Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

18reacties

Gewonden bedrijfsongeval gereanimeerd

Binnen in het bedrijf Xycarb Ceramics aan de Zuiddijk (op het industrieterrein) heeft zich een groot(?) ongeval met letsel voorgedaan. Daarbij zijn 2 gewonden gevallen, laar de politie weten. Deze 2 medewerkers moesten gereanimeerd worden. Bij het bedrijfsongeval zijn gevaarlijke stoffen betrokken. Uit een silo zou een “soort lucht: koolmonoxide/co” zijn gekomen.
Enkele minuten na 13 uur zijn de hulpdiensten waaronder 2 traumahelikopters, 3 ambulances en brandweerwagens uitgerukt.

Updates staan in de reacties hieronder.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
4reacties

Q&A: Duikteam van de veiligheidsregio

SP-Fractievoorzitter Mieke Meulendijks stelde vandaag schriftelijke vragen aan B&W over het duikteam van de veiligheidsregio. Aanleiding is het overlijden van een bejaard Belgisch echtpaar zaterdagochtend nadat zij met de auto in een vijver in Hapert te water waren geraakt. Daarbij werd een duikteam van de brandweer uit Den Bosch opgeroepen.
De SP-fractie laat weten geschrokken te zijn en dat hun gedachten uitgaan naar de nabestaanden. “Deze gebeurtenis roept de discussie rondom het afschaffen van het duikteam van de veiligheidsregio Zuid-Oost Brabant in herinnering. Onze fractie en een meerderheid in de gemeenteraad van Helmond waren tegen de afschaffing van het laatste duikteam. Wij zijn nog steeds van mening dat de veiligheidsregio op zijn minst moet kunnen beschikken over één eigen duikteam” zo laat Mieke Meulendijks weten
Vandaag hieronder haar letterlijke vragen (Questions). Zodra wij de antwoorden (Answers) van B&W hebben, plaatsen wij die in de reacties hieronder.

  1. Is al duidelijk wat er precies gebeurd is waardoor dit tragisch ongeval heeft kunnen plaatsvinden? Is de evaluatie al afgerond? Bent u bereid de uitkomst van de evaluatie te delen met de gemeenteraad?
  2. Hoe snel waren de hulpverleners, zowel het oppervlaktereddingsteam als het duikteam uit Den Bosch, ter plaatse?
  3. Deelt u onze mening dat indien sprake is van een opkomsttijd van meer dan een half uur, zoals vermeld in de krant, dit te lang is en daarmee de kans op een zinvolle redding te klein is? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke conclusies trekt u daaruit?
  4. Deelt u onze mening dat een oppervlaktereddingsteam een nuttige aanvulling is op het hulpverleningsaanbod van de brandweer, maar dat deze onvoldoende toegerust is om adequaat te handelen bij dergelijke waterongevallen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke conclusies trekt u daaruit?
  5. Bent u bereid om in de veiligheidsregio de bezuiniging op het duikteam opnieuw ter discussie te stellen, met als doel deze weer onderdeel te laten zijn van het reguliere hulpverleningsaanbod, zodat we niet afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van duikteams in ons omliggende veiligheidsregio’s? Zo nee, waarom niet? Zo ja, kunt u de raad dan op de hoogte houden van de voortgang?
6reacties

Toch homodiscriminatie door Volksbelang

Woningbouwvereniging Volksbelang maakte bij huurder Van Gelderen een verboden onderscheid op grond van homoseksuele gerichtheid. De verhuurder heeft niet gezorgd voor een discriminatievrije woonomgeving terwijl dat wel zijn plicht was. Dat stevige oordeel velde het College voor de Rechten van de Mens afgelopen vrijdag.
Waloy van Gelderen woonde in een woning in appartementencomplex Zonnewende aan de Heistraat. Naar eigen zeggen werd hij daar door zijn buren maandenlang getreiterd, homo-hatend uitgescholden, was er sprake van  mishandeling en is hij vanwege zijn homoseksuele geaardheid weggepest. Dat zorgde voor veel berichten in stad en land.Lees verder »

Aangehouden bedreiger valt agenten aan

Een 64-jarige inwoner van Helmond werd zondag aan het eind van de avond in de Arbergstraat aangehouden voor de bedreiging van een buurtbewoner. Bij zijn aanhouding ging hij agenten met een ijzeren staaf te lijf
De politie werd gewaarschuwd omdat de man een buurtbewoner met een mes en een bijl had bedreigd. Hij stond daarmee vervolgens op straat te zwaaien en was kennelijk door het dolle heen. Toen politiemensen bij zijn woning aankwamen was hij daar inmiddels weer naar binnen gegaan. Hij kwam vervolgens met een metalen buis naar buiten en ging daarmee de agenten te lijf. Hij sloeg in op een agent, die de klappen echter kon afweren met een schild dat hij voor zijn bescherming bij zich had. De verdachte werd bespoten met pepperspray en kreeg enkele klappen met de wapenstok, maar vluchtte alsnog terug zijn huis in. Pas toen hem onder dreiging van de inzet van politiehond Diesel opnieuw werd gesommeerd zich over te geven, kwam hij enigszins tot bedaren en kon hij worden geboeid. Toen hij werd overgebracht naar het politiebureau uitte hij nog stevige bedreigingen naar twee andere politieagenten, die daarvan aangifte deden. Ook de bedreigde buurtbewoner deed aangifte. De Helmonder zit vast. Bij hem werden messen in beslag genomen.

38reacties

Janssen: Helmond ook homovriendelijk?

Roze zaterdag in juni in Eindhoven, roze maandag op de Tilburgse kermis in juli en in augustus de Gay Pride in Amsterdam met de traditionele parade over de grachten. Drie feestelijke activiteiten voor iedereen die vriendelijk is voor homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Net als iedereen heel gewone mensen die deel uitmaken van onze Nederlandse samenleving.

Des te schrijnender is het dan in het Eindhovens Dagblad van vrijdag 1 augustus te moeten lezen dat de acceptatie van homo’s steeds minder wordt en dat ook het geweld, zowel verbaal als fysiek toeneemt. Van de Helmondse situatie zijn, voor zover ik weet geen specifieke cijfers bekend maar super veel zal dat niet afwijken van het landelijke beeld.Lees verder »

2reacties

Inbrekers raken hun auto kwijt

Na  een inbraakpoging bij een woning aan de Wethouder van Wellaan moesten de daders gisteravond zonder hun auto en zonder buit huiswaarts.
Rond 22 uur zag een politieagent dat er bij de betreffend woning via de voordeur een poging tot inbraak plaatsvond. Ander agenten werden meteen opgetrommeld, maar zij troffen de daders niet meer aan. Het voertuig waarmee de daders waren gekomen, werd in beslag genomen en veiliggesteld. De politie doet verder onderzoek.

4reacties

Beroving bij het kasteel

Op het Kasteelplein vond vanmiddag een beroving plaats. Dat liet Burgernet om 14.29 uur weten. In de kasteeltuin is vandaag de Brabantse Markt met ruim 200 stands.
De daders zouden een Oost-Europese vrouw van 40 jaar zijn met een 14-jarige jongen.
Signalement van de vrouw: stevig, donkere jas witte shawl. De jongen droeg een zwart shirt.
Zie je ze of heb je info: bel de politie op 112.

15reacties

Buurman: Alle begin is moeilijk

Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Met die voor mijn doen positieve houding, liep ik afgelopen vrijdag, vol goede moed richting de Braak. Zo’n eerste officiële wedstrijd van het seizoen heeft toch altijd iets speciaals. Snel en zonder problemen kwam ik het stadion binnen. De moderne handscanner, die men tegenwoordig ook in Helmond heeft om een seizoenkaart af te lezen, werkte zowaar in één keer goed. Dat ging vorig seizoen een paar keer hopeloos fout. Omdat ik benieuwd was naar het vernieuwde supportershome, besloot ik daar wat te drinken. Mijn verbazing was echter groot toen ik zag dat het hek naar het café gesloten was. De opvallend vriendelijke beveiliger, die voor het hek stond, vertelde me dat de nieuwe horeca-uitbater besloten had dat het hek dicht moest zijn. Ik moest dus het stadion weer verlaten om in het supporterscafé te komen. “Nieuw seizoen, nieuwe regels”, zei hij vriendelijk.
Lees verder »

2reacties

Stomdronken Helmonder zonder rijbewijs botst op 4 auto’s in Alkmaar

Gisteravond hield de politie een 35-jarige Helmonder aan in Alkmaar. De man wordt ervan verdachte onder invloed van alcohol een aanrijding te hebben veroorzaakt waarvan hij is weggelopen.
Omstreeks 21.45 uur kreeg de politie melding dat de verdachte 3 geparkeerd staande auto’s op de N.G. Piersonstraat had aangereden. De verdachte was niet op de plaats van het ongeval gebleven, maar was weggelopen. Getuigen volgden de man en gaven aan de politie door was hij liep. De verdachte kon in de buurt worden aangehouden.
Bij onderzoek bleek de man niet alleen op de Piersonstraat geparkeerd staande auto’s te hebben aangereden, maar ook kort daarvoor op de Dr. Schaepmanstraat, waar een beschadigde auto stond.
De verdachte bleek alcohol te hebben gebruikt. Hij blies 1105 ug/l. Aangezien de man geen rijbewijs had, gelden voor hem de regels voor beginnend bestuurder en mocht hij niet meer dan 90 ug/l alcohol in zijn adem hebben. Hij blies derhalve ruim 12 maal het voor hem geldende maximum.
Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

11reacties

GGG: 64 ISIS-vrouwen in Helmond

GGG HelmondGeen Helmonder zal sympathie hebben voor de meedogenloze mannen van de streng islamitische terreurgroep ISIS. Logisch, neem alleen al hun omsingeling van de kale bergtop in Irak waarop 10 duizenden gevluchte Yezidi’s verblijven. Door de internationale verontwaardiging is hulp van Amerika onderweg.
De ISIS vrouwen zijn tot nu toe buiten beeld gebleven. Wie zijn zij, wat doen zij? Waar wonen zij? Na een gedegen speurtocht van onze onderzoeksredactie, blijken er 64 in onze stad te verblijven. De meeste van hen zijn opvallend goed geïntegreerd, zelfstandig en zeker ondernemend.

voor de vrouwen van ISIS Helmond.

3reacties

Natuurgebied Groot Goor natter gemaakt

In de tweede helft van augustus en in september worden er in het Groot Goor werkzaamheden uitgevoerd. In dit natuurgebied, gelegen tussen de Heeklaan en het Eindhovens Kanaal, worden maatregelen genomen om het gebied natter te maken. Dit komt de planten en dieren in het gebied ten goede. Er wordt met name gewerkt in het noordelijke deel van het natuurgebied, tegen de woonwijk Houtsdonk aan, zo laat de gemeente weten.
In het verleden zijn er in het Groot Goor sloten aangelegd om het gebied geschikt te maken voor landbouw. Door de aanleg van deze sloten, werd het regenwater snel uit het gebied afgevoerd. Hierdoor is het grondwaterpeil sterk gezakt en is het gebied verdroogd. Het Groot Goor was vroeger een nat gebied. Dergelijke natte natuurgebieden zijn tegenwoordig zeldzaam in Nederland. Daarom worden er nu maatregelen genomen om het gebied weer natter te maken.
Tijdens de winterperiode 2012-2013 zijn er in het Groot Goor al diverse werkzaamheden uitgevoerd om het gebied natter te maken. Enkele sloten zijn ondieper gemaakt, andere sloten zijn dichtgegooid en duikers zijn aangepast. Verder zijn er bosranden open gekapt en struiksoorten aangeplant. Het doel hiervan is ervoor te zorgen dat de grondwaterstand wordt hersteld en dat water langer in het gebied blijft. Deze zomerperiode worden er aanvullende werkzaamheden uitgevoerd.
Vanuit de aangrenzende woonwijk Houtsdonk wordt er regenwater door het gebied afgevoerd richting de Goorloop. De afwatering van de woonwijk moet gegarandeerd blijven, om wateroverlast te voorkomen. Daarom is er bij de aanpassingen in de winterperiode 2012-2013 voorzichtig omgesprongen met het noordelijke deel van het natuurgebied, dat tegen Houtsdonk aan ligt.
Inmiddels is het ruim een jaar later en is duidelijk dat het herstel van de bodem en het grondwater in het noordelijke deel sterk achterblijft bij de rest van het gebied. Daarom is er nog eens goed bekeken hoe ook dat deel van het gebied natter gemaakt kan worden, zonder dat de woonwijk er last van heeft. Er wordt een extra duiker aangelegd om het water vanaf de woonwijk via een afwateringssloot af te voeren. Hiermee is het mogelijk om ook in het noordelijke deel van het Groot Goor de oorspronkelijk natte gronden en hogere grondwaterstand terug te brengen.
De werkzaamheden worden uitgevoerd door loonbedrijf De Beijer Bladel uit Hapert. Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden kunnen bezoekers van het natuurgebied hinder ondervinden. Dit geldt met name voor het noordelijke gedeelte van het Groot Goor. Paden kunnen tijdelijk slecht begaanbaar zijn. Ook rijden er vrachtwagens en machines en kan er sprake zijn van geluidhinder. Gemeente Helmond vraagt om begrip hiervoor. Na afloop van de werkzaamheden worden alle paden weer hersteld.

2reacties

Achtervolging verdachte eindigt in nat pak

Omdat hij op een mogelijk gestolen motorscooter reed, arresteerde de politie vannacht een 19-jarige Helmonder.
Surveillerende agenten zagen de man met de tweewieler rond 2.45 uur op het Ameidepark staan. Toen hij hen zag, ging hij er met hoge snelheid vandoor. Na een achtervolging verloor de man op de Kanaaldijk N.O. de macht over stuur en ging onderuit. Hij rende weg en dook het water van het kanaal in. De agenten hebben hem eruit geholpen en aangehouden. De motorscooter waar hij op reed, bleek een kentekenplaat van een bromscooter te hebben. De man is ingesloten voor verder onderzoek. Het voertuig is in beslag genomen.

4reacties

Duo vast voor mishandeling & wapenbezit

Gisterenavond hield de politie 2 personen van 18 en 23 jaar aan voor mishandeling, openlijke geweldpleging, wapenbezit en bedreiging. Dat gebeurde rond 21.30 uur op de Kortenaerstraat in Helmond Oost.
Het 25-jarige slachtoffer sprak een groep jongeren aan over het feit dat er 2 elektrische fietsen van hem gestolen waren. Daarop volgde enkele klappen tegen zijn hoofd waarbij hij lichte verwondingen opliep (maar geen blijvend letsel.) Dat liet wijkagent Johan Meeuwsen vanochtend weten.
Naar aanleiding van klachten patrouilleerde de politie de laatste dagen vaker in en rondom de Kortenaerstraat. Die klachten betroffen jongeren die daar ’s avonds laat luid praten en luide muziek afspeelden.

4reacties

Helmond en Wim Daniëls vanavond op TV

Vanavond uitvoerig aandacht voor Helmond op Nederland 2. Onze stadsdichter Wim Daniëls zal in het tv-programma Landinwaarts onze stad aanprijzen.
In dit 25 minuten durende tv-programma gaan presentators Dieuwertje Blok en Johan Overdevest op zoek naar pareltjes van lokale cultuur en traditie. Begrijpelijk dat zij dan ook een kijkje nemen in onze stad. Het uitzending begint vanavond om 19.25 uur (zaterdag om 11.30 uur is de herhaling).
Wellicht is dat meteen de laatste keer dat je op de nationale televisie Wim Daniëls in zijn functie als stadsdichter verschijnt. Want aan het eind van het jaar stopt Wim. Zaterdag 20 september heeft hij als inmiddels nationaal bekende taalkundige een voorstelling in Theater Speelhuis. Er zijn nog plaatsen, maar let op: zijn eerste 4 voorstellingen waren allemaal uitverkocht.

4reacties

Dochter die moeders keuken kort en klein sloeg was ontoerekeningsvatbaar

De rechtbank Oost-Brabant in Den Bosch heeft vandaag een 26-jarige vrouw ontslagen van alle rechtsvervolging. De rechtbank oordeelt dat de vrouw volledig ontoerekeningsvatbaar was toen zij begin dit jaar diverse delicten pleegde en kan daarom niet worden gestraft voor belediging en mishandeling van enkele politieagenten, verzet bij aanhouding en diefstal en vernielingen. De vrouw moet worden opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis.

Op 27 januari van dit jaar bracht de 26-jarige vernielingen aan in het huis van haar moeder in Helmond Oost. Tegen de politie zei ze dat ze de schade aan de woning van haar moeder had gemaakt uit frustratie, dat ze de kranen bewust open had gezet om het huis onder water te laten lopen, omdat ze boos was op het huis en een eigen woonruimte wilde.
Begin dit jaar vernielde zij 2 ruiten van een woning van het centrum woonbegeleiding GGzE. Ook stal ze een croissant bij een winkel op het station in Eindhoven. Verder verzette ze zich met geweld toen 2 agenten haar aanhielden, kneep ze op het politiebureau een agente in haar arm, sloeg een agente in het gezicht en kraste in haar nek en stak ze haar middelvinger op naar een politieman. Ook gaf ze geen gehoor aan een bevel van de politie om een plaats te verlaten.
Voorafgaand aan haar rechtszaak is zij onderzocht door een psycholoog en een psychiater, die vaststelden dat er bij deze vrouw zij zonder vaste woon- of verblijfplaats sprake is van schizofrenie van het paranoïde type. Bij het plegen van de delicten was ze psychotisch en was haar contact met de realiteit ernstig verstoord. Volgens de rechtbank is er sprake van ontoerekeningsvatbaarheid en kunnen de gepleegde delicten haar niet worden toegerekend. Voor de veiligheid van haarzelf en anderen, laat de rechtbank haar 1 jaar opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis.
Aan de agente die ze in het gezicht sloeg en in haar nek kraste, moet ze 150 euro als immateriële schadevergoeding betalen en de kosten die eventueel nog komen.
De volledige uitspraak van de rechtbank.

Q&A: Sociale budget Helmond bekend en nu?

Berry Smits van Helmond Aktief stelde schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders over het geld dat Helmond krijgt uit het Deelfonds Sociaal Domein 2015 en de gevolgen daarvan. Aardig ‘detail’: gemiddeld per Nederlander was dat 528 euro, maar per Helmonder 717 euro.
Vandaag hieronder zijn vragen (Questions) voorafgegaan door zijn inleiding in het geheel. Zodra de antwoorden (Answers) van het college bekend zijn, plaatsen we die in zijn geheel in de reacties.Lees verder »

29reacties

Voorspel Helmond Sport – Fortuna Sittard


Wat wordt vrijdag de uitslag van hun eerste competitiewedstrijd?

Bij deze vraag gelden de volgende aanvullende regels:

  • tot vrijdag 8 augustus 19.55 uur mag je ieder etmaal 1 antwoord geven
  • notatie van de uitslag zoals in: 8-2
  • iedereen die de uitslag goed voorspelde, krijgt 1 punt, geef je echter 2 of 3 keer de(zelfde) goede uitslag, krijg je toch ‘maar’ 1 punt

Tussenstand:
2 punten: skruwlelik
1 punt:en Stapper én Erik én case
2 punten: Els (winnaar vorige ronde start automatisch met 2 minpunten)

Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.
5reacties

Broers schoppen en slaan man ziekenhuis in

De politie hield vandaag 2 broers uit Helmond aan op verdenking van een openlijke geweldpleging. Hierbij raakte op 26 juli een man uit Helmond gewond.
Het slachtoffer werd in de nacht van vrijdag 25 juli op zaterdag 26 juli wakker van twee ruziënde mannen in de Heistraat. De man ging naar buiten om de ruzie tussen de personen te sussen. Hierop werd hij echter uiteindelijk door beide mannen geslagen en geschopt. Het slachtoffer is tijdens de mishandeling op de grond gevallen waarna nog steeds op hem ingeschopt zou zijn. Ook zijn vrouw, die hem probeerde te helpen, kreeg een aantal klappen. De man liep onder meer een gebroken neus en gekneusde ribben op. Hij is voor behandeling naar het ziekenhuis gegaan. De 2 verdachte broers (21 en 23 jaar) zitten vast voor verder onderzoek.

19reacties

Gewapende woningoverval Gerwenseweg

Een woning aan de Gerwenseweg in Stiphout is vanavond rond 22.35 uur overvallen. Die woning ligt tegenover het begin van de Stiphoutse bossen. Het is nog onduidelijk of er gewonden zijn of dat er iets is buitgemaakt. De politie is ter plaatse voor onderzoek.
Update om 23.34 uur:
De politie laat weten dat de bewoner gewond is geraakt en per ambulance naar het ziekenhuis is vervoerd. Hij kreeg een aantal forse klappen van de overvallers toen hij de deur voor hen opendeed. Er waren 2 daders met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp. Zij zijn gevlucht. Het is onbekend of dat met of zonder buit is  Heb je tips, bel dan naar de politie op 0900-8844.

In de reacties hieronder staan de andere updates.