Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
1reactie

Gemeente Helmond wint de KoopWijsPrijs

Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat heeft de KoopWijsPrijs vanmiddag overhandigd aan wethouder Jos van Bree. Het is een landelijke erkenning voor de manier waarop de gemeente Helmond omgaat met Maatschappelijk Verantwoord Inkopen en het actieplan dat daarvoor is ontwikkeld. De KoopWijsPrijs wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt tijdens het congres Samen werkt in Maarssen. Doel is om overheden positief te ondersteunen bij het Maatschappelijk Verantwoord Inkopen.
Wethouder Jos van Bree: “Wat ben ik trots dat we als gemeente als winnaar uit de bus komen! Als we gezond en gelukkig willen leven, moeten we zuinig zijn op ons klimaat én op onze sociale omgeving. Bij inkoop denken we na over de effecten op mensen, milieu en onze welvaart. We hebben grote ambities en hebben daarom veel werk gemaakt van een vooruitstrevend Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen. We hebben hele concrete acties geformuleerd die we nu al uitvoeren en die we tweemaandelijks monitoren. Deze landelijke erkenning van de KoopWijsPrijs bevestigt dat we op de goede weg zijn!”
Een groot aantal overheden heeft een actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen gemaakt. In haar actieplan heeft Helmond 4 speerpunten geformuleerd: klimaatneutraal inkopen, social return, innovatiegericht inkopen, circulair inkopen. Doorslaggevend voor de jury was de ambitie en concreetheid van het Helmondse actieplan. Ook de aantrekkelijke vormgeving en aansprekende animatie dragen bij aan een toegankelijk en laagdrempelig plan. “De gemeente Helmond koopt als beste overheid in Nederland verantwoord in en is daarom met de KoopWijsPrijs aan de haal gegaan” zo opent de Rijksoverheid haar nieuwsbericht daarover.
Alle partijen die het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen hebben ondertekend, konden stemmen op 1 van de 6 genomineerden. De 5 andere genomineerden waren gemeente Eindhoven, Instituut Fysieke Veiligheid, Waterschap Scheldestromen, Gemeente Almere en provincie Zeeland.
Leuk om te weten, van de 62 overheidsorganisatie die het manifest in december ondertekenden, wist onze gemeente haar actieplan als eerste te publiceren.

2reacties

Fietsster ernstig gewond bij aanrijding

Bij een ongeval op de Arbergstraat in Helmond West is een fietsster ernstig gewond geraakt. Dat gebeurde na een aanrijding met een personenauto. Om 11.05 uur rukten de hulpdiensten hiervoor uit. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van dit ongeval en zette de kruising daartoe af.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande 3 foto’s.

In een reactie hieronder staat een update.

7reacties

2020: Snelfietspad Helmond-Eindhoven klaar

Eind 2020 is de snelfietsroute tussen Helmond en Eindhoven gereed. Die afspraak hebben de provincie, de gemeenten Helmond, Eindhoven, Nuenen en Geldrop-Mierlo en beheermaatschappij Gulbergen vandaag gemaakt. In de afgelopen jaren zijn al diverse onderdelen van dit snelle en comfortabele fietspad gerealiseerd. “Het komt er nu op aan om door te pakken en de gehele route over 3 jaar gereed te hebben” aldus onze gemeente in haar persbericht.
De fiets een volwaardige plaats geven in het stedelijk vervoer. Dat is het uitgangspunt van het mobiliteitsbeleid in de regio Helmond-Eindhoven. Op afstanden tot 7,5 km blijkt de fiets vaak sneller dan de auto. Met de opkomst van de e-bike wordt de fiets ook op afstanden tot 15 km steeds meer een écht alternatief voor de auto. Om gebruik van de fiets te stimuleren zijn kwalitatief goede, veilige en comfortabele fietspaden, ook op de langere afstanden, noodzakelijk. Realisatie van snelfietsroutes tussen de steden is dan ook speerpunt van zowel het provinciale als het gemeentelijke beleid. De provincie Noord-Brabant investeert daarom de komende jaren zo’n 40 miljoen euro in een netwerk van snelfietsroutes. Er zijn er al 2 klaar en in 2020 wil de provincie wil 5 nieuwe routes gereed hebben en er nog eens 4 opstarten.
De F270 is 1 van die snelfietspaden die in 2020 gereed is. De route Eindhoven Centraal Station – Nuenen C.A. – Geldrop-Mierlo – Helmond Centraal Station heeft een totale lengte van 13,7 km en ligt aan de noordzijde van het spoor, zie onderstaand kaartje. De afgelopen jaren zijn er al delen gerealiseerd in Helmond (zoals bijvoorbeeld de fietsstraat Binnen Parallelweg) en Eindhoven. Gemeenten, Beheermaatschappij Gulbergen en provincie betalen de aanleg van het snelfietspad gezamenlijk. De totale kosten bedragen circa 10 miljoen euro.
Uit onderzoek blijkt volgens de gemeente dat de route Helmond-Eindhoven veel potentie heeft om nieuwe fietsers (waaronder voormalig automobilisten) aan te trekken. Om het gebruik van de nieuwe verbinding te stimuleren wordt in 2018 een plan opgesteld waarmee werkgevers worden verleid om fietsstimulerende maatregelen voor hun werknemers te nemen.

Kuijpers neemt Hultermans Tilburg over

Technisch dienstverlener Kuijpers neemt met ingang van januari Hultermans B.V. over, een bekende installateur in de regio Tilburg. Dit familiebedrijf uit Kaatsheuvel is gespecialiseerd in elektrotechniek, beveiliging en industriële automatisering. Met de overname versterkt het Helmondse Kuijpers zijn regionale positie en maakt een meer complete dienstverlening aan de klanten van beide bedrijven mogelijk.
Oprichter en directeur-eigenaar Ad Hultermans stelt: “In 1989 ben ik het bedrijf samen met mijn vrouw Maria vanuit thuis gestart. Na bijna 30 succesvolle jaren is het tijd om het stokje over te dragen. Tijdens de afgelopen periode heb ik Kuijpers leren kennen als een toekomstgericht en persoonlijk bedrijf. Ik draag mijn mensen en klanten dan ook met vertrouwen over”.
De overname biedt Kuijpers de ruimte om regionaal verder te groeien vanuit de specialistische kennis van Hultemans. Kuijpers integreert de activiteiten van Hultermans binnenkort in de eigen vestiging in Tilburg onder leiding van vestigingsleider Jack Leijten. Ad Hultermans blijft de eerste periode van 2018 betrokken bij de overname en draagt zijn kennis en ervaring in het belang van zijn klanten en 25 medewerkers zorgvuldig over.
Ook Kuijpers is een familiebedrijf, actief sinds 1921. Aukje Kuypers, algemeen directeur vindt: “Voor Kuijpers is de overname een positieve stap om de lokale verankering van de vestiging Tilburg verder te verstevigen. Met 12 vestigingen verspreid over Nederland is Kuijpers altijd in buurt. We snappen de lokale cultuur en zijn daar onderdeel van. Daarnaast profiteert de lokale markt van onze landelijke slagkracht en de specialistische kennis die we in huis hebben.”
Kuijpers is een professionele technisch dienstverlener met ruim 1100 medewerkers en een omzet van 200 miljoen euro. Het bedrijf ontwerpt, bouwt én onderhoudt technische installaties in gebouwen en industrie en draagt daarmee bij aan een gezonde werk- en leefomgeving. “Onze ambitie is om alleen nog energieneutrale en gezonde installaties te realiseren,” laat het bedrijf weten.

5reacties

Veel minder treinen van en naar Helmond

Tussen Helmond en Eindhoven en ook Deurne rijden er veel minder treinen. Dat komt door een defecte bovenleiding die vanochtend al vroeg werd gemeld.
Dit duurt tenminste tot 12:30 uur. Dat meldde de NS zojuist. Er rijden snelbussen tussen Eindhoven, Helmond, Deurne en Horst-Sevenum en stopbussen tussen Helmond Brouwhuis, Helmond ’t Hout, Helmond en Helmond Brandevoort.

In de reacties hieronder staan updates.

7reacties

Meer en minder licht op straat

De donkere dagen richting Kerst zijn weer begonnen. Hoogtijdagen voor straatovervallen, inbraken, ongelukken en slecht zicht. Goede (straat)verlichting kan dan helpen om de openbare ruimte veilig te houden.
Zuinige straatverlichting die feller gaat branden als er mensen op straat zijn. Het zal niet elke Helmonder opgevallen zijn maar onze gemeente is daar al sinds 2013 mee bezig. Intussen zijn er al 1300 ‘controllers’ opgehangen. Onder meer op de Europaweg, Kasteelherenlaan, Overhorst en het Sjef de Kimpepad (zie de 6 foto’s onderaan). Daardoor wordt enerzijds energie bespaard, de CO2 uitschoot verminderd en lichtoverlast tegengegaan. Anderzijds wordt het ‘veiligheidsgevoel’ versterkt zo laat Alfred Groote, Beheerder Openbare Verlichting bij de gemeente, weten.Lees verder »

19reacties

Verouden: Niets geleerd!?

Het gaat maar door en het gaat maar door! Dit college schijnt niets te leren van eerdere lessen.

Afgelopen week ontvingen wij als raad een raadsinformatiebrief (RIB) en maandag 11 december krijgen we als commissie een presentatie ter informatie(!) van het nieuwe gebiedsgericht werken in het Sociaal Domein.
In het kort komt het er op neer dat er vanaf januari een andere manier van werken komt in het Sociaal Domein. Vanaf 2018 gaan we in Helmond werken met wijkteams, onder aansturing van de gemeente. PVDA, D66 en Lokaal sterk hebben hierover reeds deze vragen gesteld.Lees verder »

Flink beschadigde zwarte auto gezocht na aanrijding

De politie is op zoek naar een zwarte personenauto die aan de rechterzijde flink beschadigd is. Deze mogelijke BMW of Audi is doorgereden na een aanrijding op de Aarle-Rixtelseweg vannacht tussen 02.30 en 02.45 uur. Bij die aanrijding is een trekhaak achtergebleven en werden meerdere bomen flink beschadigd. Mocht je meer weten, dan vraagt wijkagent Francisca Kamphuis je te bellen naar 0900 – 8844.
Deze wijkagent is ook op zoek naar 2 mannen die zaterdagmiddag rond 17.40 uur waarschijnlijk inbraken bij een woning aan de Gasthuisstraat in Stiphout. Omdat er daarbij een alarm afging, zag een oplettende buurman 2 mannen wegrennen. Dat duo stapte in een gereedstaande grijsblauwe Renault Clio (oud model) op de Spaanseweg. Ook hiervoor geldt dat als je tips hebt gevraagd wordt de politie te bellen op 0900 – 8844.

5reacties

Q&A over de sociale (wijk)teams

De PvdA, D66 en Lokaal sterk stelden vrijdag schriftelijke vragen aan B&W over de begin 2018 startende sociale (wijk)teams. Zij vinden het onacceptabel dat de gemeenteraad daarbij niet betrokken werd en “5 voor 12 geïnformeerd worden over zo’n belangrijke verandering!” Daarom willen de 3 partijen dit onderwerp niet morgen maar over een maand bespreken en de verdere uitrol en uitwerking ervan voorlopig stoppen.
Hieronder de 7 raadsvragen (Questions) van Mohammed Chahim, Noureddine Zarroy en Henriëtte Verouden voorafgegaan door hun inleidingen en eindigend met hun slotwoord. Zodra we de antwoorden (Answers) van het college hebben, plaatsen we die ook (zoals altijd) in zijn geheel in de reacties.

Aanstaande maandag presenteert het college de doorontwikkeling van het gebiedsgericht werken en de integrale toegang tot het sociaal domein. Met veel interesse hebben we raadsinformatiebrief 85 (pdf) en de onderliggende startdocument tot ons genomen.
De fracties van de PvdA Helmond, D66 Helmond en LokaalSterk scharen zich achter de inhoudelijke uitgangspunten van de startnotitie, echter de praktische uitwerking (organisatie en inrichting) roept vragen bij ons op. We vragen ons af in hoeverre deze aansluit bij het uitgangspunt om de bewoners en de professionals centraal te zetten.
Daarnaast stellen wij vast dat de voorgestelde werkwijze, naar onze mening, niet past binnen de kaders van de decentralisaties en de uitgangspunten van onze eigen reorganisatie. Zo lezen wij in raadsinformatiebrief 11 (pdf) van 3 maart 2016 “Het is aan de gemeente om hierin een belangrijke linking pin te zijn, partijen te verbinden en zaken mogelijk te maken”; En in de bijlage (pdf) van de raadsinformatiebrief 11, Organisatierapport gemeente Helmond (Mensen maken de stad, samen maken we het verschil!) bij het onderdeel ‘programma transformatie sociaal domein’ dat een van de uitgangspunten “Sturen (opdrachtgeverschap) en regisseren van sociale kernteams”is;
Naar onze mening staats dit haaks op de het (functioneel) aansturen van professionals in de gebiedsteams door de gemeente. We begrijpen dan ook niet hoe deze ontwikkeling heeft kunnen plaatsvinden?
We hebben hierover de volgende vragen:

  1. Waarom kiest de gemeente ervoor de professionals in de gebiedsteams zelf functioneel aan te sturen?
  2. Druist het zelf aansturen van de professionals in de gebiedsteams niet in tegen eerdere uitgangspunten van de decentralisatie en reorganisatie: namelijk het voorkomen van de verambtelijking van het sociaal domein?

De gemeente wil regisseur, opdrachtgever en facilitator zijn binnen het sociaal domein. Hiervoor heeft zij instrumenten tot haar beschikking, zoals subsidie. Wij constateren dat de keuze voor het functioneel aansturen van professionals in de gebiedsteams bijt met de rol van regisseur en opdrachtgever.

  1. Worden we hiermee geen probleemeigenaar?
  2. Hoe behouden we onze onafhankelijke positie als de subsidieverstrekker (lees: de gemeente) zelf de uitvoerende teams gaat sturen?
  3. Wat is de lange termijn visie van het college op de organisatie van het sociaal domein (sturing en regie)? Gaan we meer onderdelen van het welzijnswerk en de zorg integreren binnen het ambtelijk apparaat? Wat zegt de keuze van deze aanpak over de kwaliteit binnen LEVgroep? Is het college van mening dat de benodigde kwaliteit en aansturing niet bij de professionele organisaties in onze stad (o.a. de LEVgroep) gevonden kan worden? En als er niets mis met de kwaliteit van de LEVgroep, waarom laten we henzelf dan niet hun eigen professionals aansturen?

In het startdocument lezen we dat het kernteam van de sociale gebiedsteams bestaat uit Wmo-consulenten, gezins- en jongerencoaches,algemeen maatschappelijk werkers van de LEV groep en dat zij onder directe functionele aansturing vallen van de gemeente. De participatiecoaches werk (Senzer) en de wijkverpleegkundigen (Savant en Zorgboog) opereren onder de vlag van desociale teams, maar vallen echter niet onder de functionele aansturing van de gemeente. Wij begrijpen dit onderscheid niet.
In de startnotitie wordt gesproken over het “werken vanuit een plan en een visie. En dat de (gemeentelijke) gebiedscoördinatoren stimuleren en faciliteren de professionals om vanuit hun intrinsieke motivatie de verantwoordelijkheid te nemen om te doen wat nodig is”.

  1. Waarom wordt er verschil gemaakt in aansturing van LEV enerzijds en Senzer/Zorgboog/Savant anderzijds? Is het het college niet gelukt alle maatschappelijke partners te overtuigen van deze aanpak? Waarom niet? Hoe strookt dit met de benodigde intrinsieke motivatie van de professionals en organisaties? Ontstaat op deze manier geen tweedeling? En is dit in het belang van onze inwoners?

De startnotities is onduidelijk over de rol en positie van de afdeling Bijstand, Minima en Schulddienstverlening (BMS). De praktijk leert dat schulden (en armoede) een groot en veel voorkomend probleem is in onze stad. Geldzorgen vormen vaak een belemmering bij het oplossen van welzijns- en zorgvragen.

  1. De medewerkers van het BMS team horen een centrale rol te spelen in de nieuwe te vormen gebiedsteams. Waarom zitten deze werkers niet in de sociale gebiedsteams?

We vinden het onacceptabel dat bij de doorontwikkeling van de gebiedsteams de raad niet betrokken is geweest en we vijf voor twaalf geïnformeerd worden over zo’n belangrijke verandering! Wij constateren dat de huidige startnotitie niet in lijn is met eerdere vastgestelde uitgangspunten en we zitten nog met te veel vragen. Wij verzoeken het college en raad om de startnotitie ter bespreking te agenderen in de commissie Maatschappij van januari en de verdere uitrol en uitwerking voorlopig te stoppen.

7reacties

Lodewijk den Breejen terug in de raad?

Ook de ChristenUnie heeft deze week haar kandidatenlijsten voor de gemeenteraden in Oost-Brabant vastgesteld. In onze stad komt niet geheel verrassend Lodewijk den Breejen als lijsttrekker uit de bus. Op de foto zie je (van klein naar groot) de Helmondse kandidaten: Jeroen Charmant (lijstduwer) Lodewijk den Breejen en Albert Spijker. Verder op de lijst staan Twan Raaijmakers, Merel Ben Nasr en Anne den Breejen.
Lodewijk den Breejen is docent levensbeschouwing aan het Peellandcolege in Deurne en secretaris van de Lambertusparochie. In de periode 1986 tot 2010 zat hij voor de PvdA in de gemeenteraad. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 kreeg hij (na hertelling) 202 voorkeurstemmen. Dat bleken net te weinig  voor deze “kleurrijke politicus” om in de raad terug te keren. In 2014 was hij lijsttrekker voor de Helmondse ChristenUnie (zie het onderstaande filmpje). De 544 Helmonders die toen op zijn partij stemden, leverden geen raadszetel op.

6reacties

Hond van verstikkingsdood gered bij brand

Om 20.32 uur vanavond werd de brandweer gealarmeerd door bewoners van het appartementencomplex aan de Arcadestraat op Suytkade. Bij een woning ging een brandalarm af waardoor zij 112 belden. Bij aankomst van de brandweer werd er niet open gedaan waarna de brandweer de deur met een ram open sloeg. De woning stond vol met rook en op het fornuis stond nog een pannetje op het vuur. De bewoner was niet thuis. De hond die in de woning in de benche zat, kon door de brandweer worden gered. Niemand is gewond geraakt.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

8reacties

In welke straat bevond zich de fotograaf?

.
Tussenstand in deze ronde tot 1 januari:
4 punten: Mohammed Chahim
3 punten: vHans én G.Ekkehenkie
2 punten: dartjan én rbrt
1 punt:en mirjam én Johan én Mien én Toon van Laarhoven én Sjef
-1 punt:en én Janet én Mark én Joke
-1 punt:en Tim (de winnaar vorige ronde start automatisch met 2 minpunten)

Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.

2 Woningen doorzocht op wapens

Een arrestatieteam deed gisteren een inval in een woning in Gemert. Vervolgens hield dit team rond 15.45 uur op de Zuid Koninginnewal een bewoner van dit pand aan. Dat maakte de politie vanmiddag bekend.
De woning aan de Bisonstraat in Gemert werd donderdag middels een stormram door de politie ‘bezocht’ omdat hen vanuit diverse kanten signalen bereikten dat daar wapens en/of daaraan gerelateerde zaken zoals munitie aanwezig konden zijn. In de woning werd door het arrestatieteam niemand aangetroffen. Tijdens de doorzoeking werden munitie gevonden en een aantal gegevensdragers. Deze zijn voor verder onderzoek in beslag genomen.
Nadat de verdachte bewoner uit Gemert in Helmond werd opgepakt door het arrestatieteam, vond aansluitend een doorzoeking plaats in een woning aan de Molenstraat. Een pand waar de verdachte regelmatig verblijft. Daar werd verder niets aangetroffen. De man is uitgebreid verhoord en daarna in vrijheid gesteld. Tegen hem wordt een proces-verbaal opgemaakt, dat voor verdere afhandeling naar het Openbaar Ministerie gaat.
Een arrestatieteam (AT), officiële benaming Arrestatie- en ondersteuningsteam, is een gespecialiseerde eenheid van de politie die wordt ingezet bij levensbedreigende situaties of die levensbedreigend kunnen worden. Bijvoorbeeld bij een gijzeling, een arrestatie van een vuurwapengevaarlijke verdachte of een potentiële zelfmoordenaar. Maar ook voor het beveiligen van personen of objecten en het openen van gebarricadeerde deuren. Medewerkers van een arrestatieteam hebben een zeer specialistische opleiding gehad en beschikken over een specifieke uitrusting.
112nieuwsonline maakte gisteren de onderstaande beelden in Gemert.

.

12reacties

Helmond flitsende fietsstad? (JC)

© Harrie FotografieFietspadenwethouder Jan van der Zanden is alweer bijna twintig jaar van het toneel verdwenen. Maar Helmond blijft maar aan de fietspaden werken. Of dat altijd een verbetering is?
Enkele van de meest onoverzichtelijke, onduidelijke en dus gevaarlijke kruispunten in onze stad vormen juist die fietspaden. Bijvoorbeeld de kruising van Margrietlaan met de Bernadettestraat in Helmond Oost, de kruising met de Nachtegaallaan, net voor en achter de rotonde en bij winkelcentrum De Bus de fietspaden langs het Oostende en het fietspad onder de spoorlijn tussen Rijpelberg en Brouwhuis. Niet toevallig vaak de fietspaden naar en van scholen. Levensgevaarlijk, zeker als het groen niet wordt gesnoeid of de bomen volop in het blad staan.Lees verder »

Brandgevaarlijke woning aangetroffen

Vanochtend van 06.10 uur tot 08.42 uur heeft het Peelland Interventie Team (PIT) een integrale controle uitgevoerd die zich richtte op bewoning en gebruik. Het team onderzocht 3 locaties in Helmond. Bij de actie waren naast de gemeente ook de politie, de Veiligheidsregio Brabant Zuidoost, de AVIM en Enexis betrokken. Er werden verschillende overtredingen geconstateerd. In alle genoemde gevallen volgt nader onderzoek en volgen passende handhavingstrajecten.
In een woning aan de Hikspoorstraat in Helmond West was sprake van een brandgevaarlijke situatie. Noodmaatregelen zijn direct getroffen. Bovendien werden er 8 slaapplaatsen aangetroffen. Vermoedelijk wordt de woning bewoond door 7 arbeidsmigranten. Voor het gebruik is geen ontheffing verleend en 6 personen staan niet ingeschreven op het adres. In het verleden werd al een hennepkwekerij in die woning aangetroffen. Het drugspand is in januari door burgemeester Elly Blanksma voor een periode van 6  maanden gesloten.
Bij de controle van een woning aan de Kasteel Traverse werd een elektrische fiets aangetroffen die waarschijnlijk gestolen is. De fiets is in beslag genomen voor verder onderzoek. Naast de hoofdbewoner werden in de woning bekenden van de politie aangetroffen. Nader onderzocht wordt of sprake is van adresfraude.
In een woning aan de Norbertijnenstraat in de Binnenstad bleek een muur met de naastgelegen woning doorgebroken zodat er 1 woning ontstond. De hoofdbewoner ontvangt een uitkering en onderzoek volgt naar een mogelijke gezamenlijke huishouding en sociale zekerheidsfraude. In de tuin werd een volière met uilen aangetroffen. De Dierenpolitie onderzoekt of de noodzakelijke vergunning voor het bezit van uilen aanwezig is.

2reacties

6 Grootste evenementen goed bezocht

De 6 grootste publieksevenementen in Helmond werden dit jaar door ruim 145 duizend mensen bezocht. Gezamenlijk hebben de bezoekers naar schatting 1,25 miljoen euro besteed. Van hen is 87% van plan volgend jaar weer terug te komen. Dat blijkt uit de Evenementenmonitor (pdf) die de gemeente in samenwerking met Helmond Marketing dit jaar voor het eerst heeft opgesteld.
De monitor is gebaseerd op een enquête onder de bezoekers van de 6 evenementen die in 2017 plaatsvonden en die de hoogste subsidiebijdragen van de gemeente kregen: Drakenbootfestival, Urban Matterz, Cacao aan de Kade, Zomerkermis, Kasteeltuinconcerten en het Ons Brabant Festival.
De evenementen trokken bezoekers uit alle leeftijdsgroepen, waarbij de 40 tot 64-jarigen het best vertegenwoordigd waren. Driekwart van de bezoekers kwam uit Helmond zelf, 14% uit aangrenzende gemeenten en 11% van verder weg. 64% bezocht alleen het evenemententerrein, terwijl 26% ook andere locaties in de stad aandeed. Ongeveer 28% van de bestedingen kwamen op die andere locaties terecht.
Het best bezocht was de Zomerkermis met zo’n 53.000 bezoekers, terwijl de Kasteeltuinconcerten goede tweede waren met ongeveer 45.000 bezoekers. Opvallend is het grote aantal bezoekers dat volgend jaar zegt terug te keren; dat varieert van 77% (Zomerkermis) tot zelfs 93% van het hiphop festival Urban Matterz. Bezoekers van het laatste genoemde evenement besteedden ook het hoogste bedrag per persoon (21 euro), terwijl dat bij het Ons Brabant Festival met 5 euro het laagste was; de andere evenementen zitten tussen de 10 en 13 euro per bezoeker.
Frans Stienen, wethouder stadsmarketing en evenementen, is blij met de resultaten van de monitor. “Het is goed om vast te stellen dat evenementen in economisch opzicht echt een toegevoegde waarde hebben. Kijk maar naar de bestedingen die mensen doen alleen al bij deze 6 evenementen. En dan hebben we niet eens meegeteld dat allerlei toeleveranciers opdrachten uitvoeren om de evenementen mogelijk te maken. Daarnaast zijn evenementen belangrijk om als stad voldoende levendigheid te creëren, vooral in het centrum. Voor het imago van Helmond onontbeerlijk!”
Het is de bedoeling om de evenementenmonitor in 2018 te herhalen, zodat ook een trendmatig beeld ontstaat. De gegevens zijn van belang voor de verdere ontwikkeling van het evenementenbeleid van de gemeente en voor de stadsmarketing van Helmond.

Recordaantal bezoekers Museum Helmond

Museum Helmond haalt dit jaar een recordaantal bezoekers. Afgelopen woensdag werd in Kunsthal Helmond de 50.000ste bezoeker op de foto gezet met wethouder Frans Stienen. Uit zijn handen ontving een verraste Hanny Schooneveld uit Aarle-Rixtel een bos bloemen, een cheque voor een gratis High Tea in Kasteel Helmond en een gratis entreebewijs voor 2 personen.
In zijn 35-jarig bestaan is het aantal bezoekers van 50.000 nooit  eerder gehaald. Zo waren er in 2016 ruim 25.000 bezoekers, in 2015 ruim 28.000 en in 2014 om precies te zijn 35.644 mensen die het museum bezochten. Redenen van het stijgende bezoekersaantal dit jaar zijn onder andere de vernieuwde kasteelpresentatie in Kasteel Helmond en de succesvolle tentoonstellingen in Kunsthal Helmond over de hedendaagse kunst van de Brits-Afrikaanse YinkaShonibare MBE en textielfabrikant Vlisco die eerder zijn 170 jarig bestaan vierde. Ook de tentoonstelling over de kleurrijke fotografie van Steve McCurry trok veel bezoekers. McCurry is onder andere bekend van de foto van het indringend kijkende Afghaanse meisje met de groene ogen, die in 1985 de cover van National Geographic haalde.
In de zomermaanden werd een publieksonderzoek gedaan onder bezoekers van Kasteel Helmond. Een bezoek aan het kasteel scoort hierin een 7,9. Het kasteelverhaal wordt door 97% van de respondenten interessant en informatief bevonden en 85% van de bezoekers is aangenaam verrast. De kasteelpresentatie werd onder meer vernieuwd in 2016 omdat deze was verouderd en niet meer voldeed aan de verwachtingen van de bezoeker. Uit het onderzoek blijkt dat er op dit punt een kentering is gekomen: 90% van de ondervraagden vindt dat de nieuwe kasteelpresentatie gedeeltelijk en of geheel voldoet aan de verwachtingen.
Uit het onderzoek blijkt tevens dat 75% van de in totaal 282 ondervraagde bezoekers het kasteel voor het eerst bezocht heeft, en dat 55 % van hen niet uit Brabant afkomstig is maar uit o.a. Zuid- en Noord-Nederland. Een verklaring hiervoor kan zijn dat de enquête heeft plaatsgevonden in de zomerperiode. Van de Brabantse bezoekers is 12% afkomstig uit Helmond.
Het kasteel is verder populair bij 40 plussers (80%), en kinderen tot 12 jaar. Ook zegt een meerderheid van de bezoekers het kasteel gemakkelijk te kunnen vinden (96%) en maken ze daarbij vooral gebruik van navigatie in de auto en via smartphone (46%). Verder blijkt de museumwebsite de belangrijkste bron voor het verkrijgen van nieuws over het museum en waarderen de ondervraagden  de klantvriendelijkheid van de museummedewerkers met een 8,5.
In Kunsthal Helmond (F.J. van Thielpark 7) kan men nu de tentoonstelling over het werk van de 19e eeuwse Belgische kunstenaar Constantin Meunier bezoeken en kunst uit de eigen collectie Modern en Hedendaags in Mixed Zone. Vanaf 13 januari is er een tentoonstelling over (bijna) 100 jaar trouwen in Kasteel Helmond te zien.