Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

3reacties

Trio opgepakt na bedreiging en aantreffen hennep

De politie hield gisteren in de voormiddag 3 mannen uit Helmond aan op verdenking van bedreiging en hennepteelt. Een voorbeeld van de ondermijningsproblematiek die de politie samen met haar ketenpartners als prioriteit aanpakt.
Bij de politiemeldkamer kwam een melding binnen van een bedreiging van een man in Lierop. Gewaarschuwde agenten snelden ter plaatse en troffen aan de Achterbroek in Lierop de verhuurder van een opslagruimte aan. De man zou bedreigd zijn door het drietal (52, 45 en 19 jaar) die nog op het terrein aanwezig waren. Dit alles zou verband houden met een hennepkwekerij die de verhuurder had ontdekt en aan het ontruimen was toen de verdachten het terrein op kwamen. De bijbehorende apparatuur en de hennepresten zijn in beslag genomen. De stroomvoorziening bleek illegaal te zijn. De drie verdachten zijn aangehouden.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
2reacties

Helmond haalt NK Jongleren binnen

In het weekend van 2 en 3 januari wordt het Nederlands Kampioenschap Jongleren in De Cacaofabriek gehouden. Jongleurs strijden dan voor de titel “beste jongleur” in de diverse categorieën. Bij de technische competities gaat het erom zo moeilijk mogelijke trucs zo beheerst mogelijk uit te voeren. Bij de artistieke competities ligt de nadruk meer op originaliteit en presentatie.
De wedstrijden worden gehouden in de popzaal van De Cacaofabriek, in de foyer zullen de warming-ups plaatsvinden.
Tenminste, mits er voldoende deelnemers zijn. Het vorige NK Jongleren elders in Nederland kon namelijk niet doorgaan omdat er te weinig inschrijvingen waren. Daardoor konden er geen representatieve competities worden georganiseerd, aldus de organisatie. Daarnaast is een NK met zo’n klein aantal deelnemers financieel niet haalbaar omdat de deelnemers een flink deel van de kosten moeten betalen.
Door een incidentele subsidiebijdrage van 3.000 euro helpt de gemeente om het komende NK Jongleren in Helmond te laten plaatsvinden. Of Bas van de Kerkhof van het Dr. Knippenbercollege nu wil meedoen is ons onbekend.

3reacties

Helmond pakt de fietsdiefstallen aan

Foto: Pressvisuals.comJaarlijks komen er bij de Helmondse politie zo’n 1.000 aangiftes van gestolen (brom)fietsen binnen. Dat zijn er gemiddeld bijna 3 per dag. Reden genoeg voor de gemeente, politie en Stichting Stadswacht Helmond om samen een vuist te maken tegen fietsdiefstal. Dat gebeurt onder het motto ‘Fietsdiefstal? We leggen hem vast!’.
Bij het tegengaan van fietsdiefstal is ook een belangrijke rol weggelegd voor de inwoners. Want alleen samen kunnen we fietsdiefstal tegengaan aldus de gemeente. Het gehanteerde motto ‘We leggen hem vast’ heeft dan ook meerdere betekenissen:

  1. Het is belangrijk dat fietsers hun fiets goed vastleggen met een ketting of kabelslot. Hierdoor maak je het voor de fietsendief een stuk moeilijker. En stal je fiets in de gratis fietsenstallingen.
  2. De fietsendief wordt vastgelegd, met camera’s (zoals recent bijvoorbeeld hier) en als dat niet genoeg is in de politiecel.
  3. Als je fiets toch gestolen is, is het belangrijk om de aangifte vast te leggen. Dit helpt bij het opsporen van de fiets én de dief.
  4. Gestolen fietsen worden vastgelegd in een register. Aan de hand daarvan controleert Stichting Stadswacht Helmond op de verkoop van gestolen fietsen (heling). Hierdoor wordt het minder aantrekkelijk om fietsen te stelen.

Op de zaterdagen 26 september en 3 en 17 oktober kunnen fietsers gratis hun fiets laten graveren. De locaties zijn nog niet bekend. Op vertoon van een identiteitsbewijs wordt de fiets gratis gegraveerd. Zo ligt ook dat vast. Afgelopen zaterdag was er al zo’n graveeractie bij het Speelhuisplein waar zo’n honderd mensen gebruik van maakten.
De gezamenlijke aanpak en de hulp van de inwoners en bezoekers van Helmond moet ervoor zorgen dat er veel minder fietsen gestolen worden. De aanpak richt zich met name op zogenaamde ‘hotspots’, plekken waar veel fietsen gestolen worden. Fietsers worden daar gewaarschuwd voor fietsdiefstal. Ook op andere plekken wordt aandacht besteed aan fietsdiefstal, bijvoorbeeld met posters langs de weg, op social media en via advertenties in weekbladen.
De aanpak is in juli gestart en lijkt op het eerste oog al effect te hebben. Ten opzichte van 2014 is het aantal fietsdiefstallen gedaald. In augustus van 90 vorig jaar naar 70 dit jaar en in september van 115 in de hele maand vorig jaar naar 28 in de eerste 10 dagen van de maand dit jaar.

21reacties

Wanneer was dit?

Om het niet te moeilijk te maken, de maand en het jaartal zijn voldoende.
Let op de notatie: schrijf de maand voluit en daarachter het jaartal, dus bijvoorbeeld oktober 2015.
Per etmaal mag je bij deze vraag maximaal 5 antwoorden geven.


Tussenstand:
3 punten: dartjan
1 punt:en Noud én erik én Monique én Tim én Mark én Gerry
-1 punt:en én Sjef Boudewijns én Mario Kuijpers
-2 punten: Stapper (winnaar vorige ronde start automatisch met 2 minpunten)

Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.
9reacties

Enexis-monteur zwaar mishandeld

Een monteur van Enexis is gisteravond rond 20.00 uur mishandeld tijdens werkzaamheden in de Trompstraat in Helmond Oost. Door werkzaamheden was brand in de meterkast ontstaan. De aanwezige personen waren het niet eens met de werkwijze van de man. De brand is geblust.
“Hij kreeg klappen terwijl hij zijn werk deed” aldus de politie. Voor poging tot zware mishandeling zijn 3 personen aangehouden en ingesloten. Het is ons onbekend hoe het is met de betreffende monteur van netbeheerder Enexis.

24reacties

Oudere client Keyserinnedael mishandeld

Een zorgmedewerker van Keyserinnedael is vandaag op staande voet ontslagen vanwege fysiek geweld tegen een oudere bewoonster. De Zorgboog heeft aangifte gedaan bij de politie.
De kwetsbare oudere vrouw woont op een afdeling voor psychogeriatrie (dementie) in woonzorgcentrum Keyserinnedael van de Zorgboog. Die locatie ligt in het centrum aan de Kanaaldijk Noordoost en grenst aan het Havenpark. De mishandeling heeft  vanochtend vroeg plaatsgevonden. In overleg met de familie is zij voor nader onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis. Het lijkt erop dat de vrouw er geen letsel aan heeft overgehouden. Zowel de politie als de Zorgboog doen onderzoek naar het incident.
De Zorgboog spreekt van ‘een ernstig incident’ en is daarvan geschrokken. Henri Plagge, voorzitter raad van bestuur van de Zorgboog: “We betreuren het ten zeerste dat 1 van onze bewoners schade heeft geleden door de actie van 1 van onze eigen medewerkers.”

Man aangehouden voor mishandelen agent

Voor het mishandelen van een agent is gisteravond een 33-jarige Helmonder aangehouden.
De politieman was aan het werk op het bureau aan de Kasteel Traverse dat op dat moment gesloten was voor het publiek. Rond 21.45 uur belde iemand aan en de agent ging kijken wat er aan de hand was. De beller wilde aangifte doen van de diefstal van een fiets, waarop de politieman aangaf dat dat op dat moment niet kon en dat hij daarvoor een afspraak moest maken. De man was het daarmee niet eens en sloeg de agent uit het niets enkele malen tegen diens gezicht. Tijdens de schermutseling die volgde, kneep hij ook de keel van de agent dicht. Andere politiemensen zijn hun collega te hulp geschoten en hebben de verdachte kunnen aanhouden. Hij bleek ook een verboden mes bij zich te hebben. De man is ingesloten voor verder onderzoek.
De politie vindt agressie en geweld tegen haar medewerkers onacceptabel, zo laat het politiebericht weten. Politiebeambten hebben een verantwoordelijke rol in de samenleving en moeten zonder te worden gehinderd hun werk kunnen doen. Met wederzijds respect. Agressie of geweld, in welke vorm dan ook, tegen medewerkers wordt niet getolereerd. Dit geldt voor iedereen die bij de politie werkt: agenten, rechercheurs, medewerkers van de meldkamer, baliemedewerkers en medewerkers van ondersteunende afdelingen.

11reacties

Vanaf 2016 papierloze raadsvergaderingen

De Helmondse gemeenteraad gaat vanaf 1 januari papierloos vergaderen. Raads- en commissieleden krijgen de vele vergaderstukken niet meer op papier, maar alleen nog via de iPad die zij van de gemeente in bruikleen krijgen. Dat is in het kort het voorstel van B&W dat donderdag 24 september door de raadsleden wordt besproken en naar alle waarschijnlijkheid wordt aangenomen.
Gebruiksgemak (iedereen heeft altijd alle stukken in de meest recente versie), kostenbesparing (aldus andere gemeenten die al papierloos vergaderen) en duurzaamheid worden als de voordelen van dit papierloos vergaderen gezien. Dat papierloos werken gaat naar schatting 45.000 euro kosten voor de 70 bruikleen-iPads à ± 600 euro excl. BTW. Voorstel is om iPads aan te schaffen zonder 3G/4G-aansluiting. Op veel plaatsen en ook in de raadzaal is immers een wifinetwerk beschikbaar. De capaciteit in de raadzaal zal daartoe uitgebreid worden naar een 100 gebruikers tegelijk.
“De investering voor papierloos vergaderen (45.000 euro) kan gedekt worden uit de besparing met betrekking tot druk-, papier- en portokosten. Daarnaast kunnen de jaarlijkse exploitatielasten (10.000 euro) gedekt worden uit deze besparing” aldus B&W in hun raadsvoorstel (pdf).
De iPads worden telkens gedurende 1 raadsperiode gebruikt en afgeschreven. De huidige raadsperiode duurt echter nog maar 2,5 jaar. Daarom zal die afschrijfperiode nu 2,5 jaar zijn en kunnen de gebruikers de iPads aan het eind van de raadsperiode tegen restwaarde kopen. Vanaf 2018 worden de iPads dan telkens voor een periode van 4 jaar aangeschaft, gebruikt en afgeschreven.
De eerste 3 maanden van 2016 krijgt iedereen de vergaderstukken zowel digitaal als op papier. Dit om de overgang naar de nieuwe manier van vergaderen soepel te laten verlopen. Daarna worden ze uitsluitend digitaal beschikbaar gesteld.
Voor de voorjaarsnota, programmabegroting en jaarverantwoording wordt een  uitzondering gemaakt. Die stukken zijn zo omvangrijk dat het wenselijk is om die nog wel op papier beschikbaar te stellen.
Op 1 oktober 2013 werd besloten om te starten met een proef met papierloos vergaderen. Daaraan deed een gevarieerde groep van 15 personen mee middels iPad en de de vergaderapp Notubox. Eind 2014 werd die proef geëvalueerd. Conclusie was dat het even wennen was, maar dat 12 personen voorstander bleken van dit papierloos vergaderen.

27reacties

Live uitzenden Raad binnen handbereik

Het lijkt erop dat de vergaderingen van de Helmondse gemeenteraad binnenkort wereldwijd live te zien zullen zijn. Over 12 dagen buigen raadsleden zich over een concreet voorstel van B&W, 5 dagen later kan er een besluit worden genomen.
B&W stelt voor om de raadsvergaderingen via een zogenoemde livestream uit te zenden waardoor ze live via internet zijn te volgen. Die beelden kunnen vanaf een half uur na elke vergadering per agendapunt (inclusief de betreffende vergaderstukken) terug te zien. Lees verder »

5reacties

Kasteel 5 maanden dicht door asbest

Meteen nadat het Kasteel van Sinterklaas dit jaar is geëindigd en ontmanteld, moet het Kasteel ruim 5 maanden dicht. De reden van die sluiting is de sanering van het asbest dat vorig jaar op de zolderverdieping van het Kasteel werd aangetroffen.
Sinds er op die kasteelzolder asbest werd gevonden, werden diverse onderzoeken uitgevoerd. Daaruit bleek dat de zolder volledig gesaneerd moet worden. Die asbestsanering is dermate omvangrijk en ingrijpend dat het Kasteel in de periode van 15 december 2015 tot met 31 mei 2016 moet worden gesloten. De saneringskosten bedragen 1,2 miljoen euro. Tot op dit moment maakte de gemeente al voor zo’n 200.000 euro aan kosten voor ambtelijke voorbereiding en ingeschakelde externe partijen. De gemeenteraad bespreekt het deze maand.

15reacties

Minder treinreizigers in Helmond

Het aantal reizigers op de 4 Helmondse NS-stations is vorig jaar gedaald met 2,8% ten opzichte van 2013. Landelijk steeg dat aantal in- en uitstappers met 0,7%. Dat blijkt uit cijfers die de website treinreiziger.nl opvroeg bij de NS.
Op een gemiddelde werkdag stapten vorig jaar in Helmond 10.855 reizigers in of uit op 1 van de Helmondse stations. Iets meer dan de helft daarvan natuurlijk op het station centraal, waarvan het nieuwe stationsgebouw vorige jaar februari werd geopend.

Terugroepactie Helmondse knuffelberen

De Doc Beer van IGO-POST uit Helmond kan gevaarlijk zijn voor kinderen. De neus van de beer kan loslaten, dat meldt de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit). Daarom roept het Helmonds bedrijf de beer terug. “Wij bieden u onze welgemeende excuses aan voor het ongemak” zo laat het bedrijf weten.
IGO-POST is gespecialiseerd in relatiegeschenken met (in 2012) ruim 350 medewerkers. Bij een steekproef onder een partij van deze dokterberen bleek er 1 niet in orde. Volgens het bedrijf hebben zich geen gevaarlijke situaties voorgedaan.
De beer heeft een operatieschort met mondkapje. Doordat de neus van dit beertje kan loskomen, voldoet deze knuffel niet aan de in de wet gestelde veiligheidseisen. Er bestaat zodoende namelijk een gevaar op verstikking en/of verslikking als kleine kinderen deze Doc Beer in de mond nemen.
IGO-POST vraagt consumenten de beren terug te sturen. Er zijn in totaal zo’n 10.000 exemplaren van de dokterbeer verkocht in de periode oktober 2014 tot en met mei 2015. Het artikel is te herkennen aan het label dat aan het oor van de beer bevestigd zit, met ordernummer 04112574.

2reacties

Greenpeace zegt: fout hout in Helmond

De Helmondse houtzagerij en –handel Felix Clercx gebruikt volgens Greenpeace ‘fout hout’ uit Kameroen. Volgens het houtbedrijf kan daarvan geen sprake zijn. Clercx koopt met opzet geen hout in Afrika of Zuid-Amerika. Wel zou via een Nederlandse tussenhandelaar hout uit Kameroen in de voorraad terecht kunnen zijn gekomen.
‘Fout hout’ is hout van illegale boskap. Het importeren en verkopen van illegaal gekapt hout is sinds 2013 verboden in Europa. Clercx gebruikt hout van houthandelaar CCT in Kameroen. Dit bedrijf neemt hout af van dubieuze bedrijven die betrokken zijn bij illegale houtkap. Vandaar dat Greenpeace vindt dat ook het Helmondse bedrijf fout hout gebruikt. Naast Clercx heeft Greenpeace nog 6 Nederlandse houthandels aan de schandpaal genageld.

Felix Clercx begon in 1891 in Mierlo een houtzagerij en –handel met het doel voornamelijk inlands hout te verwerken en te verhandelen. De (nu) handelsonderneming vindt het nog steeds zeer belangrijk om gecontroleerd en milieuvriendelijk verantwoord bosbeleid te stimuleren en te ondersteunen. Vandaar dat het bedrijf zich ten doel stelt het aandeel FSC-producten zo snel mogelijk verder uit te breiden. FSC (Forest Stewardship Council) is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor een sociaal en verantwoordelijk gebruik van de bossen op onze aarde.
Volgens verkoopleider René Klerks van houthandel Clercx is het aandeel FSC hout in zijn bedrijf zo’n 25%. ‘Veel te weinig’ oordeelt hij. Maar omdat FSC hout duurder is, willen handel en consument er maar moeilijk aan. Een totaal verbod gaat hem echter te ver. Er is per slot van rekening ook goed hout zonder FSC-keurmerk.

Volgens Greenpace is tussen 2000 en 2010 het areaal oerwoud in het west-Afrikaanse land Kameroen afgenomen van 22 miljoen naar 20 miljoen hectare. Deze internationale milieuorganisatie voert al langer actie tegen het illegaal kappen van oerwouden. Vanavond wordt in De Balie te Amsterdam een debat gehouden over ‘Fout hout van oerwoud naar Nederland’. Clercx is al in contact met Greenpeace over deze zaak en zal waarschijnlijk aanwezig zijn bij dit debat. “Niet om ons te verweren maar om uit te leggen hoe de vork echt in de steel steekt.

In de reacties hieronder staat een update.

6reacties

Scooterrijder stompt meisje tegen borst

Een 14-jarig meisje op de fiets werd gisterochtend in Brandevoort door een onbekende man op een scooter tegen de borst gestompt. Dat gebeurde rond 8.15 uur op de Schutsboom ter hoogt van Basisschool De Vendelier. Dat liet wijkagent Patrick Vogel vanochtend weten. Hoe het met het meisje is, is ons nog onbekend. Later vandaag komt de politie met uitgebreidere informatie.
Heb je echter nu al meer info of was je getuige: de politie hoort het natuurlijk graag zo snel mogelijk van je via telefoonnummer 0900 – 8844.

5reacties

Inleverpunt slaapzakken voor Lesbos

De inzameling van slaapzakken voor de vluchtelingen die in Griekenland aankomen, heeft ook Helmond bereikt. Wil je 1 of meerdere slaapzakken doneren, dan kan dat bij Kapperszaak Yes! Salon aan de Veestraat 45 (telefoon 0492-820936). Die zaak werd begin dit jaar geopend.
Het doel van de actie is om in 3 weken 10.000 slaapzakken in te zamelen. Die gaan naar het Griekse Molyvos, de plek waar alle vluchtelingen aankomen. Vrijdagavond ging deze landelijke actie Slaapzakken voor Lesbos van start.

Verkeersongeval leidt politie naar drugs

Dankzij een agent met een goede neus trof de politie vanochtend in Helmond een hoeveelheid softdrugs en mogelijk harddrugs aan.
Agenten kwamen rond 9.30 uur af op een melding van een verkeersongeval. Op de Dijksestraat was een fietser aangereden door een auto. Nadat de fietser ter controle werd overgebracht naar het ziekenhuis, ging de politie in gesprek met de bestuurder van de auto, een 30-jarige Helmonder.
Een agent rook bij de auto een sterke henneplucht, waarop de bestuurder achter de stoel een gripzakje hennep tevoorschijn haalde. In de laadruimte van het voertuig vond de politie een aantal vuilniszakken met hennepafval. Bij verder onderzoek in de auto werden ruim 30 pillen aangetroffen, waar de politie verder onderzoek naar doet. De man zit vast.
Criminele organisaties maken enorme winsten met de illegale teelt van hennep. Daarbij schuwen ze geweld, afpersing, corruptie en zelfs liquidaties niet. Deze signalen leiden ertoe dat de aanpak van de hennepteelt en -handel hoog op de politieagenda staat. Echter, zo laat de politie weten, “In onze aanpak van illegale hennepteelt speelt ook toeval een rol.”