12reacties

Let op het juiste hoofdlettergebruik.


Tussenstand:
2 punten: Milan
1 punt:en Tim én Mario K
-2 punten: Erik (winnaar vorige ronde start automatisch met 2 minpunten)

Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.
8reacties

Ook in 2015 weer het overzicht van de belangrijkste wegwerkzaamheden die dit jaar in onze gemeente op stapel staan.
Deze 11 werkzaamheden zijn nodig om verouderd wegdek te vervangen, situaties veiliger te maken, de doorstroming van het verkeer te verbeteren of voor de ontwikkeling van een natuurgebied. Deze wegwerkzaamheden worden op elkaar afgestemd. Ook wordt er bij  het inplannen ervan onder meer rekening gehouden met evenementen (zoals Carnaval, de kermis en de Sinterklaasintocht) en de bereikbaarheid van winkels en bedrijven, zo verzekert de gemeente.

 1. Wolfsputterbaan t.h.v. de Bloemvelderbrug waaraan onderhoud wordt gepleegd in 1 weekend in de zomer
 2. Ruusbroeclaan, daar wordt het wegdek en de riolering vernieuwd in het voorjaar
 3. Uiverlaan, daar gaat men asfalteren in de periode februari – april
 4. Oostende (tussen Torenstraat en Julianabrug), asfalteren + renovatie verkeerslichten in februari – april
 5. Bakelsedijk (tussen Tolpost en Burg. van Houtlaan) wordt volledig opnieuw ingericht in februari– eind mei
 6. Karel Doormanlaan, daar wordt geasfalteerd in april / mei
 7. Brouwhuissedijk / Bruhezerweg krijgt een herinrichting in enkele keren gedurende 2015
 8. Mierloseweg (t.h.v. Raaymakers-terrein) wordt de  ecopassage Goorlooppark aangelegd in juni – najaar
 9. Kasteelherenlaan / Houtse Parallelweg, de aanleg van de spooronderdoorgang tot eind 2015, de Houtse Parallelweg in juni weer open
 10. Hortsedijk, daar wordt geasfalteerd in het najaar
 11. A. Stiphoutse Dreef, de aanleg van de nieuwe weg tussen de Gerwenseweg en Schootense Dreef vanaf februari – najaar
  B. Stiphoutse Dreef / Gerwenseweg, de aanleg van een nieuwe kruising bij de Gerwenseweg vanaf medio februari – begin april
  C. Stiphoutse Dreef / Schootense Dreef, de aanleg van een rotonde begin april – eind juni

De genoemde periodes zijn onder voorbehoud. Weersomstandigheden of andere onvoorziene omstandigheden kunnen van invloed zijn op de periode waarin er gewerkt wordt. Op de webpagina Wegwerkzaamheden van de gemeente wordt dit overzicht steeds geactualiseerd.

4reacties

Het Albert Heijn-filiaal aan het Dierdonkpark in Dierdonk kreeg in december en op vrijdag 9 januari bezoek van meerdere zogenaamde spaarders die hun volle spaarzegelboekjes kwamen inleveren. Deze boekjes waren vals, waardoor dit filiaal voor enkele honderden euro’s is gedupeerd.
Het gaat om 4 daders (zie ook de 8 foto’s onderaan):

 1. man, 40-50 jaar, fors postuur, kalend boven op het hoofd
  Gekleed in een zwarte broek, een bruine jas, polo, gymschoenen welke opvallend schoon zijn.
 2. Vrouw, 30-40 jaar, Lang donker haar, Gekleed in een blauwe spijkerbroek en een beige gewatteerde jas.
 3. Vrouw, 25-35 jaar, zwarte haren op een knot gebonden, normaal postuur, licht shirt, donker blauwe broek en blauwe sneakers.
 4. Man, 25-35 jaar, kort donker haar, geen baard of snor, gekleed in een licht grijs vest met capuchon, donkere broek en schoenen, donker t-shirt met rode opdruk.

De politie is naar hen op zoek. Weet je meer, bel de opsporingstiplijn 0800-6070 of via Meld Misdaad anoniem op 0800-7000 o.v.v zaaknummer: 2014180986.

Francisca Kamphuis, de nieuwe wijkagent in Dierdonk, waarschuwde dinsdag via Twitter al dat de beveiligingsbeelden publiekelijk gedeeld zouden gaan worden. Blijkbaar meldde niemand van de 4 zich en werd woord gehouden:

Zie hieronder ook de update van zaterdag.

Gisteren werden 5 woningen gecontroleerd in Dierdonk, Mierlo-Hout en 3 in de Binnenstad. De controle onder regie van het Helmond Interventie Team (HIT) verliep rustig omdat de bewoners normaal medewerking verleenden. Er werden 23 misstanden geconstateerd, tegen alle overtredingen wordt opgetreden:

 • 5 keer adresfraude;
 • 2 keer mogelijk sociale zekerheidsfraude;
 • 3 keer niet voldaan aan de brandveiligheidseisen;
 • 2 keer teveel bewoners aangetroffen;
 • 2 keer object geherwaardeerd;
 • 2 vreemdelingen aangetroffen en direct ingesloten voor verder onderzoek;
 • 2 keer informatie verzameld ten behoeve van een strafrechtelijk onderzoek;
 • 1 keer grote hoeveelheid afval aangetroffen;
 • 1 keer bouwen zonder vergunning;
 • 2 keer brandgevaarlijke situatie in de woning, de eigenaren hebben direct voorzieningen getroffen, in 1 geval werd ook de huur opgezegd;
 • 1 keer boete van 1100 euro direct geïnd.
20reacties

Het lijkt een mooi initiatief: bewoners van Helmond “mogen in gesprek” met het bestuur van de stad over het invullen van de bezuinigingen. Wie dit even op zich laat inwerken zal inzien wat voor een ridicule waanzin dit is: een pure minachting voor de Helmonder.

Allereerst: elke burger heeft elke seconde van de dag recht op inspraak op het bestuur. Door raadsleden aan te spreken, fractievergaderingen te bezoeken of Wethouders te benaderen met hun vraag of suggestie bijvoorbeeld. Dat is een onvervreemdbaar recht van onze democratie, ook in Helmond. Dat het College nu via een junior wethouder laat weten dat inwoners ‘mee mogen praten’ is een veeg teken van de afstandelijke arrogantie die blijkbaar in ’t Cour heerst. Of de geslepen Stienen en van Mierlo hebben hier een mooie kans gezien om de nieuwe collega’s van SP en GL met een kluitje in het riet te sturen dooor hen deze ‘primeur’ te gunnen. Lees verder »

26reacties

De dierenpolitie heeft in Helmond een broodmagere Stafford-kruising aangetroffen, zo lieten zij vanmiddag weten. Om meteen te kunnen ingrijpen, is er spoedbestuursdwang toegepast. Daardoor kon de verwaarloosde hond meteen naar de dierenarts worden gebracht.
De dierenpolitie Oost-Brabant werd ingeseind door collega’s die boetes aan het innen waren.

In de reacties hieronder staan enkele updates.

Het ingezette herstel van de Helmondse woningmarkt heeft zich in 2014 doorgezet, Dat meldt B&W naar aanleiding van de jaarlijkse evaluatie van de Taskforce Woningbouw. Die taskforce werd opgericht nadat de woningmarkt in 2008 in een crisis kwam. In de taskforce zitten vertegenwoordigers van organisaties en bedrijven werkzaam op het gebied van de volkshuisvesting, zie ook de bericht van vorig jaar.
“Voor het eerst konden wij vorig jaar melden dat de woningmarkt tekenen van
hersteld vertoonde. Dit herstel heeft zich in 2014 doorgezet, zij het geleidelijk en in beperkte mate. Het aantal verkooptransacties in de bestaande woningvoorraad bedroeg in 2014 gemiddeld 45 woningen per maand. De nieuwbouw bleef evenwel achter. Dit heeft geresulteerd in een lage woningbouwproductie in 2014 (ruim 200 woningen)” meldt B&W naar aanleiding van de evaluatie van de taskforce.
Uit de voortgangsrapportage (pdf) worden de volgende conclusies getrokken:

 1. Prioritering: verwijzend naar de Woonvisie 2012 en de ladder van duurzame verstedelijking, dient nog meer dan in het verleden al het geval was, het toevoegen van nieuwe locaties voor de bouw van woningen te worden voorkomen;
 2. Ook in 2015 wordt een activiteit aanbevolen ter stimulering van de woningbouw te organiseren met het accent op een woonbeurs;
 3. Het voortzetten van de Starterslening in de huidige vorm afhankelijk is van provinciale- en rijksdeelname;
 4. Op grond van bestaand beleid terughoudendheid te betrachten met het verstrekken van gemeentegaranties of leningen aan woningcorporaties;
 5. De maatregel inzake het verlenen van uitstel van bouwleges niet langer voort te zetten;
 6. De Taskforce Woningbouw ook in 2015 als platform voor informatie uitwisseling te gebruiken.
1reactie

De Nederlandse boyband B-Brave treedt zondagmiddag 15 maart op in De Cacaofabriek tijdens de eerste editie van Teenageparty YOLO.
Vorig jaar april trad deze band daar ook in de popzaal op. Omdat hun 5 idolen om 20.00 uur optraden, stonden ‘s ochtends de eerste meisjes al voor de deur te wachten. En dat werden er alleen maar meer en meer. En niet omdat ze nog kaartjes moesten kopen, want het was al uitverkocht. Of er ‘s avonds binnen, net als elders, meisjes flauwvielen, is ons niet bekend. Wel dat de wachtende gillende meiden buiten, iets weg hadden van Beatle-mania.
Deze boyband begon in het tv-programma X-Factor. Aanstekelijk, dansbaar en stoer met een eigen B-Brave geluid. Het gaat daarbij om de muziek én performance. In oktober kwam hun eerste album uit. Zelf wil de band niet neergezet worden als ‘het zoveelste groepje mooie jongens. “We heten B-Brave en geen B-Cute.” Maar of hun jonge vrijwel uitsluitend vrouwelijke fans hun uiterlijk onbelangrijk vinden?
Naast B-Brave zullen die zondagmiddag ook Nickstylzz, DJ Lorentz, MC Steef, JimsKido, Gewoon Mounir, Della en Hoomrun Dance Studios het poppodium beklimmen. “Wij zorgen voor een middag met een hoog entertainment gehalte en we spelen in op de belevingswereld van de dames en heren in deze leeftijdscategorie tot en met 17 jaar. Daarin zullen wij ons onderscheiden van menig ander tiener/frisfeest!” aldus de hoofdorganisatie Mesmerize Events.
Kaarten kosten 12 euro en zijn te koop via de website van de cacaofabriek of via Mini-opslag Helmond aan de Marshallstraat 16.

2reacties

Foto: PressvisualsWim Daniëls kreeg gisteravond bij zijn afscheid als stadsdichter, de stadspenning van Helmond. Hij ontving die voor zijn inzet als stadsdichter en de vele andere manieren waarop hij Helmond (ook landelijk) positief op de kaart zet.
Wim Daniëls was de afgelopen 4 jaar stadsdichter van Helmond. In 2011 volgde hij Bert Kuijpers op. De opvolger van Wim Daniëls is Abdelkader Benali, hij wordt stadsschrijver. Tijdens zijn afscheid als stadsdichter reikte burgemeester Elly Blanksma de stadspenning uit.
foto Wim van den BroekIn de afgelopen 4 jaar schreef Wim Daniëls 122 gedichten over Helmond. Verder gaf hij 66 voordrachten, leidde hij 27 keer mensen rond door de stad en noemde hij de naam Helmond 98 keer bij het populaire radioprogramma Spijkers met Koppen. Wim Daniëls schreef onder andere gedichten over 100 jaar bibliotheek in Helmond, Keijserinnedael en het overlijden van oud-burgemeester Geukers. Bij zijn vele optredens bij het tv-programma Pauw en Witteman gaf hij steevast alle gasten zijn boekje met gedichten over Helmond.
Op allerlei manieren zet Wim Daniëls het Helmonds dialect op de kaart. Bijvoorbeeld als vaste columnist bij Spijkers met Koppen op Radio 2 en bij het tv-programma Landinwaarts. Hij stelde een Helmonds woordenboek en het ‘Helmonds voor beginners’ samen. Ook de bundel ‘Stadsgedichten Helmond’ is van zijn hand. Daarnaast schreef hij ook andere boeken, onlangs kwam zijn honderdste boek uit: ‘De taal achterna’. 1 Van de boeken waar hij zijn bijdrage aan leverde, is het boek ‘Station Helmond 1866 – 2014’ ter ere van de opening van de nieuwe Spoorzone. Ook hierin komt het Helmonds dialect naar voren als Helmonders hun mening geven over het nieuwe station: “Helmond wordt mi zo’n stesjon nog de skònste stad van ‘t land, wa ik oe zeg.”
Voor zijn verdiensten voor de stad Helmond als stadsdichter en op vele andere manieren, werd Wim Daniëls begin januari uitgeroepen tot Helmonder van het Jaar 2014. Hoewel Wim Daniëls zelf niet in Helmond woont, verkoos de jury hem toch tot Helmonder van het Jaar, omdat zijn ‘hart en ziel uitgaan naar Helmond en hij een onmiskenbare binding met de stad heeft en dat ook uitdraagt’. Naast de titel Helmonder van het Jaar, heeft Wim Daniëls nu dus ook de stadspenning van Helmond gekregen.
Wim, van harte, hij is verdiend!

51reacties

– PRIMEUR –
De bekende schrijver en tv-presentator Abdelkader Benali is de stadsschrijver 2015 van Helmond. Hij volgt daarmee Wim Daniëls op die in 2011 begon als stadsdichter van Helmond en vanavond in De Traverse aan de Steenweg afscheid nam. Wij vinden (omdat we daarin genoemd worden)  Naar Helmond het mooiste gedicht van stadsdichter Wim Daniëls. 🙂
Het Literair Café Helmond heeft Benali als stadsschrijver aangesteld vanwege zijn veelzijdigheid, creativiteit en energieke uitstraling. ‘Benali is een geweldig schrijver, die vooral werkt vanuit sociale betrokkenheid. Daarbij is hij een echte wereldburger, met interesse voor landen, steden, de mensen en de culturen’, aldus het Literair Café in haar persbericht. Lees verder »

Afgelopen jaar is de nieuwe Spoorzone bij station Helmond in gebruik genomen. Een onderdeel van de Spoorzone is een nieuw parkeerterrein aan de Engelseweg, Dat wordt deels omgeven door een plantsoen. De straatnamencommissie besloot in 2013 (pdf) dit parkeerterrein met plantsoen te vernoemen naar pastoor Janssens van de voormalige St. Anna Parochie. Carolus Sebastianus Janssens werd geboren in 1916 en overleed in 1982. Hij was sinds 1954 pastoor van deze parochie en was ook ereburger van onze stad.
Donderdag om 16.00 uur onthult wethouder Frans Stienen en Jan van Bussel het straatnaambord Pastoor Janssensplantsoen. Jan van Bussel is de vroegere koster van de St. Anna Parochie en is nu stadsgids in Helmond. Hij zal bij de onthulling enkele bijzondere verhalen vertellen over de pastoor en de vroegere parochie. De onthulling vindt plaats op dat nieuwe parkeerterrein.

33reacties

De gemeente Helmond wil zich inzetten voor een goede culturele basis in Helmond. In het cultuurkompas in 2013 is de gemeentelijke ambitie als volgt verwoord: De Helmondse Cultuur willen we laten groeien (een cultureel veld dat past bij de omvang van de stad), en optimaal laten bloeien (vernieuwend en inspirerend).

Wat u eerst moet weten over cultuur in Helmond
In 2013 was er nog sprake van een mogelijk grote financiële impuls in cultuur: als we als Brabantse steden de titel culturele hoofdstad hadden behaald, zou er 10 miljoen euro in cultuur geïnvesteerd worden. Nu dat niet doorgaat, ziet de wereld er anders uit: we investeren niet in cultuur, maar gaan juist bezuinigen. Van de 10 miljoen euro die per jaar voor cultuur beschikbaar is, moet jaarlijks 1 miljoen bezuinigd worden. Lees verder »

5reacties

Gisteravond is een NS-conducteur vlak voor het binnenrijden van station Eindhoven het slachtoffer geworden van een mishandeling.
Op het moment dat de conducteur door de trein liep tussen Helmond en Eindhoven werd hij hard achter op zijn hoofd geslagen terwijl geroepen werd ‘vieze flikker’. Uiteindelijk hoefde hij niet naar het ziekenhuis ook al was hij even buiten bewustzijn. Vandaag gaat de conducteur aangifte doen bij de politie.
NS hoopt dat de dader(s) snel gepakt worden en zal trachten de (materiële en immateriële) schade maximaal te verhalen. Heeft u iets gezien gisteravond van dit incident of heeft u meer informatie over de dader(s) meldt u zich dan bij de politie te Eindhoven (0900-8844).
“Geweld tegen mensen die gewoon hun werk doen is nooit, maar dan ook nooit te rechtvaardigen. Handen thuis of blijf thuis zou ik willen zeggen. Wij hopen dat de dader(s) snel gepakt worden en hun straf niet ontlopen” aldus Marjan Rintel, directievoorzitter NS Reizigers.
NS werkt op alle fronten aan het tegengaan van agressie met o.a. speciaal Veiligheid en Service (V&S) personeel en een 24 uur bemande veiligheidscentrale. Ook het in gebruik nemen van steeds meer poortjes op stations gaat helpen, aangezien veel agressie gerelateerd is aan zwartrijden. NS werkt aan versnelling hiervan. Afgelopen jaar lanceerde NS een speciale publiekscampagne ‘handen af van onze collega’s’. Aan de hand van persoonlijke en zeer confronterende getuigenissen liet de campagne zien wat de impact is van agressie op medewerkers van NS en het openbaar vervoer in het algemeen.

Update op dinsdag 10 februari in de reacties middels een videoreconstructie.

De politie arresteerde zondag een 50-jarige Helmonder voor het mishandelen van zijn ex-partner.
De 49-jarige vrouw uit Beek en Donk zou zondagmiddag in haar woning door de man zijn geschopt en geslagen. Ook zou hij spullen in haar huis vernield hebben. Daarna is hij weggegaan. Gewaarschuwde agenten hebben de man rond 15.45 uur in zijn woning in Helmond aangehouden en in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

6reacties

In onze stad kennen we een aantal bedrijfsverzamelgebouwen. Een aantal is particulier maar ook de gemeente Helmond heeft er, zoals bedrijvencentrum de Bron in de Heistraat. Deze bedrijvencentra bieden met name startende ondernemers kansen om hun activiteiten te starten en uit te voeren. Veelal gebeurt dit met de verwachting dat op termijn die bedrijven elders zelfstandig verder gaan en uitgroeien.

Onlangs las ik op de weblog van Helmond dat er plannen bestaan om ook een bedrijfsverzamelgebouw te gaan starten in de richting van de detailhandel en op dinsdag 21 januari 2015 hoorde ik in een commissievergadering dat er aangedacht wordt om de voormalige Leonardussschool te gaan bestemmen als een bedrijfsverzamelgebouw op het gebied van bewegen en gezondheid. Lees verder »

10reacties

Nog minder dan twee maanden en dan is het weer zo ver. We mogen naar de stembus. Het klinkt raar. De verkiezingen van 18 maart 2015 zijn misschien wel de belangrijkste verkiezingen in jaren. Het is namelijk nog nooit voorgekomen dat er drie verkiezingen op één dag worden gehouden. De Brabanders brengen op 18 maart tweemaal hun stem uit; voor Provinciale Staten en voor de Waterschapsbesturen. Provinciale Staten kiezen in mei vervolgens de nieuwe Eerste Kamer. Daardoor oefent de kiezer op 18 maart ook indirect invloed uit op de landelijke politiek in Den Haag. De Statenverkiezingen zijn dus indirect ook een populariteitpoll voor het kabinet. De campagne zal dus ook in het teken staan van de landelijke politiek. Lees verder »

5reacties

De politie hield vannacht rond 3.30 uur een 30-jarige Helmonder en zijn 25-jarige zus aan voor mishandeling en belediging bij een café aan de Steenweg. Om welk café het gaat, is ons niet bekend.
Kort daarvoor greep een beveiligingsmedewerker in bij een vechtpartij tussen 2 mannen in dat café, waarop hij zelf ook werd geslagen. De verdachte daarvan werd vervolgens naar buiten gedirigeerd, maar ook daar bleek het onrustig. Voor het café kwam de zus van de verdachte agressief op een agente afgelopen. Die kon zich verweren door haar belager naar achteren te slaan, maar kon niet voorkomen dat ze tegelijkertijd een klap op haar onderlip kreeg.
Terwijl zijn zus hiervoor werd aangehouden, beledigde de man een agent en ging er daarna in het tumult te voet vandoor. Tijdens een achtervolging door een agent dacht de man kennelijk aan een aanhouding te kunnen ontsnappen door in het kanaal te springen en naar de overkant te zwemmen. Daar werd hij echter door de politie aangehouden.
Zowel de beveiligingsmedewerker als de agente hebben aangifte gedaan. De broer en zus zitten op het politiebureau vast voor verder onderzoek.

12reacties


Tussenstand:
1 punt:en Tim én Mario K én Milan
-2 punten: Erik (winnaar vorige ronde start automatisch met 2 minpunten)

Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.
2reacties

De politie hield vanavond rond 19.00 uur een 26-jarige Helmonder aan op verdenking van bedreiging en huiselijk geweld.
De man zou zijn medebewoners bedreigd hebben met een koevoet. Niemand raakte gewond. Op het moment dat de politie ter plaatse kwam, was de verdachte net te voet vertrokken. Op het NS station van Brouwhuis werd de verdachte even later door de politie aangetroffen en aangehouden.

1reactie

Al enige tijd is het bij Helmond Sport de gewoonte om vlak voor de wedstrijd een geluidsband te starten waarbij het, in mijn ogen, enigszins ontbreekt aan realiteitszin. Als de spelers het veld opkomen klinken door de speakers teksten als: “Helmond is klaar voor topvoetbal” en “het Lavans stadion trilt op haar grondvesten”. Dat alles aangevuld met bombastische muziek waardoor je je even in de Vogelrok van de Efteling waant. Zo ook afgelopen vrijdag tegen FC Emmen, waar slechts 1.617 kleumende toeschouwers klaar zaten en stonden voor een potje topvoetbal. Veel van die toeschouwers bleven overigens in de warme kantine zitten. Ikzelf trilde en rilde echter wel op de tribune. Moest ik vroeger lachen als ik een opa zag met een lange witte onderbroek tot z’n enkels, zo was ik vrijdag maar wat blij dat ik er zelf een aan had. Lees verder »