Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

13reacties

De Ruit in De Brem en EenVandaag

Michiel van Geel reageerde zojuist bij het gedicht van Lucy over De Ruit (over het feit dat de Tweede Kamer die avond tegen De Ruit stemde). Wij vinden dat zijn bijdrage een apart topic verdient, dus plaatsten we zijn hele reactie hier:

Voor iedereen die door de bomen het bos niet meer ziet: Morgen, woensdag 17 februari om 20:00 is er in wijkhuis De Brem in Rijpelberg een informatie/debatavond in het kader van de provinciale staten. Centraal tijdens deze avond staat het proces rondom “De Ruit”. Hoe is die besluitvorming tot stand gekomen? Wat is er gedaan met de conclusies uit rapporten? En met de input vanuit klankborden en milieuorganisaties? Is dit plan nou eigenlijk een provinciale weg of hoort het bij het hoofdwegennet?
.
De meeste lijsttrekkers van provinciale state zullen aanwezig zijn en e.e.a. zal vastgelegd worden door EenVandaag. Ook de indieners van de motie in de Tweede Kamer zullen er zijn alsmede enkele vertegenwoordigers van belangenorganisaties. Hoofdrolspeler Ruud van Heugten heeft laten weten helaas verhinderd te zijn.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
2reacties

Inbreker bleek carnavalsvierder in boevenpak

Een carnavalsvierder in Dierdonk werd gisteravond aangezien voor een inbreker. Een oplettende buurman had de politie gealarmeerd omdat hij dacht dat er werd ingebroken.
Agenten met een aangelijnde politiehond troffen in de woning inderdaad iemand aan. Maar al snel bleek het de zoon des huizes te zijn die verkleed was in een boevenpak met pruik. Hij had geen plannen voor een inbraak. De buurman had de zoon niet herkend omdat hij een pruik droeg. Lees verder »

15reacties

Smits: Carnaval

Aan mij de eer om een weblog-bijdrage te schrijven die op carnaval maandag zal worden geplaatst. Ik heb het idee dat dan vele webloggers met andere dingen bezig zijn! Goed toch is het “mijn” beurt dus zoek ik naar een onderwerp.
Gezien de actualiteit zou ik hier kunnen schrijven over de “sfeer rapportage” van de Stadswacht zoals die recent werd gepresenteerd. Een rapport waarin de onderzoekers goed hebben geluisterd naar 43 personen en hun opmerkingen en bevindingen aan het papier hebben toevertrouwd. Daarin werden door de onderzoekers ook nog een handvol adviezen meegegeven waarmee het SSH bestuur op onderdelen direct mee aan de slag is gegaan. Wie het rapport helemaal heeft gelezen incl. de reacties van v/m directeur SSH Joop van Stiphout, komt mogelijk tot de conclusie dat het om een “welles / nietes “ discussie gaat! Wie er gelijk heeft zal mijn inzien uit een feiten onderzoek moeten komen.Lees verder »

3reacties

Man mishandelt vriendin met Valentijn

De politie hield zaterdagavond 14 februari in zijn woning een 24-jarige Helmonder aan. Hij wordt verdacht van het mishandelen van zijn vriendin eerder die avond.
Een 20-jarige vrouw uit Helmond zou zaterdagavond door haar vriend zijn mishandeld in hun woning in Helmond. De vrouw zou onder meer zijn geslagen, geschopt en aan haar haren zijn getrokken. De verdachte partner werd rond 21.45 uur in zijn woning in Helmond aangehouden. Hij zit vast voor verder onderzoek.

2reacties

Buurman en de gifbeker

Voor aanvang van de carnavalskraker Helmond Sport – FC Den Bosch had ik een gesprek met Helmond Sport. Er lag nog wat oud zeer dat besproken moest worden onder het genot van een kopje koffie. Men had het druk en verzocht mij even te wachten aan de bar van de business club. De voorbereidingen voor het gebruikelijke diner voor sponsoren en genodigden waren volop bezig. Plotseling viel mijn oog op een grote kolossale beker die midden op de bar stond. Toen ik goed keek zag ik dat er een merkwaardige rode vloeistof in de beker zat. Even later merkte ik dat alle gasten die binnen kwamen vriendelijk verzocht werden een slokje te nemen uit deze beker. Aan de gezichten van de genodigden kon ik zien dat het bepaald geen lekker drankje was, wat men te drinken kreeg. Net op het moment dat ik aan iemand wilde vragen wat voor merkwaardig drankje er genuttigd werd, werd ik binnengeroepen voor mijn afspraak. Over het prettige gesprek wat volgde kan ik kort zijn. Men laat in principe geen mensen zonder NSP-kaart (journalistenkaart) toe op de perstribunes of bij persconferenties. Helmond Sport wil geen uitzondering maken voor De weblog van Helmond en/of Buurman. Bovendien vindt men Buurman vaak te kritisch en te negatief.Lees verder »

Auto brandt volledig uit

Vannacht vond er in de Trompstraat in Helmond Oost een autobrand plaats. Rond 0.30 uur werd de brandweer gealarmeerd. Deze was snel ter plaatsen maar voor de auto was het toch nog te laat.
Buurt bewoners hadden een harde knal gehoord en meters van de auto vandaan lag glas en andere onderdelen van de auto. De politie is meteen een buurtonderzoek begonnen door bij diverse bewoners aan te bellen of ze iets hadden gezien. Vermoed wordt dat er opzet in het spel is. De politie doet verder onderzoek naar de oorzaak van de brand. Er is niemand gewond geraakt.
Harrie Fotografie maakte onderstaande foto’s.

4reacties

2 Nieuwe digitale flitspalen op Europaweg

Binnenkort worden er 2 nieuwe digitale flitspalen geactiveerd op de Europaweg. De nieuwe flitspalen registreren bestuurders die door rood rijden en/of de maximum toegestane snelheid overschrijden. In beide rijrichtingen geldt daar een maximumsnelheid van 50 km/u.
Op de Europaweg stonden al flitspalen. Deze verouderde flitspalen worden dit jaar verwijderd. Dat heeft te maken met een landelijke modernisering van flitspalen, dat in 2013 in gang is gezet. Vorig jaar werden er al 12 digitale flitspalen in Helmond geplaatst.
Alleen flitspalen die een aantoonbare bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid worden vervangen. Op basis van de verkeers- en ongevallengegevens stelden het Openbaar Ministerie, de politie en de gemeente vast dat op bovengenoemde locatie de flitspalen vervangen worden. “Flitspalen hebben een bewezen effect op de beïnvloeding van het rijgedrag” zo stelt de politie.
De vervanging maakt deel uit van een landelijk project onder leiding van het Openbaar Ministerie met als doel de komende jaren een groot deel van de analoge flitspalen te vervangen door digitale palen. Groot voordeel van digitale palen is dat deze 24 uur per dag aan staan en de verwerking van de boetes minder politiecapaciteit vergt. Daarbij kan in principe de bon sneller op de deurmat vallen, zodat de betrokkene zich eerder bewust wordt van de overtreding en het gedrag sneller kan aanpassen.
De nieuwe flitspaal heeft een digitale camera aan boord zodat gemaakte beelden van snelheidsovertreders direct worden overgeseind naar een dataverwerkingseenheid. De analoge flitspaal maakt nog gebruik van een filmrol, die eerst ontwikkeld moet worden en dan pas kan worden uitgelezen. De digitale flitser die geen last heeft van een volgeschoten film, werkt continu en maakt gebruik van een infraroodflitser. Deze zorgt ervoor dat de flits niet te zien is. Weggebruikers hebben dan geen hinder van flitslicht.
Een flitspaal bij een kruising met verkeerslichten, meet niet alleen de snelheid van iemand die te hard rijd maar legt ook weggebruikers vast die door rood rijden. Een automobilist die te hard door rood rijdt, krijgt dus 2 boetes: 1 voor snelheid en 1 voor rijden door rood licht.

Helmondse vrachtwagenchauffeur dood na ongeval in Duitsland

Een vrachtwagenchauffeur uit Helmond is vandaag omgekomen, toen hij in het Duitse Alpen een huis ramde. Dat meldden Duitse media (met 2 foto’s).
De 46-jarige Helmonder reed met een Van den Broek Logistics-vrachtwagen om 12.55 uur door het plaatsje, niet ver over de grens bij Venlo. Daarbij kwam hij naast de weg terecht en ramde een woonhuis. Hoe dat kon gebeuren, is niet bekend. De man overleed ter plaatse. Er wordt ook rekening mee gehouden dat hij, voordat hij van de weg raakte, al dood was door bijvoorbeeld een hartaanval. Daarom wordt er nog lijkschouwing gedaan.
Het huis is door de crash van de 40-tonner onbewoonbaar geworden en staat op instorten. De bewoners van het huis zijn niet gewond. Kort voor het ongeval, was de aanwezige bewoner nog in de woonkamer om de luxaflex omlaag te laten, de rest van het gezin was bij een begrafenis.

3reacties

Man (70) slaat zijn vrouw 2 gebroken ribben

De politie hield woensdagochtend 11 februari in zijn woning in Helmond een 70-jarige man aan op verdenking van huiselijk geweld.
De man zou zijn 61-jarige vrouw op 29 december in hun woning in Helmond met een pan diverse keren hebben geslagen. De vrouw brak 2 ribben door de mishandeling en deed eind januari aangifte van het huiselijk geweld. De verdachte zit vast voor verder onderzoek.

Helmonder probeerde cafetaria te overvallen

De politie hield gistermiddag in Eindhoven een man uit Helmond aan na een overvalpoging op een Eindhovens cafetaria.
Een medewerkster van een cafetaria aan de Urkhovenseweg in het oosten van Eindhoven zag dinsdagmiddag 10 februari rond 14.30 uur een bekende van haar binnenkomen. Plotseling zou de man onder bedreiging van een mes geld hebben geëist. De vrouw weigerde geld te geven waarop ze zou zijn geslagen en de man de kassa door de zaak gooide. Uiteindelijk zag de vrouw kans om de man weg te jagen. Buiten zou hij de ruit van haar auto hebben vernield. Gewaarschuwde agenten gingen op zoek naar de verdachte en troffen deze op de Kaartmakersring in Eindhoven aan. De 31-jarige verdachte Helmonder werd rond 14.40 uur aangehouden en zit vast voor verder onderzoek.

Niets erin, niets eruit in Brandevoort

Onder het motto ‘Niets erin, niets eruit’ starten politiestudenten in opleiding een project om auto-inbraken te voorkomen. Dit preventieproject gaat starten in Brandevoort omdat blijkt dat er in die wijk in 2014 procentueel gezien veel auto-inbraken plaats hebben gevonden.

De campagne: “Niets erin…Niets er uit…!” is er op gericht om de burger te voorzien van preventietips. Ook gaan er extra controles worden opgezet om de dadergroep in beeld te krijgen en de pakkans te vergroten. Burgers kunnen helpen door acute verdachte situaties te melden bij de politie op 112. In andere delen van het land loopt deze campagne al langer, zoals in Groningen.

4reacties

Kind van 1 jaar overleed vanmiddag

In een woning aan de Asterstraat in Helmond Oost is vanmiddag een kind van 1 jaar (naar verluidt) is overleden.
Om 12.32 uur rukten de hulpdiensten uit, zowel de politie, ambulance als een traumahelikopter. De oorzaak van het tragisch overlijden van het kind is ons onbekend. De politiewoordvoerster liet weten dat ze ter plekke waren geweest en daaruit bleek dat het geen zaak voor de politie betrof.
Onderstaande foto werd vanmiddag gemaakt door A. d.w.

15reacties

Stadsgesprek: uw ervaringen

Afgelopen weken heeft u hier op De Weblog van Helmond kunnen discussiëren over de bezuinigingen op de thema’s wijkaccommodaties, cultuur en beheer openbare ruimte. Dit leverde tot nu toe ruim 140 reacties op. Daarnaast was er op 28 januari een fysiek Stadsgesprek in de Westwijzer rondom dezelfde thema’s. Zo’n 100 Helmonders waren aanwezig om mee te praten.
Zowel de weblog als het fysieke gesprek hebben veel goede ideeën opgeleverd. Daar willen wij u alvast hartelijk voor bedanken! Op dit moment zijn wij bezig met het verwerken van al die ideeën, zodat ze kunnen worden meegenomen bij de besprekingen van de Voorjaarsnota. Natuurlijk koppelen wij het resultaat ook aan u terug – onder andere hier, via De Weblog van Helmond.Lees verder »

10reacties

Directeur Zorggroep op non–actief

Directeur Dursun Altun van Zorggroep Helmond is vandaag op non-actief gesteld. Dit besluit werd door de Raad van Toezicht genomen naar aanleiding van de voorlopige conclusies van CZ Zorgkantoor en gesprekken met hem. Het personeel werd vanochtend over dit besluit geïnformeerd, vanmiddag werden de cliënten schriftelijk op de hoogte gesteld.
CZ Zorgkantoor startte in april vorig jaar een onderzoek naar de besteding van persoonsgebonden budgetten (pgb’s) in 2013. De voorlopige conclusies daaruit werden op 4 februari aan de Zorggroep bekend gemaakt. Een dag later diende een kort geding in Breda. De Zorggroep had dat aangespannen omdat CZ Zorgkantoor de geldkraan wilde dichtdraaien. Sedert eind december was er frequent overleg geweest met CZ Zorgkantoor over de toekomst van de Zorggroep en de wijze waarop de dienstverlening kan worden verbeterd.
Naar aanleiding van de voorlopige onderzoeksconclusies voerde de Raad van Toezicht op 6 en 8 februari gesprekken met directeur Altun. De Raad constateerde vervolgens dat er sprake was van een vertrouwensbreuk en stelde de bestuurder voor onbepaalde tijd op non-actief.
“De Raad van Toezicht wil benadrukken dat zij het betreurt deze stap te moeten nemen, maar ziet zich gezien de omstandigheden hiertoe genoodzaakt. Conform haar statutaire bevoegdheid, heeft de Raad van Toezicht per 9 februari 2015 uit haar midden een interim bestuurder aangesteld voor de maximale periode van 1 maand (uiterlijk dus tot 9 maart 2015), te weten de heer Aissa Meziani, lid Raad van Toezicht. De leden van het MT nemen gedurende deze periode de operationele gang van zaken waar” aldus de voorzitter Mohammed Chahim.
De Stichting Zorggroep Helmond werd in 2012 opgericht. Deze stichting is gespecialiseerd in het opvangen en begeleiden van jongvolwassenen (17 – 27 jaar) met vaak een justitiële achtergrond, schuldenproblematiek en/of verslavingsproblematiek. Deze cliënten met een psychiatrische stoornis zijn vaak licht verstandelijk gehandicapt. Zij worden gehuisvest op locaties in Helmond, Eindhoven en Deurne. In 2013 werden er 93 cliënten begeleid. Sinds 1 januari wordt de naam ONZ (Onderweg Naar Zelfredzaamheid) gehanteerd.

In de reacties staan updates.

1reactie

Vernieler bleek een straatrover in Helmond

Medewerkers van de NS hebben gisteren een vernieler aangehouden. Na zijn aanhouding bleek dat hij ook verdachte is van straatroof.
Zondagavond om 18.35 uur werd een surveillance-eenheid van de politie naar het station in Eindhoven gestuurd. Daar zouden medewerkers van de afdeling Veiligheid en Service van de NS een man aangehouden hebben die bij een kiosk een stoel vernield had.
De politieagenten namen de geboeide verdachte, een 39 jarige Poolse man zonder verblijfplaats in Nederland, van de NS medewerkers over en fouilleerden hem. In zijn zakken vonden ze onder andere een portemonnee en een paspoort op naam van een ander persoon. De agenten namen contact op met deze man en toen bleek dat hij eerder die middag onder andere van zijn portemonnee was beroofd op het station in Helmond. Hij had daar een harde klap in zijn gezicht gehad en was toen van zijn spullen beroofd. Het signalement wat hij opgaf kwam overeen met de aangehouden verdachte. De verdachte is naar het bureau gebracht en daar ingesloten. De recherche onderzoekt de twee misdrijven.

15reacties

Tuerlings: Helmond Studentenstad?

Vanaf vandaag heeft Thomas Tuerlings van GroenLinks hier elke 6 weken zijn column met zijn bespiegelingen over Helmond. Hij nam het stokje over van Antoinette Maas. Bedankt Antoinette voor je columns en Thomas: veel succes.
_______________________________________________________________________________

Recent is in de Eerste Kamer een voorstel van minister Bussemaker aangenomen met ingrijpende wijzigingen voor studenten vanaf september 2015. De belangrijkste verandering is dat de basisbeurs voor zowel thuis- als uitwonenden geen gift meer is maar een lening, of een “studievoorschot.” Dit betekent dat een brave student al snel met duizenden euro’s schuld opgezadeld wordt en de minder brave student zelfs met tienduizenden euro’s. Maar, er zijn meer gevolgen dan alleen financiële voor studenten.

Waar het voorheen mogelijk was om een groot deel van de huurprijs van een kamer te dekken met een uitwonendenbeurs, komt dit uiteindelijk volledig voor eigen rekening. Gevolg hiervan is waarschijnlijk een afname van het aantal studenten dat op kamers gaat. Op aandringen van GroenLinks is het gratis OV-reisrecht namelijk wél behouden gebleven. Dit stelt studenten nog enigszins in de gelegenheid om torenhoge schulden te vermijden. Om reistijd beperkt te houden, zullen studenten dichter bij huis gaan zoeken naar de juiste studie. Voor steden met een hogeschool of universiteit is dit nadelig, maar voor steden in de omgeving, zoals Helmond, is dit juist voordelig.Lees verder »

Gewonde Limburgse woninginbreker aangehouden

Vannacht rond 04.40 uur hielden agenten een 32-jarige man uit Oostrum (dorp in het noorden van Limburg) aan die verdacht wordt van een poging inbraak. Hij zit vast voor nader onderzoek.
De man trok op de Mierloseweg de aandacht van surveillerende agenten omdat hij wegliep toen hij de politieauto zag. Toen hij werd aangesproken zagen de politiemensen dat hij een bloedende hand had. Ondertussen meldde zich een getuige die vertelde dat de man vermoedelijk had geprobeerd bij een nabij gelegen woning in te breken. Hij had zich daarbij kennelijk verwond.
Bij de woning trof de politie inderdaad bloedsporen aan. De bewoners deden aangifte. Er bleek nog niets te zijn gestolen.

10reacties

Rukkende fietser gezocht

De politie is op zoek naar een schennispleger. Hij zou gisterochtend rond 09.20 uur actief zijn geweest op Piet van Bokhovenpad ter hoogte van de wijk Brouwhuis.
Een vrouw die haar hond uitliet, zag een man die zichzelf bevredigde. Een man van circa 30 jaar met een licht getinte huidskleur met donker haar aldus de geschrokken getuige. Hij reed op een fiets met fietstassen met opvallend bloemetjes motief.
Heb je informatie over dit voorval, was je ook getuige, of ken je iemand uit je omgeving die voldoet aan dit signalement? Neem dan contact op met de politie 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.