Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

10reacties

Stroomstoring in deel van Helmond

Van diverse personen horen we dat de stroom in een deel van Helmond is uitgevallen, Helmond-West, de hele wijk bij de Burgemeester Krollaan worden genoemd.
Een uurtje geleden viel de stroom een kwartier uit in Stiphout.
Omdat niemand van de weblogredactie woont waar geen stroom is, weten we nu niet meer dan dit. Weet jij wel meer, laat het hieronder weten.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
30reacties

Van der Pijl: De Hennepgeurkaart

Column Mirjam van der Pijl PvdA HelmondBij de vergadering waarin de raad de begroting voor 2014 moest vaststellen, hebben we als PvdA-fractie een motie ingediend die we Motie Wietkaart/Hennepgeurkaart hebben genoemd.
Wij hebben in deze motie voorgesteld te besluiten om in Helmondse wijken en industriegebieden waar illegale hennepteelt veel voorkomt een wietkaart/hennepgeurkaart te verspreiden. Dit zal dan in overleg, en zo mogelijk cofinanciering, met de politie, de taskforce drugsbestrijding, de nutsbedrijven, en de woningcorporaties moeten gebeuren.
Lees verder »

3reacties

Man bekent 11 inbraken en diefstallen

De politie heeft zaterdagochtend rond 1.30 uur op het politiebureau in Helmond een 24-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. De man meldde zichzelf op het bureau en gaf aan verantwoordelijk te zijn voor zeker 11 inbraken en diefstallen.
Naast een woninginbraak in Helmond, bekende hij een bedrijfsinbraak in Deurne. In die plaats zou hij verder vier bromfietsen en een fiets hebben gestolen. Naar eigen zeggen was hij ook betrokken bij vier auto-inbraken in Deurne. In meerdere gevallen kwam zijn verklaring overeen met de aangiftes. De man verklaarde zijn leven te willen beteren en hulp te willen krijgen. De verdachte zit vast voor verder onderzoek.

2reacties

2 Helmonders naar Schaijk om in te breken

Kort na een inbraak in een woning in Schaijk (in het noordoosten van Noord-Brabant) kon de politie vrijdagmorgen rond 04.30 uur 4 mannen aanhouden in een auto met daarin goederen die uit de woning waren weggenomen. Het gaat om 2 Helmonders van 35 en 36 jaar en 2 mannen van 30 en 42 jaar zonder vaste woon- en verblijfplaats.
Kort voor hun aanhouding sloeg een gezinslid van de woning waar werd ingebroken alarm. Deze had gezien dat een onbekende man het pand verliet. Uit de woning en de schuur waren een aantal goederen weggenomen waaronder een kettingzaag en twee buitenboord motoren.
De politie hield iets verderop in dat dorp Schaijk een auto staande voor controle. In de auto zaten vier personen. De agenten zagen in de auto vervolgens spullen liggen die uit de woning/schuur waren weggenomen. Daarop werden de mannen aangehouden en ingesloten voor verder onderzoek. Inmiddels heeft de bewoner van het pand aangifte gedaan van inbraak.

24reacties

Gewonde bij vechtpartij bij intocht Sint

Tijdens de intocht van Sinterklaas vanmiddag in winkelcentrum Brouwhorst was er een vechtpartij tussen 2 moeders. De aangevallen vrouw liep daarbij een hoofdwond op en geraakte in shock, zo laat ooggetuige Linda de weblog weten. De gewonde vrouw is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Veel kinderen huilden.
“Zoals wij het zagen waren het 2 vrouwen, waarvan de 1 de ander aanviel en de andere vrouw kon niks terug doen. Ze lag weerloos op de grond. Er waren wel mensen aan het trekken maar volgens mij om die vrouw van het slachtoffer te halen” aldus Linda die het net voor haar neus zag gebeuren. Een andere ooggetuigen bevestigde dat de vechtpartij alleen tussen die 2 dames ging. Het is onduidelijk waar de andere dame is en of zij is aangehouden.
Wijkagent Francisca Kamphuis zoekt getuigen die daar in Brouwhuis zojuist aanwezig waren. Was jij dat? Bel dan even de politie op 0900 – 8844.

6reacties

Politie zet vrouw uit sportschool Citadel

Tijdens het sporten vanavond werd Anja Bralten door de politie uit haar favoriete sportschool Citadel gezet. Vanwege een conflict over het abonnementsgeld liet de eigenaar van die sportschool aan de Rivierensingel in Brouwhuis haar verwijderen. “Ik sport er al ruim 12 jaar, dit is toch belachelijk” aldus Anja. Voor eigenaar Freek Stegehuis is de maat echter vol: “Ik ben er helemaal klaar mee.” Dat meldde Omroep Brabant vanavond.
Het conflict over dat abonnementsgeld bleef maar voort duren, vanavond barstte de bom. Anja Bralten uit Helmond werd vriendelijk verzocht de sportschool te verlaten. Dat deed ze niet en vervolgens haalde de eigenaar de politie erbij die haar eruit zette. “Een gênante vertoning” liet een aanwezige sportster ons vanavond weten.
Ondanks hetgeen vanavond gebeurde, wil de Helmondse gewoon blijven sporten bij sportschool Citadel. “Het is een erg fijne sportschool. Het personeel is erg goed en ik kom er graag. Ik heb geen zin om een andere sportschool te gaan zoeken. Ik zit hier goed op mijn plek.” Eigenaar Freek Stegehuis ziet dat wat anders en wil daar niet meer aan beginnen. “Ze is hier niet meer welkom. Al dat gedoe is het ons niet waard. Kennelijk kunnen we het Anja niet naar de zin maken. En voor mijn personeel en de rest van de klanten is dat continu gezeik ook niet bepaald prettig.”

Antoinette Maas lijsttrekker GroenLinks

Antoinette MaasAntoinette Maas is lijsttrekker van GroenLInks voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014. Op de tweede plaats van de lijst staat raadslid Ruud Verhoeven, de 21-jarige Mohammed Chmourra staat derde. De GroenLinks-leden in Boscotondo kozen haar vanavond. De huidige fractievoorzitter Ling Ko stopt als raadslid.
De kandidatencommissie van GroenLinks (bestaande uit onze stadshistoricus Giel van Hooff, Brabantse fractievoorzitter Paul Smeulders (voormalig Helmonder) en Landerdse wethouder Hetty Tindemans) kandideerde Antoinette Maas. Ook hun conceptlijst werd conform hun advies overgenomen. Bij de laatste raadsverkiezingen steeg GroenLinks van 2,8% naar 6,9% van de Helmondse stemmen.
Antoinette Maas is 47 jaar, moeder van 3 kinderen en woont in Brandevoort. Ze werkt als stafmedewerker communicatie bij de Stichting voor Primair en Voortgezet Onderwijs Zuid-Nederland (waar onder meer de Internationale School in Eindhoven onder valt). Daarvoor was ze hoofdredacteur bij Weijmans Media Groep en werkte ze in het Elkerliek Ziekenhuis.
Ruud Verhoeven (nummer 2) is 51 jaar, woont in Helmond-West en maakt al bijna 3 jaar namens GroenLinks deel uit van de gemeenteraad. Ruud is historicus en runt na verschillende commerciële functies inmiddels zijn eigen bedrijf Demarrage fietskoeriers in Helmond.
De 21-jarige Mohammed Chmourra (nummer 3) woont in Binnenstad-Oost. Na zijn opleiding ICT aan het ROC ter Aa in Helmond, studeert Mohammed Chmourra nu Technische Informatica aan de Avans Hogeschool in Den Bosch. Naast zijn studie heeft hij samen met een vriend een eigen bedrijfje als multimedia designer en web-applicatieontwikkelaar.
Huidig fractievoorzitter (en columnist op de weblog) Ling Ko stopt als raadslid. Ze kan haar fulltime baan niet meer combineren met het raadslidmaatschap. Zij zal in maart de lijstduwer zijn.
De lijst van GroenLinks voor aankomende gemeenteraadsverkiezingen:
1. Antoinette Maas
2. Ruud Verhoeven
3. Mohammed Chmourra
4. John Peeters
5. Ellen van Dael
6. Thomas Tuerlings
7. Giel van Hooff
8. Avelien Meinardi
9. Nandini Nejal
10. Eline Hansen
11. Birgit Romijn
12. Jaap Mettau
13. Anke Breuers
14. David van den Hurk
15. Merijn Huijbens
16. Jacqueline van de Ven
17. Jo Peeters
18. Roel Oosterhout
19. Hennie Jansen
20. Anne Regts
21. Ed van Rijsbergen
22. Kees Klok
23. Ling Ko

Opnieuw bejaarde slachtoffer babbeltruc

Bij een bejaarde mevrouw in een seniorenwoning aan de Deltaweg in Brouwhuis werd dinsdagmiddag om 13.40 uur aangebeld door vrouw. Een goed Nederlands sprekende (in het zwart geklede) vrouw van 1,65 meter, vertelde haar een Turkse te zijn en net in de buurt te zijn komen wonen. Haar gootsteen was verstopt. Met die mededeling liep zij de bewoonster voorbij, ofwel duwde haar opzij en liep rechtstreeks naar de keuken.
In de keuken aangekomen keek de vrouw naar de gootsteen en rommelde daar wat met spullen uit een keukenkastje. Op dat moment hoorde de bewoonster geluid uit de woonkamer. Toen zij daarheen wilde lopen, werd haar de weg versperd door de vrouw. Vervolgens is de vrouw de woning uitgelopen en ontdekte de bewoonster dat een bedrag van 140 euro uit haar portemonnee was gehaald, die in haar handtas zat. Een tweede, onbekende, persoon heeft ondertussen vermoedelijk het geld weggehaald.
Heb je iets gezien of gehoord? Zelf een vrouw met dit signalement aan de deur gehad? Bel de politie via 0900 – 8844. Staat deze mevrouw nu of later aan uw deur? Bel dan meteen de politie via 112.

1reactie

Extra geluidsschermen bij het spoor

In 2011 en 2012 namen de gemeente en spoorbeheerder ProRail maatregelen tegen de geluidshinder bij ruim 450 woningen aan het spoor. Er werden geluidsaneringsschermen en geluidswallen aangelegd bij Helmond West, Mierlo-Hout en Helmond-Oost en raildempers aan de rails aangebracht. De vele protesten van de buurtbewoners tegen die schermen onder het motto ‘Eerst de Bron, Dus geen Beton’ bleken tevergeefs, zie bij deze Naw en Vruuger. Hun geluidshinder is met 5 tot 10 dB (decibel) verminderd, aldus de gemeente. Een mens ervaart een vermindering van 10 dB als een halvering van het geluid.
Destijds kwamen alleen Raillijstwoningen in aanmerking voor die maatregelen. Dat zijn woningen die in 1986 een hogere geluidsbelasting hadden dan 65 dB. Inmiddels heeft het Ministerie van Infrastructuur en Milieu bepaald dat voortaan élke woningen met een geluidsbelasting van meer dan 70 dB daarvoor in aanmerking komt. Uit akoestisch onderzoek is gebleken dat ongeveer 100 woningen nu ook in aanmerking komen voor raildempers en/of geluidsschermen om de geluidshinder te verminderen.
Lees verder »

9reacties

Buurman: Luchten

Gisteren kwam ik de nieuwe Tilburgse volksheld, Roy Donders tegen. Erg verrast was ik om te horen dat ‘De Stylist van het Zuiden’ bezig is met een project voor Helmond Sport. Er was een frisse wind nodig in Helmond, iemand van buiten de voetballerij. Ze zochten iemand die onbevooroordeeld naar de Brabantse club kan kijken en het liefst helemaal niets met voetbal heeft. Uiteindelijk kwamen ze bij cultheld Roy uit, het hitkanon van RTL 5. Roy is momenteel zo HOT dat, als het een beetje mee zit, ze, na Peerke Donders, ook Royke Donders zalig gaan verklaren.Lees verder »

Inbreker op heterdaad aangehouden

De politie heeft dinsdagmorgen rond 3.30 uur een 38-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op de Lungendonk.
Wat eerder kreeg de politie de melding dat daar werd ingebroken in de berging van een woning. De dader zou al verschillende spullen uit de schuur hebben gehaald, maar werd gestoord door een buurtbewoner en ging er vervolgens vandoor. Hij kon korte tijd later door de politie worden aangehouden aan de hand van zijn signalement. Hij is in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Giel van Hooff blijft onze stadshistoricus

De benoeming van Giel van Hooff als stadshistoricus is door de gemeente Helmond verlengd. Giel heeft de laatste jaren vooral ondersteuning geboden bij historische vraagstukken. Zijn taken worden nu uitgebreid.
Zo neemt de stadshistoricus de coördinatie en het voorzitterschap van het Platform Historisch Veld op zich. In dat platform zitten organisaties die zich bezighouden met de Helmondse historie. Daarnaast onderzoekt Van Hooff de mogelijkheden voor een educatief lespakket over de geschiedenis van Helmond voor basisscholen. Giel is sinds 2002 als stadshistoricus aan de gemeente verbonden. Het is een eretitel, hij is niet in dienst van de gemeente.
Helmonders die vragen en ideeën hebben met betrekking tot het Helmondse verleden, kunnen ook bij Giel van Hooff terecht via [email protected].
Naast veel kennis van de algemene historie van Helmond, is Van Hooff vooral gespecialiseerd in het industriële verleden van de stad. Hij schreef diverse boeken over de Helmondse historie en heeft onder andere geadviseerd over en meegewerkt aan de films Spijkers van Katoen, het stadsdebat over de toekomst van het kanaal, historische tentoonstellingen bij het Gemeentemuseum Helmond en educatieve projecten.
Wat niet iedereen zal weten is dat Giel ook De weblog van Helmond met enige regelmaat helpt. Sinds jaar en dag kunnen we bij hem terecht als we iets meer willen of moeten weten over het Helmond van weleer. Met name bij onze rubrieken Naw en Vruuger en De kennisquiz van Helmond doen we eigenlijk nooit tevergeefs een beroep op hem. Want hij weet het en soms zoekt hij het op in zijn rijke archief. Giel, van harte gefeliciteerd.

40reacties

Ex-wethouder Tielemans eist excuses

Zojuist een bericht via het ANP:
Ex-wethouder Peter Tielemans van Helmond eist excuses en rehabilitatie van de gemeente nu blijkt dat hij geen onrechtmatige uitgaven heeft gedaan.
Dat heeft zijn advocaat maandag laten weten nadat uit een accountantsonderzoek is gebleken dat hij niets onoorbaars heeft gedaan.
Tielemans stapte in juni op na ophef over gedeclareerde taxiritten.
Uit het onderzoek is gebleken dat een aantal uitgaven niet te controleren waren, omdat de gemeente de digitale agenda van Tielemans in maart 2012 heeft gewist. Daardoor waren uitgaven niet meer te verifiëren.

Trio gepakt ivm mishandeling ziekenhuis

Vanochtend rond 10.00 uur zijn 3 mannen van 28, 36 en 40 jaar uit Eindhoven aangehouden. Dit trio wordt er van verdacht betrokken te zijn bij een mishandeling in september.
Op vrijdag 6 september werd een 44-jarige Helmonder door een aantal mannen mishandeld in het ziekenhuis in Geldrop. De man liep daarbij verwondingen aan zijn hoofd op. De drie zijn ingesloten voor verder onderzoek.

Bestuurder scootmobiel gewond na val in sloot

Kort na 3 uur vanmiddag is in het park aan de Heeklaan een scootmobiel in een sloot beland. Toegesnelde hulpdiensten hebben de onfortuinlijke bestuurder uit de sloot geholpen. Over de toestand van het slachtoffer is niets bekend. Hij is per ambulance afgevoerd.
Vico Hoozemans maakte de foto’s en mailde die met het verslag.

1reactie

Subsidie bij in dienst nemen jongere

Ben je werkgever en wil je een jongere in dienst nemen? Wellicht heb je recht op een zogenaamde werkcheque. Dit is een financiële stimulans om zo de kansen op werk voor jongeren tussen de 18 en 27 jaar te vergroten. Deze werkcheque wordt gefinancierd uit het participatiebudget van de gemeenten Helmond, Asten, Deurne, Geldrop-Mierlo en Laarbeek.
Als je een werkzoekende jongere voor minimaal een halfjaar een arbeidsovereenkomst (en opleiding) geeft, dan kun je in aanmerking komen voor een werkcheque tot maximaal 5.500 euro per jaar. Je kunt 5 keer gebruik maken van deze regeling. Interesse? Ga dan naar www.werkgeverssubsidies.nl. Daar staan nog meer mogelijke subsidies voor bedrijven en instellingen die een werkzoekende in dienst willen nemen.

Een andere regeling voor jongeren van 18 tot 27 jaar is de Startersbeurs. De regio Helmond Eindhoven stelt die sinds 1 oktober beschikbaar. Met deze beurs kunnen jonge starters op de arbeidsmarkt gedurende 6 maanden werkervaring opdoen in het bedrijfsleven en zo hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten en verbeteren. In deze periode ontwikkelen zij competenties en vaardigheden die belangrijk zijn op de arbeidsmarkt én die aansluiten bij het opleidingsniveau.
De starter ontvangt van de werkgever een tegemoetkoming van netto 500 euro per maand. Daarnaast bouwt de starter voor iedere maand die hij of zij met de Startersbeurs werkzaam is geweest een spaartegoed op van 100 euro. Het opgebouwde tegoed kan na afloop van de werkzaamheden worden ingezet voor scholing, een cursus of een certificeringstraject. De werkgever ontvangt voor zijn medewerking een subsidie van 500 euro, waardoor de kosten voor bedrijven minimaal zijn.
Je moet wonen in Helmond, Asten, Bergeijk, Best, Bladel, Cranendonck, Deurne, Eersel, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Heeze-Leende, Laarbeek, Nuenen, Oirschot, Reusel-De Mierden, Someren, Son en Breugel, Valkenswaard, Veldhoven of Waalre. Als starter werk je minder dan 12 uur per week, volg je geen onderwijs en ontvang je geen uitkering (of je bent bereid bij de start van de Startersbeurs je uitkering te beëindigen). Voldoe e aan bovenstaande criteria, dan kun je op zoek gaan naar een bedrijf waar je 6 maanden werkervaring kunt opdoen.
Werkgevers kunnen hun Startersbeurs-vacatures aanmelden middels deze link. Die vacatures komen dan op deze website en Starters kunnen zich dan bij die werkgevers melden.
Startersbeurs is een idee ontwikkeld door de Tilburgse hoogleraar Ton Wilthagen en de jongerenvakbonden FNV en CNV.

2reacties

Ko: Begroting 2014

Columnist Ling Ko GroenLinks HelmondAfgelopen donderdag behandelde de raad de begroting voor 2014. De begrotingsbehandeling is een belangrijke aangelegenheid voor de gemeenteraad. Met de begroting bepaalt de raad waar gemeenschapsgeld wel en niet aan besteed gaat worden. Tijdens behandeling hebben raadsfracties ook de mogelijkheid om de begroting bij te sturen. Het is alweer de laatste begroting voor deze raadsperiode. Tegelijkertijd een moeilijke, omdat we als stad wederom geconfronteerd worden met forse bezuinigingen. Dat we moeten bezuinigen staat vast, daarover valt niet te discussiëren. De vraag waar wij als stad op moeten bezuinigen, daar valt wél over te discussiëren. Op verschillende onderwerpen zou GroenLinks namelijk een andere keuze hebben gemaakt, daarom stemden wij tegen de begroting.Lees verder »