Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

24reacties

Welke code staat er rechts op de paal?

De gevraagde code op de rechter paal bestaat uit cijfers en letters en lees je van boven naar beneden. In je antwoord plaats je die letters en cijfers echter in die volgorde achter elkaar én aan elkaar. Bijvoorbeeld zoals in ABC123


Tussenstand:
2 punten: Mark én Hein
1 punt:en ad én Noud én Arjen én Michael Rieter én Martijn van Lankveld én Dirk -1 punt:en én Kriel-Hènneke
-2 punten: Ad (winnaar vorige ronde start met 2 minpunten)

Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.
Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
3reacties

Primeur met zelfrijdende auto op de A270

Tijdens het autorijden bellen, appen of het nieuws lezen op je tablet, terwijl je niet op het verkeer let. In het huidige verkeer mag en mag je dat als bestuurder natuurlijk niet doen. Maar in de toekomst kan dit wel mogelijk worden dankzij de ontwikkeling van de zelfrijdende auto. En die ontwikkeling gaat erg snel. Diverse autofabrikanten zijn volop bezig met de ontwikkeling ervan. Behalve technische en juridische obstakels om het rijden zonder tussenkomst van een bestuurder mogelijk te maken, zullen deze auto’s ook uitvoerig getest moeten worden. Daarom hebben Beter Bereikbaar Zuidoost-Brabant (BBZOB), Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), gemeenten Helmond en Eindhoven en de provincie Noord-Brabant al een afspraak gemaakt over het testen van de zelfrijdende auto op de openbare weg in de nabije toekomst. Zodra de zelfrijdende auto voldoende ontwikkeld en getest is in de gesloten omgeving, zal de A270 tussen Helmond en Eindhoven de eerste ‘proefsnelweg’ in Nederland zijn om de voertuigen verantwoord te kunnen testen in een realistische verkeersomgeving. Dat nieuws werd vanochtend bekend gemaakt tijdens een symposium op de Automotive Campus in Helmond.
“De regio Zuidoost-Brabant is erg verheugd dat zij samen met de RDW de praktijktesten van de zelfrijdende auto op de A270 organiseert”, aldus burgemeester Elly Blanksma, voorzitter van de Stuurgroep BBZOB. “Als innovatieve regio initiëren wij dergelijke projecten graag. De afgelopen jaren is veel ervaring opgedaan met de A270 als ‘living lab’ voor smart mobility en hierdoor heeft de regio een goede reputatie opgebouwd in Europa. Een reputatie waar wij trots op zijn.” De komende tijd zal BBZOB in samenspraak met RDW en betrokken wegbeheerders de voorwaarden voor verantwoord testen vast gaan leggen om goed voorbereid te zijn op het moment dat er daadwerkelijk getest kan worden. De A270 wordt alleen op een verkeersveilige en verantwoorde manier ter beschikking gesteld voor de proeven met de zelfrijdende auto. Bovendien is een van de testvoorwaarden dat weggebruikers en omwonenden weinig tot geen hinder zullen ondervinden van deze proeven.
Johan Hakkenberg, algemeen directeur RDW: “Samen met onder andere TNO, de technische universiteiten Delft en Eindhoven werken we aan de toelating van de zelfrijdende auto in Nederland. De A270, en de nabijgelegen AutomotiveCampusNL, heeft zich reeds bewezen als uitstekende testlocatie met goede voorzieningen en de prettige samenwerking tussen betrokken partijen. Vandaar dat de A270 een logische keuze is.”
“Als provincie Noord-Brabant vinden wij het belangrijk om dit soort initiatieven te stimuleren en daarom stellen we de A270 ook graag als testomgeving ter beschikking”, zegt gedeputeerde en Helmonder Ruud van Heugten. “De snelle technologische ontwikkeling van de zelfrijdende auto biedt grote voordelen voor de verkeersveiligheid doordat menselijke fouten gereduceerd en op den duur zelfs uitgeschakeld worden. Ondertussen kan de reiziger andere zaken doen tijdens het rijden en komt dit ten goede aan het comfort van de reiziger. De zelfrijdende auto heeft ook positieve invloed op de bereikbaarheid en het milieu.” Door de vlotte, stabiele aansluiting van de auto’s is er een betere luchtstroom te realiseren waardoor het brandstofgebruik gereduceerd wordt. En een gevolg van die constante aansluiting is dat voertuigen dichter op elkaar kunnen rijden met een constante snelheid en daarmee wordt bijgedragen aan de oplossing van het Nederlandse fileprobleem.

4reacties

Buurman heeft geen verwachtingen meer

Ruim voor aanvang van de wedstrijd tegen FC Dordrecht kreeg ik lekkere trek. Ik besloot naar mijn favoriete kebabzaak te gaan. Het was er erg rustig, in een hoek van de zaak zat maar één persoon met een enorme hoeveelheid eten voor zich. Er stond ook eten bij wat je normaal gesproken niet zou verwachten in een bescheiden kebabzaak. Toen ik dichterbij kwam zag ik tot mijn verrassing dat het Emrullah Güvenç, ex speler van Helmond Sport, was die aan de tafel zat. Hij vertelde me dat hij gekomen was om afscheid te nemen van Helmond Sport. Emrullah nodigde me uit om wat mee te eten van de heerlijke dingen die op tafel stonden. Om onze ‘super Turk’ niet teleur te stellen schoof ik aan en proefde gewillig. Güvenç legde me uit dat eten heel belangrijk voor hem is en dat dat ook één van de redenen is waarop de transfer naar FC Volendam was afgeketst. Paling is immers niet te vergelijken met wat de Turkse keuken allemaal te bieden heeft. Emrullah was blij om weer eens in Helmond te zijn en genoot van het eten.Lees verder »

7reacties

‘Matchfixing bij Veendam-Helmond Sport’

Voetbal International liet vandaag weten dat BV Veendam – Helmond Sport 1 van de 4 wedstrijden is waarbij matchfixing is opgetreden. Deze uitwedstrijd werd op 4 september 2009 gespeeld en eindigde in 0-0.
Op welke manier deze wedstrijd is gemanipuleerd, is onduidelijk. Volgens het blad is het ministerie van justitie inmiddels met matchfixing bezig. De KNVB liet VI weten dat het aan justitie is de feiten te onderzoeken. De door de KNVB ingeschakelde UEFA had niets kunnen ontdekken.

Lees verder »

Gilsing wil landelijke titel MBO Uitblinker

Maikel Gilsing sleepte onlangs de titel ‘MBO Uitblinker ROC Ter AA’ in de wacht. Deze twintigjarige die in Mariahout woont, maar in Helmond naar school gaat, zal zijn school in oktober bij de landelijke MBO Uitblinker verkiezing vertegenwoordigen. Maikel over zijn uitverkiezing: “ik vind het een mooi compliment.”
Uitblinkers zijn mbo-studenten die zich op school, tijdens stage of op een andere manier hebben onderscheiden. Maikel werd gekozen vanwege zijn bijzondere prestatie op zijn stageadres. Hij volgt een BBL-opleiding Allround Machinebouw bij ROC Ter AA en loopt 4 dagen per week stage bij Vlisco.
Wil je meer over Maikel weten, kijk dan hier. Wil je op hem stemmen om zijn kansen op de landelijke titel te vergroten, dat kan hier.

Mannen opgepakt voor drugs in auto

2 Helmonders van 28 en 29 jaar zijn maandagavond op de Gerard Doustraat in Helmond-Noord opgepakt in verband met drugsbezit.
De politie controleerde het duo toen ze hen in een auto zagen rijden. In het voertuig troffen de agenten 15 zakjes met henneptoppen aan. In totaal ging het om ruim 20 gram. Beide verdachten zijn voor verder onderzoek ingesloten op het politiebureau.

1reactie

Personenauto reed in op stadswacht

Zaterdagochtend omstreeks 11 uur reed een onbekende man in op een stadswacht die ternauwernood voor dat voertuig kon wegspringen. De betrokken stadswacht heeft aangifte gedaan van poging doodslag.
De stadswachten waren die ochtend aan het controleren in de binnenstad en zagen op het parkeerterrein aan het Sobrietasplein (bij de Action) een personenauto met valse kentekenplaten. Deze blauwe Citroen Saxo bleek voorzien van kentekenplaten die thuis hoorde op een VW Golf. Een takeldienst werd gewaarschuwd om de auto af te slepen. In afwachting van dat transport werden de valse kentekenplaten alvast verwijderd.
Terwijl de stadswachten aan het assisteren waren nadat de takelauto arriveerde, wist een onbekende man ‘ongezien’ in de Saxo te stappen en weg te rijden. Een stadswacht ging voor de auto staan en gaf de bestuurder een stopteken. Tevergeefs, hij moest zeer snel aan de kant springen omdat de man weigerde te stoppen. Die reed met de Saxo weg via de Molenstraat in de richting van de Burgemeester van Houtlaan. De auto zonder kentekenplaten werd niet meer aangetroffen in de omgeving. Op de foto hierboven staat een vergelijkbare Citroen Saxo.
De politie is op zoek naar eventuele getuigen die het voorval hebben gezien of meer kunnen vertellen over de identiteit van deze onbekende man. Weet je meer, bel de politie op 0900 – 8844 of Meld Misdaad Anoniem op 0800 – 7000.

3reacties

Stadsgids niet meer huis-aan-huis

stadsgids 2012-13De komende stadsgids wordt niet meer huis-aan-huis verspreid maar via centrale punten in de verschillende wijken. De inhoud van de stadsgids wordt flink ingekort en daarmee krijgt die gids dus minder pagina’s (nu 210 pagina’s).
Dat liet het college van B&W weten naar aanleiding van de vragen van GroenLinks precies een jaar geleden. Die partij vond de oplage van 39.700 exemplaren (in totaal 12.307 kg papier) ‘niet bepaald milieuvriendelijk’. Leuk detail voor de weblog: GroenLinks stelde dit aan de orde naar aanleiding van deze vraag in onze Kennisquiz over Helmond.
Slecht 30% van de Helmondse burgers blijkt een papieren versie in de bus te willen. De meerderheid koos voor een digitale Stadsgids. Dat kwam naar voren uit de gemeentelijke inwonersenquête over de gemeentelijke communicatie (pdf).

Lees verder »

Begin samenwerking Automotive Campus

Bouwbedrijf Van de Ven, Hurks, Brabantse Herstructureringsmaatschappij, Bedrijventerreinen (BOM-BHB), Provincie Noord-Brabant en Gemeente Helmond hebben grootse plannen met het terrein van AutomotiveCampusNL in Helmond. Vrijdag werd het Ruimtelijk Ontwikkelingsplan Automotive inclusief het financieel kader gepresenteerd aan de partners, raadsleden en genodigden. Ook zijn de gemaakte afspraken vastgelegd in een contract dat alle partners hebben getekend.
Deze samenwerking is gericht op het faciliteren en aantrekken van top automotive bedrijven op de campus. Tegelijkertijd is het een startschot voor de inrichting van het campusterrein. Naast de bouw van het Automotive Facilities Brainport en partijen die zich hebben gevestigd op de campus is dit de volgende stap in de ontwikkeling van AutomotiveCampusNL. Wethouder Yvonne van Mierlo sprak haar grote waardering uit over de samenwerking tussen de betrokken partijen.
Na de ondertekening volgde een rondleiding in de nog in aanbouw zijnde Manufacturing Process labs van AutomotiveNL Facility Brainport Center (AFB). Het AFB is een gezamenlijke publiek/private investering van meer dan 10 miljoen euro door het Ministerie van Economische Zaken, provincie Noord-Brabant, SRE, Gemeente Helmond, TNO, Benteler en VDL. In de labs testen we hoog technologische productieprocessen en leiden we studenten en personeelsleden uit het bedrijfsleven op. Ook raadsleden waren onder de indruk van de rollerbank die testen uitvoert rondom duurzaamheid en trillingen op vrachtwagens, bussen een aanhangwagens. “Indrukwekkend dat de grootste rollerbank van Europa juist hier in Helmond staat”, aldus raadslid Berry Smits. Tot slot simuleert het AFB bestaande testbanen. Het AFB wordt begin 2014 officieel geopend.

Erik Leijten (Hurks), Jan Pelle (BOM), wethouder Yvonne van Mierlo, Frank van de Ven (Bouwbedrijf), Yves de Boer (Gedeputeerde Noord-Brabant)

Fotografie door PressVisuals.

5reacties

Rieter: Odes aan Helmond!

Column Michael Rieter Helder HelmondWat is eigenlijk een ode? Via google kwam ik op een reeks omschrijvingen: ‘(gezongen) verhaal ter ere van iets of iemand’ of ‘een loflied, het karakter is vaak zeer lovend en hoogdravend’ of ‘een ode is een enthousiast lofdicht, dat meestal een persoon verheerlijkt’. Ik snap het: (Heel) positief uiten en doen over b.v Helmond! Dit weekend was het dan ook raak in Helmond met odes! En wel te verstaan ‘aan Helmond’. In het kader van de jaarlijkse landelijke Open Monumentendag (OMD) met als thema ‘macht & pracht’ bracht het Comité OMD-Helmond als het ware een ode aan Helmonds cultureel erfgoed. ’s Zaterdags zag ik twee jonge dames gekleed als ‘macht’ en ‘pracht’ paraderen op de Markt en omgeving. En een verhalenverteller was actief in ons kasteel-museum. En of je nu de Helmondse musea bezocht van Gaviolizaal met zijn monumentale orgels, tot EDAH, Jan Visser of Industrieel Atrium, ze brachten allen odes aan Helmonds verleden.
Lees verder »

11reacties

Basisschool De Straap is Helmonds beste

Openbare basisschool De Straap in de Rijpelberg behaalde de hoogste Cito-score van Helmond. Deze school met zo’n 175 leerlingen kreeg in februari van de staatssecretaris van onderwijs al het predikaat ‘Excellente School 2012’. Een award die aan 52 scholen in Nederland werd uitgereikt omdat zij het erg goed doen op meerdere vlakken.
Basisschool De Zevensprong (ook uit de Rijpelberg) scoorde Helmonds laagste Cito-score. Dat blijkt uit onderzoek dat RTL Nieuws publiceerde. Hieronder 26 Helmondse basisscholen met hun score:
Lees verder »

3reacties

Aardbeispaghetti & sportgala op Suytkade

Vrijdagochtend 13 september. Een typische (school)dag op De Groene Campus. Om 7.30 komen de eerste gasten binnen voor de ontbijtsessie ter promotie van het eerste Brabantse Sportgala dat op 19 december gehouden wordt bij onze overburen: het nieuwe Hotel- en sportcomplex Fitland. Ik krijg nu al een visioen van een prachtige openingsact: Yuri van Gelder aan de ringen hangend onder onze brug die De Groene Campus met Fitland verbindt. Voorafgaand pept hij zich nog even op met verse groente en fruit afkomstig van de tuinen op Suytkade en na zijn krachttoer wordt hij gemasseerd door de studenten van Wellness & Lifestyle. Het parkeren wordt strak geregeld door de leerlingen van de nieuwste opleiding van het Vakcollege: Sport, Veiligheid & Dienstverlening. Wekelijks volgen deze leerlingen lessen in de praktijkomgeving van Fitland en De Groene Campus op Suytkade.
Lees verder »

10reacties

Leo Broers: ‘Kies voor nieuwe politiek’

Vandaag op de Dag van de Democratie roept Vrije Politiek de politiek in Helmond op om te kiezen voor nieuwe politiek. De opkomst bij de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen in 2014 dreigt weer lager te worden dan de opkomst in 2010. De kans is groot dat maar zo’n 40% van de stemgerechtigden in Helmond daadwerkelijk gaat stemmen.
Daarmee zijn de niet-stemmers in de meerderheid. Een samenleving met minder dan 50% opkomst bij de verkiezingen is geen volwaardige democratie. Inwoners die niet stemmen, hebben het recht weer te kunnen kiezen op volksvertegenwoordiging waar ze achter staan.
De lage opkomst ligt niet zozeer aan de kiesgerechtigden. De kiezers hebben hun redenen om niet meer te stemmen. De politiek heeft de verantwoordelijkheid daar wat mee te doen.
Lees verder »

3reacties

Voorlopig geen Leonardus-carillonmuziek

Sinds deze week speelt het carillon boven het Gezondheidscentrum Leonardus aan de Wethouder Ebbenlaan haar melodietjes niet meer. Vanwege groot onderhoud zijn er woensdag 9 klokjes uit de toren gehaald.
Deze klokjes in de voormalige Leonarduskerk sloegen vaak niet of klonken dof vanwege slijtage. Ingenieursbureau M van de Kerkhof Klokkenindustrie uit Beek en Donk gaat de klokjes van nieuwe magneetklepels voorzien. Omdat het geen standaardklepels zijn, moeten die speciaal pasgemaakt worden op de klokjes.
Het kan enige maanden duren voordat het carillon weer naar behoren klinkt. Tot die tijd klinken alleen de hele en halve uren op de grootste klok van het carillon van in totaal 18 klokken.

bovenaan de lege balk waaraan de kleinere klokjes hingen

de 9 verwijderde klokjes

28reacties

3 Locaties voor permanent Speelhuis

Uitbreiden van het theater in de Onze Lieve Vrouwekerk (OLV), een groot commercieel theater op Suytkade in combinatie met de OLV-kerk, of toch een nieuw theater bouwen in het centrum. Dat zijn volgens B&W de 3 mogelijkheden voor het permanente theater over een aantal jaar.
Wat ooit theater ’t Speelhuis was werd eind december 2011 verwoest door een brand. Sinds begin dit jaar zit in de OLV-kerk het tijdelijk theater. Voor het permanente theater heeft de gemeente onderzocht of er private partijen zijn die een theater willen ontwikkelen. Ook is gekeken wat financieel haalbaar is met de beschikbare middelen (de brandverzekering plus de jaarlijkse gemeentelijke subsidie).
Aan de gemeenteraad is het nu om te beslissen welke van de 3 mogelijkheden verder wordt uitgewerkt. Op maandagavond 23 september hebben zij daarover een openbare commissievergadering. Begin 2014 geeft B&W dan een concreet voorstel van de gekozen mogelijkheid.
Lees verder »

9reacties

‘Skatebaan Warandepark op bbq-plaats!’

In eerste instantie zou die skatebaan komen op het grote grasveld in de Warande naast de vijver aan de voorkant van de weg naar Stiphout. Bezwaar van bewoners aan de overkant, die toch op behoorlijke afstand wonen, was genoeg om het plan af te blazen.
Geen discussie plan ging niet door!
Ook de nieuw aangewezen plek gaat niet door en terecht wat een belachelijke keus. Om dat plan van de baan te krijgen was er wel een burger nodig die het initiatief nam om handtekeningen te verzamelen.
Mijn complimenten daarvoor!
Nu drie mooie bomen kappen voor een tijdelijke oplossing, wat een waanzin, hoe noemen ze dat hier? Misschien een goed voorstel om het geheel aan te leggen op de plek waar voorheen de barbecueplaats was.
De politie controleert daar regelmatig en de plek is van alle kanten zichtbaar.

Leny van Muijen

Buurman bedreigt buurman en geeft agent kopstoot

Voor het bedreigen van zijn buurman heeft de politie donderdagavond een 42-jarige Helmonder aangehouden.
De mannen hebben al langer een conflict. Donderdagavond rond 20.00 uur escaleerde dat toen de verdachte de gezamenlijke schutting had vernield en in de tuin van zijn buurman stond. Daar bedreigde hij de 35-jarige man met de dood. Gewaarschuwde agenten zijn naar de woning gegaan en hebben de verdachte aangehouden. Tijdens het transport naar het politiebureau stribbelde hij tegen waarbij hij één van de agenten een kopstoot gaf. De man is in verzekering gesteld voor verder onderzoek.