Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

3reacties

Herinrichting Goorloop bij Croy

Donderdag start de herinrichting van de Goorloop bij Croy. Daarmee verbetert de natuur- en waterhuishoudkundige functie. De herinrichting werd mede mogelijk door de kavelruil ‘Croy’, die voortkwam uit de Gebiedsvisie Croy (2008). Hierdoor werd de agrarische structuur in het gebied verbeterd. Uiteindelijk werden er ongeveer 43 hectare geruild en kwam er ruimte voor de Goorloop vrij (ca. 3,75 ha). De kavelruil werd begin 2015 afgerond.
Langs de Goorloop worden nu ecologische stapstenen ingericht, leef- en voortplantingsgebied voor met name amfibieën, en het profiel van de beek wordt aangepast (beekherstel). De stapstenen worden deels gerealiseerd op particulier terrein, deels op gronden van gemeenten en waterschap. De provincie Noord-Brabant heeft een rol gespeeld bij de kavelruil en bijgedragen aan de financiering van de herinrichting van de Goorloop.
Wethouder Frans Stienen was mede namens wethouder Meulensteen van gemeente Laarbeek en bestuurder Van Dijk van waterschap Aa en Maas bestuurlijk trekker van dit project. Hij constateerde: “Het was een hele puzzel, maar ik ben blij met het resultaat. Croy gaat erop vooruit. Er zijn nog meer mogelijkheden voor verbetering van het gebied, maar je kunt niet alles tegelijk. Het is belangrijk dat eigenaren en gebruikers van Croy met elkaar in gesprek blijven over de toekomst van Croy, en dat zij partners zoeken voor verdere ontwikkeling.”

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

150 Jaar gildebroederschap bij Catharinagilde

Het St. Catharinagilde heeft 3 jubilarissen met samen 150 jaar gildebroederschap. Jan Verspaget, die de functie van staande deken heeft, viert zijn 60-jarig jubileum. Eef Luyben, die de functie van jonge deken bekleedt, viert zijn 50-jarig jubileum en vendelier Ted Hegeman viert zijn 40-jarig jubileum.
Dat wordt gevierd op zaterdag 26 november. Dan is het “Catharinadag”, de jaarlijkse feestdag ter ere van de schutspatroon St. Catharina.
De feestdag begint met een mis in de St. Jozefkerk om 10.30 uur. Na de viering zal de eed van trouw worden hernieuwd aan het Kerkelijk- en Wereldlijk gezag. Pastoor Seidel en burgemeester Elly Blanksma zullen daartoe worden “overvendeld”. Vervolgens trekt het gezelschap naar de Gaviolizaal waar de 3 jubilarissen vanaf 17.00 uur een receptie houden. Tal van gilden uit kring Peelland zullen daar hun opwachting maken. Rond 18.15 uur presenteert dit het Catharinagilde hun nieuwe uniformen voor de vendeliers-, en tamboers.
Het St. Catharinagilde werd in 1401 opgericht en bestaat dit jaar dus 615 jaar. Naar eigen zeggen, de op 1 na oudste vereniging van Helmond. Dit schuttersgilde heeft haar onderkomen in het gebouw op Binderen 6 (nabij Scouting Leonardus).

12reacties

Van den Waardenburg: Ontwikkeling Braak

Tijdens de raadsvergadering van 1 november 2016 was het dan zover. Zowel de ontwikkelingen op De Braak als het nieuwe zwembad stonden op de agenda. Het dossier over het nieuwe zwembad speelt al lange tijd, tijd die wethouder Stienen (de zelfbenoemde broedende kip) nodig had om met een voorstel te komen. En ook het dossier rondom het nieuwe stadion voor Helmond Sport speelt al lang, heel lang! We hebben de afgelopen jaren gesproken over de huidige locatie, een verhuizing naar Berkendonk en ook gingen er wat geluiden op voor een verplaatsing richting Stiphout (naar de landbouwgronden tegenover het gebouw van Ziggo) of het Hartmann-terrein bij HVV. Uiteindelijk gaat het toch weer om de huidige locatie op De Braak.Lees verder »

3reacties

Brandstichting bij Total-tankstation

Vannacht rond 03.25 uur is er brand gesticht bij het Total tankstation bij Winkelcentrum De Bus. Er werden een container en 3 windmaster reclameborden in brand gestoken. Die borden zijn daardoor volledig vernield. Deze reclameborden stonden rechts naast de shop tussen de shop en het winkelcentrum. De opgeroepen brandweer heeft het vuur geblust.
De 2 jeugdige daders hebben pech want hun daden zijn op camerabeelden vastgelegd. De camerabeelden zijn veiliggesteld en in het bezit van de politie. Er zal nader onderzoek worden gedaan om de 2 jongen aan te houden.

5reacties

Slachtoffer van mishandeling spoorloos

Op de Kromme Steenweg is vannacht tussen 03.45 en 04.10 uur iemand ‘ergerlijk mishandeld’. De verdachte van die mishandeling in het centrum deelde raken klappen uit. Deze verdachte is na een korte achtervolging door de politie aangehouden.
De politie weet echter niet wíe het slachtoffer was en zijn daar naar op zoek. Zij doet daarom een oproep aan het slachtoffer en getuigen om zich te melden. Heb jij iets gezien of informatie over het slachtoffer, bel dan 0900-8844 (referentienummer: 2016250958).

In de reacties hieronder staan de updates.

3reacties

Centrum meeste misdrijven, Dierdonk minste

In de Binnenstad werden vorig jaar de meeste misdrijven in onze stad gepleegd. In die wijk vond maar liefst 38% van alle geregistreerde misdaad in heel Helmond (5.734) plaats.
Een andere manier van kijken naar misdaadcijfers is per 1000 bewoners. In heel Helmond waren er 64 misdrijven per 1000 inwoners. In de binnenstad echter 154 per duizend inwoners. Waarmee de binnenstad ook met deze wijze van tellen op kop gaat. Alleen Helmond West scoorde met 71 ook boven dat Helmonds gemiddelde. De Helmondse Vinex-wijken Dierdonk en Brandevoort hadden met 20 en 25 per duizend bewoners de laagste misdaadcijfers. Landelijk blijkt de criminaliteit in Vinex-wijken de helft van het gemiddelde.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceerde deze geregistreerde criminaliteitscijfers vandaag. Voor het eerst gaf zij ook de gedetailleerde informatie per buurt. De Helmondse cijfers over onder meer geweldsmisdrijven, diefstal en vernielingen werden uitgesplitst naar de 12 wijken en 44 buurten.
De weblog zette die gegevens op een rijtje in een Excel-document. Zodoende kun je zelf makkelijk opzoeken hoe jouw wijk en buurt ervoor staat.

11reacties

Lodewijk Asscher bezoekt PvdA Helmond

Vice-premier en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher brengt woensdag 16 november een bezoek aan de PvdA in Helmond. Hij is kandidaat-lijsttrekker van de PvdA en komt naar onze stad voor een gesprek met PvdA-leden en belangstellenden.
Tijdens het gesprek wil Asscher (42) vertellen over zijn dromen en idealen voor Nederland en luisteren naar de zorgen, vragen en ideeën van de Helmonders. De bijeenkomst vindt plaats in restaurant Inclusief aan het Montgomeryplein 6 en begint om 17.30 uur.
Zaterdag 22 oktober bezocht Diederik Samsom, de andere kandidaat-lijsttrekker voor de komende verkiezingen, de Cacaofabriek.

In de reacties hieronder staat update.

Ook op vastgoedtransacties voortaan Bibob-toets

Bij een vastgoedtransactie met de gemeente Helmond kan voortaan een Bibob-toets worden uitgevoerd. Als op basis van die toets wordt vermoedt dat met (of als gevolg van) een vastgoedtransactie strafbare feiten door de andere partij zullen worden gepleegd of geld wordt witgewassen, kan de gemeente afzien van de  vastgoedtransactie. Daarmee voorkomt de gemeente, ongewild en onbedoeld, (vermoedelijke) strafbare feiten te faciliteren. De Wet Bibob en de nu aangenomen Beleidsregel Vastgoed 2016 biedt onze gemeente als kopende, hurende, verkopende of verhurende partij deze mogelijkheid.
De ervaring leert dat de vastgoedsector kwetsbaar is voor misbruik, terwijl wij onze gemeente jaarlijks diverse vastgoedtransacties afsluiten. Een belangrijk uitgangspunt is om de administratieve lasten, de extra werkzaamheden en de duur van de procedures voor de partijen én voor de gemeente zelf te beperken.
Binnen andere sectoren past de gemeente Helmond al langer Bibob-toetsen toe. Dit is het geval bij het verlenen van (publiekrechtelijke) vergunningen binnen de horeca (sinds 2006) en bouw (sinds 2010). “Onze ervaringen met deze procedures zijn positief” aldus B&W.

 

6reacties

1e Stadsbus ter wereld op mierenzuur in Helmond gebouwd

Team FAST opende vorige maand een nieuwe werkplaats op de Automotive Campus in Helmond. Daar gaan zij verder werken aan een door mierenzuur aangedreven stadsbus. Busfabrikant VDL ziet brood in een dergelijke innovatieve en duurzame oplossing. Onder meer met dat bedrijf wordt samengewerkt aan de ontwikkeling van eerste bus ter wereld op mierenzuur.
Een groot deel van 30 mensen tellende studententeam is nu verhuisd van het TU/e-terrein naar de werkplaats in onze stad. Die werkplaats is een bouw- en testruimte voor de ontwikkeling van de bus. De bus zal worden voorzien van elektrische energie door een externe aanhanger met daarin het door Team FAST ontworpen systeem.
Mierenzuur is een duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffenbussen en heeft eigenlijk niets met mieren te maken. Er komt dus geen grote mierenkolonie in Helmond. 😉 De naam mierenzuur is ooit ontstaan omdat mieren (maar bv ook wespen en brandnetels) dat zuur gebruiken als middel voor aanval en verdediging. Door het vloeibare karakter en de hoge energiedichtheid biedt dat zuur volgens het team een goed alternatief voor hoge druktanks met waterstof of grote batterijpakketten. Grootste uitdaging voor FAST is het optimaliseren van het scheidingsproces waarmee het vloeibaar mierenzuur wordt gesplitst in waterstof en CO2.
Sinds september 2015 is het team bezig met het bouwen van de aanhanger die de bus gaat aandrijven. Een schaalmodel van 1 meter werd in januari gepresenteerd, medio 2017 willen zij de stadsbus rijdend hebben en daarmee een wereldprimeur scoren.

1reactie

1 Gewonde bij botsing tussen 3 auto’s (foto)

Rond half 4 vanmiddag vond een ongeval plaats op de kruising van de Bakelsedijk en de Wethouder van Wellaan. Daarbij waren 3 auto’s betrokken. 1 Slachtoffer is gewond geraakt en per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Een ander bij het ongeval betrokken persoon zit in een politieauto.
Zodra we meer weten, zetten we die info in de reacties hieronder.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande foto.

Helmonder zwaargewond, oorzaak onbekend

Een zwaargewonde 55-jarige Helmonder liep zondag rond 06.15 uur met zijn elektrische fiets, een tankstation van Esso binnnen. Daar vroeg hij om een taxi te bellen. Hij wist zelf niet wat er was gebeurd en ook niet dat hij zwaargewond was.
Een ambulance bracht hem naar het ziekenhuis. Daar werd geconstateerd dat hij een hoofdwond links, klaplong, gebroken rib en vocht tussen long en longvlies heeft opgelopen. Hij verblijft momenteel nog in het ziekenhuis.
Op een bepaald moment zou een man, die mogelijk Frans heet, met een witte personenauto hem hebben geholpen. De politie zou graag in contact komen met die man of ieder ander die meer kan vertellen. Heb jij deze zwaargewonde man ergens in Helmond gezien tussen 01.00 en 06.00 uur op deze zondag 6 november 2016? Bel dan met de politie via de gratis tiplijn 0800-6070 of 0900-8844 of anoniem via M. 0800-7000 (registratienummer: 2016246208).

1reactie

2 Mannen gearresteerd na achtervolging

Na een verdachte situatie in Geldrop en een achtervolging hield de politie zondagavond 6 november in Helmond 2 mannen aan.
Rond 20.00 uur zagen surveillerende agenten op de Willem van Gentstraat in Geldrop een man hard naar een stilstaande auto lopen en instappen. Omdat ze het niet vertrouwden, wilden ze de man aanspreken. Op het moment dat de politiemensen naar de wagen liepen, reed deze snel weg.
De agenten zijn er achteraan gegaan waarna een achtervolging met hoge snelheden volgde. Onderweg raakte de auto enkele andere rijdende wagens maar hij bleef doorrijden. Daarbij raakte niemand gewond. Op de Brandevoortse Dreef konden 2 politiewagens de auto klemrijden, waarbij 1 politiewagen beschadigd raakte. De 2 agenten die erin zaten, hadden na afloop last van spierpijn. De 2 inzittenden van de vluchtende wagen zijn aangehouden en in verzekering gesteld voor verder onderzoek. Het gaat om een 32-jarige man zonder bekend woonadres en een 35-jarige man uit Geldrop. De auto waarin ze reden, is in beslag genomen. Er zaten valse kentekenplaten op.

4reacties

Q&A over nut van windmolens bij Dierdonk

Harry van den Berg van de PVV-fractie Noord-Brabant stelde 3 schriftelijke statenvragen aan het provinciebestuur (Gedeputeerde Staten) van Noord-Brabant over het nut van te bouwen windtribunes bij Dierdonk. In een toelichting laat hij weten dat windmolens in Helmond volgens zijn partij ‘Jan Doedelmolens’ zijn omdat ze volstrekt nutteloos zijn.
Hieronder de vragen (Questions) voorafgegaan door zijn inleiding. Zodra wij de antwoorden (Answers) hebben, plaatsen we die ook volledig in de reacties hieronder.

Volgens een bericht op de website van het Eindhovens Dagblad zijn er plannen om 3 tot 6 windturbines te bouwen bij Dierdonk, waar de provincie positief tegenover zou staan. Volgens het Eindhovens Dagblad zou gedeputeerde Van Merrienboer hebben gesteld “dat ze veel kunnen verdienen” aan het opvullen van geschrapte bedrijventerreinen met windmolens en zonnepanelen.
De PVV heeft hierover de volgende vragen:

  1. Is de berichtgeving van het Eindhovens Dagblad correct? Zo nee, wat is er onjuist?
  2. Acht u het verstandig om in de omgeving van Helmond – een van de windarmste plaatsen in Nederland – windturbines te plaatsen, daarbij rekening houdend met de gegevens uit de windatlas, en met de Wet van Betz, die inhoudt dat per 10% minder wind de energieopbrengst met 30% daalt? Zo ja, waarom? Zo nee, bent u dan bereid de initiatiefnemers mee te delen dat dit project geen doorgang kan vinden indien het onder provinciale verantwoordelijkheid valt (5-100MW opgesteld vermogen)?
  3. Gedeputeerde Van Merrienboer stelt dat “ze” veel geld kunnen verdienen bij plaatsing van windturbines. De burger wordt met het Energieakkoord – ongevraagd en buiten het stem- en budgetrecht van de parlementaire democratie om – direct en indirect van € 1000 per huishouden per jaar beroofd, grotendeels door grootschalige uitgaven aan onrendabele windenergie. Kunt u aangeven welke “ze” hier bedoeld worden? Zijn dat elektriciteitsbedrijven of zijn dat participerende burgers die daarmee feitelijk het geld van andere burgers afpakken en / of andere spelers?

Leerlingen houden omgeving basisschool afvalvrij

Deze maand start de gemeente een project waarin leerlingen van groep 8 de directe omgeving van hun school afvalvrij houden en les krijgen over duurzaamheid. Ruim 200 leerlingen van 9 basisscholen doen mee met het pilot-project KLIEN IT. Woensdag 16 november ondertekenen de 9 scholen en wethouder Erik de Vries samen het officiële convenant. Hierin staan de afspraken en doelen voor dit project.
De jaarlijkse wijkschoonmaakacties voor het opruimen van zwerfafval worden uitgebreid met lespakketten en de acties worden ook uitdagender. Een mystery guest van de gemeente bezoekt de scholen regelmatig en maakt foto’s van de schoolomgeving. Hoe schoner het is, hoe meer punten de school krijgt en hoe dichter de school bij een prijs voor de hele klas komt. Leerlingen worden hierdoor bewuster van zwerfafval, zodat ze voortaan hun afval niet meer op straat gooien.
Behalve het schoonhouden van de omgeving zijn er ook punten te verdienen met creativiteit en originaliteit. De leerlingen houden interviews, maken kunstwerken uit afval of maken een tijdschrift of maquette. De gemeente heeft lesmodules laten ontwikkelen over (zwerf)afval en duurzaamheid op basis van de wensen van de individuele scholen, zodat deze naadloos passen in hun bestaande lesprogramma’s.
Het project KLIEN IT wordt woensdag 16 november om 10.00 uur groots afgetrapt. Ruim 200 leerlingen van de deelnemende scholen zijn aanwezig, als ook ouders, leerkrachten en vertegenwoordigers van de gemeente. Dat vindt plaats op het terrein van afvalverwerker SUEZ aan de Gerstdijk op het industrieterrein.

149reacties

Stijkel: WMO – gelden

Donderdag 3 november j.l. was het weer zover; de jaarlijkse begrotingsbehandeling die in een marathonzitting met de gemeenteraad besproken wordt. Voorafgaand aan de begrotingsbehandeling is er een hooravond waar inwoners kunnen inspreken en een avond voor de raadsleden voor het beantwoorden van de technische vragen door de ambtenaren.
Voor alle Helmondse partijen een belangrijke dag. De besteding van het overgebleven zorggeld deed het debat het hoogst oplaaien. Wat wel te verwachten was. Helmond hield over 2 jaar maar liefst 10 miljoen euro over op de jeugdzorg en wmo. De wmo is bv. bedoeld om hulpbehoevende mensen langer thuis te kunnen laten wonen. De reserves in Helmond groeide uit naar 18 miljoen euro.Lees verder »

2reacties

Man gewond bij poging inbraak

Een 64-jarige man is vanochtend op de Rijnlaan in Brouwhuis gewond geraakt toen hij inbrekers bij een woning van een buurtgenoot betrapte.
De man zag dat er mensen in de tuin stonden van een buurman die niet thuis was. Hij belde deze buurman op en deed melding hiervan bij de politie. Toen de getuige naar buiten liep, werd hij door enkele mannen mishandeld. Hierdoor liep hij licht letsel op. De politie kwam direct ter plaatse en heeft in de nabijheid 2 Helmonders (26 en 30 jaar) aangehouden. In de auto van dit tweetal werd een hoeveelheid hennep aangetroffen. Van verdachten wordt onderzocht wat hun rol is in deze kwestie. In de betreffende woning werd een kleine hennepkwekerij aangetroffen. De politie onderzoekt de zaak.

4reacties

41 Dagen cel voor mishandeling van zijn ex

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 51-jarige man uit Helmond veroordeeld tot een gevangenisstraf van 180 dagen, waarvan 139 dagen voorwaardelijk. Hij bedreigde en mishandelde zijn ex-vriendin.
De man zette in juli 2016 onder invloed van cocaïne een mes op de keel van zijn ex-vriendin en dreigde dat hij ‘haar kop er af zou snijden’. Ook kneep hij haar keel dicht.
Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank er onder meer rekening mee gehouden dat het gewelddadig karakter van de feiten laat zien dat de man er niet voor terugschrok om fors geweld te gebruiken. Daarbij komt nog dat de man de vrouw mishandelde terwijl hun destijds 15-jarige zoon erbij was. De verdachte bekommerde zich niet om de gevolgen voor zijn ex of voor hun zoon. Dat neemt de rechtbank hem zeer kwalijk.
Ook weegt mee dat uit psychologisch onderzoek onder meer blijkt dat de verdachte lijdt aan een aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit en aan een verslaving aan diverse middelen, met name cocaïne en amfetamine. Er is sprake van een agressieproblematiek maar door de weigerachtige houding van de verdachte blijft de vraag welke hulpverlening het meest passend voor hem is onbeantwoord. Zowel de reclassering als de psycholoog maakt zich ernstig zorgen over de toekomstige ontwikkeling van de man. Het recidiverisico wordt ingeschat als hoog. De rechtbank legt echter geen reclasseringstoezicht als bijzondere voorwaarde op, zoals de officier van justitie heeft geëist, omdat uit de rapporten blijkt dat noch de reclassering, noch de psycholoog mogelijkheden zien voor een zinvolle behandeling of begeleiding.

De volledige uitspraak van de rechtbank.