Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Inbreker op heterdaad aangehouden

De politie hield gisteravond rond 21.30 uur een 19-jarige man uit Helmond aan op de Hurksestraat.
Wat eerder had de politie een melding gekregen van een verontruste buurtbewoner dat er mannen op de benedenverdieping van zijn huis rond liepen. Ter plaatste zag de politie 2 mannen uit de woning komen die het bij het zien van de agenten op een rennen zetten. Na een korte achtervolging kon 1 van hen op de Hurksestraat worden aangehouden. De deur van de woning bleek geforceerd te zijn. De verdachte is in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
1reactie

Tuerlings: Met de auto

In november 2014 presenteerde TNO een onderzoek naar de economische schade door files in Nederland. Over de ecologische schade of schade aan de volksgezondheid door files (maar belangrijker, het verkeer in het algemeen) spreekt men in dit onderzoek helaas niet. Dan zou namelijk niemand nog met de raam open over de A2 durven. Lastig dat we dingen vaak pas begrijpen als er een getal of bedrag aan verbonden kan worden.Lees verder »

11reacties

Lucy: Vluchten voor de burger

Een overvol Boscotondo enkele weken geleden tijdens de raadsvergadering waar één onderwerp de agenda, of althans de publieke belangstelling daarvoor, domineerde: de mogelijke opvang voor vluchtelingen in Helmond. De belangstelling was zo groot dat zelfs een extra zaal deze tsunami niet aankon: de grenzen van de raadszaal gingen dicht, voor hen die te laat kwamen helaas geen plek in ons welgestelde huis van de democratie. “Zo voelt dat dus” zag ik op Twitter voorbijkomen.Lees verder »

8reacties

Wat is zijn of haar achternaam?

Wat is de achternaam van de voorzitter die deze subsidie-aanvraag voor de Senter Sociëteit destijds ondertekende?


Tussenstand:
4 punten: dartjan
2 punten: Sjef Boudewijns
1 punt:en Noud én erik én Monique én Tim én Mark én Gerry
-1 punt:en én Mario Kuijpers én Ad én ad
-2 punten: Stapper (winnaar vorige ronde start automatisch met 2 minpunten)

Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.
5reacties

Botsing van 2 auto’s in Mierlo-Hout

Vannacht rond 0.15 uur vond er een aanrijding plaats op de Hoofdstraat in Mierlo-Hout. Daarbij kwamen 2 auto’s vlakbij het verkeersplein met de Heeklaan in botsing met elkaar.
In de ene auto’s zaten 5 inzittenden, 1 van hen is in een ambulance aan haar verwondingen geholpen. In de andere zat alleen een bestuurder die met de schrik vrij kwam. Ook de automobiliste die daarachter reed was behoorlijk geschrokken van hetgeen ze voor zich had zien gebeuren.
De politie doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeval. Beide auto’s raakte dusdanig  beschadigd dat ze door een bergingsbedrijf moesten worden weg getakeld.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

21reacties

Nederlands 60e Groengas-tankstation

Het 60e Groengas-tankstation van OrangeGas is vanaf vandaag te gebruiken en bevindt zich aan de Noorddijk 7 op het industrieterrein. Dit onbemand tankstation is dag en nacht voor iedereen toegankelijk. Deze tanklocatie staat onder de luifel van ELAN en is tot stand gekomen in samenwerking met Van den Broek Olie. De officiële opening zal komende maand plaatsvinden.
In Nederland rijden nu zo’n 11.000 Groengas-voertuigen, variërend van een VW UP tot bestelbussen en vrachtwagens. Toon Kuypers van het Veghelse Van den Broek: “Groengas heeft de toekomst, daar zijn wij van overtuigd. We hebben hoge verwachtingen van deze ‘groene’ toevoeging aan ons tankstation.”
In alle bescheidenheid zijn wij best trots op het bereiken van deze mijlpaal vertelt  Marcel Borger, directeur OrangeGas. “Dit was dé droom, toen ik ruim 6 jaar geleden samen met mijn zwager Pelle Schlichting, het bedrijf startte: een concrete bijdrage leveren aan de duurzame mobiliteit in Nederland. Met een gemiddelde van bijna 1 nieuw vulpunt per maand begint die droom uit te komen.”

1reactie

Aanleg kruising Heeklaan-Kasteelherenlaan

De volgende grote klus die in Helmond West op stapel staat: de aanleg van het nieuwe kruispunt Kasteelherenlaan-Heeklaan. Deze kruising met verkeerslichten komt ter hoogte van de flats bij Houtsdonk. Zie ook het  animatiefilmpje.

In november starten de werkzaamheden. In het voorjaar van 2016 moet dit nieuwe kruispunt klaar zijn. Tijdens de werkzaamheden blijft de Heeklaan in beide richtingen open voor het verkeer. Maar de aannemer die het werk gaat uitvoeren, mag de weg tijdens de werkzaamheden maximaal 4 weekenden afsluiten. Het is nog niet bekend welke weekenden dat zijn.
De gemeente heeft een inloopavond georganiseerd. Omwonenden en andere belangstellenden kunnen dan hun vragen stellen over de aanleg van dit kruispunt en/of de werkzaamheden die gaan plaatsvinden. De inloopavond van 18.00 tot 20.00 uur is komende woensdag in de kantine van voetbalvereniging HVV Helmond aan de Heeklaan 21.
De Kasteelherenlaan in Helmond West gaat via een onderdoorgang onder het spoor de Europaweg verbinden met de Heeklaan. De werkzaamheden daarvoor begonnen vorig jaar februari.

In de reacties hieronder de updates.

5reacties

Supermarktmedewerker mishandeld

Voor het bedreigen en mishandelen van een supermarktmedewerker is gistermiddag in Brouwhuis een 43-jarige Helmonder aangehouden.
Kort na 17.00 uur kreeg de politie de melding dat 2 jongeren aan het vervelen waren in een supermarkt in winkelcentrum Brouwhorst. Omdat ze al eerder een winkelverbod hadden gekregen, vroeg het personeel hen om te vertrekken. Dat deden ze, maar even later kwamen ze terug met een groep van een man of 10.
1 Van hen, de 43-jarige man uit Helmond, pakte een personeelslid bij de keel en bedreigde hem. Andere personeelsleden schoten hun collega te hulp en werkten de groep naar buiten. De gewaarschuwde agenten hebben de verdachte aangehouden en meegenomen naar het bureau. Hij is in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

5 Aanhoudingen na vondst hennepkwekerij

Na een melding van een alerte getuige ontdekte de politie vandaag een hennepkwekerij in een woning aan de Groenlingstraat in Helmond Noord, waarna daar 5 personen werden gearresteerd.
Rond 9.45 uur kwam bij de politie de melding binnen dat enkele mensen zich bij het huis verdacht gedroegen. Toen agenten poolshoogte namen, roken ze een henneplucht. Ze zijn de woning binnengegaan en troffen daar een hennepkwekerij zonder planten aan. Er stonden dozen met een kleine 240 stekjes klaar. De stroom voor de plantage werd illegaal afgetapt. In het pand waren 3 mannen (33, 36 en 39 jaar) en 2 vrouwen (30 en 36 jaar) uit Helmond aanwezig. Zij zijn aangehouden en ingesloten voor verder onderzoek. Alle plantjes en de apparatuur zijn in beslag genomen en vernietigd

6reacties

3 Portiers vrijgesproken van mishandeling

De rechtbank Oost-Brabant heeft 4 portiers van discotheek Time Out in Gemert vrijgesproken van mishandeling. De portiers van 45, 47 en 51 jaar uit Helmond en een 35-jarige portier uit Tiel werden verdacht van opzettelijke mishandeling van 3 jongeren uit Oss buiten bij de Time Out op 27 januari 2013. Op de zitting eiste de officier van justitie in alle zaken vrijspraak.
De rechtbank spreekt deze potige mannen van het Helmondse beveiligingsbedrijf Network Protection vrij, omdat uit het dossier niet blijkt dat zij de man die in hun dagvaarding wordt genoemd, hebben mishandeld. De handelingen van de 47-jarige en 51-jarige Helmonders tegen de in hun dagvaarding genoemde man, kunnen volgens de rechtbank niet gekwalificeerd worden als mishandeling.
Hoe doen onze horecaportiers het? vroegen wij 2 dagen voor het incident.

In de reacties is een heel stevige update geplaatst over de blunder van het  OM waarna vrijspraak wel moest volgen.

1reactie

Piet Verlijsdonk koninklijk onderscheiden

Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd om de Helmonder Piet Verlijsdonk te benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving deze koninklijke onderscheiding bij zijn afscheid als voorzitter van voetbalvereniging SV Rood-Wit ’62 vanavond. De uitreiking vond plaats tijdens de algemene ledenvergadering op sportpark “De Rijpel” van SV Rood-Wit ’62. Burgemeester Elly Blanksma reikte de koninklijke onderscheiding uit.
Een overzicht van de verdiensten van Piet Verlijsdonk:

  • 1990-1998 en van 2009-heden: Voorzitter SV Rood-Wit’62
    Sportvereniging Rood-Wit’62 is met 850 leden 1 van de grootste Helmondse sportverenigingen. Piet Verlijsdonk heeft jarenlang bij de veteranen gevoetbald. In 1990 werd hij benaderd om zitting te nemen in het hoofdbestuur. Van 1991 tot 1995 was hij vicevoorzitter en daarna voorzitter tot 1998. Na een tussenperiode, werd hij in 2009 opnieuw voorzitter van de voetbalclub. Vandaag nam hij afscheid tijdens de algemene ledenvergadering.
    De heer Verlijsdonk, die gekarakteriseerd wordt als een echt mensenmens, heeft op een bekwame wijze sturing geven aan een grote vereniging, die drijft op de inzet van vele vrijwilligers. Met zijn kenmerkende woorden “open, eerlijk en samen” is hij de bindende factor binnen de vereniging. Als voorzitter gaf hij op een bevlogen wijze richting aan de koers van de vereniging. Hij heeft zich onder meer ingespannen voor het uitdragen van normen en waarden binnen de vereniging, de viering van het 50-jarig bestaan in 2012, de uitbreiding van de accommodatie en de aanleg van een kunstgrasveld. Ook nam hij actief deel in overlegstructuren met andere voetbalverenigingen en met de gemeente. Piet Verlijsdonk is alweer een aantal jaren voorzitter van het voorzittersoverleg Helmondse Amateur Voetbalverenigingen, dat erop gericht is om de samenwerking en de kennisuitwisseling tussen de verenigingen te verbeteren.
  • 2000-2006: Secretaris/bestuurslid Raad voor de Sport
    Piet Verlijsdonk is in de periode 2000-2003 secretaris geweest van de Raad voor de Sport. Van 2003 tot 2006 was hij bestuurslid van dit advies- en overlegorgaan.
  • 1998-2012: Verschillende functies in de ondernemingsraad bij Philips
    Naast zijn werk als automatiseringsspecialist, was de heer Verlijsdonk zeer actief in het ondernemingsraadwerk bij Origin (dochter van Philips) en bij Philips Nederland N.V. Dat deed hij van 1998 tot 2012. Hij gaf in zijn bijdrage voor de medezeggenschap vooral blijk van zijn positieve houding naar de medewerkers. Steeds had hij zowel hun belangen als die van het bedrijf voor ogen. Zijn positieve inzet en integere houding hebben er toe geleid dat diverse adviezen van de ondernemingsraad tot een goed einde zijn gebracht.
25reacties

Het gewraakte Centrumplan is niet meer

maquette CentrumplanHet Centrumplan dat in 2004 werd gepresenteerd, is niet meer. We kunnen zelf weer gaan bepalen wat er moet komen.
Voor het centrum bekent dit einde onder meer dat er geen 22.500 m² extra winkeloppervlak (bijna een verdubbeling van wat we daar nu hebben), geen honderden extra woningen, geen extra kantoren en geen parkeergarage komen. Het door velen gewraakte en door anderen juist geprezen Centrumplan is nu definitief van de baan. De gemeente betaalt 250.000 euro schadevergoeding aan projectontwikkelaar Foruminvest/Van Wijnen en daarmee is de gemeente weer baas in dat gebied. Hoeveel van de destijds daarvoor geplande 24 miljoen euro inmiddels uitgegeven zijn, weten we niet.
Een toen wat jongere Paul Smeulders zag het veelomvattende plan in 2008 al niet zitten. En ook Nathalie van der Zanden uitte die mening een paar jaar later op de weblog. Tegenwoordig trekken zij als wethouder aan de touwtjes.Lees verder »

12reacties

Stadsschrijver en Helmonders in gesprek

Eind januari werd Abdelkader Benali gepresenteerd als Helmonds eerste stadsschrijver. De keuze van het Literair Café Helmond voor deze schrijver en tv-presentator kon destijds niet op bijval van elke Helmonder rekenen. Theo van Mullekom stelde er als fractievoorzitter van coalitiepartij Helmond Aktief zelfs raadsvragen over.
Maar hoe is het nu na zijn eerste 9 maanden? Dat kun je van Abdelkader Benali zelf horen tijdens Kunstlokaal42. Daar doet hij volgende week woensdag verslag van zijn ervaringen tot nu toe. Hoe heeft hij onze stad leren kennen en zijn zijn verwachtingen ook uitgekomen? Kon hij op Facebook de prachtige verhalen schrijven die hij vooraf voor ogen had? Daarover wil hij samen met jou in gesprek gaan en van jou weten wat je hem de komende periode nog mee wilt/kunt geven. Lees verder »

9reacties

Naw en Vruuger CCXLII

1992

Naw Naw zie je links de luxe cafetaria “Haptaria” In het rechter deel aan de Piet Heinstraat zit sinds een tijdje Kims Beauty salon en inloophuis De Cirkel.
Vruuger (1992) zat er de Pizzeria “Lodos” één van de eerste (afhaal)restaurants die ook thuis bezorgde. Rechts de bakkerij en frietzaak van Jan van Duijnhoven, zijn zoon Peter bakte het brood en Wim bracht het rond. Eerst in een houten bakkerswagen en later in een Volkswagen busje waarbij de kinderen van goed betalende klanten een Belga kauwgom kregen. Die had hij in een grote zak in de auto liggen. Deze wijk is opgebouwd in de jaren 50 toen in de Willem van der Zaenstraat 26 Keiese militairen kwamen en te ver moesten reizen om boodschappen te doen. VéGé Supermarkt en groenteboer Frans van Riet zagen hier brood in en begonnen hier hun zaken.

Deze Naw en Vruuger werd ingezonden door Mark van Duijnhoven

Woning gesloten na HIT-controleactie

Het Helmond Interventie Team (HIT) heeft vanochtend controles uitgevoerd bij 3 panden, 1 in de Binnenstad en 2 in het Centrum. 1 Van die panden is gecontroleerd in het kader van het arbeidsmigrantenproject. Middels bestuursdwang werd 1 woning geheel gesloten omdat er nog steeds teveel personen woonden en het pand veel overlast opleverde.
Aan deze HIT-controleactie namen de brandweer, politie en de gemeente deel. Zij werden ondersteund door netbeheerder Enexis en Endinet. Daarbij zijn de volgende zaken geconstateerd:

  • 3 keer adresfraude, 3 personen werden in onderzoek gezet, 2 personen werden direct ingeschreven
  • 1 keer teveel bewoners, middels bestuursdwang woning gesloten
  • 1 keer diefstal van stroom, meter in beslag genomen, stroom buiten afgesloten
  • 1 keer diefstal van gas, meter in beslag genomen, gas buiten afgesloten
  • 1 keer informatie opgehaald voor verder onderzoek in het arbeidsmigrantenproject
6reacties

Kassa! Lucky Day in Helmond: € 24.000,-

Vrijdag was het feest bij The Read Shop aan de Mierloseweg. Een vaste klant won namelijk 24.000 euro met Lucky Day, een kansspel van De Lotto.
De gelukkige, een jongeman die onbekend wenst te blijven, had 6 euro ingelegd. Hij kreeg het 4.000-voudige terug omdat hij 9 van de 10 getallen goed had. Bij De Lotto in Rijswijk kan het hij het bedrag (minus de aftrek van 29% kansspelbelasting) ophalen.
In dit dagelijks spel is dat een hele grote prijs, zo laat Harry Vermeulen weten. Sinds 2009 heeft hij samen met zijn vrouw Els deze winkel in het Combicentrum. In die periode vielen daar vaker grote prijzen, de grootste was 100.000 euro belastingvrij in de Staatsloterij.
Omdat het winnende lot daar werd verkocht, zorgde De Lotto vrijdag voor taart in de winkel en kregen Els en Harry (zie foto) bloemen en een fles champagne.

Man aangehouden voor drugs in woning

De politie hield vandaag een Helmonder aan na het aantreffen van een hoeveelheid drugs in een woning in augustus van dit jaar.
Na een inbraakmelding bij een woning in Mierlo-Hout op 16 augustus gingen agenten poolshoogte nemen bij het pand. Ter plaatse werd niemand aangetroffen. In de woning vond de politie ongeveer 270 gram hennep en ruim 120 Xtc-pillen. De drugs zijn in beslag genomen. Binnen het onderzoek kwam een 34-jarige Helmonder naar voren die destijds tijdelijk in de woning verbleef. De politie was op zoek naar de verdachte. Hij meldde zich maandag zelf op het politiebureau, waar hij werd aangehouden. De verdachte zit vast voor verder onderzoek.

10reacties

Verouden: Vooruitzien

Op dit moment is er eigenlijk maar een onderwerp, waar iedereen het over heeft, een onderwerp dat de gemoederen nogal bezig houdt, een onderwerp, wat ook mij nogal bezig houdt,een onderwerp, waar deze column dus ook over zal gaan: het vluchtelingenvraagstuk.

Voor mij staat een ding buiten kijf: een mens in nood moet worden geholpen!

Dus ook als het veel mensen in nood zijn, dan moeten die worden geholpen! Daar hoeft wat mij betreft geen discussie over te bestaan. De discussie zit hem in het feit hóe die mensen moeten worden geholpen. Lees verder »

6reacties

Vrijwilligerspenning Reggie Spoormakers

Reggie Spoormakers-Pijnappels kreeg gistermiddag de vrijwilligerspenning van gemeente Helmond. Zij ontving deze gemeentelijke onderscheiding voor haar jarenlange inzet voor onder meer de Houtse Toneelgroep. De uitreiking vond plaats na afloop van de jubileumvoorstelling ‘Ketchup en Sangria’ van de Houtse Toneelgroep, die dit jaar 40 jaar bestaat. Wethouder Erik de Vries reikte de vrijwilligerspenning uit in wijkhuis De Geseldonk in Mierlo-Hout.
Dit jaar bestaat de Houtse Toneelgroep 40 jaar. Reggie is sinds 1987 lid van de toneelgroep als speelster, regisseuse en sinds 2010 als voorzitter van het toneelgezelschap. Daarnaast is zij vrijwilliger bij De Zonnebloem, afdeling Mierlo-Hout en sinds 1987 actief binnen de werkgroep Nabestaanden van de parochie van de Heilige Damiaan de Veuster Helmond.
Pressvisuals.com maakte de onderstaande foto.