Helmond

Bij het Kunstkwartier gaf Romy van der Sande de workshop Column Schrijven. De columns van Corrie Siben en Petra Marinus – De Cort zijn daar uitgekozen om hieronder op de weblog te plaatsen:

Van Zeeuws meisje naar Helmonds deurske
Mijn eerste werkdag zal ik niet snel vergeten. Ik wist niet hoe snel ik rechtsomkeer moest maken. Door de vele beplanting en het doorzichtige openstaande dak, meende ik in een locatie van Centerparcs gearriveerd te zijn, in plaats van een woonzorgcentrum. Niet dat ze, zoals men vaak denkt, achterlopen in Zeeland, maar gewoon omdat ik dit niet gewend was.
Nadat ik bij mijn eerste bewoner een kwartier heb lopen zoeken naar zijn box, wat uiteindelijk een broek bleek te zijn, begaf ik me licht gespannen naar de koffie kamer. Voor ik na hoefde te denken wat ik moest gaan zeggen, vroeg de spiksplinternieuwe collega links van me hoe ik het in Helmond vond. Lees verder »

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
5reacties

Woningbrand bleek flinke schuurbrand

Om 23.42 uur werd de brandweer gealarmeerd voor een woningbrand aan de Monseigneur Swinkelsstraat in de Binnenstad. Een passant zag de brand en belde daarom meteen 112.
Hij dacht in eerste instantie dat de woning in brand stond. Hij wekte de bewoners en samen met hen haalde hij de 5 kinderen uit het huis die vervolgens bij de buren werden ondergebracht. De braad bleek echter niet het huis te zijn maar in een pas gerenoveerde schuurtje daarachter.
Er raakte niemand gewond, de schuur met inhoud is geheel verloren gegaan. Waardoor de brand is ontstaan is ons niet bekend.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande 7 foto’s.

Helmondse wordt wethouder in Best

Annegien Wijnands (49) wordt maandag 8 mei door de PvdA voorgedragen als nieuwe wethouder in Best. Zij neemt de daar vrij gekomen wethoudersportefeuille over van Bert van Drunen.
Deze in Mierlo-Hout wonende moeder van 2 dochters was jarenlang provinciaal Statenlid en enkele jaren wethouder in Nuenen en Dongen. Op dit moment is de afgestudeerde organisatiesocioloog coördinator van het de-escalatieteam bij de gemeente Eindhoven. Dit team pakt problemen aan als woonoverlast, escalatie bij jeugd & gezin en biedt nazorg na detentie.
Sinds 2015 is Wijnands de voorzitter van de PvdA Helmond. Die functie blijft ze gedurende haar wethouderschap bekleden.

5reacties

Jonge dader gezocht van beroving zojuist

Op de Watermolenwal in het centrum vond zojuist een beroving plaats, zo meldde Burgernet.
Het signalement van de dader: een blanke jongen van 17/18 jaar, normaal postuur en zwart haar. Hij draagt een grijze jas van het merk North Face en reed op een goudkleurige herenfiets.
Heb je tips voor de politie bel dan nu naar 112.

In de reacties hieronder staan updates.

14reacties

Volksbelang wil overlastpand ontruimen

Woningbrouwvereniging Volksbelang wil een huurwoning aan de Govert Flinckstraat in Helmond Noord ontruimen. Junks, prostitutie, bedelen en geluidsoverlast zorgen voor veel overlast op dat adres in de buurt die Bloem- en Paardenvelden heet. Dat liet een woordvoerder van de gemeente desgevraagd weten. Daarom werd het al enkele keren bezocht door het Helmond Interventie Team (HIT) en diens opvolger het Peelland Interventie Team (PIT).Lees verder »

1reactie

Auto in het groen na ongeval, 1 gewonde

Bij een ongeval rond 17.45 uur gistermiddag op de Wolfsputterbaan (N279) is een personenauto in de sloot beland. Of daarbij iemand gewond raakte is ons niet bekend.
Vanwege dit ongeval werd die doorgaande weg korte tijd afgesloten en ontstond er een file. Een achterop komende automobilist zag die te laat en botste op de auto van een Gemerts echtpaar, zo meldde het Weekblad voor Gemert/Bakel.  De man die achterop botste, werd gewond afgevoerd naar het ziekenhuis. De Gemertse man en vrouw raakte licht gewond bij deze kop-staartbotsing. Zij werden door het ambulancepersoneel nagekeken maar hoefden niet mee naar het ziekenhuis.
Harrie Fotografie maakte de 3 onderstaande foto’s.

10reacties

Tuerlings: Geiten uit de buurt (deel 2)

Veiligheid is de laatste maanden een terugkerend thema geweest in de commissie B&E. De stadswacht kwam ter sprake, waarover ik eerder al een column schreef. Afgelopen donderdag stond het aanvalsplan veiligheid op de agenda, over de bestrijding van criminaliteit in Helmond en op 16 maart, exact een maand geleden, werd het risicoprofiel van de Veiligheidsregio Brabant Zuidoost (VRBZO) besproken. Op dit risicoprofiel kom ik later terug.

In juni 2016 was het thema van mijn column geiten en Q-koorts. Hier pak ik nu op terug, omdat het nog steeds zeer actueel is. Vorige week was er een informatieavond in wijkhuis Parkzicht in Dierdonk, over de nog altijd ontbrekende duidelijkheid rond de komst van een nieuwe geitenboerderij met 2300 geiten tussen Bakel en Dierdonk. Lees verder »

16reacties

Wij hebben het al jaren geleden “geschaft”

In mijn prille jeugd woonde ik in het Helmondse Jeruzalem(!). Ik ben er ook geboren. Onze buren waren Hongaarse mensen die hun land moesten ontvluchten nadat de Russen hardhandig de revolutie in hun geboorteland hadden beëindigd. Het gezin telde 2 kinderen, destijds jonge tieners, die mij meenamen op de fiets voor tochtjes door Helmond. Moeder bakte heerlijke koekjes, dikke moppen met een toplaag van glazuur.

In de jaren dat ik opgroeide wisten steeds meer mensen uit het buitenland Helmond te vinden als definitieve woonplaats. De Indonesiërs en Molukkers kwamen omdat Nederland een schuld moest inlossen. Spanjaarden, Joegoslaven, Turken, Marokkanen kwamen hier bij Begemann, de Vlisco, de Nedschroef, Carp, Raymakers en Van Thiel om maar wat bedrijven te noemen, het werk te doen dat anderen lieten liggen. Lees verder »

15reacties

Helmond blijft in paspoort Deurnese baby’s

archieffoto PressvisualsDeurnese baby’s die in het Helmondse Elkerliek worden geboren, krijgen in het paspoort Helmond als geboorteplaats. Daarin verandert voorlopig niets, zo meldde het Weekblad voor Deurne vandaag. Logisch, het moest toch ook niet gekker worden?
De Deurnese gemeenteraad had hun B&W in februari namelijk serieus(!) gevraagd om te onderzoeken of Deurnese ouders van kinderen die in ons ziekenhuis geboren worden, te laten kiezen voor Deurne als geboorteplaats. Voor wie dat niet gelooft: de in Deurne aangenomen motie (pdf).Lees verder »

1reactie

Michael Rieter lijsttrekker Helder Helmond

Michael Rieter (60) is gisteravond tijdens de jaarlijkse Algemene Leden Vergadering unaniem door de leden gekozen tot lijsttrekker. Hij gaat daardoor op 21 maart 2018 de kandidatenlijst van Helder Helmond voor de gemeenteraadsverkiezingen aanvoeren.
De leden van die partij waren in de gelegenheid zich kandidaat te stellen. Op de vergadering bleek dat alleen onze voormalige columnist zich had aangemeld. Onder daverend applaus, zo meldt het persbericht, werd Michael daarom officieel gekozen tot de ‘nieuwe’ lijsttrekker van Helder Helmond.

8reacties

Auto’s vernield Brandevoort & Helmond Oost

archieffotoIn de eerste helft van deze week werden in 2 straten auto’s vernield in 2 Helmondse wijken.
Afgelopen avond en/of nacht was het raak in Brandevoort. Op de Nollekenshoeve werden meerdere auto’s bekrast. Dinsdag rond 02.00 uur werd er in diezelfde straat een poging tot inbraak gedaan. Bij deze blauwkleurige BMW 1 serie werd de ruit vernield.
Eerder deze week, in de nacht van zondag op maandag, waren 4 personenauto’s op de Fokkerlaan in Helmond Oost vernield. De autoruiten kapot en ook daar lakschade. Maar er werd niet meegenomen meldde de wijkagent.
Mocht iemand iets gezien hebben of meer weten, een telefoontje naar 0900-8844 of anoniem via 0800-7000 zou de politie (en waarschijnlijk ook de betreffende autobezitters) waarderen.

4reacties

Silvester-Bernadette op 1 na sportiefste

De Silvester-Bernadette uit Helmond Oost is vanmiddag tweede geworden bij de verkiezing ‘Sportiefste basisschool van Nederland’. Daarmee werd een waardecheque van 1000 euro in de wacht gesleept. Die mag besteed worden aan nieuwe sportmaterialen bij het Helmondse bedrijf Janssen-Fritsen. Dat meldde directeur Monique van Ekert vanavond. Haar school hoefde alleen De Vijf Hoeven uit Tilburg voor te laten gaan (filmpje).
Deze jaarlijkse verkiezing werd voor de achtste keer georganiseerd door de Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding en het NOC*NSF. Uit alle inzendingen vanuit het hele land waren dit jaar 8 basisscholen genomineerd voor de finale vandaag in Nijmegen.
Hieronder een deel van de podiumpresentatie die de Silvester-Bernadette Basisschool vandaag gaf:

10reacties

Naalden en spuiten in speeltuin Binnenstad

“Welke idioten laten spuiten achter in een speeltuin?” twittterde wijkagent Jeroen Loohuis vanochtend. Hij trof naalden en spuiten aan in de speeltuin aan het Overspoor in de Binnenstad. Ook werden er anabolenverpakkingen op dat speelterrein achtergelaten (zie zijn foto hieronder).
De gemeente gaat de speeltuin achter het NS-station reinigen. De wijkagent vraagt de politie te bellen op 0900 – 8844 als je meer weet.

2reacties

Q&A over hoogspanningskabels Brandevoort

D66, Lokaal Sterk en de PvdA stelden gisteravond nogmaals schriftelijke vragen aan B&W over de hoogspanningskabels in Brandevoort en de Handreiking van het RIVM.
Hieronder de 5 raadsvragen (Questions) van Gaby van den Waardenburg, Harrie van Dijk en Mirjam van der Pijl voorafgegaan door hun inleidingen. Zodra we de antwoorden (Answers) van het college hebben, plaatsen we die ook in zijn geheel in de reacties.

Vorig jaar heeft in de maand november op verzoek van de PvdA, Lokaal Sterk en D66 een beginspraakavond over hoogspanningskabels plaatsgevonden. Het onlangs in het Eindhovens Dagblad verschenen artikel ‘Helmond: RIVM-advies hoogspanning te laat’ leidt bij ons tot nieuwe vragen.
In het artikel wordt verwezen naar een rechtszitting bij de Raad van State over het bestemmingsplan ‘Brandevoort II Broekstraat 91’. In dit bestemmingsplan is nog geen rekening gehouden met het nieuwe rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), omdat (volgens het krantenartikel) het rapport te laat zou zijn gekomen voor bestaande bestemmingsplannen. Het betreffende bestemmingsplan is echter pas vastgesteld door de gemeenteraad op het moment dat het rapport al bekend was. Dit leidt bij ons tot de volgende vraag:

  1. Geeft het artikel een juiste voorstelling van zaken? Zo nee, dan ontvangen wij graag een nadere toelichting.

In de schriftelijke vragen van 16 augustus 2016 heeft D66 al gevraagd, of het niet verstandig zou zijn om de bestemmingsplannen voor de nieuwbouwplannen in Brandevoort aan te passen aan het nieuwe rapport van het RIVM (minimale afstand van 2 x 75 meter). Toen werd door het college aangegeven dat voor de beperkte periode – totdat technische maatregelen getroffen zouden zijn – naar de feitelijke belasting tot 2020 zou worden gekeken. Deze technische maatregelen betroffen het verkabelen (ondergronds brengen) van de 150 kV-lijn en optimaliseren van de 380 kV-lijn. Echter, tot onze grote verbazing is in een uitspraak van de Raad van State van 1 februari 2017 over het uitwerkingsplan ‘Brandevoort II – Hazenwinkel-Liverdonk West’ aangegeven, dat er geen concrete plannen zijn om de hoogspanningsleiding van 150 kV ondergronds te brengen.

  1. Kunt u aangeven wat precies door de gemeente Helmond is gezegd tijdens deze zitting bij de Raad van State (datum zitting: 31 oktober 2016)?
  2. Bent u het met ons eens dat de Raad van State of de gemeenteraad foutief is ingelicht?
    a. Zo ja, welke van de twee?
    b. Zo nee, waarom niet?
  3. Kunnen we concluderen dat de technische maatregel van het ondergronds brengen van de 150 kV-lijn compleet van de baan is?
    a. Zo nee, hoe strookt dat met de reactie in deze gerechtelijke zaak?
    b. Zo ja, wat heeft dat voor effect op de geplande nieuwbouwplannen?
    c. Zo ja, is de gemeente voornemens om andere technische maatregelen te treffen zodat, zoals eerder aangegeven, alle nieuwbouwwoningen en bouwpercelen in Brandevoort buiten de magneetveldzone komen te liggen?
  4. Is de gemeente bereid om de nieuwbouwwoningen op een grotere afstand van de hoogspanningskabels te bouwen?
    a. Zo ja, dan ontvangen wij hierover graag meer informatie.
    b. Zo nee, waarom niet?