Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

2 Aanhoudingen na burenruzie Brouwhuis

Bij een burenruzie op de Molenbeek zijn zondagavond rond 21.30 uur twee Helmonders (43 en 30 jaar oud) aangehouden.
Wat eerder was op de Molenbeek in Brouwhuis op straat ruzie ontstaan tussen de bewoners van twee huizen. De aanleiding voor deze ruzie is nog onbekend. Daarbij raakten meerdere personen betrokken en er werden over en weer klappen uitgedeeld. Daarbij zou de 43-jarige man zijn geslagen met een ijzeren staaf en de 30-jarige man zou met een scherp voorwerp zijn gestoken. De laatste is aan zijn verwondingen behandeld in het ziekenhuis. Uiteindelijk werden beide mannen aangehouden en in verzekering gesteld. De politie doet nog verder onderzoek.
Harrie Fotografie maakte onderstaande foto’s.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
3reacties

Oudere dame thuis bestolen door babbeltruc

Een oudere dame is donderdag in haar huis aan de Van Speijklaan in Helmond-Oost bestolen van een envelop met geld. De politie zoekt getuigen.
De daders, vermoedelijk 3 vrouwen, kwamen rond 11.00 uur door een babbeltruc haar woning binnen. De vrouwen vertelden dat zij kleding kwamen ophalen en werden toen door de bewoonster binnengelaten. Vervolgens werd er een envelop met een onbekend geldbedrag meegenomen.
Een getuige zag dat de vrouwen daarna wegreden bij de woning in een kleine, kobaltblauwe auto. Er is een summier signalement van de daders:

  • De bestuurster van de auto: blanke vrouw, plusminus 35 jaar. Zij had een gezet postuur en droeg het haar in een staart die tot bijna halverwege haar rug kwam.
  • De bijrijdster in de auto: blanke vrouw, ongeveer 30 jaar oud met een smal postuur. Ze had zwart lang haar dat ze los droeg.
  • Passagier: blanke vrouw, ongeveer 30 jaar oud. Zij had blond haar op een knotje op haar hoofd en een slank postuur.

Weet je meer, bel dan de politie op 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

3 Vrijwilligerspenningen voor Lutra

Piet Gielen, Elma Bogers-Janssen en Tineke van Asten-Smeehuijzen kregen zojuist de vrijwilligerspenning van de gemeente Helmond. Zij ontvingen die onderscheiding voor hun jarenlange inzet voor zwemvereniging Lutra. Wethouder Jan van den Heuvel reikte de penningen vanavond uit tijdens het vrijwilligersfeest ter ere van het 50-jarig bestaan van deze Helmondse zwemvereniging.
Als jurylid bij het synchroon-zwemmen begon Piet Gielen zijn Lutra-activiteiten. Sinds 1996 zit hij als secretaris in het bestuur. Daarnaast is hij betrokken bij het waterpolo.
Elma Bogers-Janssen begon er als zweminstructrice, vervolgens ging zij zich steeds meer bezighouden met het synchroon-zwemmen. Daarbij zij lid van de synchroon-zwemcommissie en en jurylid. Sinds 2008 zit zij in het bestuur.
Ook Tineke van Asten-Smeehuijzen begon bij Lutra als zweminstructrice. Ze richtte zich op het diploma- en gehandicaptenzwemmen. Nu zit zij in de CREZ-commissie. Deze commissie bekommert zich om het wel en wee van de diplomazwemmers. Daarnaast gaf zij 6 jaar training aan de wedstrijdploeg. Ook is zij actief bij het organiseren van de clubkampioenschappen.

3reacties

Autobrandje bij tankstation (foto’s)

Om 17.37 uur rukte de brandweer uit voor een autobrand bij het Total-tankstation aan de Deurneseweg. De personenwagen die op dat moment onder de overkapping stond, was spontaan onder de motorkap beginnen te branden.
Enkele bezoekers van het tankstation hebben de auto onder de overkapping vandaan geduwd. De brandweer had de brand snel geblust. De bestuurster bleef ongedeerd. Vermoedelijk is de brand door kortsluiting ontstaan.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

37reacties

Coalitie: SP, CDA, VVD, HA en GroenLinks

De integrale verklaring die SP-fractievoorzitter Erik de Vries vandaag deed uitgaan over de afronding van de informatiefase:

De afgelopen zeven dagen heb ik mij in twee gespreksrondes, met alle in de raad vertegenwoordigde partijen, een beeld gevormd van de politieke situatie na de raadsverkiezingen van 19 maart jl. Het waren zonder uitzondering constructieve gesprekken. De partijen gaven blijk van een groot verantwoordelijkheidsgevoel om te komen tot een goed bestuur van deze stad. Een waardevolle constatering, want de komende vier jaar liggen er belangrijke opgaven op ons te wachten.Lees verder »

8reacties

5 Jongens bedreigen vrouw met vuurwapen

De politie hield gisteren vijf Helmondse jongens aan omdat ze bij een school in Helmond een medewerkster met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp bedreigd zouden hebben.
Rond 19.30 uur zouden ze op een deur van de school hebben geklopt. Toen de vrouw de deur opende, werd ze met het voorwerp bedreigd. Ze waarschuwde de politie die in de omgeving is gaan zoeken. Op de Hoofdstraat troffen agenten de vijf 14-jarige jongens aan waarna ze werden aangehouden. Op aanwijzing van een getuige vonden de politiemensen in de omgeving onder een auto een op een vuurwapen gelijkend voorwerp. Dat is in beslag genomen voor verder onderzoek. Na een eerste verhoor zijn vier jongens weer heengezonden maar ze moeten zich nog wel beschikbaar houden voor de politie. De vijfde verdachte zit nog vast.

6reacties

Volgend weekend geen treinverkeer

foto: Chantal van den BergHet volgend weekend (zaterdag 5 en zondag 6 april) rijden er wederom geen treinen van en naar de Helmondse stations. Ook deze keer zijn de werkzaamheden bij station Helmond de reden. De NS zet bussen in, dus iets langere reistijden.
Het goede nieuws is dat dit volgens ProRail de laatste grote werkzaamheden zijn: de perronoverkapping van het nieuwe stationsgebouw wordt geplaatst (en de oude verwijderd), er komt nieuw stationsmeubilair en er vinden nog wat kleine werkzaamheden (zoals het plaatsen van de glasplaten lift) op de perrons plaats.
Die werkzaamheden beginnen zaterdagnacht om 01.15 uur en duren volgens de planning tot maandagochtend 5.15 uur. Ook deze werkzaamheden zijn onderdeel van het project Spoorzone (onder meer een nieuw stationsgebouw, een onderdoorgang onder het spoor, een nieuwe fietsenstalling en het opknappen van het stationsgebied.)
Meer informatie, heel veel foto’s, impressies en een filmpje over dit project.
En je kunt de werkzaamheden nog altijd live meekijken op de bouwcam.
Let ook op dat er tussen zondag 30 maart en woensdag 16 april geen enkele trein rijdt tussen Den Bosch en Boxtel. Treinreizigers zijn in die weken op dit gedeelte van de rit aangewezen op de bus.

Datzelfde weekend werkt ProRail ook in Helmond West. Daar gaan zij een nieuwe onderdoorgang (de Mahatma Gandhi) bouwen onder het spoor als onderdeel van de Kasteelherenlaan die de Europaweg gaat verbinden met de Heeklaan. Om de onderdoorgang te kunnen bouwen, wordt de overweg Cortenbachstraat opgeheven. Vanaf vrijdagavond 4 april is de spoorwegovergang voor alle verkeer afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid via de Kanaaldijk en Hoofdstraat. Dat duurt tot begin 2016 als de nieuwe onderdoorgang gereed is.
Ook wordt in Brandevoort de overweg Diepenbroek verwijderd. Hiervoor is al eerder de nieuwe onderdoorgang Alfred Nobel in de plaats gekomen.

6reacties

‘Stadswacht eerste in NL met meld-app’

Vanaf vandaag heet Stadswacht Helmond een app ‘Meldstadswacht’. Met de ingebruikname van deze app zijn zij waarschijnlijk de eerste toezicht- en handhavingsorganisatie in Nederland die deze manier van melden mogelijk maakt.
Via een smart Phone kun je eenvoudig een melding achterlaten en er een foto of een video toevoegen. Met de app kunnen zodoende misstanden en overlastsituaties op straat live vastgelegd worden zodat die door de Stadswacht opgevolgd kunnen worden.
De app ‘Meldstadswacht’ is gratis te downloaden via de app-store en via google-play. Hij is alleen beschikbaar voor Android en Apple telefoons en is niet geschikt voor een tablet of een Ipad. Omdat je met die laatste meestal niet op straat loopt en met een smarttelefoon wél. Vandaar dat de app alleen voor telefoons is ontwikkeld.
“Wij vinden het belangrijk om onszelf als organisatie te blijven ontwikkelen en gebruik te maken van de nieuwste technische mogelijkheden om ons werk beter te kunnen doen. Het ontwikkelen en inzetten van een app maakt het de burger in Helmond makkelijker om meldingen te doen en daar ook een terugkoppeling op te krijgen”, aldus Joop van Stiphout, directeur van de Stichting Stadswacht Helmond.
De app past geheel binnen het ‘Wijkgericht werken’ waarmee de Stadswacht vorig jaar is gestart. Met dit ‘Wijkgericht werken’ wil Stadswacht Helmond samen met de wijkbewoners overlast gevende situaties en veroorzakers hiervan, beter aanpakken. “Wijkgericht werken betekent namelijk niet dat de stadswachten meer uren in de wijken aanwezig zijn”, aldus Van Stiphout. “We maken gebruik van alle beschikbare mogelijkheden waarmee we onze aanwezigheid in de wijk zo effectief en efficiënt mogelijk kunnen inzetten. Met deze app kan iedereen eenvoudig aangeven wat er mis is in de eigen wijk. De app is zo samengesteld dat de exacte plaats via GPS locatiegegevens met de melding kan worden meegestuurd.”
Iedere melder, mits die zijn gegevens bij de melding via de app bekend heeft gemaakt, krijgt een afloopbericht. Voor alle duidelijkheid, Stadswacht verschaft nooit informatie aan eventuele overlastveroorzakers over wie de melding heeft gedaan.
De andere mogelijkheden van het doen van een melding blijven beschikbaar:
• Telefoon: 0492 – 845970
• Mail: [email protected]
• Website: www.stadswachthelmond.nl
• Twitter: @Volgstadswacht (zoals @Jan16890329 regelmaat doet)

22reacties

2 Nostalgische liedjes over Helmond

Neem eens een keer de tijd en kijk dan eens goed rond.
We hebben met zijn allen nog steeds een keiskôn Hellemond.

Aldus Sander van de Kerkhof in zijn onderstaand lied over Helmond. Deze geboren en getogen 32-jarige Helmonder zou je kunnen kennen als gitarist van de Helmondse coverband Wood 88.

­
Jaren eerder zong Bert(je) Kuijpers (Helmonds eerste stadsdichter) ook een nostalgisch nummer: Er zijn haast geen Helmonders meer:

In de reacties hieronder staat een update.

19reacties

Lintjes voor 3 vertrekkende raadsleden

Vanavond, tijdens de laatste vergadering van de ‘oude’ gemeenteraad van Helmond, kregen 3 gemeenteraadsleden die afscheid namen een koninklijke onderscheiding.
Want het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd om Joan Damen, Berry Smits en Abdel Tijani te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Elly Blanksma reikte de onderscheidingen aan hen uit.Lees verder »

Scooter en auto botsen in Dierdonk

Bij de kruising van de Sandenburglaan en de Berkenheuveldreef in Dierdonk kwamen vanmiddag een scooterrijdster en een auto ongelukkig met elkaar in aanraking.
De jonge vrouw die op de scooter zat, was hevig geschrokken. Zij raakte niet gewond en hield aan het ongeval enkel schade aan haar voertuig en kleerscheuren over. Ook de auto had schade. Het is onduidelijk hoe het ongeval is ontstaan.
Harrie Fotografie maakte onderstaande foto.

Van Stiphout uit Helmond naar Mierlo

1980Van Stiphout Grafische Communicatie verhuist in augustus naar een mooier en beter bedrijfspand in Mierlo. Daarmee vertrekt een bekende naam uit Helmond.
Ruim 46 jaar geleden werd het bedrijf opgericht als Drukkerij van Stiphout. Deze drukkerij zat vroeger aan de Engelseweg. In 1980 verhuisde het bedrijf naar de huidige locatie aan de Vlierdensedijk op het industrieterrein. Bij de opening van dat pand verscheen een opmerkelijke gast. Ruim een jaar geleden werd de bedrijfsnaam gewijzigd in Van Stiphout Grafische Communicatie. Die naam doet meer recht aan hun producten en diensten op het terrein van digitale en fysieke communicatie voor vooral het MKB.

2reacties

Jan van Dijk nieuwe trainer Helmond Sport

Jan van Dijk is de nieuwe trainer van Helmond Sport. Zijn contract zal vanaf 1 juli ingaan, maar de trainer staat morgen al voor de spelersgroep.
“De doelstellingen van Jan van Dijk zijn in eerste instantie het leren kennen van de spelersgroep en het behalen van de Jupiler Play-Offs”, aldus Mario Captein, algemeen directeur van Helmond Sport. “Daarnaast willen we zo een voorsprong behalen voor volgend seizoen.”
Van Dijk was van 2002 tot 2004 ook trainer bij Helmond Sport. Na deze periode is er tussen beide partijen geregeld contact geweest over een mogelijke terugkeer, maar is het er om diverse redenen nooit van gekomen. Nu Van Dijk dit seizoen geen club had, leek de tijd rijp om terug te keren.
“Ik ben blij dat ik bij Helmond Sport weer aan de slag ga. Ik ben hier eerder twee jaar lang met veel plezier en succes trainer geweest”, vertelt Jan van Dijk. “Ik ga er alles aan doen om te zorgen dat Helmond Sport dit seizoen nog een succes behaalt en zich weet te plaatsen voor de Jupiler Play-Offs.” Van Dijk ziet het als een voorsprong dat hij de spelersgroep nu al leert kennen en volgend seizoen met een goede voorbereiding kan beginnen. De trainer heeft alle vertrouwen in de groep: “Helmond Sport heeft een goede spelersgroep. Je moet erin geloven, dan zien we het vanzelf.”
Ook Mario Verlijsdonk, die de ontslagen Eric Meijers opvolgde en sinds september 2013 als interim-trainer de groep onder zijn hoede had, is positief: “Ik heb eerder met Jan van Dijk samengewerkt en heb het volste vertrouwen in hem.” Mario Verlijsdonk zal weer als assistent-trainer voor Helmond Sport aan de slag gaan.
Johannes Hermannus “Jan” van Dijk werd op 10 december 1956 geboren. Vroeger werd hij ook wel Mister FC Groningen genoemd omdat hij het overgrote deel van zijn profcarrière voor FC Groningen speelde. Na zijn actieve voetbalcarrière werd hij assistent-trainer en vervolgens hoofdtrainer bij die club. Daarna volgde respectievelijk Helmond Sport, RBC, FC Emmen, Al Nassr (Saoedi-Arabië), VVV-Venlo en amateurclub Gemert.

2reacties

Huldigen kampioenen is op Sportgala

Voor het huldigen van kampioenen is geen duidelijk beleid. Dat bleek met name toen kickbokser Nieky Holzken op vorig jaar op 21 december wereldkampioen werd. Na flink wat overleg en protesten uit zijn achterban werd hij uiteindelijk gehuldigd op 31 januari in de rust van de wedstrijd Helmond Sport – Excelsior.
Daarom heeft de gemeente een protocol opgesteld hoe Helmond de kampioenen voortaan zal huldigen:

Sporters die een bijzondere prestatie hebben geleverd, worden door het gemeentebestuur gehuldigd. Zij hecht namelijk grote waarde aan de wijze waarop haar sportieve inwoners Helmond een positieve uitstraling geven in binnen- en buitenland. Het huldigen gebeurt op het jaarlijkse Sportgala. Tijdens deze avond ontvangen alle kampioenen een aandenken van de gemeente. Vaandelteams die promoveren behoren tevens tot de groep van kampioenen die uitgenodigd worden voor het Sportgala. Bij de individuele sporters die kampioen worden, geldt geen leeftijdsgrens. Tot 16 jaar worden de talenten die Nederlands Kampioen zijn geworden eveneens in het zonnetje gezet. Bijzondere onderwerpen op het terrein van sport kunnen ook op deze avond worden belicht.

Het initiatief voor en de uitwerking van een huldiging buiten het jaarlijkse sportgala op het gebied van sport (maar ook op gebied van andere prestaties) ligt voortaan bij de individuele burger, (sport)vereniging of organisatie. Het is volgens de gemeente namelijk ondoenlijk alle bijzondere prestaties van Helmonders te volgen. De gemeente wil dan graag faciliteren en natuurlijk ook feliciteren.

3reacties

Vrouw (44) vermist in Helmond-Noord

Sinds 11.00 uur vanochtend is een vrouw vermist vanaf de omgeving van de Marslaan (in het noorden van Helmond Noord). Zowel de politie als Burgernet lieten dat zojuist weten.
De vrouw is 44 jaar, blank en is 1,86 meter. Zij heeft een slank postuur en lang donkerblond steil haar. Zij draagt blauwe jeans, een witte trui en een groene winterjas met bontkraag.
Zie je haar, bel dan meteen de politie op 112.

5reacties

Poppenkastvertoning aldus Buurman

Na het teleurstellende resultaat tegen Telstar afgelopen vrijdag, liep ik nog wat namopperend over het zoveelste gelijkspel, het stadion uit. Plotseling werd ik aangesproken door een man met een typisch hoofd. Ik ben zelf niet moeders mooiste, maar deze man had een hoofd wat me erg aan Jan Klaassen deed denken. “Niet zo treurig kijken, jullie gaan met Helmond Sport, net als het CDA, de peilingen nog verslaan”. Bij het woord CDA viel bij mij het kwartje. Het was de charismatische leider van het CDA met die lange naam: Sybrand van Haersma Buma. Hij legde me uit dat hij, om het CDA uit het slop te trekken, ervaring wilde op doen bij clubs die net als het CDA bivakkeren in de grijze middenmoot. Volgens een peiling van Maurice de Hond is Helmond Sport ‘het CDA van de Jupiler League’ aan het worden. Ik vind de vergelijking van een politieke partij met Helmond Sport nogal appels met peren vergelijken, maar toen ik er even over nadacht zag ik toch opmerkelijke overeenkomsten.
Lees verder »