Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Helmonder trapt 55-jarige man ziekenhuis in

De politie hield in de nacht van vrijdag op zaterdag, kort na middernacht, een 34-jarige Helmonder aan in Eindhoven op de Geldropseweg, ter hoogte van de kruising met de Tongelresestraat. Even daarvoor was een man door omstanders overmeesterd. Volgens enkele getuigen zou deze man met ontbloot bovenlijf al schreeuwend over de Geldropseweg op en neer hebben gerend.
Hierbij reageerde hij nogal agressief naar voorbijgangers. Een passant, een 55-jarige man (verdere gegevens ontbreken), zou door de agressieve man een trap/duw in de rug hebben gekregen waardoor de passant met zijn hoofd op het trottoir viel. Het slachtoffer liep daardoor een bloedend gelaat op en werd met onbekende verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. De agressieve man is ingesloten voor verder onderzoek. De politie is nog bezig met het horen van getuigen en het slachtoffer moet nog aangifte doen.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
1reactie

Helmonds inbrekersduo aangehouden

2 Helmonders (22 en 34 jaar oud) zijn vanochtend om 9.30 aangehouden nadat ze op heterdaad betrap waren bij een inbraak in een woning.
Verschillende getuigen belden dat er bij een woning aan de Lavendelheide in Deurne werd ingebroken door 2  mannen. Verschillende politie-eenheden spoedden zich naar de woning. Op het moment dat de agenten aan de voorzijde naar binnen renden vluchtten de daders aan de achterzijde naar buiten. Daar kon er direct 1 aangehouden worden.
Agenten zagen de andere verdachte een tuin invluchten. De poort van deze tuin werd door de agenten ingetrapt om de verdachte aan te kunnen houden. In de kliko troffen ze de tweede verdachte aan. Het duo is naar het bureau gebracht. Er was daadwerkelijk ingebroken in de woning. Aan de achterzijde was een raam verbroken en een gedeelte van de woning was doorzocht. De schade aan de door de agenten vernielde tuinpoort zal via de politie gerepareerd worden.

1reactie

Asbest gevonden op kasteelzolder

Op de zolderverdieping van kasteel Helmond is asbest gevonden. Een vleugel van de zolder was in gebruik als ‘geheime zolder’ bij Gemeentemuseum Helmond. Hier vonden onder begeleiding rondleidingen plaats. Bezoekers die op de zolder zijn geweest, kunnen in aanraking zijn geweest met asbestdeeltjes. De GGD geeft aan dat het gezondheidsrisico verwaarloosbaar klein is, omdat bezoekers slechts korte tijd op de zolder waren. Alle ruimten onder de zolder zijn vrij van asbest. De zolder is volledig afgesloten, zodat er geen verspreiding kan plaatsvinden. Het museum is normaal geopend.
De asbestvezels zijn waarschijnlijk afkomstig uit de zoldervloer. De asbest werd ontdekt toen er een doorvoer door de vloer moest worden gemaakt. De Arbodienst inventariseert of medewerkers en vrijwilligers die vanwege werkzaamheden op de zolder waren, risico’s hebben gelopen. Het gezondheidsrisico hangt af van de blootstellingsduur en de concentratie van asbestvezels in de lucht. De verwachting van de Arbodienst is dat ook voor medewerkers die meerdere uren op de zolder hebben gewerkt, de gezondheidsrisico’s klein zijn.
Het Gemeentemuseum Helmond is (met uitzondering van de geheime zolder) normaal geopend. Trouwerijen en andere activiteiten kunnen gewoon doorgaan. De lift in het kasteel is gesloten om verspreiding van de asbestvezels via de liftschacht te voorkomen. Dat betekent dat momenteel niet alle ruimten goed toegankelijk zijn voor bezoekers die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten. De gemeente werkt aan een oplossing om zo snel mogelijk alle ruimtes weer goed toegankelijk te maken.
In het verleden is ook asbest op de zolder aangetroffen. Een cv-leiding die langs de muur liep was met asbest geïsoleerd. De zolder is in 2009 gesaneerd. Er zijn toen ook steekproeven in de vloer gedaan. Daaruit bleek dat de vloer niet verdacht was als bron van asbestbesmetting. Er was dus geen aanleiding om de volledige vloer open te breken bij die sanering.
Om het asbest nu te verwijderen moet de vloer volledig worden opengebroken, gereinigd en deels vervangen. Daarvoor wordt een plan van aanpak en een begroting gemaakt. Het streven is om de sanering in 2015 uit te voeren, tegelijkertijd met een herinrichting van de exposities in het museum. Tijdens de herinrichting gaat het museum tijdelijk dicht. De zolder blijft afgesloten voor publiek en medewerkers totdat het asbest is opgeruimd.
Bezoekers van de zolder van het kasteel die vragen hebben of zich zorgen maken om hun gezondheid kunnen contact opnemen met de GGD, Bureau Gezondheid & Milieu & Veiligheid, via telefoonnummer 0900 – 368 68 68. Ook kunnen zij de veelgestelde vragen raadplegen op de website van de gemeente Helmond.

11reacties

Jongetje van 7 jaar vermist

Bradley, een 7-jarige jongen, is vermist vanaf de Harmoniestraat in het noorden van Helmond Noord, dat werd om 17.23 uur door Burgernet gemeld.
Hij is mager, blank en heeft donker.haar. Hij draagt een bruin shirt, een felblauwe Adidas-trainingsbroek met geel, rood en witte strepen en felblauwe schoenen.
De jongen werd vanmiddag voor het laatst gezien om 15.45 uur. Heb je tips, bel dan 112.

1reactie

Inbraken 2 woningen & 30 garages opgelost

Met de aanhouding van een 17-jarige jongen uit Helmond en een 18-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats op dinsdag 18 maart heeft de politie vermoedelijk 2 woninginbraken een 30-tal diefstallen uit garageboxen opgelost.
Het was een toevallige melding die leidde tot het grote aantal opgeloste zaken: er lag een man te slapen in de hal van een appartementencomplex. Helmondse agenten gingen ter plaatse en controleerden de man. Het ging om de 18-jarige verdachte en hij bleek een tas met vermoedelijk gestolen goederen bij te hebben.
Het Woninginbrakenteam Peelland (WIT) startte vervolgens met succes een groter onderzoek. De goederen bleken afkomstig te zijn van een 30-tal inbraken in garageboxen. Dat gebeurde in de nacht van 31 januari op 1 februari bij appartementen aan de Stationsstraat en de Kasteel Traverse. Daarbij werden diverse goederen weggehaald, zoals fietsen, een scooter en gereedschap.
Uit het verdere onderzoek bleek dat de 18-jarige mogelijk geholpen was door een voormalige bewoner van het appartementencomplex. Deze zorgde waarschijnlijk voor de toegang tot de garageboxen. Daarop werd een huiszoeking gedaan bij deze 17-jarige verdachte. In de woning werden diverse goederen (elektronica) aangetroffen die weer afkomstig bleken van een inbraak in een woning aan de Zuidende begin maart van dit jaar. Ook werd in de woning een grote hoeveelheid hasj (ruim 50 gram) gevonden en diverse dealer-materialen.
Tijdens het verhoor van de 18-jarige verdachte bekende deze ook nog een woninginbraak aan de Zuidende in 2012. Beide verdachten zijn inmiddels in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

14reacties

De 37 raadsleden zijn bekend

Zojuist maakte burgemeester Elly Blanksma in de Cacaofabriek bekend welke 37 Helmonders gemeenteraadslid zijn geworden.

CDA (6 zetels):
1. Frans Stienen (1669 stemmen)
2. Margreet de Leeuw-Jongejans (923 stemmen)
3. Sedat Dere (530 stemmen)
4. Thijs van Wetten (415 stemmen)
5. Angelique Raaijmakers-van de Pol (377 stemmen)
6. Jan Roefs (276 stemmen)

Lees verder »

14reacties

Vernieling parkeergarage: schade €18.000

Zaterdagavond 15 februari zijn er vernielingen gepleegd aan de vloeren en muren van etage -2 van de parkeergarage Boscotondo. Met onder andere een verfroller is er een tekst op de muren ‘geschilderd’. De geschatte schade is circa 18.000 euro.
De politie heeft de zaak in onderzoek. Zij doet nu een oproep aan de Helmonders die daarover informatie hebben. Bel de politie dan op 0900-8844. Wil je anoniem blijven, bel dan Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

5reacties

Auto in lichterlaaie in de Rijpelberg

Vannacht om 3.13 uur is de brandweer uitgerukt voor een autobrand op de Betuwehof/Veluwehof in de Rijpelberg.
Bij aankomst stond de voorkant van de geparkeerde auto in brand. Door het snelle optreden van de brandweer was de brand snel geblust, toch moet de auto als verloren worden beschouwd. De eigenaren van de wagen die in bed lagen, werden door de politie met een vervelende mededeling uit hun slaap gewekt. Hoe de brand is ontstaan is vooralsnog onbekend. Er is niemand gewond geraakt.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

36reacties

De (eerste) verkiezingsuitslag

Na het tellen van 48% van de stemmen zijn de eerste voorlopige uitslagen van de Helmondse gemeenteraadsverkiezing bekend:

Deze voorlopige uitslag wijkt wat af van de eerder gehouden peiling door HLMND Magazine, zie hier de peiling en hier het betreffende log. Maar de trend was daarin duidelijk.
Leuk feitje: bij de gemeenteraadsverkiezingen 4 jaar geleden bleek de zetelverdeling na telling van 53% van de stemmen toen uiteindelijk ook de definitieve zetelverdeling.

9reacties

De verkiezingsopkomst vandaag

De eerste opkomstpeiling tot 11.30 uur bedroeg 12,2%. Deze eerste tussenstand werd zojuist doorgegeven door de gemeente die dat bij 10 van de 36 stembureaus heeft gemeten.
Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 bedroeg dat op datzelfde tijdstip bij hetzelfde aantal stembureaus gemeten: 11,5%. In 2006 bedroeg de opkomst op dat moment 13,8% en 4 jaar eerder 13,7%.
Een veel gehoord thema bij deze gemeenteraadsverkiezingen is hoe hoog de opkomst zal zijn. In een onderzoek in opdracht van de NOS zegt slechts 43% van de ondervraagden in Nederland te gaan stemmen. Bij de raadsverkiezingen in 2010 kwam de landelijke opkomst uit op 54%, in Helmond was dat 44.7%.
Burgemeester Elly Blanksma stemde vanochtend in de St. Trudoschool in Stiphout (zie foto). Haar eerste keer in Helmond.
Later meer opkomstpeilingen hieronder.

54reacties

Hoeveel stemmen krijgen zij gezamenlijk?

Hoeveel stemmen krijgen deze 6 weblog-columnisten vandaag samen bij de gemeenteraadsverkiezingen? Het gaat dus om een getal van maximaal 5 cijfers.

  • Wie het dichtste bij het juiste antwoord zit, verdient 1 punt.
  • Met een antwoord op minder dan 2% van het juiste antwoord, verdien je ook 1 punt.
  • Je kunt maximaal 2 punten verdienen.
  • Tot 22.00 uur vanavond mag je maximaal 2 antwoorden geven.
  • De definitieve officiële uitslag  is maatgevend.

Tussenstand:
2 punten: Els
1 punt:en Tim én Perry Vermeulen én Michiel van Geel én Jan én Mark
-1 punten: én peter én Cees én Patrick
-1 punt:en Hein (winnaar vorige ronde start met 2 minpunten)

Kijk hier voor meer informatie over De kennisquiz over Helmond.
1reactie

3 Vrijwilligerspenningen bij ReumaActief

Martin Peters, Henriëtte van Wilderen-van den Boomen en Ine van der Heijden-van Rijt kregen de vrijwilligerspenning van gemeente Helmond. Zij ontvingen deze gemeentelijke onderscheiding voor hun jarenlange inzet voor Vereniging ReumaActief De Peel. Wethouder Margreet de Leeuw reikte de penningen vanavond uit in wijkcentrum De Lier in Helmobnd-Oost.
Martin Peters, Henriëtte van Wilderen-van den Boomen en Ine van der Heijden-van Rijt zetten zich al jarenlang belangeloos in voor de Vereniging ReumaActief De Peel in Helmond. Naast hun inzet als bestuurslid, zijn de 2 dames de motor geweest achter het opzetten van activiteitengroepen binnen de vereniging. Ine van der Heijden is ook actief als bewegingscoördinator en Henriëtte van Wilderen coördineert het ziekenbezoek. Martin Peters heeft de ledenadministratie mee opgezet. Dat deed hij naast zijn taak als bestuurslid, in de periode 2006 tot 2014 als voorzitter.

12reacties

Smeulders: Bedrijventerrein in BZOB-bos?

Het Helmondse gemeentebestuur (CDA, VVD en gedoogpartners SDOH/D66/HB) wil het BZOB-bos versneld ontwikkelen als bedrijventerrein. Het voornemen om in het BZOB-bos te bouwen is niet nieuw en heeft eerder voor veel onrust bij de omwonenden in Brouwhuis gezorgd. De gemeente Helmond had tot 2011 de intentie om het gebied Diesdonk, tussen Helmond en Someren, te ontwikkelen als bedrijventerrein. Op voorstel van gedeputeerde Ruud van Heugten (CDA) besloten Provinciale Staten in juni 2011 echter dat niet Diesdonk, maar het BZOB-bos als uitbreidingslocatie voor de Helmondse bedrijventerreinen zou dienen. De PvdA Statenfractie heeft dit besluit gesteund omdat het BZOB-bos ecologisch minder waardevol is dan Diesdonk. De gemeente mag volgens de Provinciale Structuurvisie het BZOB-bos echter niet zomaar ontwikkelen.
Lees verder »

Scooterduo aangereden door auto

Op de kruising van Noordende en de Willibrordstraat in de Binnenstad werd vanavond een scooter aangereden door een auto. Op de scooter zaten 2 personen. Zij werden onderzocht in de ambulance (die om 20.12 uur uitrukte) maar hoefde niet mee naar het ziekenhuis.
De informatie en onderstaande foto’s zijn afkomstig van Harrie Fotografie.

5reacties

Hond zwaar gewond, bestuurder rijdt door

Vandaag werd omstreeks 10.30 uur op de Molenstraat ter hoogte van de winkel Action een bruine Labrador aangereden. De hond was losgebroken en rende de straat over. Hierbij werd de hond door een groene personenauto aangereden. Het dier raakte zeer zwaar gewond. De eigenaar heeft zich over het dier ontfermd maar ondertussen is de bestuurder/ster van de groene personenauto weggereden van de plaats van aanrijding. De auto is weggereden over de Molenstraat in de richting van de Burgemeester van Houtlaan. De politie wil graag in contact komen met deze bestuurder/ster. Hebt u meer informatie over deze aanrijding neem dan contact met ons op.

34reacties

In welke 4 straten stond de fotograaf?

De fotograaf ging voor deze quizvraag naar maar liefst 4 straten.
Geef die 4 straatnamen in 1 reactie. De volgorde van die 4 straatnamen doet er niet toe, de schrijfwijze (zoals altijd) wel.


Tussenstand:
2 punten: Els
1 punt:en Tim én Perry Vermeulen én Michiel van Geel én Jan én Mark
-1 punten: én peter én Cees én Patrick
-1 punt:en Hein (winnaar vorige ronde start met 2 minpunten)

Kijk hier voor meer informatie over De kennisquiz over Helmond.
17reacties

Spooronderdoorgang heet Nelson Mandela

De onderdoorgangen onder het spoor in Helmond krijgen de naam van een wereldburger. Het gaat om 4 bestaande onderdoorgangen en 2 die nog in aanbouw zijn. Het college van burgemeester en wethouders heeft dit besloten, op advies van de Straatnamencommissie.
De nieuwe onderdoorgang bij station Helmond, die na het weekend van 5 en 6 april open gaat, krijgt de naam Nelson Mandela. De spoorwegonderdoorgang Kasteelherenlaan bij Helmond West, waarvan de bouw in de zomer begint en die in 2016 klaar is, gaat Mahatma Gandhi heten. De spoorwegonderdoorgang Rivierensingel bij Brouwhuis (nabij gebouw De Koning) krijgt de naam Moeder Theresa. In Brandevoort gaat de onderdoorgang De Voort, Alfred Nobel heten en de Brandevoortsedreef Martin Luther King. De al bestaande naam Henri Dunanttunnel bij de Lagedijk wordt aangepast in Henri Dunant. Van een (donkere) tunnel is immers geen sprake; het gaat om een open onderdoorgang, zoals dat ook geldt voor de andere passages onder het spoor.
Frans Stienen, wethouder verkeer en tevens voorzitter van de Straatnamencommissie, legt uit hoe de naamgeving tot stand is gekomen: “De gemeenteraad heeft in januari een motie aangenomen om de naam Nelson Mandela te verbinden aan een markante plek in Helmond. In de straatnamencommissie heb ik die vraag van de raad breder getrokken en hebben we besloten om alle spooronderdoorgangen in Helmond een naam te geven van een wereldburger. Op die manier krijgen deze markante plekken in de stad nu ook een markante naam.”

5reacties

Vrouw zojuist op straat beroofd

Zojuist rond de klok van 13 uur op de Leliestraat in Helmond-Oost werd een vrouw bestolen van haar sieraden.
De 2 vrouwelijke daders zijn beide licht getint. Zij reden weg in een kleine donkere stationwagen met een onbekend kenteken in de richting van de Broekwal. De bestuurder van die auto heeft tatoeages op zijn arm.
De beroofde vrouw kwam met de schrik vrij, zij wordt opgevangen door een collega liet wijkagent Huub Braken weten.
Heb je iets gezien: bel de politie op 0900 – 8844. Zie je ze rijden of bezig met een volgend slachtoffer, bel dan meteen 112.

3reacties

Sinds woensdag extra camera Molenstraat

Met ingang van woensdag 12 maart is er op de kop van de Molenstraat in het centrum van Helmond een camera bij geplaatst. Ondernemers uit die straat hadden daarvoor gepleit vanwege overlast en criminaliteit van jongeren. Deze camera richt zich op het openbare gedeelte van de Molenstraat. Tevens is de reeds aanwezige camera aan het einde van de Ameidestraat ‘gedraaid’. De Molenstraat is vanaf de Noord/Zuid Koninginnewal tot aan de parkeerplaats bij de Action in beeld. Politie en de Stichting Stadswacht Helmond hebben hierbij geadviseerd.
Het betreft in de Molenstraat een tijdelijke camera tot 1 juni 2014. Met dit cameratoezicht wordt verwacht meer zicht en grip te krijgen op de ervaren overlast in deze straat. Half juni vindt er een evaluatie plaats van de effecten van het cameratoezicht op de Molenstraat. Zowel omwonenden als de politie worden daarbij betrokken.
Cameratoezicht is onderdeel van een pakket aan preventieve maatregelen op het gebied van openbare orde en veiligheid.