Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Auto vliegt spontaan in brand (foto’s)

Vanavond was er op de Beemdweg op het industrieterrein een autobrand. Om 21.50 uur werd de brandweer gealarmeerd. Bij aankomst sloegen de vlammen al uit de auto. De brandweer had de brand snel onder controle maar voor de auto was dit toch te laat. De bestuurder die net thuis was weggereden, zag rook onder het dashboard uitkomen en kon tijdig het voertuig verlaten. Een bergingsbedrijf heeft de wagen weg getakeld.
Harrie Fotografie maakte onderstaande foto’s.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
18reacties

Innovatiebedrijf Bodec is failliet

Bodec BV aan de Scheepsboulevard is dinsdag failliet verklaard. Dit bedrijf naast de Groene Campus en tegenover Fitland werkt sinds 1994 als advies- en ingenieursbureau in de voedingsmiddelenindustrie, (bio)pharma en de chemische industrie. 2 Jaar geleden verhuisde Bodec van Best naar het Food Tech Park Brainport (FTPB) in Helmond. Bodec richt zich (via 1 holding en 3 dochterondernemingen) op productontwikkeling, procesverbetering en invoeren van vernieuwingen in wat tegenwoordig heet de agro-industrie. Het Helmondse bedrijf was zowel een laboratorium als een proeffabriek en kenniscentrum. Er werk(t)en 9 mensen.
Oorzaak van het faillissement is een tegenvaller bij de bouw en realisatie van het bedrijf. Met name het faillissement van de installateur, was daarvan de oorzaak, zegt directeur-eigenaar Frank de Boeff (foto). “Dat heeft ons heel veel extra kosten en werk bezorgd. We hebben feitelijk nog maar 3 maanden echt kunnen draaien.” De Boeff werkt nu aan een doorstart. “De markt en onze plannen zijn goed. We zien best nog een toekomst, maar met achterstand beginnen bleek een te grote tegenvaller.”
Bodec organiseerde op eeerder deze maand nog een bijeenkomst over de vraag welke kansen bestaan om grondstof en beter te benutten. Die bijeenkomst is gewoon doorgegaan. Het dreigende faillissement was op dat moment nog onduidelijk en voor de regio en het Food Tech Park is en blijft dit een belangrijk onderwerp, aldus De Boeff.
Bodec investeerde ruim 3 miljoen euro in de technologie, onder meer met steun van innovatiesubsidie van de provincie Brabant. Het richtte zich meteen op een groot aantal projecten op het beter en moderner verwerken van voedsel. Zoals door van reststromen uit voedselfabrieken waardevolle producten te maken.
De gemeente staat tot 2020 voor maximaal 200.000 euro per jaar garant voor de huurpenningen van het gebouw. Begin vorig jaar ging de andere grote huurder, Chez Pascal BV, ook al failliet. Daarvoor in de plaats huurde Top Food Lab uit Wageningen een deel van de ruimte. Dat contract liep 3 maanden geleden af. Op 7 juli 2015 heeft het College besloten maandelijks 2.704,03 euro per maand huur bij te passen. Wanneer Bodec geen doorstart kan maken, zal dat wel meer worden. Het vinden van nieuwe bedrijven bleek in het verleden namelijk geen makkelijke taak.

1reactie

Man gepakt die Gemertse achtervolgde

Een 28-jarige man uit Gemert werd gistermiddag rond half 5 in Helmond met zijn auto aan de kant gezet door de politie en vervolgens aangehouden. Hij zou een vrouw uit Gemert achtervolgen en zij belde vanuit haar auto de politie.
De vrouw heeft al langere tijd een conflict met deze plaatsgenoot. Dat leidde  eerder tot een ruzie bij haar huis. Daarbij werd zij toen bedreigd en sneuvelde een autospiegel.
Vanwege die eerdere melding hield de politie rekening met de mogelijkheid dat de man een vuurwapen bij zich had. Daarom waren er meerdere politiewagens en veel agenten bij de aanhouding bij het kruispunt van de Wethouder Ebbenlaan met de Lucas Gasselstraat betrokken. De verdachte bleek tijdens zijn aanhouding overigens ongewapend.
Onderstaande foto werd gemaakt door Paul:

4reacties

Man bekent stelen 30 ANPR-camera accu’s

Rond februari vonden er plotseling een groot aantal diefstallen van accu’s plaats. Die accu’s horen bij ANPR (Automatic NumberPlate Recognition) camera’s van het bedrijf ARS T&TT. De diefstallen vonden plaats in Helmond, Eindhoven en Nuenen. Onderzoek wees uit dat er van november 2014 tot 10 juli 2015 in het totaal 189 diefstallen plaatsvonden.
Team Recherche Peelland in Helmond kon hiervoor een 30-jarige verdachte in Schijndel laten aanhouden. Hij bekende vervolgens 30 diefstallen. Buiten de strafrechtelijke straf die hij naar alle waarschijnlijkheid gat krijgen, zal het bedrijf ARS waarschijnlijk een schadevergoeding van hem eisen.
Het bedrijf spuit de accu’s tegenwoordig, om opsporing te vereenvoudigen en kopers te laten weten dat deze van diefstal afkomstig zijn. De politie heeft het onderzoek nog niet afgesloten en onderzoekt de overige diefstallen.

1reactie

De Bloemvelderbrug wordt geschilderd

Deze zomer wordt de Bloemvelderbrug geschilderd. Deze fietsbrug over de Zuid-Willemsvaart, tussen Helmond Noord en Dierdonk, wordt van een nieuwe laag verf voorzien.

Het schilderwerk door het Helmondse bedrijf Manders Totaal schilderwerken, is half juni begonnen en neemt ongeveer 1 á 2 maanden in beslag. Dit is afhankelijk van de weersomstandigheden. Alle stalen oppervlakten moeten periodiek geschilderd worden om roestvorming te voorkomen of weg te werken. En natuurlijk ziet de brug er na deze schilderbeurt mooier uit.
De brug wordt in 3 fases geschilderd:

  1. Aan de kant van Helmond-Noord wordt gewerkt met een hoogwerker en een gedeeltelijke afzetting om de fietsers en voetgangers op de brug zo min mogelijk te hinderen.
  2. Boven de Zuid Willemsvaart wordt er gewerkt met een laagwerker op de brug (zie de foto rechts) om de beroepsscheepvaart zo min mogelijk te hinderen. Hiervoor is het noodzakelijk om de brug in zijn geheel af te sluiten. Dit is het geval vanaf dinsdag 21 juli, gedurende vier weken. Dit gebeurt bewust in de zomervakantie, omdat er dan minder fietsers (scholieren) over de brug rijden. Loopt je route in de zomervakantie toch over de Bloemvelderbrug, zult je moeten omfietsen. Volg hiervoor de gele omleidingsborden.
  3. Boven de provinciale weg Wolfsputterbaan/ N279 zullen de schilderswerkzaamheden in het weekend plaatsvinden. Op de brug wordt een gedeeltelijke afzetting gerealiseerd om de fietsers en voetgangers op de brug zo min mogelijk te hinderen.

De gemeente en de Manders Totaal schilderwerken proberen de overlast tot een minimum te beperken. Desondanks zal er af en toe hinder zijn door tijdelijke wegafzettingen, wegversmallingen en geluid van machines.

16reacties

Aarlese brug kán open…

Prinfoto FotografieDe net gerenoveerde Aarlese brug ging gisteren weer eens open. Vrij uniek want sinds jaar en dag blijft die brug dicht voor het scheepvaartverkeer. Deels om opstoppingen en gevaarlijke verkeerssituaties te voorkomen, maar vooral ook om de passantenhaven van Laarbeek (Aarle) vol te krijgen. Op een willekeurige zomerdag liggen daar zeker 20 bootjes. De gemeente Laarbeek tooit zich dan ook sinds enige tijd met de slogan ‘Waterpoort van de Peel’. En meldt trots ‘Wist u dat Laarbeek per duizend inwoners meer bruggen en bruggetjes kent dan Sint Petersburg, de Russische bruggenstad?’
Een situatie waar veel Helmonders het niet mee eens zijn. Lees verder »

4reacties

Spons en Kram aan elkaar gekramd

Wethouder Frans Stienen (cultuur) en Jos Boetzkes onthullen vrijdag aan het Klaproosplein het kunstwerk Spons en Kram. Beeldend kunstenaar, PvdA-prominent en Helmonds wethouder Welzijn Jeugd Onderwijs Sport 2006-2010, Jos Boetzkes maakte dat kunstwerk circa 20 jaar geleden. Het werk stond voorheen in het Hortensiapark. Daar is het een aantal malen vernield, waardoor het beeld in de opslag terecht is gekomen. De kunstenaar heeft het werk hersteld en voorzien van een nieuwe sokkel. Het siert vanaf vrijdag weer in volle glorie de openbare ruimte.
Het is niet het eerste kunstwerk van Boetzkes wat vernield werd. Bij ‘t Speelhuis stond een door hem opgekalefaterd beeld wat de veelzeggende titel Vandalisme kreeg. Op het Klaproosplein in Helmond Oost stonden voorheen kleurige bloemen van zijn hand en ook die zijn verdwenen. Hij is niet de enige. Van de Fonkel tot het Lambertushof en verder op diverse plaatsen in Helmond zijn en worden beelden gestolen (zoals deze), vernield of verdwenen. Het budget van de gemeente voor herstel en herplaatsen van kunstwerken is zeer beperkt. Geen wonder dus dat reparaties erg lang duren…

17reacties

Cadeautje voor Helmondse mantelzorgers

Mantelzorgers worden in het zonnetje gezet voor hun inzet voor hulpbehoevende inwoners uit onze stad. De gemeente start voor hen een waarderingsactie, in samenwerking met het Steunpunt Mantelzorg. Mantelzorgers kunnen zich voor deze actie aanmelden bij het Steunpunt.
De aangemelde mantelzorger kan kiezen uit cadeaubonnen ter waarde van 50 euro voor Theater Speelhuis, het Gemeentemuseum, de Cacaofabriek, het Kunstkwartier, de bibliotheek, de Hellemond Gift, een VVV-bon of een tegoedbon voor 4 uur aan huishoudelijke diensten.
Mantelzorgers onder de 18 jaar krijgen een aparte cadeaubon ter waarde van 20 euro, zodat zij iets leuks kunnen doen met bijvoorbeeld een vriendje of vriendinnetje. Zij kunnen kiezen uit cadeaubonnen voor Theater Speelhuis, het Gemeentemuseum, de Cacaofabriek, het Kunstkwartier, de bibliotheek en Pathé.
Mantelzorgers kunnen zich op verschillende manieren aanmelden. Zo kunnen ze het aanvraagformulier (onderaan de pagina) downloaden en per mail versturen. Daarnaast liggen er binnenkort folders met uitknipbonnen op verschillende plekken, bijvoorbeeld bij de Stadswinkel en de LEVgroep. In weekkrant De Loop van 4 september aanstaande zijn deze uitknipbonnen ook te vinden.
Mantelzorgers komen in aanmerking als zij tenminste 8 uur per week en/of langer dan 3 maanden mantelzorg verlenen. Per huishouden wordt maximaal 1 cadeaubon van 50 euro uitgekeerd. Wonen er daarnaast mantelzorgers jonger dan 18 jaar op het adres, dan krijgen zij een eigen bon van 20 euro. Jonge mantelzorgers die als enige in het huishouden iemand verzorgen, kunnen ook een bon van 50 euro kiezen. Mantelzorgers die in Helmond wonen en mantelzorg verlenen aan iemand in een andere gemeente, kunnen zich in die gemeente melden.
De cadeaubon telt niet mee bij het inkomen van de mantelzorger en heeft geen gevolgen voor een eventuele uitkering, zorgtoeslag of huurtoeslag.
Deze waarderingsactie vervangt het mantelzorgcompliment dat voorheen door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) werd uitgereikt. De gemeenten kregen  daarvoor geld van het Rijk. Op 7 juli besloot de Helmondse gemeenteraad hoe dit geld wordt besteed.
Het Steunpunt Mantelzorg, dat onderdeel uitmaakt van de LEVgroep, deelt de cadeaubon uit namens de gemeente Helmond. Bij het Steunpunt kunnen mantelzorgers terecht voor onder andere informatie, voorlichting, advies, cursussen, bijeenkomsten, begeleiding en emotionele steun. Daarnaast organiseert het Steunpunt het Mantelzorgcafé.

In de reacties hieronder staat een update.

64reacties

Echt smakeloos: dit is onze naam!

Gisterochtend werden we zeer onaangenaam verrast. We hoorden dat een Helmondse website domeinnamen gebruikt die (om het heel netjes te zeggen) verdacht veel op onze www.deweblogvanhelmond.nl lijken. Want klik je op www.weblogvanhelmond.nl en www.webloghelmond.nl dan beland je bij ditisonzewijk.nl. Dergelijk internetmisbruik heet in vaktermen typosquatting (zie Wikipedia en SIDN). Hoe lang ditisonzewijk.nl dit smakeloze (en mogelijk illegaal) trucje al gebruikt om bezoekers van de weblog te stelen, konden we niet achterhalen.Lees verder »

Minder eikenprocessierupsen in Helmond

In de landelijke media werd afgelopen weekend gesproken over een forse toename van de eikenprocessierups in Nederland. In Helmond is er de laatste jaren juist sprake van een sterke afname. Dit komt door een succesvolle preventieve aanpak in het voorjaar, zo laat de gemeente weten.
De brandharen van de eikenprocessierups kunnen in de zomerperiode leiden tot gezondheidsklachten, zoals hevige jeuk en irritatie van huid, ogen en luchtwegen. Gemeente Helmond bestrijdt de rupsen al in de periode daarvóór, in het voorjaar. Hierdoor is er de laatste 3 jaar sprake van een flinke afname van het aantal eikenprocessierupsen in Helmond.
Al zo’n 5 jaar worden de Helmondse eikenbomen in het voorjaar preventief bespoten met een biologisch bestrijdingsmiddel. Dit middel is alleen schadelijk voor de eikenprocessierupsen. Binnen de bebouwde kom gebeurt dit ’s avonds en ’s nachts, zodat de nevel niet op mensen terechtkomt. Bijkomend voordeel is dat het ’s nachts vaker windstil is, wat een van de voorwaarden is voor een succesvolle bestrijding. Voor bewoners leveren de werkzaamheden in de nachtelijke uren wat overlast op in de vorm van geluid of licht. Maar tegenover 1 nacht geluidhinder staat een periode van 4 zomermaanden zonder overlast van de rups.
Mochten inwoners van Helmond de eikenprocessierups toch zien, dan kunnen zij dit melden bij de gemeente. Dat kan via www.helmond.nl/rupsen of door te bellen naar telefoonnummer 14 0492. Ook nesten in particuliere bomen kunnen worden gemeld. De gemeente zorgt ervoor dat ook deze nesten door een gespecialiseerd bedrijf worden verwijderd. Dit gebeurt door ze te laten plukken en/of weg te zuigen. De gemeente probeert de nesten binnen een week te laten verwijderen. Meldingen van eikenprocessierupsen bij speelplekken en scholen worden met spoed behandeld. De gemeente adviseert inwoners om de nesten niet zelf te verwijderen. Bestrijding door de gemeente is gratis en het gebeurt op een degelijke manier.

6reacties

Verouden: Veel te doen in Helmond!

De zomervakantie is ook in Helmond weer begonnen. Velen trekken erop uit, velen blijven thuis, en velen komen naar Helmond (en omgeving) om hun vakantie hier te vieren. Wij Helmonders vinden allerhande dingen maar heel gewoon, maar Helmond heeft ook in vakantietijd heel veel te bieden.
Omdat ook de politiek op dit moment met zomerreces is, wijd ik mijn column ditmaal graag aan een stukje Helmondpromotie!
Want wat dacht u van de Zomerweken (pdf) van de LEVgroep? De diverse kindervakantieweken die georganiseerd worden; deze week al in Brandevoort de laatste weken van de vakantie in veel andere wijken.Lees verder »

4reacties

Bloemetje van verdachte voor politieagent

Vrijdag raakte een politieagent lichtgewond door het verzet van een verdachte bij zijn aanhouding. Vanochtend kwam deze verdachte naar het politiebureau aan de Kasteel Traverse. Hij bood de betreffende politieagent niet alleen zijn excuses aan, maar daarbij ook een bos bloemen.
De agent zou ‘alleen’ zijn excuses al aanvaard hebben. Maar de verdachte wilde met het bloemetje duidelijk maken dat hij spijt had van het verzet bij zijn aanhouding. De betreffende agent begreep de emoties van dat moment en nam de bos bloemen in ontvangst.

Wethouder opent watertappunt TV Carolus

Wethouder Paul Smeulders van duurzaamheid heeft vandaag het watertappunt bij TV Carolus officieel in gebruik genomen. De tennisvereniging won dit watertappunt (ter waarde van 5000 euro) met een actie van Nudge, het ABN AMRO World Tennis Tournament en Brabant Water. TV Carolus was 1 van de 5 tennisverenigingen die de meeste stemmen wist binnen te halen. In februari kregen zij uit handen van Richard Krajicek de prijs alvast ‘symbolisch’. De onthulling vandaag vond plaats na een thuistoernooi voor de jongste tennissers. De gemeente trakteerde hen op wit-groene bidons.
“Werken aan duurzaamheid kunnen we als gemeente niet alleen, dat moeten we samen met de stad doen. Daarom ben ik blij dat een grote vereniging als TV Carolus het initiatief neemt om met duurzaamheid aan de slag te gaan” aldus de wethouder.
Door de aanwezigheid van het watertappunt kunnen de tennissers altijd fris water tappen, waardoor het gebruik van plastic wegwerpflesjes vermindert. Dit past binnen de doelstellingen van TV Carolus, die zich wil ontwikkelen tot de  duurzaamste sportvereniging van Helmond. Naast het verminderen van afval, worden kapotte lampen in de lichtmasten vervangen door LED-verlichting en kunnen via Facebook tennisrackets en tenniskleding van eigenaar wisselen. Er werd onlangs een duurzaamheidscommissie opgericht die meer acties gaat ontwikkelen en uitvoeren, zo laat de vereniging weten.
Onderstaande foto’s werden gemaakt door Rianne van Lierop.

3reacties

Smeulders: Vaker koffie dan gedacht

Mijn vorige column eindigde met dat ik koffie zou gaan drinken met de informateur, die van alle partijen de coalitievoorkeur verkende. Het was een week na de Statenverkiezingen van 18 maart en het was nog onduidelijk wat er voor coalitie zou komen. Op basis van de verkiezingsuitslag was de verwachting dat de vorige coalitie van VVD, CDA en SP door zou gaan, ook al hadden deze partijen gezamenlijk 2 zetels verloren en maar een minieme meerderheid in Provinciale Staten over. Voor de PvdA leek geen rol weggelegd in het provinciebestuur met een verlies van 3 zetels. Sindsdien is er veel gebeurd. Zoals jullie in de media hebben kunnen volgen, is er eind mei een coalitie gevormd met VVD, SP, D66 en PvdA! Het is voor de PvdA dus niet bij één keer koffiedrinken gebleven, hoewel het daar wel een tijd op leek.Lees verder »