Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
5reacties

Fietsster aangereden op kruising Oostende

Vanmiddag rond 13.45 uur zijn de hulpdiensten inclusief een traumahelikopter opgeroepen voor een ongeval op de kruising bij het ROC Ter AA. Daar op Oostende werd een overstekende fietsster aangereden. Een meisje raakte hierbij gewond en werd met onbekende verwondingen per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De voorruit van de auto was flink beschadigd.
Harrie Fotografie maakte onderstaande foto’s.

Politie waarschuwt voor pannenverkoper

Gisterenmiddag rond 13.30 uur werd een 82-jarige bewoner van de Zwanenbeemd op de Steenweg benaderd door de bestuurder van een blauwe Landrover Discovery met Belgisch kenteken. De bestuurder vraagt hem eerst de weg naar het Elkerliek ziekenhuis. Maar snel daarna probeert de man een pannen- en messenset te verkopen vanuit zijn kofferbak. De man is erg vasthoudend en brutaal en wil wel even meerijden naar huis en de bank en uiteindelijk heeft hij zelfs een mobiele pinautomaat.
Omdat de Helmonder het niet vertrouwd gaat hij uiteindelijk niet in op de aanbieding. Op internet zijn oplichtingspraktijken van deze oplichter te lezen, trap er dus niet in, zo waarschuwt de politie. “De pannen vallen bij de eerste verwarming uit elkaar.”
Signalement van deze oplichter: lengte 1,70 tot 1,75 meter, 35-40 jaar, slank postuur, donkerblond gekamd haar, grijs/blauw kostuum met een streepje, wit overhemd met open boord, blauwe schoenen met gekleurde veter. Heb je informatie over deze oplichter? Bel 0900-8844, de tiplijn 0800-6070 of anoniem via M. 0800-7000.

8reacties

Nu 9 auto’s Helmond West opengebroken

​Op de parkeerterreinen bij de flats aan het Wethouder van Deutekomplein en de nabij gelegen Frans van Bommelstraat zijn vannacht 9 auto’s opengebroken. Alle auto’s zijn zichtbaar doorzocht, het is onduidelijk of er ook spullen uit de auto’s ontvreemd zijn. De schade is echter groot en de gedupeerden waren zichtbaar aangeslagen.​
De politie was aan het begin van de ochtend met 2 auto’s ter plaatse in Helmond West om de eigenaren van de getroffen auto’s te achterhalen. De politie verzoekt dringend aangifte te doen. Alleen op die manier krijgen zij meer zicht op wat er precies gaande is geweest. In de nacht van 17 op 18 september werden er aan het Wethouder van Deutekomplein namelijk ook al bij 2 auto’s ruiten vernielt. Uit deze auto’s is niets ontvreemd.
Vico Hoozemans maakte de onderstaande foto’s.

2reacties

Brand parkeergarage: woningen ontruimd

Vannacht was er brand in een parkeergarage onder appartementencomplex Residentie Tramonde aan de Kasteel Traverse in het centrum. Een bewoner zag een brandende scootmobiel staan in deze parkeergarage met de ingang aan de Kerkstraat en alarmeerde de brandweer. Die rukte om 02.59 uur met groot materiaal uit. Bewoners van de eerste en een deel van de tweede etage werden geëvacueerd. Zij werden tijdelijk op het politiebureau schuin tegenover opgevangen.
De brand was vrij snel onder controle maar zorgde voor een hevige rookontwikkeling. Omdat hij rook had binnen gekregen, werd 1 persoon in een ambulance onderzocht, maar die hoefde niet mee naar het ziekenhuis. Waardoor de scootmobiel is gaan branden is nog niet bekend.
Harrie Fotografie maakte onderstaande foto’s.

1reactie

Gas in Rabobank-pinautomaat Mierloseweg

Vanavond rond 20.35 uur werd de brandweer gealarmeerd vanwege gas in een Rabobank-geldautomaat aan de Mierloseweg. Bij een meting daar in het Combicentrum bleek er geen gevaar (meer) te zijn.
Er wordt vanuit gegaan dat er gas in de automaat is gespoten waardoor het alarm af ging. Het is niet bekend of er verdere bedoelingen (als bijvoorbeeld een plofkraak) waren met de automaat. Een beveiligingsbedrijf heeft de controle ter plaatse overgenomen.
Harrie Fotografie maakte onderstaande foto’s.

3reacties

Moeder en zoon vast na grote drugsvondst

De politie hield gisteravond tijdens een actie in totaal 4 mensen aan in Eindhoven en Helmond die verdacht worden van betrokkenheid bij de teelt en handel in hennep.
Gedurende het onderzoek bleek dat er in en vanuit een woning aan de Garonnelaan in Eindhoven mogelijk drugs geproduceerd en verhandeld werd. Een 52-jarige man uit Best en zijn 24-jarige zoon en ex-vrouw uit Helmond waren als hoofdverdachten onderwerp van onderzoek.
In de Eindhovense woning werden de vader en een 37-jarige vrouw zonder vast woonadres aangetroffen en aangehouden. De recherche trof een professionele hennepkwekerij aan met totaal weliswaar slechts 12 planten, echter van een kennelijk uitzonderlijk formaat en kwaliteit met een totaal gewicht van bijna 22 kilo. In een andere kamer in het huis was een professionele verwerkingsruimte ingericht, waar de henneptoppen konden worden geknipt, gedroogd en verpakt. Daar trof de politie nog eens ongeveer 15 kilo kant-en-klaar voor de handel verpakte toppen aan. De geschatte straatwaarde van de aangetroffen toppen wordt geschat op ongeveer € 150.000,-. Ook de woning van de moeder en zoon aan de Karperlaan in Mierlo-Hout werd doorzocht. Op dat moment was daar niemand aanwezig. De politie nam er enkele tientallen xtc-pillen, een kleine hoeveelheid hennep en enkele honderden euro’s aan contant geld in beslag.
Ook de moeder en zoon werden maandagavond aangehouden. De zoon werd tijdens de actie elders in Helmond in zijn kraag gepakt. Zijn moeder werd door de Koninklijke Marechaussee op het vliegveld Eindhoven aangehouden. Zij is inmiddels aan de politie overgedragen.
Uit verder onderzoek moet blijken wat een ieders rol van de aangehouden verdachten is bij de kweek en verhandeling van de hennep. Het viertal is in verzekering gesteld en blijft daarom voorlopig vastzitten voor verhoor. Specialisten van de financiële recherche berekenen wat de verdachten door hun criminele activiteiten mogelijk hebben verdiend zodat dit later in het strafproces kan worden terug gevorderd.

In de reacties hieronder staan de updates.

Verdachte van drugshandel aangehouden

De politie hield afgelopen zaterdagochtend in Helmond een man uit Gemert aan op verdenking van handel in drugs. Hij zit vast voor verder onderzoek.
Agenten controleerden zaterdagochtend de scooter van een 31-jarige man uit Gemert bij een fietsenstalling aan de Parkweg in Helmond. Het vermoeden bestond dat de man mogelijk in drugs handelde. Verstopt in de scooter troffen ze drie gripzakjes aan met versnijdingsmiddelen en amfetamine. De verdachte had een geldbedrag van bijna 800 euro in verschillende coupures bij zich. Het voertuig, de aangetroffen drugs en het geld zijn in beslag genomen en de verdachte werd rond 3.45 uur op de Helmondse Parkweg aangehouden.
De politie besloot vervolgens zaterdag de woning van de verdachte in Gemert te doorzoeken. Daar werden enkele liters GHB, verpakkingsmaterialen, weegschaaltjes en restanten van wit poeder gevonden. Ook namen de agenten verboden wapens in beslag, waaronder pepperspray, een taser, een ploertendoder en een luchtdrukpistool, lijkend op een vuurwapen. De verdachte zit vast voor verder onderzoek en wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

2reacties

Politie slaat grote slag bij ‘hennepfamilie’

2 Helmondse broers en hun vader (37, 40 en 74 jaar oud) zijn vanochtend tussen 7.30 en 11.30 uur in hun woningen aangehouden.
Bij het ondermijningsteam van de politie draaide al langer een onderzoek tegen deze familie vanwege de handel in en productie van hennep. Lopende dat onderzoek werden door de politie eerder al zaken in beslag genomen. Zo werd in een auto 50 kilo ‘natte’ (onbewerkte) hennep aangetroffen en werden een hennepkwekerij en een stekkerij met ongeveer 1500 plantjes ontmanteld. Verder onderzoek door de politie na deze vondsten leidde uiteindelijk naar de 3  aangehouden verdachten. Zij zijn in verzekering gesteld voor verder onderzoek.Lees verder »

2reacties

Tasjesdief aangehouden met hulp burger

De politie hield gisteravond rond 20.15 uur een 29-jarige Helmonder aan op het Coffermanspad in Helmond Noord. De man wordt er van verdacht eerder die avond een vrouw op de fiets van haar tas beroofd te hebben. De vrouw viel door de beroving op de grond. Een getuige ging achter de verdachte aan en alarmeerde de politie.
Agenten vonden de man die zich verstopt hield in een schuurtje en hielden hem aan. Hij is meegenomen naar het politiebureau en ingesloten voor verder onderzoek.

8reacties

Bejaarde man gewond na straatroof

Afgelopen woensdag (16 september) rond 23.30 uur werd een 82-jarige man, in gezelschap van zijn echtgenote, beroofd van zijn portemonnee op de Kromme Steenweg in het Centrum.
De man werd door een onbekende man in de rug gesprongen, waarna hij voorover op de grond viel. De straatrover stal toen zijn portemonnee. Zijn vrouw (79) zag het voor haar ogen gebeuren. De onbekende straatrover is vervolgens met de portemonnee van de man weggerend in de richting van de kruising Eikendreef en Mierloseweg.Lees verder »

7reacties

Van den Waardenburg: ontwikkeling

Zoals bekend heeft de gemeente Helmond verschillende commissies. Zo is er de commissie Maatschappij, Omgeving, Bestuur & Economie en Financiën. Daarnaast hebben we ook nog de commissie Internationale Betrekkingen. Deze commissie houdt zich onder meer bezig met het realiseren van de millenniumdoelen zoals vastgesteld door de Verenigde Naties. Enkele doelen zijn basisonderwijs voor alle kinderen, eerlijke handel en een duurzaam milieu. De gemeente heeft de door de Verenigde Naties gestelde millenniumdoelen onderschreven en zich daarvoor de afgelopen jaren ingezet. Zo heeft Helmond in het kader van hulpverlening al tijden een samenwerking met de gemeente San Marcos.Lees verder »

5reacties

Cameratoezicht in Helmond: nee, tenzij

Het cameratoezicht in Helmond moet voortaan een laatste redmiddel zijn. Een middel dat alleen nog ingezet kan worden tegen (uitgaans-)geweld en structurele extreme overlast. Daarbij wordt geen camera meer ingezet, tenzij deze een hele duidelijke toegevoegde waarde heeft naast andere maatregelen. En voor de aanpak van bijvoorbeeld onveiligheidsgevoelens en leefbaarheidsproblemen worden geen camera’s meer ingezet. ‘Nee, tenzij’ is de (nieuwe) visie op cameratoezicht van burgemeester Elly Blanksma en (omdat zij dat mag beslissen) daarmee die van de gemeente.Lees verder »

143reacties

Ook vluchtelingen in onze stad?

Verschillende Nederlandse gemeenten bieden vluchtelingen (nood)opvang aan of zijn bereid dat te doen. Naast de al bestaande opvanglocaties in 57 gemeenten, hebben 46 gemeenten concreet extra opvang toegezegd. Dat blijkt uit onderzoek naar alle 393 gemeenten dat Sargasso dinsdag publiceerde.

Ook de gemeente Helmond bekijkt of er mogelijkheden zijn voor de opvang van vluchtelingen, maar daarover is nog niets besloten.

Dat liet onze gemeente vanmiddag desgevraagd weten. Kortom, in Helmond nog geen rood of groen licht voor een deel van de vluchtelingenstroom.
Zodra er meer bekend is, laten wij je dat hier weten. Weet jij (toevallig) al iets meer of heb je een mening, fijn als je dat hieronder laat weten.

Let op: dit topic gaat over de eventuele opvang van vluchtelingen in Helmond.

1reactie

Bloemetje voor oppas van gevonden kind

Woensdag werd deze Burgernetactie opgestart nadat een 3-jarig jongetje was aangetroffen in de Hoofdstraat in Mierlo-Hout. Mevrouw Van der Heide had hem aangetroffen bij een bank op de Hoofdstraat. Ze waarschuwde de politie en nam het jongetje mee naar huis. Daar gaf ze hem te eten en vermaakte hem enkele uren.
Omdat het jongetje al geruime tijd op straat liep, niet praatte en men niet wist waar hij vandaan kwam startte de politie om 17.40 uur de Burgernetactie op. Daarmee hopende om er achter te komen wie zijn zoontje miste.
Omdat het zo lang duurde, was de moeder van mevrouw Van der Heide naar de Hoofdstraat gegaan waar zij uiteindelijk de vader aantrof. Dat werd aan de politie gemeld. Bij controle bleek hij de vader te zijn en werd het jongetje met zijn ouders herenigd.
De wijkagent overhandigde mevrouw Van der Heide een bloemetje voor haar goede zorgen.

1reactie

Automobilist gewond door overstekend wild

Vannacht vond er op de Rochadeweg een ongeval plaats. Een automobilist die richting Asten reed, is vermoedelijk moeten uitwijken voor overstekend wild. Daardoor belande zijn auto via de berm in de sloot. De om 02.46 uur gealarmeerde hulpdiensten moesten de man uit de auto halen. Met onder meer rugklachten is hij naar het ziekenhuis gebracht.
De politie doet verder onderzoek naar de oorzaak van het ongeval. Het voertuig is door een bergingsbedrijf weggetakeld. Van het eventueel overgestoken dier is geen spoor meer aangetroffen.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

1reactie

Q&A: arbeidsveiligheid brandweerlieden

Namens de D66-fractie stelde Noureddine Zarroy gisteren schriftelijke vragen aan B&W over de arbeidsveiligheid van onze Helmondse brandweerlieden. Dit naar aanleiding van het tv-programma De Monitor dat toonde dat zeker 130 brandweerkazernes moeten aangepast.
Hieronder zijn 5 vragen (Questions) voorafgegaan door zijn inleiding. Zodra de antwoorden (Answers) van het college bekend zijn, plaatsen we die ook in zijn geheel in de reacties.

Op zondag 12 september 2015 zond de KRO een aflevering van De Monitor uit over beroepsziekten bij de brandweer. In deze aflevering wordt gesteld dat het merendeel van de brandweerkazernes en brandweerposten nog niet beschikken over een zogenoemde “schone zone”. Deze schone zone moet ervoor zorgen dat brandweerlieden niet continue onder invloed staan van schadelijke roetdeeltjes die na een brand op onder andere de pakken en de voertuigen van de brandweer achterblijven. Deze roetdeeltjes geven een verhoogd risico op bepaalde vormen van kanker. Ook blijkt uit deze uitzending dat de registratie van beroepsziekten bij de brandweer achter blijft. Deze conclusies worden onder andere onderbouwd door een rapport van de inspectie SZW, zoals gepubliceerd op 4 juni 2015, waarbij de brandweer binnen 19 veiligheidsregio’s is onderzocht. De fractie van D66 heeft daarom de volgende vragen:

  1. Is het college op de hoogte van de bevindingen van De Monitor?
  2. Is het college op de hoogte van het rapport van de inspectie SZW?
  3. Kunt u aangeven in hoeverre de VRBZO op dit moment voldoet aan de eisen van Risico- inventarisatie & evaluatie (RI&E), zoals gesteld door de inspectie SZW? Indien de veiligheidsregio tot op heden niet voldoet aan de gestelde eisen, wat gaat het college doen om ervoor te zorgen dat de brandweerlieden in Helmond wel zo goed mogelijk beschermd worden tegen beroepsziekten?
  4. Wat doet het college er aan om te zorgen dat de RI&E hoog op de agenda staat bij de veiligheidsregio?
  5. Wordt bij de dossiervorming van individuele brandweerlieden ook een incidentenregistratie gedaan en een registratie van (beroeps)ziekten? En zo nee, waarom niet?

18 Misstanden bij arbeidsmigranten

Gisterochtend is een controle-actie geweest bij 4 panden in Helmond. De controles (met als doel om omstandigheden van arbeidsmigranten te verbeteren) zijn uitgevoerd door de gemeente samen met Politie, Vreemdelingenpolitie, Brandweer, Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), Enexis, Endinet en Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Er is vooral gekeken naar woon- en arbeidsomstandigheden. Deze actie gebeurde onder de vlag van de eerder deze maand aangekondigde samenwerking in Peelland bij aanpak van misstanden arbeidsmigranten.
Er zijn 18 misstanden geconstateerd. Tegen alle overtredingen is of wordt opgetreden.
– 3 keer bewoners niet ingeschreven bij de basisregistratie bij de gemeente;
– 3 keer teveel bewoners aangetroffen;
– 3 keer niet voldaan de brandveiligheidseisen;
– 1 keer binnen-installatie niet op orde;
– 1 keer niet voldaan aan de kamerverhuurvergunning;
– 1 keer niet voldaan aan het bouwbesluit: plafond van de kamers was te laag;
– 1 keer woning gesplitst zonder vergunning;
– 1 keer strijdigheid bestemmingsplan;
– 1 keer gevaarlijke situatie aangetroffen in een loods;
– 1 keer elektriciteitsmeter in beslag genomen;
– 1 keer gasmeter niet in orde;
– 1 keer hennep gerelateerde goederen aangetroffen.

7reacties

Q&A over Inloophuis De Cirkel

Namens het CDA stelde Angelique Raaijmakers – v.d. Pol schriftelijke vragen aan B&W over een financieel probleem van 30.000 euro bij Inloophuis De Cirkel. De Cirkel is een regionaal, laagdrempelig inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten.
Vandaag hieronder haar 7 vragen (Questions) voorafgegaan door haar volledige inleiding. Zodra de antwoorden (Answers) van het college bekend zijn, plaatsen we die ook in zijn geheel in de reacties.

De Cirkel heeft een financieel probleem wat verband houdt met beschikbare middelen voor de exploitatielasten en de coördinator, groot 30.000,– euro.
Zij heeft verder voldoende middelen voor de activiteiten. Fondsen en gerichte acties zijn graag bereid om geld te doneren aan de cirkel maar wel onder voorwaarde dat dit geld niet gebruikt wordt voor exploitatie e/o personeel. De doelgroep is groot en het aantal vrijwilligers is ook geen probleem. De cirkel wordt druk bezocht en voldoet aan een behoefte.
Er is al gezocht in Helmond naar een ander geschikt pand met lagere exploitatielasten maar dat is niet voorhanden zover als wij begrepen hebben.
Stand van zaken nu
In de commissievergadering Maatschappij van 14 september jl. is door de wethouder medegedeeld dat de Cirkel een beroep mag doen op St. Zelfhulp netwerk die ook een nevenvestiging heeft in Helmond. Deze st. Zelfhulp faciliteert zelfhulp initiatieven d.m.v. een plek in het wijkhuis e.d. en ontvangt daarvoor een subsidie vanuit Helmond van 35.000,– euro (?) .
CDA Helmond heeft na de commissievergadering geïnformeerd bij de stichtingen ( Zelfhulp netwerk en de Cirkel) en daaruit is haar gebleken dat het feitelijk probleem dus niet opgelost is.
Je zou dus inderdaad kunnen zeggen dat de Cirkel geen eigen locatie meer zal hebben maar haar activiteiten voortzet in wijkhuizen e.d. maar wij weten allemaal dat wanneer je midden in het ziekteproces van een chemokuur zit of wanneer je je haren nog niet hebt, dat voor mensen een te hoge drempel wordt/kan zijn om in een wijkhuis met lotgenoten samen te komen.
Ook is ons gebleken dat het uitgangspunten van de gemeente Helmond zou zijn om geen losse zelfhulp groepen te financieren maar hiervoor via St. Zelfhulp netwerk een centraal punt te hebben.
De vragen van het CDA

  1. Wat is het verschil met een inloophuis voor (ex)GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg) en een inloophuis voor mensen met (ex)kanker? Daar we nu volop zogeheten DOC’s (inloophuizen GGZ) gaan financieren?
  2. Waarom is het beschikbare (nieuwe) geld van 250.000,— structureel voor lokale netwerken mede niet ingezet voor de Cirkel? Het doel van lokale netwerken staat in de ontvangen uitnodiging voor 21 september a.s. namelijk als volgt omschreven ; de zelfregie en de sociale netwerken van onze inwoners te versterken, zodat zij minder vaak een beroep hoeven doen op (financiële) ondersteuning van de gemeente of dure professionele zorg. Alleen daardoor kunnen mensen die individuele zorg of ondersteuning echt nodig hebben, die ook ontvangen. Nu en in de toekomst. Voldoet de cirkel aan deze doelstelling? Waar zijn de 250.000,– euro structurele middelen aan besteed of is er nog beschikbare ruimte?
  3. Onder welk beleidskader valt volgens u een inloophuis zoals de cirkel?
  4. Deelt u de mening van het CDA dat het te begrijpen is dat mensen met kanker het fijner vinden om met lotgenoten in een beschermde, rustige omgeving te kunnen zijn?
  5. Is de oplossing van de Cirkel nu definitief zoals aangegeven in de commissie Maatschappij want die oplossing is dan toch niet realiseerbaar of zien wij dat als CDA Helmond verkeerd?
  6. Is het misschien een oplossing om één inloophuis voor GGZ minder te openen ( i.p.v. 4 naar 3) en van de dan vrijkomende middelen iets voor de Cirkel te betekenen? Of is deze oplossing en om welke reden dan, niet mogelijk?
  7. Hoe nu verder met de Cirkel?

Zoals u merkt voelen wij de noodzaak van het proberen te behouden van het inloophuis de Cirkel voor Helmond en de Peel en proberen wij proactief met u mee te denken.