Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

7reacties

Man slaat vrouw met gipsbeeld

De politie heeft dinsdagmiddag rond 14.30 uur op de Klaverhof een 44-jarige man uit Helmond aangehouden voor mishandeling van een 22-jarige vrouw zonder vaste woon- of verblijfplaats.
Zij was kort daarvoor aanwezig in de woning van een vriendin in Helmond op het moment dat de verdachte daar verscheen. De twee kennen elkaar en zouden eerder al ruzie met elkaar hebben gekregen. Tijdens een confrontatie in de woning zou de man haar hebben geslagen met een gipsbeeld. De vrouw liep verwondingen op aan haar hand en is daarvoor door een dokter behandeld. Gewaarschuwde agenten konden de man later in de buurt aanhouden. Hij zit vast voor verder onderzoek.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
33reacties

Ook Helmond wil gereguleerde wietteelt

Ook Helmond heeft het manifest ‘Joint Regulation’ nu ondertekend aldus het ANP. Daarmee wordt opgeroepen tot de invoering van een landelijk stelsel van gereguleerde wietteelt. Volgens de ondertekenaars is dat namelijk dé oplossing om de georganiseerde drugs­criminaliteit aan te pakken.
Net als 40 andere gemeenten wil Helmond gaan experimenteren met wietteelt omdat het huidige gedoogbeleid in de praktijk niet werkt. “En nog steeds melden gemeenten zich bij ons aan” zei de initiatiefnemer Rob van Gijzel (burgemeester van Eindhoven) vandaag. Op 31 januari tekenden al 35 gemeenten dit ‘wietmanifest’ (pdf) tijdens een ‘wiettop’ met burgemeesters en wethouders in Utrecht.
Minister Ivo Opstelten van Veiligheid is een fel tegenstander van gedoogde wietteelt. Net als de Helmondse partijen VVD en CDA. Die stemden vorige week dinsdag bij die raadsvergadering als enige 2 tegen de uiteindelijk aangenomen motie om dit manifest te ondertekenen. Tot verbazing van veel aanwezigen wist burgemeester Elly Blanksma al op voorhand te melden niet in te gaan op het verzoek. Daarom werd deze oproep aan het kabinet en Tweede Kamer door de Helmondse gemeenteraad gedaan.

Dierenpolitie nam tientallen vogels in beslag

De dierenpolitie heeft vandaag bij controles op 10 adressen in Helmond en Aarle-Rixtel tientallen beschermde vogels in beslag genomen. Eerder was bij de politie informatie binnengekomen dat er op die adressen mogelijk illegaal vogelsoorten werden gehouden. De dieren zouden niet of verkeerd geringd zijn.
Op basis van deze informatie besloot de dierenpolitie om samen met verschillende partners, waaronder medewerkers van het provinciale handhavingsteam ‘Samen Sterk in het Buitengebied’, op verschillende adressen controles uit te voeren. Daarbij werden verschillende vogels aangetroffen, waaronder goudvinken, vinken, putters, barmsijzen en sijzen. Meerdere dieren bleken inderdaad niet of verkeerd geringd. Verder vond de politie op een locatie verboden vangmiddelen.
Zeker 25 vogels zijn in beslag genomen en elders ondergebracht. Ook de vangmiddelen zijn in beslag genomen en worden vernietigd. Tegen meerdere bewoners wordt proces-verbaal opgemaakt.
Naast het handhavingsteam werkte de politie bij de controle samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de Landelijke Inspectiedienst (LID) en het Brabants Landschap.

27reacties

Van der Pijl: De Ruit? Eruit!

Column Mirjam van der Pijl PvdA HelmondHet ging er al vaker over in de (politieke) columns hier op de Weblog van Helmond: De Ruit.
Met de Ruit bedoelen we in Helmond voornamelijk het verdubbelen en opwaarderen tot snelweg van de N279, de Wolfsputterbaan. De PvdA Helmond is tegen de verdubbeling van de N279. Vanaf het begin al tegen geweest. Nut en noodzaak zijn nooit ondubbelzinnig aangetoond. De aanleg van 2 extra rijstroken zorgt ervoor dat er veel meer verkeer langs Brouwhuis, Rijpelberg, Helmond-Noord en Dierdonk raast. Wij zijn van mening dat de aanleg van 2 extra rijstroken niet noodzakelijk is, de knelpunten op de N279 kunnen anders worden opgelost. Dit scheelt de provincie en gemeente honderden miljoenen euro’s.
Lees verder »

4reacties

Grote Carnavalscontrole leerlingenverzuim

Vrijdag voor de Carnaval (28 februari) houden de leerplichtambtenaren in de regio Peelland een grote controleactie op het zogenaamde luxe-verzuim. Zij controleren bij een aantal scholen of de leerlingen echt aanwezig zijn. Kinderen, van wie wordt aangeven dat ze om onbekende reden niet op school zijn, worden thuis bezocht.
Ongeoorloofd wegblijven van school door een leerplichtige leerling voorafgaand of aansluitend aan een vakantie heet ’luxe verzuim’. Als er leerlingen afwezig zijn, dan moet de school dat melden bij de gemeente, die registreert het verzuim. Tegen ouders die hun kind(eren) onder schooltijd meenemen op vakantie wordt altijd proces-verbaal opgemaakt. De maximale boete hiervoor kan oplopen tot 600 euro.
Met het streng aanpakken van dit verzuim geeft de gemeente een duidelijk signaal af aan ouders, leerlingen en scholen. Leerlingen hebben recht op goed onderwijs. Daar moet de school voor zorgen. Daar staat tegenover dat ouders en de leerlingen ervoor moeten zorgen aanwezig te zijn, ook rond de vakantieperiodes.
Bij een  gewichtige omstandigheden kan er extra verlof worden aangevraagd. Gewichtige omstandigheden zijn uitzonderlijke omstandigheden zoals een verhuizing, overlijden in de familie, huwelijksjubilea, religieuze feestdagen en dergelijke. De schooldirecteur mag maximaal 10 schooldagen per schooljaar verlof geven. De verlofaanvraag moet vooraf bij de schooldirecteur worden ingediend. Alleen bij absolute overmacht is het mogelijk achteraf extra verlof aan te vragen. Daarvoor moeten wel bewijsstukken worden ingeleverd. De verhindering moet dan binnen 2 dagen zijn gemeld.

3reacties

Minder woninginbraken, check je postcode

In de laatste 6 maanden waren er in Helmond in totaal 214 woninginbraken. Van iedere 1000 Helmondse huishoudens kregen er 6 met inbraak te maken, precies evenveel als het landelijk gemiddelde. Dat zijn er dus gemiddeld dagelijks 1,2 in onze stad. Dat blijkt uit RTL-onderzoek naar de inbraakcijfers.
Het aantal woninginbraken in Helmond daalt de laatste jaren fors, van 743 inbraken in 2010 naar 469 in 2012. De cijfers over heel 2013 zijn nog niet bekend gemaakt. Maar dat aantal wordt dus wederom lager (als de bovenstaande inbraakcijfers representatief zijn).
De inbraken in die periode van 30 juli 2013 tot en met 29 januari 2014:

In de Binnenstad (postcode 5701) was je dus 3 keer slechter af.dan in Mierlo-Hout (5706). RTL Nieuws haalde de cijfers van de politiesite Misdaad in Kaart. Daar kun je zelf zien waar er de laatste 3 maanden geslaagde en pogingen tot woninginbraken waren. Die kaart wordt dagelijks bijgewerkt.
Tips voor wie de kans op een inbraak wil verkleinen.

8reacties

Meisje (13) donderdag van fiets geslagen

Op het Sjef de Kimpepad werd donderdag rond 15.30 uur een 13-jarige meisje zonder aanleiding van haar fiets geslagen. De tiener reed op haar fiets onderweg vanuit de Rijpelberg naar de stad toen ze onverwachts een klap kreeg. Hierdoor valt ze van haar fiets en verliest mogelijk even haar bewustzijn.
Het meisje is voor behandeling naar het ziekenhuis gegaan. Daar werd onder andere een hersenschudding en een gekneusde oogkas geconstateerd. Zij moest een nacht ter observatie in het ziekenhuis blijven. Het meisje kan zich niets herinneren van haar belager(s).
De politie hoopt dat er getuigen zijn van deze mishandeling. Heb je iets gezien? Neem dan contact op met de politie via telefoonnummer 0900-8844. Melden kan ook op Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer 0800-7000.

3reacties

Man opgepakt voor stelen van de baas

Vrijdagavond rond 19.00 uur is bij een bedrijf in Veghel een 54-jarige Helmonder aangehouden door de politie. De man, die werkzaam was bij het bedrijf, wordt verdacht van diefstal.
De man werd vrijdag betrapt toen gestolen spullen in zijn auto werden teruggevonden. Hij nam onder andere een fotocamera en videocamera weg uit het magazijn. In de woning van de man werd een grote hoeveelheid gestolen spullen aangetroffen. De man is ingesloten voor verder onderzoek.

17reacties

Stadswacht krijgt 27.054 uur dit jaar

De ongeveer 45 medewerkers van de Helmondse Stadswacht gaan dit jaar 27.054 uur werken. Het grootste deel (13.868 uur) van die beschikbare uren worden wijkgericht ingezet. Dit toezicht per fiets of te voet is gericht op de kleine ergernissen. Ergernissen als parkeeroverlast in woonwijken, hondenpoep en het onjuist aanbieden van afval.
Op basis van het inwonersaantal en de in 2013 gemelde kleine ergernissen werd per wijk bepaald hoeveel uren ieder kreeg. Zodoende krijgt het industriegebied slechts 63 uur en het Centrum en de Binnenstad respectievelijk 2.500 en 2.289 uur. De inzet van die ‘wijkuren’ gaat in overleg met de betreffende wijkraad en verschilt dus per wijk.
Lees verder »

3reacties

Politie vindt DNA, mes, zweep en meer

Gisteren vond de politie bij een grote controle in Helmond een mes, een lange (rij)zweep en inbrekerswerktuig in een auto. De 2 inzittenden zijn aangehouden en tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt. Ook werd een man aangehouden die nog gesignaleerd stond voor afstaan van DNA-materiaal. Ook deze man is aangehouden.
In en rondom Helmond (in het gebied dat zich uitstrekt van Cranendonck tot Gemert en Son en Breugel tot Asten) werd gisteren van 14.30 uur tot 22.00 uur een grote woninginbrakencontrole gehouden. Zo’n 150 politiemedewerkers hielden daar diverse acties die vooral gericht was op het voorkomen van woninginbraken. De politiemedewerkers controleerden huizen op bijvoorbeeld deugdelijke verlichting en openstaande deuren of andere situaties die een woning een aantrekkelijk doelwit voor inbrekers kunnen maken. Bij woningen waar door agenten onwenselijke situaties werden geconstateerd, werd aangebeld en een gesprek aangeknoopt. Als de bewoners niet thuis waren, werd een preventiefolder met een begeleidende brief achtergelaten.
Tegelijkertijd was het voor de politie een mogelijkheid om duidelijk zichtbaar in het hele district aanwezig te zijn en daarmee mogelijke woninginbrekers af te schrikken. Het tijdstip van de controle was dan ook niet willekeurig: uit analyse blijkt dat dit het tijdstip is waarop de meeste inbrekers hun slag slaan. Ook werd tijdens de controle informatie verzameld die de politie in de toekomst kan helpen bij het voorkomen en oplossen van woninginbraken.

7reacties

Directeur Helmond Marketing per direct weg

In goed overleg hebben het bestuur van Helmond Marketing en zijn directeur drs. Cindy Ras besloten om de samenwerking per heden te beëindigen. Beide partijen constateerden onvoldoende draagvlak en mogelijkheden om de visie op stadsmarketing verder uit te rollen en te operationaliseren.
De presentatie die zij medio december aan gemeenteraadsleden gaf over de actuele stand van zaken met betrekking tot het stadsmarketingbeleid, werd door veel van de aanwezigen als teleurstellend bestempeld. Zie de notulen bij agendapunt 6 (pdf).
Samen met de gemeente zal het bestuur van Helmond Marketing zich op korte termijn beraden hoe nu verder te gaan in het kader van de te volgen strategie inzake stadsmarketing. Daarbij zullen de in het door haar opgestelde rapport Concept Stadsmarketingbeleid gedane aanbevelingen als basis dienen. Doelstelling is om uiterlijk eind maart de resultaten van dit overleg helder te hebben en nieuw elan te brengen in een voor Helmond en alle stakeholders haalbare en gedragen stadsmarketingstrategie.
Het bestuur van Helmond Marketing (voorheen Stadspromotie) vindt dat Cindy  absoluut heeft bijgedragen aan een start om stadsmarketing voor Helmond op de kaart te zetten.
Cindy Ras (geboren in 1975) startte haar functie op 1 december 2012. Voor deze functie was zij 5,5 jaar eindverantwoordelijk voor de citymarketing in Leeuwarden.

23reacties

Onderzoek bijverdiensten bij bijstand

Het Werkplein Regio Helmond start deze maand een onderzoek naar bijverdiensten van mensen die een bijstandsuitkering ontvangen. Het onderzoek richt zich op alleenstaande ouders die ouder zijn dan 21, parttime werken en de maximale toeslag ontvangen. Het gaat om klanten uit alle aangesloten gemeenten, dus Helmond, Deurne, Asten, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel en Laarbeek.
Mensen die een bijstandsuitkering ontvangen en inkomsten hebben, krijgen tot een bepaald bedrag een aanvulling (normbedrag). Hoe hoger de eigen inkomsten, hoe lager de uitkering. Sommige mensen hebben daarom minder of soms zelfs geen recht meer op een uitkering.
Om misbruik van uitkeringen te voorkomen en te bestrijden neemt het Werkplein diverse maatregelen die passen binnen het handhavingsbeleid. Van die maatregelen is de themacontrole er 1. Die wordt 2 keer per jaar gehouden, dit is de eerste van dit jaar.
Inwoners die vermoeden dat iemand bijstandsfraude pleegt, kunnen dit vanaf nu ook (anoniem) melden via internet. Eerder was het al mogelijk om een melding via mail, brief of telefonisch door te geven. Meer informatie over het melden van fraude staat hier.

Situatie Helmondse woningbouwproductie

CPO-woningen Stiphout“Hoewel 2012 en 2013 relatief goede jaren in de woningbouwproductie waren, dient voor 2014 nog de nodige inspanningen te worden geleverd om het minimale programma van 300 woningen te halen. Evenals voorafgaande jaren is de inzet van de Starterslening hierbij een effectief middel. Circa 1/3 van het aantal woningverkopen in Helmond wordt gerealiseerd met gebruikmaking van de starterslening. In overleg met de marktpartijen bezien wij momenteel de mogelijkheden de woningmarkt nog een zetje in de rug te geven door de organisatie van een wooncampagne.” Dat laat het college van B&W weten naar aanleiding van de voortgangsrapportage van de Taskforce Woningbouw van de gemeente Helmond.
In 2012 bedroeg de totale Helmondse woningbouwproductie 462 woningen, voor 2013 worden er plusminus 450 woningen verwacht. In 2014 wordt een terugval tot onder de 300 woningen verwacht.
Uitgangspunt is dat de grondprijs door de gemeente niet wordt verlaagd. De eerder genoemde wooncampagne zou de belangstelling van het publiek moeten trekken middels een groot cadeau dat gewonnen kan worden. Daarna kunnen de deelnemende woonconsumenten worden benaderd als potentiële geïnteresseerden. De Taskforce ziet dat niet zo zitten. Zij acht het concept onvoldoende gericht op de woonconsument, terwijl de marktomstandigheden nog niet toe zijn aan een dergelijke benadering. Daarom wordt er bekeken of een beperkte wooncampagne in een alternatieve vorm wel haalbaar is.
Op initiatief van wethouder Frans Stienen werd de Taskforce Woningbouw in 2009 gestart. In deze taskforce zitten vertegenwoordigers van woningcorporaties, projectontwikkelaars, aannemers en makelaars. Enkele keren per jaar komen zij bijeen om de woningmarktsituatie te bespreken.
In de rapportage van de taskforce 2013 (pdf) staat de voortgang van alle specifieke maatregelen. Op pagina 3 staan de deelnemers.

Helmonder met geladen vuurwapen gepakt

De Koninklijke Marechaussee hield gisteren een 65-jarige Helmonder aan op de A325 (Arnhem-Nijmegen) met een geladen vuurwapen in de auto.
In die auto zaten ook mannen uit Gemert (32) en Veghel (41). De auto werd gecontroleerd door marechaussees in het kader van een Mobiel Toezicht Veiligheid (MTV) controle. Omdat zij geen identiteitsbewijs bij zich hadden werd in de auto gekeken en werd het vuurwapen aangetroffen. Hierop zijn de 3 verdachten van overtreding van de Wet Wapens en Munitie aangehouden en overgebracht naar de brigade van de Marechaussee. Aansluitend hebben marechaussees 2 zoekingen in woningen uitgevoerd. Daarbij werden geen relevante zaken aangetroffen. De Marechaussee doet verder onderzoek vanaf de brigade in Zevenaar, de verdachten zitten vast.

Zoon (51) bedreigt vader (80) met mes

In zijn woning in Helmond is woensdag een 51-jarige man aangehouden. Hij wordt verdacht van het mishandelen en bedreigen van zijn vader.
De politie kreeg dinsdagavond kort na 22.00 uur een melding van een mishandeling van een man in een appartementencomplex in het centrum van Helmond. Agenten die poolshoogte gingen nemen troffen ter plaatse een 80-jarige man aan. Hij zou kort daarvoor in zijn woning met een mes zijn bedreigd door zijn zoon, waarop het slachtoffer de woning uitvluchtte en aanbelde bij een flatbewoner. Tijdens zijn vlucht is de man gevallen waarop hij geschopt werd. De verdachte zoon zag kans om te vluchtten. Hij kon woensdagochtend rond 01.00 uur in zijn woning in Helmond aangehouden worden. De verdachte zit vast voor verder onderzoek.

4reacties

15 Vrouwen op lijst Helmond Aktief

Ook Helmond Aktief heeft haar kieslijst definitief vastgelegd. Op die lijst staan 15 vrouwelijke kandidaten. Diny van Hagen, hun huidige burgercommissie-lid, staat op de derde plaats en is daarmee de hoogst geplaatste vrouwelijke kandidaat. In totaal staan er 34 kandidaten op de lijst van deze politieke partij.
Eerder presenteerde deze lokale partij haar eerste 5 kandidaten die op Lijst 9 staan. Lijsttrekker is wederom Theo van Mullekom die al jarenlang het boegbeeld van Helmond Aktief is en in de gemeenteraad zit. Jan van Aert (voorheen de voorman van Trots Op Nederland) staat op nummer 2 en Berry Smits (voorheen voorman van Helmondse Belangen) is de lijstduwer.
De volledige kieslijst Van Helmond Aktief:

  1. Theo van Mullekom (m, 16 april 1939)
  2. Jan van Aert (m, 25 februari 1950)
  3. Diny van Hagen (v, 9 juli 1951)
  4. Gerard van Vugt (m, 15 september 1947)
  5. Ger Verleisdonk (m, 15 juni 1960)
  6. Kadogo Nyawade (v, 16 juli 1960)
  7. Hans Goossens (m, 23 april 1965)
  8. Willie van Bussel (m, 26 mei 1948)
  9. Jorien Claassen (v, 23 mei 1983)
  10. Wendy van Dijk (v, 20 juli 1974)
  11. Sandra Stokbroeks (v, 7 september 1963)
  12. Henriëtte Claassens (v, 14 januari 1958)
  13. Erika Dingemans (v, 9 januari 1969)
  14. Carel Geeven (m, 23 december 1945)
  15. Miriam Giebels (v, 24 juni 1968)
  16. Jacqueline Liebregts (v, 2 maart 1984)
  17. Marco Marcus (m, 22 september 1958)
  18. Martien Martens (m, 12 april 1950)
  19. Rinie Merkx (m, 15 december 1954)
  20. Janine Ouwehand (v, 24 februari 1973)
  21. John van der Putten (m, 13 april 1970)
  22. Jos van Ros (m, 28 februari 1930)
  23. Tiny Sleegers (m, 26 mei 1950)
  24. Hans Smits (m, 12 juni 1958)
  25. Sjef van Tilburg (m, 25 november 1948)
  26. Peter Toll (m, 12 juli 1992)
  27. Debby Visser (v, 1 november 1991)
  28. Francois van der Vorst (m, 5 december 1964)
  29. Francis van Vugt (v, 20 januari 1971)
  30. Janny Wayers (v, 2 januari 1952)
  31. Ine van Wetten (v, 25 september 1962)
  32. Lies van de Kimmenade (v, 10 december 1945)
  33. Dries Slits (m, 8 juli 1944)
  34. Berry Smits (m) 4 augustus 1951)
4reacties

Echtgenoot sloeg man en auto met steen

Vanochtend werd een 40-jarige man uit Helmond aangehouden voor een fikse mishandeling en het vernielen van een auto.
Een man werd zaterdagmiddag op de Warandelaan aangevallen door de echtgenoot van een vrouw waarmee hij in gesprek was. Het slachtoffer kreeg een flink aantal klappen te verduren en werd onder andere geslagen met een steen. De verdachte sloeg daarmee ook tegen de auto van het slachtoffer en schopte er ook meerdere malen tegenaan. Het slachtoffer hield verwondingen over aan hoofd, gezicht en handen en moest zich onder doktersbehandeling stellen. Hij deed aangifte. De Helmonder werd dinsdag in opdracht van de officier van justitie opgepakt. Hij zit vast.