Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Gemeentelijk Digitaal Loket 2 dagen dicht

Morgen en overmorgen is het Digitaal Loket van de gemeente niet beschikbaar. Er wordt dan groot onderhoud gepleegd dat naar verwachting zondag om 17.00 uur klaar is.
Tijdens het onderhoud is het niet mogelijk om online producten en diensten aan te vragen of een melding doorgeven via hun website. Het doorgeven van bijvoorbeeld een adreswijziging (verhuizing), het aanvragen van een uittreksel uit de burgerlijke stand of parkeervergunning of het aan- of afmelden van de hond voor de hondenbelasting, is dit weekend dus niet mogelijk. Dit geldt ook voor het online doorgeven van een melding over bijvoorbeeld kapotte straatverlichting of losliggende stoeptegels.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
4reacties

4 Jongens mishandelen 13-jarig meisje

Vorige week dinsdag tussen 17.00 en 17.30 uur werd een 13-jarig meisje mishandeld door een 4-tal jongens van vermoedelijk 15 jaar.
Het viertal probeerde in eerste instantie haar geld afhandig te maken. Nadat zij dit niet toeliet, hebben zij haar geslagen en nadat zij op de grond viel, geschopt. De mishandeling werd gepleegd door 1 blanke jongen, 2 getinte jongens en 1 negroïde jongen en vond plaats op het Johan Cruyff Court aan de Hermelijnstraat in de Binnenstad. Het meisje hield een bloedneus en blauwe plekken over aan de mishandeling.
Heb je iets gezien, weet je wie de daders zijn, bel dan de politie via 0900-8844 of anoniem via M. 0800-7000.

2reacties

3 Helmonders veroordeeld voor inbraken op campings in Heeze en Mierlo

De rechtbank veroordeelde vandaag een 30-jarige man uit Helmond tot een gevangenisstraf van 180 dagen, waarvan 110 dagen voorwaardelijk, en een taakstraf van 200 uur. Hij pleegde 6 inbraken op campings en bovendien stal hij scooters en fietsen. 2 Helmondse broers (20 jaar) en Geldrop (26 jaar) krijgen voor hun aandeel bij de inbraken een taakstraf van respectievelijk 120 en 100 uur en beiden krijgen een voorwaardelijke celstraf van 4 maanden.
De mannen braken in 2013 tussen oktober en december 2 keer in op een camping in Mierlo en 4 keer op een camping in Heeze. Ze gingen caravans en bijbehorende schuurtjes binnen en namen onder meer gereedschap en televisies weg. Bovendien haalde de 30-jarige man in Geldrop, Mierlo en Helmond 6 scooters en 3 fietsen weg.
De rechtbank overweegt dat de inbraken in de caravans uiterst vervelend zijn voor de slachtoffers, aangezien dit een plek is waar zij zich veilig wanen. Dergelijke inbraken brengen materiële schade en overlast met zich mee. De verdachten hebben de inbraken gepleegd voor het geld en hebben zich niets aangetrokken van de gevolgen voor de slachtoffers. De rechtbank houdt er in het voordeel van de 30-jarige verdachte rekening mee dat hij functioneert op een licht verstandelijk tot zwakbegaafd niveau. De rechtbank koppelt aan zijn voorwaardelijke straf een aantal bijzondere voorwaarden. Zo moet hij zich laten behandelen bij een zorginstelling en meewerken aan begeleiding om zijn financiële situatie te verbeteren en aan een intake van een traject voor begeleid wonen. Ook in het geval van de 26-jarige man houdt de rechtbank er rekening mee dat hij verstandelijk beperkt is. Aan zijn voorwaardelijke straf koppelt de rechtbank onder meer de bijzondere voorwaarde dat hij moet deelnemen aan gedragsinterventie.

59reacties

Grommetje terug bij V&D in de Veestraat

Zou het doek dan toch gaan vallen?
Nadat het doek in 2003 al definitief viel in Helmond, vecht V&D momenteel voor haar voortbestaan. De warenhuisketen verkeert in zwaar weer en lijkt reddeloos verloren in deze tijd waarin internetshoppen al jaren de heersende trend is.
Nu iedereen achteloos de schouders ophaalt als het gaat om het wel en wee van het warenhuis denk ik vooral terug aan het filiaal in Helmond, midden in de Veestraat. Het logge grote gebouw met de twee gigantische etalages naast de glazen entree, de achteruitgang met de carrouseluitgang en de traptreden die uitkwam op de Oude Aa. Het is verworden tot een vage maar oh zo mooie herinnering uit mijn jeugd.
Wie struinde er immers niet door de winkel tijdens de vele uitgevallen lesuren op school?Lees verder »

11reacties

3 Helmonders nieuw bestuur Cacaofabriek

De gemeenteraad stemde (pdf) gisteravond unaniem in om de Cacaofabriek 4 jaar lang extra subsidie te geven. Ook blijft de huidige organisatievorm met een stichtingsbestuur in stand. Het nieuwe bestuur (dat al in de startblokken stond) kan nu aan de slag met het optimaliseren van het bedrijfsplan. Het nieuwe (onbezoldigde) bestuur bestaat uit 3 Helmonders: voorzitter Michel van den Berg (bestuurder van Optimus Primair Onderwijs), penningmeester Hans Wernaart (CFO Philips Benelux) en secretaris Peter de Witte (eigenaar Allt í lagi BV, voormalig directeur arbodienst).
De nieuwe bestuursvoorzitter Michel van den Berg. ‘We weten als nieuw bestuur waarvoor we aan de lat staan. Het is een stevige maar mooie uitdaging. De kaders die de gemeente heeft gesteld, zijn voor ons heldere uitgangspunten. Een cultureel huis dat in nauwe verbinding staat met de stad. Met vanaf 2019 een sluitende begroting zonder extra overheidssteun, met dus de huidige subsidie als uitgangspunt. Met dit in ons achterhoofd gaan wij de komende weken werken aan een vernieuwd bedrijfsplan voor de periode 2015-2018. Op 8 mei bieden we dit aan het College van Burgemeester en Wethouders aan.’
Ook cultuurwethouder Frans Stienen kijkt positief vooruit. ‘De gemeente, het nieuwe bestuur en de gehele Cacaofabriek-organisatie trekken de komende tijd nauw met elkaar op. Als gemeente bieden wij ondersteuning en toezicht met respect voor ieders verantwoordelijkheid en rol. Een tijdelijke financiële impuls van de gemeente moet gaan leiden tot een zichzelf bedruipende Cacaofabriek in 2019. Dat is voor ons een harde voorwaarde. Op 4 juni wordt deze tijdelijke financiële impuls besproken in de gemeenteraad tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota. Verder wil ik het oude bestuur van harte danken voor het vele pionierswerk dat ze hebben verricht.’

31reacties

Verouden: Moderniseer stadsverwarming!

Een aantal bewoners van Rijpelberg en Brouwhuis, samen de Werkgroep Stadsverwarming Helmond heeft een burgerinitiatef ingediend bij de gemeente om gedaan te krijgen dat de Stadsverwarming niet enkel van een aanbieder afhankelijk is, maar dat men, net als de rest van Nederland, kan kiezen welke aanbieder de voordeligste tarieven hanteert.

De stadsverwarming is al vanaf dag één een ‘zorgenkind’. Helaas kan ik er zelf ook over meepraten.
Ik heb een aantal jaren in de wijk Rijpelberg gewoond en was toen ook aangewezen op De Stadsverwarming. Toen ik ging verhuizen naar de Pronto, was ik dolgelukkig dat ik weer gewoon op gas kon koken, maar ik werd nog gelukkiger, toen mijn maandelijkse energienota werd vastgesteld. Ik ging een aanzienlijk lager bedrag betalen, terwijl het huis niet kleiner was, en de gezinssamenstelling gelijk. Het heeft ruim 4 jaren geduurd voordat ik weer op het niveau van betalen zat, waarmee ik de Rijpelberg had verlaten. Daarin was uiteraard ook de jaarlijkse verhoging opgenomen.
Ik concludeerde destijds voor mezelf al dat ik voor mijn stadsverwarming dus jaren teveel had betaald!Lees verder »

2reacties

Aanhouding na mishandelen ouder echtpaar

De politie hield gistermiddag een 44-jarige Helmonder aan omdat hij er van wordt verdacht kort daarvoor een man en een vrouw in hun woning in Someren te hebben mishandeld.
Het oudere echtpaar alarmeerde de politie omdat ze door de verdachte was mishandeld. Hij was bij hen geweest in verband met een zakelijk geschil dat de Helmonder zei te hebben met een familielid van het echtpaar. Omdat het gesprek kennelijk niet naar zijn tevredenheid verliep, sloeg hij de man in het gezicht en duwde hij de vrouw hard tegen de grond. Beiden raakte daarbij gewond en moesten zich onder doktersbehandeling stellen. De Helmonder ging er vervolgens vandoor maar werd in zijn woonplaats getraceerd en opgepakt. Hij zit vast. Het echtpaar deed aangifte.

5reacties

Stomdronken Pool rijdt door na aanrijding

Een 52-jarige Poolse automobilist werd gisteravond aangehouden nadat hij op de Jan Stevensstraat in de Binnenstad onder invloed van alcohol een aanrijding had veroorzaakt.
Agenten troffen de man met zijn auto in de omgeving aan, nadat een getuige had gemeld dat hij tegen een geparkeerde auto was gereden. Hij was daarna doorgereden zonder zijn identiteit bekend te maken. Toen hij werd aangehouden bleek dat hij amper op zijn benen kon blijven staan omdat hij waarschijnlijk onder invloed van alcohol was. De man weigerde echter alle medewerking om dit vast te kunnen stellen. Daarom werd zijn rijbewijs ingevorderd en de auto buiten gebruik gesteld. De eigenaar van de aangereden auto deed aangifte. De verdachte zit vast.

2reacties

Kubuswoning nu gemeentelijk monument

De kubuswoningen aan het Speelhuisplein en de Wilhelminalaan zijn door de gemeente aangewezen als gemeentelijk monumenten.
Deze paalwoningen komen op de gemeentelijke monumentenlijst (pdf) samen met het oudste deel van de Goederenloods Van Gend en Loos (Binnen Parallelweg), de voormalige Sint Catharina (meisjes)school (Wethouder Ebbenlaan/Dijksestraat), de voormalige Sint Leonardus (jongens)school (Wethouder Ebbenlaan), het Theo Driessen Instituut (Willem Prinzenstraat), het voormalige Patronaatsgebouw (Hoogeindsestraat) en woningen aan ’t Bijsterveld en De Wiel.
De ‘cultuurhistorische verkenning Leonarduswijk en Stationskwartier/Annawijk en omgeving’ en enkele incidentele verzoeken hebben geleid tot dit besluit. De eigenaren zijn vooraf van het voornemen in kennis gesteld. Naar aanleiding daarvan bleek er geen aanleiding om anders te besluiten en werden deze panden/objecten definitief monument. Eigenaar van Helmondse gemeentelijke monumenten kunnen in aanmerking komen voor een subsidie (pdf) voor onderhoudswerkzaamheden.
Naast de gemeentelijke monumenten heeft Helmond ook rijksmonumenten (pdf).

18reacties

Bezuinigingen op beheer openbare ruimte

Het onderhoudsniveau van de openbare ruimte in Helmond is hoog. De titels Schoonste Stationsgebied en Schoonste winkelgebieden van Nederland getuigen hiervan. Vanaf 2017 moet er echter flink bezuinigd worden op het beheer van de openbare ruimte. Het onderhoud gaat terug naar een basisniveau. Wij zijn benieuwd naar uw ideeën om het onderhoud in uw straat of buurt op het gewenste niveau te houden.

€ 1,5 miljoen bezuinigen
Bij het beheer van de openbare ruimte gaat het om het onderhoud van wegen, groen en water. Hiervoor is elk jaar € 10 miljoen beschikbaar. Vanaf 2017 moet er jaarlijks € 1,5 miljoen bezuinigd worden. De afgelopen tien jaar is er al veel bezuinigd door zaken slimmer en efficiënter aan te pakken en scherper aan te besteden. Daar is geen winst meer in te behalen. De bezuinigingen die nu moeten plaatsvinden, betekenen dat er minder onderhoud zal plaatsvinden aan wegen, groen en water.Lees verder »

Inbreker op heterdaad aangehouden

Dankzij een alerte burger die de politie waarschuwde, kon de politie vanochtend rond 9.30 uur op de Van Weerden Poelmanstraat in Helmond Oost een inbreker in de kraag vatten. Het gaat om een 26-jarige Eindhovenaar. De melder gaf kort daarvoor aan de politie door dat een persoon in de eerder genoemde straat aan het inbreken was in meerdere garageboxen. Tevens gaf de melder een duidelijk signalement door van de inbreker.
Kort erna verscheen de politie en konden agenten de verdachte inrekenen. Hij had zichtbaar bij zich een hamer en een schroevendraaier. De man kon zich niet legitimeren. Vanwege het bezit van inbrekersgereedschap en zich niet kunnen legitimeren werd hij aangehouden als verdachte. Bij zijn fouillering bleek hij nog meer inbrekersgereedschap bij zich te hebben. Verder trof de politie goederen bij hem aan die mogelijk van diefstal afkomstig zijn. De verdachte is in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Bodemverontreiniging in Mierlo-Hout

Op het terrein nabij de spoorwegovergang aan de Hoofdstraat in Mierlo-Hout (locatie ‘Voorstadhalte’) is een bodemsanering gestart. Op dit terrein van de gemeente wordt een deel van de verontreiniging (zware metalen, asbest, PAK, olie, aromaten) verwijderd en een deel wordt afgedekt met bebouwing. Het verwijderen is inmiddels afgerond, het bebouwen nog niet. Dat liet B&W weten op raadsvragen van Helmond Aktief.
De grond op de nog te bebouwen terreindelen is nog verontreinigd met zware metalen. De sanering daarvan gebeurt als er een bouwplan ligt en de grond bouwrijp gemaakt moet worden. Volgens de gemeente zijn er alleen risico’s voor de volksgezondheid bij langdurige chronische blootstelling (door zeer veelvuldig aanraken, inademen of eten van grond of gewassen). In het grondwater is geen verontreiniging van betekenis meer aanwezig. De verontreiniging is niet mobiel en er is geen risico op verspreiding via grondwater.
De gemeente had de aannemer verzocht om zijn bouwhekken te verwijderen, omdat de bouw voorlopig nog niet uitgevoerd zal worden. De aannemer nam echter ten onrechte ook de hekwerken van de saneerder mee. Deze zijn vervolgens weer teruggeplaatst.

Nieuw Helmonds nieuws in februari 2015

Alleen het nieuwe Helmonds nieuws publiceren wij hier, voor het andere nieuws kijk je bij de krant Zaterdag 28 februari:
Helmondse reed 114 km waar 60 mocht: rijbewijs kwijt
Fietser overleden na aanrijding (+ updates)
B&W geeft tekst en uitleg over situatie bij de Zorggroep

Vrijdag 27 februari:
Grote hennepkwekerij opgerold bij een horecazaak 

Donderdag 26 februari:
Lagere kosten omdat Helmonds archief deels in België ligt
Burgemeester voorzitter Stichting toetsing verzekeraars
 Voorzitter Sportpark Brandevoort treedt af

Woensdag 25 februari:
Celstraf voor 2 Helmonders die inbraken in Beek en Donk
 Theo van Mullekom is lijstduwer bij 50PLUS
Geen auto’s op fietsroutes Carolus werkt voor geen meter

Maandag 23 februari:
D66 stelt B&W vragen over discriminatie op scholen
Zorggroep verliest rechtszaak tegen CZ Zorgkantoor
De Voorjaarskermis en Zomerkermis komen eraan
Auto kwijt na 2 keer rijden met ongeldig rijbewijs in 3 dagen


Een beetje reclame voor onze Twitter en Facebook.

Daar lees je steeds de nieuwe items die op De weblog van Helmond verschijnen. Op dit moment maken er al 3061 Helmonders gebruik van.

Zaterdag 21 februari:
Het ontwerp van Brandevoort won prestigieuze prijs

Vrijdag 20 februari:
Verdachte hondenbrokken in Brouwhuis

Donderdag 19 februari:
Helmonder collecteerde voor eigen portemonnee in Overijsel

Woensdag 18 februari:
Gestolen vlees wordt duur betaald bij AH XL
Opening Jumbo in Stiphout op 4 maart

Dinsdag 17 februari:
De Ruit woensdag in De Brem en EenVandaag

Maandag 16 februari:
De carnavalsoptocht (video van ruim een half uur)
Inbreker met boevenpak bleek carnavalsvierder

Carnavalsweekend:
Man mishandelt zijn vriendin met Valentijn
Auto brandde vannacht volledig uit (met foto’s)
Raadslid stelt B&W 5 vragen over Zorggroep Helmond

Vrijdag 13 februari:
Vuurwerkschade bij de jaarwisseling spectaculair gedaald

Donderdag 12 februari:
Binnenkort 2 nieuwe digitale flitspalen op de Europaweg

Woensdag 11 februari:
Helmondse chauffeur dood na ongeval in Duitsland
Man van 70 slaat zijn vrouw: 2 ribben gebroken
Helmonder probeerde een cafetaria te overvallen
‘Niets erin, niets eruit’ begint in Brandevoort
Zo’n 40 tips over dodelijke overval op de 86-jarige Mien Graveland

Dinsdag 10 februari:
Kind van 1 jaar overleed vanmiddag in de Asterstraat
Videoreconstructie van ernstige mishandeling conducteur

Maandag 9 februari:
Directeur Zorggroep Helmond op non–actief gesteld
Vernieler in Eindhoven bleek een straatrover in Helmond
Nieuwe stadsprins Prins Briek XLII: “Ik ben geen echte carnavalsvierder, ik ga al jarenlang op wintersport”


Geef ook jouw idee/tip/suggestie hoe de gemeente de 10 miljoen aan bezuinigingen moet doorvoeren. Er werden al ruim 140 reacties gegeven.

Zondag 8 februari:
Gewonde Limburgse woninginbreker aangehouden

Vrijdag 6 februari:
Rukkende fietser gezocht
Het 18.000 euro kostende Pink Cacao trok 250 bezoekers
Het gemeentelijk Digitaal Loket is dit weekend gesloten

Donderdag 5 februari:
De hennepkwekerij in de Marterstraat is opgerold
4 Jongens mishandelen een 13-jarig meisje
3 Helmonders veroordeeld voor 6 inbraken op campings in Mierlo en Heeze

Geef jouw advies over bezuinigen op beheer van de openbare ruimte

Woensdag 4 februari:
Een aandoening bleek de oorzaak van broodmagere hond
3 Helmonders vormen het nieuwe bestuur Cacaofabriek

Dinsdag 3 februari:
Helmonder aangehouden na mishandeling ouder echtpaar
Video opsporingsprogramma’s over fatale overval Mien
Stomdronken Pool reed gisteravond door na aanrijding
De kubuswoningen zijn nu ook gemeentelijk monumenten geworden

Maandag 2 februari:
SP blij met de interm-directeur Stadswacht maar heeft 4 vragen
Inbreker vanochtend op heterdaad aangehouden
De brief én het rapport over de Stadswacht-crises
De hennepkwekerij op de Kievitstraat is opgerold
Bodemverontreiniging aan de Hoofdstraat in Mierlo-Hout

Al ruim 120 /tips/adviezen/reacties hoe Helmond 10 miljoen moet bezuinigen.

Zondag 1 februari:
2 Mannen met bivakmuts trachtten 3 mannen te beroven
Korte hevige brand vannacht in appartement (foto’s)

2 Mannen met bivakmutsen proberen 3 jongens te beroven

Vannacht omstreeks 00.30 uur werden 3 jonge mannen slachtoffer van een (poging) straatroof op de President Rooseveltlaan nabij het ziekenhuis.
Zij waren op de fiets vanuit Stiphout onderweg naar het centrum, toen zij werden tegengehouden door 2 mannen met bivakmutsen (1 zwarte en 1 gele bivakmuts). Van deze mannen was er 1 in bezit van een mes of priem. Van de daders ontbreekt een verder signalement.
De slachtoffers hielden geen letsel aan het incident overgehouden en ook is er geen sprake van een buit.
De politie is op zoek naar getuigen die in de nacht van zaterdag op zondag mogelijk iets gezien hebben dat met deze (poging) beroving te maken kan hebben. Zij kunnen contact opnemen via telefoonnummer 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Korte hevige brand in appartement

Vannacht heeft er een korte maar hevige uitslaande brand gewoed in een appartementencomplex aan de Azalealaan in Helmond Oost.
De bewoners, een echtpaar met kind, werden tijdig door de rookmelder gewekt en konden ongedeerd de woning verlaten. Zij werden bij de buren opgevangen. Ook de bovenliggende woning liep rookschade op.
De brandweer rukte om 2.20 uur uit. Zij waren zeer snel aanwezig omdat de brandweerkazerne op slechts 100 meter afstand gevestigd is. De oorzaak van de brand is nog onbekend maar volgens de politie (die met zo’n 6 man aanwezig waren) zou er geen opzet zijn geweest.
Onderstaande foto’s werden gemaakt door Harrie Fotografie,