Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Onze Helmondse politici

4reacties

Van der Zanden: Samenwerken? Ja!

Column Nathalie van der Zanden SP Helmond‘We gaan samenwerken met de Peelgemeenten’. Anders samenwerken, ‘6.1’ samenwerken! Dat is de strekking van de notitie die onlangs werd besproken in de commissievergadering van de gemeenteraad. De notitie is nogal positief geschreven en, buiten een opmerking ‘dat er wel rekening gehouden moet worden met de uitwerking’ was er afgelopen maandag maar één partij die kritische opmerkingen maakte, die van ons, natuurlijk. Terecht? Ja, wij vinden van wel.

Natuurlijk zijn we als SP voor samenwerking. Als we elkaar als gemeenten kunnen helpen, dan moeten we dat niet nalaten. We doen dat in de Peel ook al op verschillende gebieden bijv. op het gebied van zorg en werk. Nu wordt voorgesteld hier een forse stap verder in te gaan.
Als SP hebben we behoorlijk wat vraagtekens bij dit advies. Vragen zoals ‘wat betekent deze samenwerking voor onze democratische uitgangspunten? Hoe gaan we besluiten nemen? Welke  samenwerkingsvorm gaan we kiezen? Gaan we een nieuwe organisatie inrichten? Wat betekent dit voor het betrokken personeel? Hoe ziet het proces van planontwikkeling  en besluitvorming er de komende maanden uit? ’
We vragen ons ook af of we niet te snel willen gaan.  Al voor de zomervakantie wil men de knoop doorgehakt hebben terwijl eind maart het advies pas bekendgemaakt is. Geen geringe opgave als alle 6 gemeenteraden hier afzonderlijk over moeten besluiten. Waarom deze haast? Is het niet beter te kiezen voor zorgvuldigheid boven snelheid?
Als samenwerken straks gevolgen heeft voor de zeggenschap van de raad over bepaalde dossiers lijkt het ons verstandig zo’n besluit eerst voor te leggen aan de inwoners of op z’n minst uitleggen waarom deze samenwerking nodig is. Welke voor- en nadelen kleven hieraan en wat zijn de gevolgen ervan voor de lokale democratie?

Onlangs lazen wij nog over het beëindigen van de nauwe samenwerking tussen de gemeenten Asten en Someren. De berichten die ons daarover bereikten waren niet positief en erg lijkt veel geld over de balk gegooid.  Vooraf inzichtelijk maken welke indirecte kosten met de samenwerking gepaard gaan lijkt, alweer, een wijze les.
Hamvraag lijkt te gaan worden: hoe gaat besluitvorming in de toekomst tot stand komen? Willen we als gemeente zelf maximale zeggenschap blijven behouden, dan kiezen we voor tragere besluiten. Of gaan we voor het overdragen van bevoegdheden zoals bijvoorbeeld nu bij het SRE, en daarmee minder democratie. Wat is het belangrijkst?

Wat de SP betreft is het democratisch gehalte het belangrijkste. Wij zijn volksvertegenwoordigers van Helmond, gekozen door onze inwoners. Op het moment dat wij op belangrijke onderwerpen (jeugdzorg, AWBZ, participatiewet) de zeggenschap uit handen geven, dan kunnen wij die rol moeilijker waarmaken. Wij zijn daar geen voorstander van. Wij zien samenwerking vooral als nuttig op het gebied van de uitvoering. Je maakt als raad van Helmond beleid, kijkt om je heen en ziet dat bijvoorbeeld Deurne hetzelfde beleid heeft. Dan zeg je tegen elkaar: we willen allebei hetzelfde, laten we het samen doen!

Nathalie van der Zanden
Raadslid
SP

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
19reacties

Van der Pijl: Koorts

Column Mirjam van der Pijl PvdA HelmondNog een klein jaar…. 19 maart 2014… het nadert…
Voor de meeste lezers van de Weblog van Helmond zal het allemaal abracadabra zijn en als ze het al snappen zal het ze over het algemeen een worst wezen. Het duurt nog bijna een heel jaar!
Onder politici stijgt anders wel de koorts en naar het blijkt ook onder journalisten.
Op 19 maart 2014 vinden de gemeenteraadsverkiezingen weer plaats. U mag als inwoner van Helmond (mits minstens 18 jaar en EU-onderdaan of minstens 5 jaar legaal woonachtig in Nederland) uw stem uitbrengen op hem of haar van wie u het meest verwacht de rol te kunnen vervullen uw vertegenwoordiger te zijn in ons lokale parlement: de gemeenteraad.
De politieke partijen zijn al volop bezig met voorbereidingen: verkiezingsprogramma’s schrijven, kandidatencommissies samenstellen, bijeenkomsten organiseren en vooral profileren.
Dat laatste geldt ook voor veel politici die graag in de volgende raadsperiode willen doorgaan. Profileren, onder de aandacht komen, naamsbekendheid verwerven. En elk vogeltje doet dat zoals hij of zij gebekt is maar wel in de hoop zo veel mogelijk stemmen te kunnen verzamelen.
Niks mis mee! Bovendien geeft dit extra kansen om het raadswerk en de wijze waarop dit gebeurt duidelijker te maken.
En de koorts onder journalisten? Dit weekend waren daarvan de eerste tekenen al zichtbaar. Het ED kwam met een paginagroot artikel op de voorpagina van het Helmonds katern over de manier waarop de PvdA in Helmond de verkiezingen in gaat. Nou ja… het ging met name over de verkiezingsuitslag van 3 jaar geleden en hoe of dit allemaal anders moet…. Niks over de manier waarop de afgelopen 3 jaar de fractie heeft geopereerd, niks over politieke dompers en successen, niks over de hechte samenwerking in de fractie, de stabiliteit, de kwaliteit, de betrouwbaarheid, de eenheid. Niks over alle bewijzen die zijn geleverd om de bange vermoedens van een paar somberaars 3 jaar geleden dat “het wel weer allemaal niks zou worden” volledig teniet te doen. Onze Helmondse fractie, waarin we niet allemaal “geboren” maar toch in meerderheid “getogen” Helmonder zijn, werd opnieuw beschreven als een soort verzameling buitenaardse wezens. Het deed mijn fractiegenoot Stijn Smeulders op twitter verzuchten uit te zien naar het artikel volgende week in diezelfde ED over een beeld hoe de PvdA Helmond de laatste 3 jaar heeft gefunctioneerd.
Een nieuwsgierige Weblog van Helmond-journalist twitterde daarop snedig dat ik mijn column daarvoor wellicht zou gebruiken. Nou deels dus wel…
En ja, ook de PvdA richt zich op de komende verkiezingen. Momenteel houden we een enquête onder inwoners van het meest oostelijke deel van onze stad; in Dierdonk, Rijpelberg en Brouwhuis.
Wij peilen hoe mensen denke over diverse zaken die hun woonomgeving direct aangaan in de komende jaren zoals een (voetbal)stadion op Berkendonk, een industrieterrein ipv een (BZOB)bos en een snelweg ipv een provinciale weg rond de wijk. De uitkomsten nemen wij mee in ons verkiezingsprogramma. Niet met de illusie het iedereen naar de zin te kunnen maken maar wel met het idee dat ons beleid zich zo veel mogelijk moet aansluiten bij de wensen en ideeën van de Helmondse inwoners. Voor hen willen we stabiel, betrouwbaar, eensgezind, en kwalitatief blijven!

Mirjam van der Pijl
Raadslid
PvdA

27reacties

Janssen: De Helmondse politieke arena

Column Maarten Janssen Raadslid D66 (lid fractie SDOH-D66-Helmondse Belangen) HelmondOp zaterdag 6 april 2013 maakte het Eindhovens Dagblad gewag van de komst van een nieuwe politieke partij, of wellicht beter een politieke stroming ‘het platform Vrije Politiek’.
Leo Broers, van 2009 tot 2012 lid van D66 in Helmond is de initiatiefnemer hiervan. Ook gonst het rond in de stad dat er in Brandevoort plannen zijn om te komen tot een politieke partij.

We mogen dan in elk geval vaststellen dat de kiezer bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 weer iets kan kiezen. Als ik zo heel snel de balans opmaak dan zullen er dus een kleine 12 partijen een poging doen de gunst van de Helmondse kiezer te verwerven. En daarmee lijkt de Helmondse politiek in vele opzichten op ons parlement in Den Haag, alleen alles in kleinere aantallen.
Helmond heeft al jarenlang een traditie als het gaat om het vormen van nieuwe, eigen partijtjes. Eigenlijk zijn deze altijd ontstaan uit onvrede van personen met bestaande partijen, waarbinnen men actief was. Het klinkt een beetje zo van ‘als ik mijn zin niet krijg, begin ik voor mezelf’. Maar zit de Helmondse kiezer daar op te wachten ?

Ik ben persoonlijk van mening van niet. Een versnippering kan en zal alleen maar leiden tot meer problemen om onze stad goed te besturen. Iets wat we juist nu, in deze moeilijke economische tijden hard nodig hebben: een Raad die de stad goed bestuurt en knopen door durft te hakken.
En die knopen zullen er ongetwijfeld nog vele aankomen mede kijkende naar de effecten van de landelijke bezuinigingen, kijkende naar de overdacht van taken, met minder geld van het Rijk naar de gemeenten, kijkende naar de discussies over maat en omvang van gemeenten.
Kort en goed: zaken die vragen om samenwerking en krachtenbundeling en niet om versnippering.
D66 Helmond heeft na de verkiezingen van maart 2010 samen met SDOH en Helmondse Belangen één fractie gevormd die als een eenheid opereert in de Helmondse politiek.
Een fractie die zich betrokken voelt bij het wel en wee van de Helmonders.
Een fractie die mede met haar twee wethouders een danig woordje meespreekt in onze stad.
Een fractie die met name daardoor een behoorlijk deel van haar verkiezingsprogramma realiseert zoals naar boven komt uit een vergelijking tussen het D66 verkiezingsprogramma en de midterm review van het College.

Natuurlijk is het een goed democratisch recht om op te komen voor je eigen belangen en ideeën maar of dit nu echt zoden aan de dijk zal zetten blijft een vraag. Wellicht is het vele malen beter te kijken naar wat ons politiek bindt en niet zozeer wat ons politiek scheidt. Constructieve samenwerking zoeken met anderen zal leiden tot een goed werkend en een helder bestuur en dat is toch wat we allen willen in en voor onze stad.

Maarten Janssen
Raadslid
D66 Helmond

21reacties

Rieter: stadion Berkendonk of De Braak?

Column Michael Rieter Helder Helmond

Helmond Sport blijft op De Braak; een nieuw stadion op Berkendonk gaat niet door. Het zou ‘n 1 april-grap kunnen zijn…. Maar ook echt!
Helder Helmond was altijd voor onderzoek naar mogelijkheden voor een nieuw stadion op Berkendonk. Laat daar geen twijfel over bestaan. Maar het was niet zo dat wij koste wat kost dat vonden! Integendeel zelfs. Ook andere lokaties, inclusief blijven op De Braak, waren en zijn voor ons opties. Maar Berkendonk mocht wat ons betreft. In die oksel van twee drukke wegen waar nu de restanten van de zandwinningsbergen liggen mocht van ons – een weliswaar bij voorkeur groen ingebed – multifunctioneel stadion komen. Maar wel in principe zonder bijdrage van de gemeente. Èn het moest niet botsen met andere plannen. En daar zit nu juist thans het probleem. Naar het schijnt wil men voor de exploitatie 16-duizend vierkante meter winkels – o.a. worden Jumbo en Action genoemd – realiseren. En dan kan ik mij voorstellen dat de gemeente na vele jaren de stekker uit de onderhandelingen zou willen trekken. Want al zo’n 8 jaar ligt het Centrumplan stil waar we ongeveer evenveel winkels zouden willen hebben. En allebei samen gaat niet, lijkt mij. Ik ben dan ook met name benieuwd hoe wethouder Tielemans dat denkt op te lossen. Want hij is eerst en vooral verantwoordelijk voor het vlottrekken van het Centrumplan. En ik kan mij niet voorstellen dat hij met winkels bij stadion Berkendonk wil gaan concurreren. Niet dat Helder Helmond het huidige Centrumplan omarmt. Integendeel zelfs. Wat ons betreft mag het plan heel goed tegen het licht worden gehouden. Vooralsnog lijkt het of we zowel voor wat betreft winkels als voor wat betreft erboven gelegen appartementen, zullen bouwen voor de leegstand. En dat willen we toch ook niet want er staat nog voldoende leeg. En waarschijnlijk zal de behoefte aan nog meer winkels de komende jaren, mede door webwinkels, alleen maar afnemen. Biedt dát dan misschien tòch mogelijkheden voor winkels bij stadion Berkendonk? Of blijven we tòch op De Braak?

Michael Rieter
Fractievoorzitter
Helder Helmond

17reacties

Van de Brug “Talent verplicht!”

Column Serge van de Brug Raadslid VVD HelmondIn de MO&E commissievergadering is onlangs een presentatie gegeven over het project “Talent Verplicht!”. Een project wat mede op initiatief van de VVD tot stand gekomen is en wat wij dan ook een warm hart toedragen.
Dit project komt er in het kort op neer dat er van uitkeringsgerechtigden een tegenprestatie gevraagd wordt. Het project is niet uniek. Andere gemeenten, zoals bijvoorbeeld Rotterdam, Pijnacker-Nootdorp, en Walcheren zijn ons hierin al voor gegaan. In Walcheren worden bijvoorbeeld door bijstandsgerechtigden bankjes geschilderd, repareren ze verkeersborden, paaltjes, etc..
Nu moet je er als gemeente natuurlijk weer voor waken dat door deze plannen de arbeidsmarkt niet verstoord raakt. Maar er zijn naar mijn mening tal van activiteiten te bedenken waar de gemeente al langer geen of (beperkt geld) meer voor uittrekt en die dus nu blijven liggen. Dergelijke activiteiten zullen dan ook een weinig storende invloed op de arbeidsmarkt hebben.

Niemand wil graag in de bijstand zitten. Door de economische malaise is het helaas zo dat er toch steeds meer een beroep op een bijstandsuitkering gedaan wordt en dat de duur van de uitkering ook langer wordt.
Na verloop van tijd zie je dat langdurig bijstandsgerechtigden steeds vaker in een soort isolement geraken, doordat sociale contacten verloren gaan. Ook het dagelijkse (arbeids) ritme raakt verstoord, waardoor het steeds moeilijker wordt om bij het vinden van een nieuwe baan weer aan het dagelijkse ritme te kunnen wennen.

De VVD is van mening dat het een goede zaak is wanneer bijstandsgerechtigden als tegenprestatie voor de uitkering een tegenprestatie leveren. Hierdoor wordt de kans op een isolement een stuk kleiner. Verder doen de bijstandsgerechtigden toch weer enigszins arbeidsritme op waardoor de kans op succesvol herintreden in een volwaardige baan een stuk beter wordt.
Ook bestaat de kans dat door het verrichten van een bepaalde tegenprestatie, bijstandgerechtigden er achter komen dat ze nog veel meer talenten hebben, dan ze altijd eerder gedacht hadden en dat deze talenten hierdoor beter benut worden. De mensen voelen zich weer gewaardeerd/gezien bij wat ze doen.
Wij krijgen nogal eens het verwijt van vooral de linkse partijen dat het “asociaal” is dat bijstandgerechtigden gevraagd wordt een tegenprestatie te leveren.
Ik denk dat het juist “asociaal” is, wanneer dit niet gebeurt.
We dienen allemaal ons steentje bij te dragen aan de maatschappij. Vooral nu!!
De één doet dat door de belastingdienst dik te sponsoren voor het feit dat deze het geluk heeft een betaalde baan te hebben. En de andere doet dat door een tegenprestatie te leveren voor de pech dat deze, als een soort vangnet, een bijstandsuitkering heeft.

Het is de bedoeling dat dit 2 jarige pilot-project medio mei van dit jaar gaat starten en wij kijken reikhalzend uit naar de eerste resultaten.

Serge van de Brug
Raadslid
VVD

14reacties

Van der Zanden: effect op effect…

Column Nathalie van der Zanden SP HelmondDe laatste weken stond het Eindhovens Dagblad er weer vol van ‘overlast en vandalisme in onze stad’. Dit onderwerp dat veel wordt genoemd in vette krantenkoppen, leidt ook vaak tot grove en kwetsende reacties die we in de krant, maar ook op internet kunnen lezen.
De krantenkoppen logen er weer niet om: “Bewoners Kasteel-Noord klagen over overlast”, De Wissen voert pasjes in voor avondzwemmen vanwege overlast”, “Ook in bieb Helmond overlast allochtone jeugd”.

Laat ik duidelijk zijn, ik ben tegen elke vorm van vandalisme en overlast en voor het straffen van de verantwoordelijken. Ook ontken ik niet dat er op dit gebied iets fundamenteels mis is in onze huidige samenleving. Maar tegelijkertijd ben ik ook tegen het ongefundeerd beschuldigen en het roepen zonder feitenkennis.

Maar er is ook iets anders aan de hand waar ik mij op dit moment kwaad over maak. Regerende partijen die tijdens de verkiezingen kwamen met leuzen die een harde aanpak beloven als het gaat om criminaliteit en overlastbestrijding, zorgen er tegelijkertijd voor dat handhaving van de openbare orde en veiligheid onder grote personele en financiële druk komen te staan. Want is het niet zo dat de politie vanwege bureaucratie en regelzucht onvoldoende toekomt aan haar primaire taak: het handhaven van de openbare orde en veiligheid in wijken en buurten?
Op gemeentelijk niveau doen we er nog een schepje bovenop. Onder anderen door het sluiten van wijk- (jeugd-)accommodaties wordt de controle over een aantal jongerengroepen en de communicatie bemoeilijkt. Sluiting maakt het voor de begeleidende jongerenwerkers veel moeilijker om contacten te onderhouden met deze groepen? Een ernstige handicap voor jongerenwerkers die graag een bijdrage willen leveren om overlast en vandalisme te voorkomen.

Ik ben ervan overtuigd dat politieagenten en jongerenwerkers die, net zoals ik, de berichtgeving hebben gevolgd hier een nadrukkelijke mening op nahouden en dat zij maar wat graag over meer middelen, mensen en uren zouden willen beschikken om een structurele verbetering van dit probleem te bereiken. Ondertussen doen zij, vaak bij nacht en ontij, als wij genieten van onze nachtrust al het mogelijke om problemen te voorkomen of in de kiem te smoren.

Dat ons stadsbestuur nog in een ‘ontkenningsfase’ verkeert zoals het ED schrijft, betwijfel ik. Ja, voor het merendeel is het een gevolg van Haags beleid waar ‘niet doorschuiven maar aanpakken’ alleen in verkiezingstijd wordt beleden. Dat zij daarbovenop nog de keuze maken om te bezuinigen op o.a. wijkaccomodaties is een keuze die ik niet kan begrijpen!

Nathalie van der Zanden
Raadslid
SP

10reacties

Van der Pijl: De kloof

Column Mirjam van der Pijl PvdA HelmondHet wordt zo vaak beweerd: er is een kloof tussen politici en burgers.
Nou ben ik al niet zo’n fan van het woord burgers, het klinkt zo ouderwets en doet denken aan heren met een gleufhoed en dames met een permanentje die met een pinkje in de lucht van hun kopje thee met een ulevel genieten in een tearoom. Niks tegen gleufhoeden en permanentjes maar ik hoop dat jullie de sfeer te pakken hebben….
Die bewering stamt volgens mij uit dezelfde tijd als de dame en heer zoals ik hiervoor beschreef.
Al heel vaak is met gedegen onderzoek aangetoond dat die kloof helemaal niet bestaat. Dat de gedachte blijft bestaan snap ik overigens wel. Als je niet alle achtergronden kent, lijken beslissingen die in de politiek genomen worden soms zo verschrikkelijk onlogisch. En, laten we eerlijk zijn, soms gebeuren er ook onlogische dingen. Soms snap ook ik het niet… en ik zit er toch dicht bij!
Maar wij politici moeten zorgen dat we benaderbaar zijn, gezien worden, problemen waarvoor de overheidsinstanties verantwoordelijk zijn oppakken en aanpakken. En als we iets doen (of níet doen) waar u niks van begrijpt dan moeten we dat wel duidelijk kunnen uitleggen.
Dat je daar je best voor moet doen en er tijd in moet steken weet ik maar al te goed. Helaas blijkt het onmogelijk iedereen te bereiken, al wil je nog zo graag. En dan bedoel ik niet dat ik het iedereen naar de zin moet kunnen maken, want die illusie heb ik gelukkig nooit gehad. Maar ik zal altijd blijven proberen die kloof vol te storten met wat ik maar kan vinden om dichter bij de mensen te kunnen komen waarvoor ik me wil inzetten.
Wat is het dan heerlijk als blijkt dat de kloof wel degelijk gedicht kan worden en dan nog wel vanaf de andere kant! Als mensen die tegen een probleem zijn aangelopen hiermee zelf flink aan de slag gaan en dan politici aanspreken om hen in hun strijd te helpen! De strijd van Roland voor een huis voor Samantha en voor een urgentiesysteem bij de woningcorporaties heeft u hier op de weblog kunnen volgen. Grote bewondering heb ik voor zijn inzet, vasthoudendheid en uithoudingsvermogen.
En hij heeft het belangrijkste doel van zijn missie inmiddels bereikt; een woning voor Samantha. Het tweede deel van zijn missie is nu ook een eind op streek!
Voor De PvdA en de SP was de actie van Roland de katalysator die zij al lang zochten om het slecht functioneren van het woonieziesysteem aangepakt te krijgen. De PvdA en de SP hebben elkaar over dit onderwerp heel gemakkelijk kunnen vinden en hebben samen opgetrokken in de strijd, die zij met Roland als inspirator, voorvechter en vooral voorbeeld hebben gestreden. De eerst succesjes zijn er, nu de rest nog!
Laat Roland ook uw inspirator zijn en zoek ons op als u iets wilt veranderen of bereiken. Schrijf, mail , bel of kom naar het PvdA Ombudsteam dat elke laatste vrijdagavond van de maand in de Fonkel te vinden is.

Mirjam van der Pijl
Raadslid
PvdA

5reacties

Ko: Theater Speelhuis

Columnist Ling Ko GroenLinks HelmondDe komende vijf jaren is de Onze Lieve Vrouwekerk dé plek voor de grotere theaterproducties in onze stad. Veel Helmonders hebben inmmidels al een kijkje kunnen nemen op de nieuwe tijdelijke locatie van theater Speelhuis. De reacties zijn zeer positief en velen zijn aangenaam verrast door de kwaliteit. Ook de unieke ambiance van de kerk is goed behouden gebleven. Maar het tijdelijke theater is nog niet eens officieel in gebruik genomen of gemeenteraadsleden zijn al met elkaar in gesprek over de toekomst van een permanent theater. De discussie is losgebarsten: welk theaterconcept? Welke locatie? Hoe te exploiteren?

Aanstaande dinsdag besluit de raad over de fiattering van een werkbudget van €100.000,- om het vervolgproces voor een nieuw theater nader vorm te geven. Een samenwerkingsverband met een marktpartij in een zogenaamde Publiek-Private Samenwerkings-constructie (PPS) is interessant om nader te onderzoeken. Mogelijk komt dan ook een ander ambitieniveau en financiële ruimte in beeld. Naast voors zijn er echter ook tegens te benoemen als het gaat om PPS-constructies (zo is een dergelijke constructie met ontwikkelaar Van Wijnen op Suytkade geen schoolvoorbeeld geweest). Er zullen goede afspraken gemaakt moeten worden over taak- en risicoverdeling.

De vraag of Helmond behoefte heeft aan een nieuwe, grote theaterzaal is legitiem. Er is namelijk een enorme investering mee gemoeid. Wij zullen er in ieder geval veel gemeenschapsgeld bij moeten leggen. Een andere relevante vraag is hoe de nieuwe locatie exploitabel te maken. In de discussie wordt regelmatig gesproken over de positie van Helmond binnen de B5-gemeenten (de vijf grootste steden van Brabant) als het gaat om zaken die de anderen wel hebben en Helmond niet. Het argument “omdat zij dat ook hebben” is voor GroenLinks niet valide om over uitbreiding te praten. Concurreren met het Muziekgebouw of Parktheater in Eindhoven kunnen we niet. Bovendien vinden veel Helmonders het niet erg om het openbaar vervoer of de auto naar Eindhoven te pakken voor de grotere producties. Daarnaast zijn er in de regio voldoende theaters aanwezig die nagenoeg dezelfde capaciteit als ’t Speelhuis kunnen bieden.

Investeer niet in capaciteit, maar in kwaliteit. Zoek daarin juist onderscheidendheid ten opzichte van de regio. En zoek ook de samenwerking met de regio op zodat programmering afgestemd kan worden. Juist onderscheidendheid en kwaliteit in het cultuuraanbod zal Helmond positioneren op de culturele kaart van de regio. Dit zal ons inziens de aantrekkelijkheid van de stad vergroten.

Ling Ko
Fractievoorzitter
GroenLinks

15reacties

Janssen: Doen we ook wat we afspreken?

Column Maarten Janssen Raadslid D66 (lid fractie SDOH-D66-Helmondse Belangen) HelmondHet is ons land en dus ook in onze stad een heel normale zaak dat we over tal van onderwerpen afspraken maken met elkaar. Afspraken die we maken om onze samenleving op een nette manier in te richten. Afspraken om ervoor te zorgen dat we elkaar niet voor de voeten lopen. Afspraken om ervoor te zorgen dat de kosten daar komen te liggen waar ze thuis horen. Eenieder van u kent er voorbeelden van.

Maar toch schijnen we niet op alle dossiers heldere afspraken te maken met elkaar of tenminste de gemaakte afspraken te handhaven.
Zo word ik geregeld geconfronteerd met vragen rond parkeerproblemen. Ik heb het dan niet alleen over niet functionerende parkeermeters die, tot ongenoegen van parkeerders stevige parkeerboetes opleveren.
Neen het gaat dan met name over het stallen van fietsen op plaatsen waar dit niet is toegestaan. Ongetwijfeld kent u ze ook wel zoals voor de ingang van de voormalige meubelzaak van Dirkx aan de Zuid-Koninginnewal of aan de Havenweg, het Havenplein en wat de denken van de voorzijde van het voormalige belastingkantoor bij het station.
Plekken waar het stallen van fietsen niet is toegestaan.
Een inwoner van onze stad sprak me onlangs aan met de vraag waarom we hierbij niet handhavend optreden. Hij meldde me dat tot zijn verbazing op bepaalde plekken zelfs de waarschuwingen dat ‘men hier geen fietsen mag stallen’ zijn verdwenen en dat zulks dus een vrijbrief kan betekenen om er wel fietsen neer te zetten.
Deze medestadsgenoot vroeg me dan ook of dit nieuw beleid is ? Want ja wel roepen dat iets niet mag, vervolgens de spelregels niet volhouden en niet toezien op naleving is natuurlijk vragen om problemen.

Een terechte klacht van deze betrokken Helmonder want we maken met elkaar toch afspraken om het leven in onze stad in goede banen te leiden en het voor eenieder prettig en leefbaar te houden. Handhaving is dus een kernbegrip en mocht men het er niet mee eens zijn dan moeten we eerst andere afspraken maken en er niet met een bocht om heen lopen.
Wel moeten we er dan voor zorgen dat er voldoende ruimte is om je fiets netjes te stallen anders vraagt men natuurlijk om problemen.

In het Eindhovens Dagblad van zaterdag 23 februari 2013 stond een artikel over ‘Talent Verplicht’ en zomaar een ideetje om een deel van het project in te vullen met dit concreet onderwerp. Men zou b.v. de verkeerd geplaatste fietsen netjes af kunnen voeren naar een centrale plek waar men deze weer op kan halen. Door actief te handelen blijven we ervoor zorgen dat het fijn leven en wonen blijft in Helmond.

Maarten Janssen
Raadslid
D66 Helmond

21reacties

Rieter: Herbezinnen en opnieuw beginnen

Column Michael Rieter Helder HelmondHet wordt tijd dat we ons als lokale overheid in Helmond goed gaan herbezinnen. Want we hebben zo’n tien jaar geleden naar nu pas blijkt toch een te grote broek aan willen trekken. Zowel door de financieel-economische crisis maar vooral ook door allerlei nieuwe ontwikkelingen én inzichten wordt het tijd om de bakens te gaan verzetten. Of althans in ieder geval unaniem het lef hebben om bestaande plannen en andere voornemens tegen het licht te houden. Want om alleen maar de Helmondse inwoner te wijzen op meer eigen verantwoordelijkheid met minder of geen middelen is èn kort door de bocht maar toont ook geen respect voor diezelfde inwoners wanneer we zelf niet het goede voorbeeld geven! Waarom wordt er bijvoorbeeld zoveel gesloopt? Er ontstaan alleen maar enorme kale vlaktes (Obragasterrein, ’t Speelhuis, De Bleek) en er komen er als we er geen stokje voor gaan steken nog een aantal bij! Ja om te kunnen bouwen wordt er dan gezegd. Maar het gerucht gaat dat bijvoorbeeld XperienceWorld al bezig zou zijn om de pas verworven grond weer te willen verkopen? En is er wel een markt om nieuwe winkels te bouwen terwijl er tientallen leegstaan? En daar komen er nog meer bij want naar het schijnt gaat de gemeente proberen de uitzendbureaus te enthousiasmeren te verhuizen naar het Werkplein! En waarom zou de Gaviolizaal plat moeten als we de komende jaren op die plek misschien toch nog niets gaan doen? Kan het orgelmuseum sowieso nog een paar jaar blijven waar het is. Komt bij dat we bij de vaststelling van de Stadsvisie 2030 hebben afgesproken dat we het CentrumPlan eens heel kritisch moeten gaan bekijken. Is dat nog wel van deze tijd? En hoe zit het met de grote bouwplannen Groene Loper, Brandevoort2, en Suytkade? Laten we in ieder geval de binnenstad afbouwen en vernieuwen. En wat te denken van een nieuw theater? Ik was bij de eerste voorstelling in onze Speelkerk (jammer dat deze Speelhuis heet want dat blijft voor mij het kubussen-complex van Piet Blom met de markante tentdoekbeschildering van Har Sanders). Kunnen al meer mensen in dan in ’t Speelhuis! Dus dat kan en mag van mij een blijvertje worden. Kunnen we ons gaan bezinnen op bijvoorbeeld de herbestemming van de CitySporthal in 2014, inclusief de eronder liggende parkeergarage. Niet óók slopen maar juist omvormen tot een multifunctionele vlakke vloertheater dat tevens gebruikt kan worden voor congressen en beurzen en andere evenementen. Kortom het is tijd om ons te gaan herbezinnen en opnieuw te beginnen.

Michael Rieter
Fractievoorzitter
Helder Helmond

44reacties

‘Helmond moet draaiorgels behouden!’

Column Nathalie van der Zanden SP HelmondDe unieke collectie draaiorgels, nu nog te vinden in de Gaviolizaal, verdwijnt uit Helmond als het aan het college van B en W ligt. Dat mag niet gebeuren. Helmond moet de draaiorgels behouden!

De collectie bestaat uit zeven draaiorgels. De ouderen onder ons zullen zich herinneren dat ze vroeger in de Paterskerk in de Molenstraat stonden. Daar moesten ze weg vanwege de uitbreiding van de Jan van Brabant school. Ze verhuisden naar de Gaviolizaal.

Behalve dat de orgels van zichzelf bijzonder zijn, hebben vele Helmonders er prettige herinneringen aan. Ze horen bij het cultureel erfgoed van de stad. En noemde de huidige wethouder Tielemans niet in 2008, toen hij centrummanager was, de orgels de “culturele identiteitdragers voor Helmond”?

Kortom, het belang van de orgels is onomstreden. Vorig jaar nam de gemeenteraad unaniem een motie aan met de opdracht aan het college om “een maximale inspanningsverplichting te doen om de monumentale draaiorgels voor Helmond te behouden en op een nader te bepalen plaats in Helmond te herhuisvesten”.

Toch ligt er nu een voorstel om de orgels uit de stad te laten verdwijnen. Ja, twee blijven hier en gaan naar de Cacaofabriek, maar de overige vijf verhuizen naar Cranendonck. Aldus het voorstel van het college.

Twee jaar geleden speelde een pijnlijke discussie rondom de sluiting van de filialen van de bibliotheek. Helmond wil Culturele Hoofdstad worden en daar een flinke berg geld aan uitgeven, maar de filialen openhouden? Ho maar! De discussie wordt nu zo mogelijk nog gênanter. Want welke Culturele Hoofdstad stuurt haar “culturele identiteitsdragers” nou de laan uit, om met de woorden van wethouder Tielemans te spreken?

Is het een fluitje van een cent om de draaiorgels te behouden? Nee, huisvesting moet aan allerlei voorwaarden voldoen (ruimte, temperatuur, vochtigheidsgraad). Maar is het onmogelijk? Natuurlijk niet. Behoud van deze unieke collectie draaiorgels voor Helmond lijkt mij een mooie opdracht in het kader van Culturele Hoofdstad 2018.

Nathalie van der Zanden
Raadslid
SP

Van de Brug: Werkbezoek Polen

Column Serge van de Brug Raadslid VVD HelmondOnlangs is er in de commissie MO&E het voorstel gedaan een werkbezoek te brengen aan onze zusterstad in Polen. Het eerste wat er bij mij opkwam, was wat de toegevoegde waarde van dit werkbezoek zou kunnen zijn voor onze taak als raadslid en of de investering die dit met zich meebrengt dit werkbezoek zou rechtvaardigen. Intussen hebben ook andere raadsfracties hier hun bedenkingen over uitgesproken met als resultaat dat de plannen voor dit “verre” werkbezoek zijn afgelast.
Waarom zouden we de “kennis” van zo ver halen, als er genoeg kennis uit de directe regio te halen is? We zijn toch niet voor niets gekozen tot slimste regio in 2012? Laten we daarom werkbezoeken bij voorkeur in de regio plannen, zodat we als raadsleden ook naar andere mensen kunnen uitdragen dat we zo’n prachtige bedrijven in ons midden hebben, welke we zoveel mogelijk zouden moeten faciliteren om nog meer werkgelegenheid te creëren.
Op 12 december jl. hebben MO&E commissieleden bijvoorbeeld een werkbezoek gebracht aan AAE B.V. in onze eigen stad. AAE is een gerenommeerd specialist, actief op het gebied van de machinebouw. Het bedrijf is sinds de oprichting in 1976 gevestigd in Helmond, waar ruim 160 medewerkers in dienst zijn.
Ik was onder de indruk van het werkbezoek aan dit specialistische bedrijf. Het is een bedrijf waarop we als Helmond trots mogen zijn!
Tijdens dit werkbezoek werd wederom het belang duidelijk van techniekeducatie. Het beeld dat bestaat bij de techniek is veelal negatief. Dit is ten onrechte, vandaar dat ik het zo goed vind dat bedrijven als AAE de deuren openzetten en laten zien wat er binnen daadwerkelijk gebeurt.
Volgens de heer William Pijnenburg (CEO van AAE) wordt Techniek echt miskend. Het zou zwaar en vies zijn. Niets is minder waar, als je bijvoorbeeld de “cleanroom” bij AAE in ogenschouw neemt. Techniek is niet altijd gemakkelijk en vereist studie.
Als VVD spelen wij hier al jaren op in door het indienen van moties inzake techniekeducatie. Met als doel: jongeren te enthousiastmeren; en bewust voor de techniek te laten kiezen. Techniekeducatie zou een structurele inbedding in het onderwijs moeten krijgen. De arbeidsmarkt kent namelijk een groot tekort aan technisch geschoold personeel. Ik vind het dan ook belangrijk dat jongeren opgeleid worden in sectoren met toekomstperspectief en kans op een baan. De techniek is zo’n sector!

Serge van de Brug
Raadslid
VVD

10reacties

Van der Zanden: Altijd integriteit!

Column Nathalie van der Zanden SP HelmondJe hoort het vaker! Mensen voelen zich niet meer betrokken bij de politiek. Er is wantrouwen tegenover de volksvertegenwoordigers waarop zij hebben gestemd omdat deze in campagnetijd veel beloftes doen die zij later als ze aan de macht zijn niet waarmaken.

De spreekwoordelijke “kloof tussen burgers en politiek” wordt pijnlijk duidelijk als blijkt dat er sprake is van andere spelregels. Politici ontvangen namelijk geen WW maar nog steeds riante wachtgeldvergoedingen als ze hun baan verliezen. Onkostenvergoedingen voor gemeenteraadsleden in Helmond zijn maandelijks hoger dan een bijstandsuitkering voor levensonderhoud. Tot slot zijn er politici die hun functie misbruiken om er zelf beter van te worden. Die voorbeelden zijn de laatste maanden weer volop in het nieuws geweest. Denk aan Jos van R. uit Roermond, Wilma V. uit Schiedam en Ton H. uit Noord-Holland.
Dit laatste heeft alles te maken met integriteit. Een onderwerp dat in Helmond weer hoog op de agenda staat, mede omdat de nieuwe burgemeester, mevr. Blanksma – Van den Heuvel, er in haar toespraak bij haar installatie ook veel aandacht aan besteedde. Zij hekelde deze ‘Rupsjes Nooitgenoeg’ en benadrukte dat zorgvuldig met gemeenschapsgeld moet worden omgegaan. Terecht: politici hebben veel macht en dragen grote verantwoordelijkheid. Misbruik past hier niet bij! Integriteit moet het uitgangspunt zijn bij al het handelen van politici. Zij moeten zich daar bij alles wat ze doen bewust van zijn.

De Tweede Kamerfractie van de SP heeft al veel voorstellen gedaan voor heldere en transparante spelregels. Wij willen dat politici gewoon WW ontvangen en de wachtgeldregelingen afschaffen. Betaalde bijbanen verbieden om belangenverstrengeling te voorkomen en bestuurders hoofdelijk aansprakelijk stellen bij aantoonbaar verwijtbaar handelen. Voorstellen waarvoor in de Tweede Kamer helaas nog geen meerderheid te vinden is!
Ook lokaal zijn wij van mening dat er geen afwijkende spelregels mogen gelden. Daarom stelde de SP fractie eind vorig jaar voor om zo min mogelijk in beslotenheid te vergaderen. Dit gebeurde in Helmond steeds vaker en past wat ons betreft niet in een open bestuurscultuur. Het college heeft dit voorstel overgenomen, en ook ons voorstel om declaraties van de leden van het college voortaan openbaar te maken. Zo heeft iedereen inzicht in wat er gedeclareerd wordt, en waarom. Het heeft een zelfreinigende werking: kosten moeten te verklaren zijn in het belang van de stad, anders heb je wat uit te leggen!

Ik hoop dat de burgemeester zich aan haar duidelijke woorden uit haar eerste toespraak houdt en het college de voorstellen snel uitwerkt. Dan praten we niet alleen over integriteit, maar maken we er ook echt werk van. Zo kan de “kloof tussen burgers en politiek” in Helmond in ieder geval weer een beetje kleiner worden!

Nathalie van der Zanden
Raadslid
SP

14reacties

Van der Pijl: Jeugd van tegenwoordig

Column Mirjam van der Pijl PvdA HelmondHet blijft een hot-item: “de jeugd van tegenwoordig”. Meestal in de context van niet-deugen.
De afgelopen weken weer actueel rondom de plegers van afschuwelijk zinloos geweld in het uitgaansgebied van Eindhoven. Meteen verschijnen er berichtjes over Helmondse incidenten.  Maar je zult maar slachtoffer zijn van zo’n “incident”.
Ook de oproep van minister Plasterk om de jeugd weer beter/strenger op te voeden haalde alle kranten. Daaruit valt de conclusie te trekken dat “we” vinden dat de jeugd van tegenwoordig slecht is/wordt opgevoed. Maar dat vinden “we” al vele generaties lang…..
Toch lijkt het er wel op dat agressie heviger is en dat respect en beleefdheid soms ver te zoeken zijn.
Vorige week leerde ik zelf (opnieuw) een lesje wat wel en niet werkt om jongeren op ongewenst gedrag aan te spreken.
Prachtig ijs, vermaak genoeg zou je denken. Maar een groepje jongeren vond het sneeuwballen tegen ramen gooien veel leuker dan schaatsen en ijshockeyen. Het begon ’s avonds na 21.00 uur, vanuit het donker, lekker anoniem. Na een stuk of 20 sneeuwballen was de maat vol en sommeerden we de jongens ermee op te houden. Je wilt dat wel vriendelijk doen maar dat lukt niet omdat je flink opgefokt bent. Resultaat? Uitgelachen worden.
De volgende dag en avond weer sneeuwballen. Boos worden helpt niks, ze laten zich niet wegsturen, een grote mond kunnen we krijgen. De dag erop raap ik de moed bij elkaar en ga naar de jongens toe. Ik vertel hen dat mijn boosheid voortkomt uit angst. Angst dat er een raam sneuvelt. Aanvankelijk krijg ik brutale en schampere opmerkingen als antwoord. Ik blijf echter in gesprek, rustig en niet verwijtend. Resultaat? De jongens gaan schaatsen en ijshockeyen en blijven dat ook de dagen erna doen. Geen sneeuwballen meer tegen de ramen.
Mijn conclusie? Ik liet me uitdagen maar met mijn reactie daagde ik de jongeren uit om er een schepje bovenop te doen. Immers, wie negatief benaderd wordt (sneeuwballen) zal negatief reageren (boos) en krijgt daarop weer een negatieve reactie (uitlachen, brutale mond). Alleen vriendelijkheid kan dat doorbreken. Respect werkt immers 2 kanten op!Lees verder »

6reacties

Ko: Discussie BZOB-bos

Columnist Ling Ko GroenLinks HelmondHet is amper een jaar geleden dat de ontwikkeling van bedrijventerreinen in Brainport-Oost ter discussie stond in de raad. Even leek het erop dat de kap van het BZOB-bos voorlopig in de politieke ijskast was beland. Het SRE gaf het bos code oranje en er zou niet begonnen worden met planontwikkeling vóór 2020. De industriële lobby was het hier echter niet mee eens en dus ging de regio door het stof. Het oostelijke gebied zou juist een ondercapaciteit hebben als het gaat om terreinen voor met name zware industrie. En nu mag Helmond tot 2020 41 hectare aan grond uitgeven. En ja, het BZOB-bos komt ook in aanmerking. Een voorwaarde daarvoor is dat ontwikkeling geschiedt op basis van een actuele daadwerkelijke vraag en daarom werd met een tabel tijdens de commissievergadering van RF afgelopen dinsdag nog eens aangetoond dat deze echt bestaat.

De discussie over het BZOB-bos ligt al jaren gevoelig. Er ligt nog altijd een convenant met bewoners daterend uit 2001 waarin de afspraak staat dat het bos gespaard zou blijven. Bewoners in Brouwhuis ondervinden hinder van stank en lawaai en maken zich zorgen over toekomstige uitbreiding van het bedrijventerrein voor zware industrie. Daarnaast heeft het BZOB-bos de status van Ecologische Hoofdstructuur en is het een thuis voor vele dier- en plantensoorten. Kap van het bos betekent dus ook natuurcompensatie, een zeer kostbare onderneming van miljoenen die mogelijk niet in verhouding staat tot het aantal te realiseren arbeidsplaatsen.

Voorstanders dragen economie en werkgelegenheid aan als belangrijke argumenten om tot versnelde ontwikkeling te komen. Niemand zal ontkennen dat dit belangrijke zaken zijn, integendeel, maar tussen de regels door wordt de stelling geponeerd dat dit het algemeen belang is dat prevaleert boven ecologie en woonplezier. GroenLinks deelt deze lezing niet. Economie en arbeidsplaatsen hebben prioriteit, maar niet ten koste van alles. Wij waren, zijn en blijven tegen de kap van dit bos. Als het bos in economische waarde uit te drukken was, dan was er wel een andere afweging gemaakt. Wij pleiten voor stevig beleid gericht op revitalisering (de keuze voor revitalisering ligt bij de raad, zo zei de wethouder) en het voorkomen van doorschuiving van leegstand op de huidige terreinen. Tornen aan de Ecologische Hoofdstructuur is voor ons onbespreekbaar. Het buitengebied is al schaars en hier willen wij dan ook de groene grens trekken!

Ling Ko
Fractievoorzitter
GroenLinks

46reacties

Janssen: Slimme politiek ?

Column Maarten Janssen Raadslid D66 (lid fractie SDOH-D66-Helmondse Belangen) HelmondDe politieke agenda van het jaar 2013 zal ook Helmond ongetwijfeld weer gesprekstof gaan geven. Op de eerste plaats zullen wij ook te maken krijgen met de effecten van het beleid dat in Den Haag geformuleerd wordt. En ja we zullen ook daadwerkelijk de gevolgen gaan voelen van de economische crisis. Het zou immers te gek zijn voor woorden als we met elkaar heel hard roepen dat het ‘niet goed gaat met het land’ maar er zelf maar weinig van merken.

De grote truc voor de politici zal dan ook zijn om heldere en scherpe keuzes te maken en niet te vervallen in allerlei surrogaatoplossingen die op termijn geen echte oplossing bieden maar de problemen vooruit schuiven. Ongetwijfeld zal dat inhouden dat er minder populaire besluiten genomen dienen te worden en dat niet elke Helmonder of Helmondse vereniging zal krijgen wat ze graag wil.

Laten we eens zien wat politiek Helmond in 2013 op de agenda mag verwachten?
De commissie Samenleving krijgt o.m. een behoorlijk aantal interessante dossiers op tafel, zoals de sportnota, de cultuurnota, de gevolgen van decentralisatie van overheidsgelden bij onder meer de jeugdzorg, WMO, het nieuwe theater en zo meer.

We zullen dus slimmer om moeten gaan met de mindere middelen. Voor D66 is hierbij samen een belangrijk kernwoord. We zullen meer en meer, vanuit de eigen kracht van mensen en organisaties moeten kijken hoe we door samen te werken de schaarse middelen zo optimaal mogelijk kunnen inzetten. En ja dan mogen we ons afvragen of we nog zoveel sportverenigingen in de benen moeten houden met gemeentelijke subsidie? Kunnen we geen partners vinden om ‘ons zwembadprobleem’ aan te pakken ? Moeten we dan niet scherper insteken op een goed regionaal overleg op het vlak van het aanbieden van de podiumkunsten?

Of we het nu leuk vinden of niet maar een feit is dat we in de afgelopen decennia met elkaar meer uitgegeven hebben dan we ons eigenlijk konden veroorloven. Net als in elk huishouden geldt ook voor gemeenten dat er niet meer uitgegeven kan worden dan er binnenkomt tenzij je het spaarpotje wil aanspreken. Deels heeft ook Helmond dat laatste gedaan om daarmee de schade van harde, pijnlijke keuzes te verlichten maar tevens zijn daarmee de definitieve keuzes ook vooruitgeschoven. Een alternatief kan zijn het verhogen van onze inkomsten, maar dat betekent heel simpel meer belastingen voor u, maar is dat wat u wil ?

Laat de Helmondse politiek in 2013 niet schromen om heldere maar vooral slimme keuzes te maken.
Hebt u nog suggesties? Ik hoor ze graag van u: [email protected]

Maarten Janssen
Raadslid
D66 Helmond

7reacties

Rieter: een helder 2013!

Column Michael Rieter Helder Helmond“De beste wensen en een helder 2013!” Dat wenste ik de afgelopen dagen iedereen die ik in Helmond tegenkwam. Ook proost op Henriëtte en Jolanda en Tiny en Theo want dat heb ik ze zojuist beloofd. Want een nieuw jaar is altijd weer een mooie gelegenheid om elkaar de handen te schudden en elkaar iets goeds te wensen. Klokslag 24.00 uur uur 31 december 2012 is meteen ook 00.00 uur 1 januari 2013. En al dan niet met knallende champagneflessen of ander al dan niet alcohol houdende bubbeltjes-wijn hebben velen het nieuwe jaar ingeluid. Maar ook met veel vuurwerk-geknal. Ik had het idee dat ik nog nooit zoveel fraai vuurwerk heb zien én horen afsteken. Het leverde echter voor Helmond ook een onkostenpost van bijna 50-duizend Euro op. Voor hen die geen cent te makken hebben hadden we daar ook een mooi feestje voor kunnen bouwen….. Maar wat gaat 2013 voor Helmond brengen? Overigens spreken we van ‘twintig13’en niet van ‘tweeduizend13’ maar dat terzijde. Binnenkort wordt de Stadsvisie 2030 vastgesteld. Zal ook in de Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming-kerk aan de Wilhelminalaan het tijdelijke Helmondse theater worden geopend. Zal aan het eind van dit jaar de culturele hotspot Cacaofabriek met o.a. poppodium Lakei en het Filmhuis worden opgeleverd. Weten we of we als Helmond samen met de andere B5-gemeenten de titel Culturele Hoofdstad 2018 zullen hebben binnengehaald!? Gaan alle Helmondse politieke partijen zich langzaamaan ook weer richten op de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014. Maar moeten we ook de buikriem nog meer gaan aanhalen dan we al hebben moeten doen. De commissie ‘Financiën’ heeft daarom besloten om in mei niet op werkbezoek naar zustergemeente Zielona Gora (Zjellona Goera) in Polen te gaan. “Waren we maar niet zo knap en hadden we maar geld”, stelde onze raadsnestor Jan Roefs dan ook terecht in zijn nieuwjaarsrede over ons mooie Helmond. Want we zitten nog steeds in zwaar weer. De (woning)bouw wil nog niet echt uit het slop geraken. Alhoewel er af en toe gelukkig kleine succesjes zijn. Zou er verder inderdaad binnen afzienbare tijd witte rook zijn voor een nieuw stadion bij Berkendonk? Maar de bal daarvoor ligt wèl bij Helmond Sport en de hunnen. De gemeente kan daarvoor nimmer de zwarte Piet krijgen. En gaat XperienceWorld op het Obragas-terrein er wel echt komen? Komt het lek boven van het gewraakte artikel in het ED van 27 oktober van oud-burgemeester Jacobs? Of was dat simpelweg uit de school klappen van hem zelf? En zo hebt u misschien ook nog wel een goed idee of suggestie?! “De beste wensen en een helder 2013!”

Michael Rieter
Fractievoorzitter
Helder Helmond

2reacties

Van de Brug: 2012-2013

Column Serge van de Brug Raadslid VVD HelmondAls laatste van dit jaar mag ik nog éénmaal een bijdrage aanleveren voor de Weblog.
Lang heb ik moeten denken waar ik het over zou gaan hebben. Lange tijd zag het er naar uit dat ik voor de laatste bijdrage van dit jaar voor de eerste keer geen bijdrage zou hebben.

Aan het einde van een jaar, ga je jezelf van alles afvragen. Wat vieren we nu eigenlijk met oud en nieuw? Is dat de viering van geboorte van een nieuw jaar met volop mogelijkheden of is dat de viering van de afsluiting van een jaar wat vol stond van gebeurtenissen, waarvan je misschien zou wensen dat je enkele nooit had meegemaakt?
Voor mij persoonlijk staat de viering van oud en nieuw, dit jaar 100% in het teken van dit laatste. Het jaar 2012 zou ik zelf persoonlijk het liefste zo snel mogelijk willen vergeten.
In de politiek stond het jaar 2012 vooral in het teken van het afscheid nemen en het welkom heten.
Afscheid: oa. Sloop ’t Speelhuis, Afscheid Burgemeester Jacobs en overlijden voormalig burgemeester Geukers;
Welkom: nieuwe burgemeester Blanksma-van den Heuvel

Het jaar 2012 stond (helaas) ook in het teken van vervroegde landelijke verkiezingen.
De VVD-Helmond werd de grootste politieke partij van Helmond. De vreugde binnen onze afdeling is echter van zeer korte duur als bekend wordt waar de top van onze eigen partij ons mee probeert op te zadelen. Mede door druk van VVD-Helmond door bijdragen in het Eindhovens Dagblad, De Telegraaf, Omroep Brabant en in het TV-programma “De Wereld draait door” wordt het omstreden zorgplan alsnog van tafel gehaald. Maar de schade aan onze partij is dan al geschied. De VVD-Helmond heeft de afgelopen 3 jaar keihard gewerkt aan een beter Helmond. De resultaten zijn er! Maar natuurlijk zijn we nog lang niet waar we zijn willen en we zouden dan ook nog graag wat langer aan de klus willen werken.
Wrang is het wel weer dat juist de heren/dames die dankzij ons in het landelijke parlement terecht gekomen zijn, ervoor gezorgd hebben dat de VVD het nu zo slecht in de opiniepeilingen doet en dit sinds lange tijd. Bedankt!!!

Het nieuwe jaar 2013 zal een jaar worden van nieuwe uitdagingen. Het jaar zal onder andere in het teken staan van voorbereidingen op de gemeenteraadsverkiezingen 2014.
Ik heb er zin in!!

Ik wens iedereen voor het nieuwe jaar een goede gezondheid toe.

Serge van de Brug
Raadslid
VVD

Van der Zanden: Succes, echt waar?

Column Nathalie van der Zanden SP HelmondOp 12 juni 2012 kopte het ED: “Helmonders in bijstand ‘succesvol’ aan het werk gezet” . Een krantenbericht van de afgelopen maanden wat ik als SP-raadslid met de nodige scepsis heb gelezen en waarover wij vragen hebben gesteld aan het college die onlangs zijn beantwoordt.
Het artikel lijkt zo op het eerste gezicht een successtory voor onze stad en met successen is niets mis, toch? Maar mogen we Helmond@Work hiertoe rekenen?
Uit de beantwoording van de door de SP fractie gestelde vragen , zie: http://www.helmond.nl/BIS/2012/VA/VA%2027%20SP%20HelmondatWork.pdf. blijkt dat onze belangrijkste vragen onbeantwoord zijn gebleven. Nog steeds is niet duidelijk of men wel een baan vindt, en wat voor baan dit dan is? Hoe duurzaam deze baan is en of men misschien een maand later weer opnieuw bij Helmond@Work staat.

Laten we eens kijken naar een presentatie die onlangs op verzoek van de SP door de gemeente is gegeven, zie deze en deze PowerPoint-presentatie. Zijn de cijfers inderdaad representatief genoeg om te claimen dat het project ‘succesvol’ mag worden genoemd?
Volgens informatie zijn er vanaf 6 september 2011 221 klanten aangemeld. Van dit aantal waren er na 6 maanden 109 deelnemers ‘gediagnosticeerd’. En hoewel diagnose het hoofddoel is, lukt het niet om voor meer dan 50% van de klanten deze diagnose te stellen. Overigens is dit hoofddoel sowieso opmerkelijk omdat je zou denken dat dit “het vinden van werk” is. In werkelijkheid probeert de gemeente in korte tijd – 6 tot 8 weken – duidelijk te krijgen wat kansen en beperkingen van klanten zijn ten aanzien van het aanvaarden van werk.
Voor 77% van de wel gediagnosticeerde klanten heeft de gemeente onderzocht dat deze binnen één jaar “zicht hebben op werk” en dat 23% niet naar werk kan binnen 2 jaar. Maar wat leveren deze cijfers op? Wordt er wel daadwerkelijk geïnvesteerd in mensen of gaat het enkel om het verzamelen van cijfers?
Wij vinden dat om onze welvaart te behouden het nodig is dat iedereen die kan werken, dat ook doet en er de mogelijkheden voor krijgt. Wij zijn geen voorstander van projecten waarbij het gaat om cijfers en waarin de menselijke maat ontbreekt.
Voor de Helmondse SP fractie is het laatste woord over dit project nog niet gezegd. Er blijven voor ons nog teveel vragen over. We zullen nog meer eigen onderzoek moeten doen iets wat onze partij ook nadrukkelijk vraagt aan haar volksvertegenwoordigers. Op basis van goed onderzoek, het maken van goede analyses en het aandragen van reële alternatieven proberen wij fundamentele kritiek te leveren op de gevestigde orde.
Natuurlijk blijf ik dit doen, ook in het nieuwe jaar. Het blijkt goed gereedschap in de politieke arena en…….voor mezelf als individu.

Prettige feestdagen en een gezond en gelukkig Nieuwjaar.

Nathalie van der Zanden
Raadslid
SP

9reacties

Van der Pijl: Wensen?

Column Mirjam van der Pijl PvdA HelmondDe gemeenteraad was afgelopen woensdag (12-12-12) uitgenodigd voor een bijeenkomst met de Brabantse gedeputeerde Van Heugten. Hij gaf een presentatie over o.a. een onderwerp dat 4 Helmondse wijken, bijna letterlijk, raakt: de opwaardering van de N279.
De wens van de Provincie is om de Wolfsputterbaan, vanwege een plan dat de verkeersdoorstroming in de regio moet verbeteren, van 2 naar 4 banen en mogelijk 100 km/u te brengen. U begrijpt dat dit gevolgen heeft voor Dierdonk, Helmond-Noord, Brouwhuis en Rijpelberg. Daarbij moet u o.a. denken aan ongewenst ruimtebeslag en de ongewenste toename van verkeerslawaai. Maar ook ongewenste toename van fijnstof, niet alleen door uitlaatgassen maar ook door slijtage van banden, remschijven en andere metalen voertuigdelen en slijtage van het wegdek. De zeer ongewenste trieste gevolgen daarvan staat statistisch op 12 doden. Maar er zijn ook gevolgen waar u niet zo snel bij zal stilstaan. De ontsluitingen van Dierdonk via de Coendersberglaan en de Waterleliesingel zullen, zeer waarschijnlijk, komen te vervallen. Per auto kan men dan alleen nog Dierdonk in of uit via de Bakelsedijk of door de Venuslaan. Extra verkeer door de stad dus. Is dat wenselijk?
Groot was mijn verbazing toen Van Heugten met grote stelligheid beweerde dat Helmond wel éérst moet meebetalen alvorens er een uitgewerkt plan komt voor de opwaardering van deze weg. In het uit te werken plan zal dan bekeken worden óf er mogelijkheden zijn om de gewenste compenserende maatregelen te treffen voor de overlast die Helmonders van deze weg zullen ervaren. Hoeveel er aan gewenste compenserende maatregelen wordt gerealiseerd kan pas worden bepaald als er genoeg geld bij elkaar is. En hoe die er dan uit komen zien (wegomlegging, groencompensatie, geluidswering enz.) is voorlopig dus ook een wensdroom. Vooralsnog is slechts een klein deel van de ongeveer benodigde 900 miljoen zeker. Dat is de 450 miljoen die de Provincie op de plank heeft gelegd voor dit plan. Ruim een vierde deel (zo’n 260 mio) moet komen van het Rijk. Daar vindt momenteel, vanwege de bezuinigingen, een grote heroverweging plaats welke wegen er in aanmerking komen voor Rijksbijdrage. Onzekerheid dus. Verder is er de wens dat SRE (112 mio) en de Waterschappen naast de verschillende gemeenten gaan bijdragen.
Of dit bedrag ooit bij elkaar gesprokkeld wordt? ’t Staat op het wensenlijstje van de voorstanders….

Dit is voor het jaar 2012 mijn laatste column. Mijn wens voor u is dat een mooi einde van het jaar en dat het jaar 2013 ons allen weer voorspoed zal brengen. In elk geval: Gelukkig Nieuwjaar gewenst!

Mirjam van der Pijl
Raadslid
PvdA