Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

12reacties

Zwaargewonde in woning Binnenstad (foto’s)

In een rijtjeshuis aan de Jan Stevensstraat werd gisteravond een zwaargewonde man gevonden door een bekende van hem. Vanwege de ernst van de verwondingen werd vrijwel meteen om 18.32 uur een traumahelikopter opgeroepen, maar de gewonde werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.
Het hoe en waarom van dit alles wordt door de politie onderzocht. Met rood-witte linten werd gisteren de straat in de Binnenstad afgezet, rechercheurs in witte pakken deden uitgebreid onderzoek. Vanochtend ging het onderzoek verder. Het is nu wachten op meer informatie van de politie of …
Harrie Fotografie maakte de onderstaande 14 foto’s.

In de reacties hieronder staan zoals altijd de updates.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
7reacties

Tuerlings: Helmond Quiz

Vandaag een keer geen lange, politiek inhoudelijke column van mijn hand. Over iets minder dan een maand zijn de gemeenteraadsverkiezingen namelijk precies twee jaar geleden. Ook zitten we dan halverwege de raadsperiode waarin GroenLinks voor het eerst in de Helmondse geschiedenis deelneemt aan de coalitie. Reden voor ons om eens terug te blikken op de eerste helft. Voor GroenLinks is het streven altijd geweest te besturen vanuit een breed draagvlak. Geen coalitie versus oppositie mentaliteit, maar de gedachte “Mensen maken de stad,” staat centraal.
Lees verder »

Bewoner sluit inbreker op in de bijkeuken

Een 20-jarige inbreker zonder vast woonadres werd vanochtend rond 07.00 uur betrapt door de bewoner van een huis aan de Heistraat. Hij sloot hem in afwachting van de politie op in de bijkeuken.
De bewoner trof de man, die kennelijk onder invloed van alcohol was, aan in zijn woonkamer. Hij wist hem in de bijkeuken te krijgen en alarmeerde vervolgens de politie. Die kwam ter plaatse en hield de man aan. De verdachte wist door de achterdeur binnen te komen. Of hij kans heeft gezien om iets weg te nemen is niet bekend. Hij is ingesloten voor nader verhoor.

3reacties

2 Fietsers gewond bij frontale botsing (foto’s)

Er is niet altijd een auto betrokken bij een aanrijding: op de Mierloseweg vond vannacht rond half 3 een ongeval plaats tussen fietsers.
Ter hoogte van het Combicentrum kwam een groep van een vijftal jeugdige fietsers in aanraking met een fietser. Die man kwam (volgens hen) al slingerend op hen af rijden. 1 Van de jongens van de groep kon hem niet ontwijken waardoor de botsing ontstond. Beide fietsers kwamen daarbij ongelukkig ten val. Met onder meer verwonding aan hun gezicht werden zij per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De andere jongeren konden hun weg vervolgen maar waren wel geschrokken door het voorval. Waarom de man over de weg slingerde, is ons niet bekend.
Harrie Fotografie (die binnen 15 minuten na de alarmering van de hulpdiensten aanwezig was) maakte de onderstaande foto’s.

5reacties

Rekening geplunderd: “het blijft toch je zoon”

Omdat haar bankrekening werd geplunderd, deed een vrouw uit Mierlo-Hout aangifte bij de politie. De beveiligingscamera’s van de bank boden uitkomst: haar zoon bleek de dader. Dat meldde wijkagent Henri van Vonderen.
Een aantal weken pinde haar 19-jarige zoon zonder toestemming steeds wisselende bedragen van haar rekening. Dat begon met kleinere bedragen van 40 tot 80 euro. Pas toen er een keer 450 euro gepind bleek, viel het zijn moeder op en deed zij aangifte. Het totaalbedrag dat de tiener van zijn moeder heeft gestolen, kon de wijkagent niet vertellen. Maar, de moeder zou de aangifte nu intrekken. “Het blijft toch je zoon.”

https://twitter.com/brigadierMhout2/status/700719814990503936

7reacties

Man (30) rijdt bewust op een stadswacht in

Een 30-jarige Helmonder is dinsdagmiddag op het toilet aangehouden voor poging tot doodslag. Hij reed kort daarvoor met zijn auto bewust in op een stadswacht.
Vanwege een op de Kluisstraat in het centrum foutief geparkeerde auto, schreef 1 van de stadswachten een parkeerbon uit . Op dat moment kwam de eigenaar van de auto toegesneld. De bestuurder begint hierop de stadswacht voor alles en nog wat uit te schelden.
De verdachte stapte vervolgens in zijn auto en reed vol gas in op deze ambtenaar. De stadswacht kon nog net op tijd wegspringen om een aanrijding te voorkomen.
Terwijl de politie aanrijdend was, zagen de stadswachten deze man iets verderop een pand binnengaan aan de Molenstraat. Toen politieagenten de man wilde aanhouden bleek deze zich verstopt te hebben op het toilet. De man werd uiteindelijk aangehouden en moet na een nacht vastgezeten te hebben eerdaags ter zitting verschijnen.

2reacties

Q&A: Verwaarloosde huurwoning ROC

Namens de PvdA-fractie stelden Mirjam van der Pijl en Hans de Mare schriftelijke vragen aan B&W over een verwaarloosde woning die onderwijsinstelling ROC Ter AA verhuurt. Hieronder hun 4 raadsvragen (Questions) voorafgegaan door hun volledige inleiding. Zodra de antwoorden (Answers) van B&W bekend zijn, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

Via een bericht in het ED van vanmorgen hebben wij begrepen dat Het ROC ter AA een woning verhuurt aan de Helmondselaan 42, en het onderhoud daarvan jarenlang dusdanig heeft verwaarloosd dat deze woning na een gemeentelijke inspectie op 21 oktober 2015 onbewoonbaar is verklaard. Dat is inmiddels al nagenoeg 4 maanden – en een winter – geleden, en nog steeds heeft het ROC ter AA blijkbaar geen oplossing voor deze situatie gevonden. Gesprekken met de huurder hebben blijkbaar pas maanden na de inspectie plaatsgevonden, en hebben nog niet tot een voor de huurder aanvaardbare oplossing geleid.
De huurder schijnt de woning niet te (hebben) willen verlaten – ondanks de slechte leefomstandigheden die de woning hem biedt – maar dat ontslaat de verhuurder niet van diens zorgplicht.
In het onderhavige geval was de inspectie toevallig, niet gepland, maar nadat de politie langskwam na overlast door jongeren. Zonder die politiemelding was de staat van de woning niet eens bekend geworden. Dit baart ons zorgen ten aanzien van de veiligheid van huurders van niet-professionele woningverhuurders.
Bij ons leidde dit tot de volgende vragen:

  1. Hoeveel vergunningen voor woningverhuur (woningcorporaties etc. uitgezonderd) zijn er in Helmond uitgegeven?
  2. Hoe vaak inspecteert de gemeente huizen van verhuurders? En wordt de onderhoudsverplichting van verhuurders bij gebleken gebreken afgedwongen, en wordt er bij in gebreke blijven vervolgens handhavend opgetreden?
  3. Is het vaker voorgekomen dat een inspectie tot onbewoonbaarverklaring heeft geleid? En welke vervolgstappen zijn in die gevallen genomen?
  4. Gelden deze inspecties ook voor kamerverhuur? Zo ja, wat zijn de aantallen? Zowel van vergunningen, inspecties als overtredingen?

Zwemwater van Berkendonk goedgekeurd

De provincie Noord-Brabant heeft het zwemwater van Berkendonk dit jaar weer goedgekeurd. Dat maakte zij vandaag bekend.
Jaarlijks voor aanvang van het zwemseizoen wijst de provincie zwemplekken in oppervlaktewater aan op grond van de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden.
Berkendonk is een openbaar recreatiegebied, dat gratis toegankelijk is. Sinds 1994 wordt het westelijk deel gebruikt voor strand- en wateractiviteiten zoals zonnebaden, zwemmen, surfen, zeilen. Officieel begint het zwemseizoen dit jaar op 1 mei en eindigt het op 1 oktober. Maar de temperatuur en zon bepalen natuurlijk of het daar ook een echt zwemseizoen wordt.

3reacties

Celstraf voor prostitueren van minderjarige

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 41-jarige vrouw uit Helmond veroordeeld voor mensenhandel. Ze krijgt een gevangenisstraf van 8 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De vrouw moet het slachtoffer ook een schadevergoeding betalen van 1500 euro.
De vrouw bracht een destijds 17-jarig minderjarig en sterk beïnvloedbaar meisje in de prostitutie en heeft daar een aantal maanden financieel van geprofiteerd. Zo plaatste de vrouw een seksadvertentie voor het slachtoffer op internet en verstrekte ze haar condooms. De vrouw bracht het meisje verschillende keren van en naar een prostitutieplek en bewoog het meisje haar verdiensten af te staan.
De rechtbank rekent het de vrouw zwaar aan dat zij misbruik maakte van een jong en kwetsbaar meisje terwijl zij wist van haar kwetsbare positie. Daar komt bij dat de vrouw zegt eerder zelf slachtoffer te zijn geweest van seksueel geweld en slachtoffer te zijn geweest van een loverboy. Dit heeft haar niet belet een minderjarige tot prostitutie aan te zetten. De rechtbank houdt ook rekening met de problemen die de vrouw zelf in haar leven heeft ondervonden en neemt het advies van de reclassering over dat zij moet worden behandeld voor haar problematiek. De rechtbank legt de behandeling als bijzondere voorwaarde op. De Officier van Justitie eiste 2 weken geleden minder: 6 maanden celstraf waarvan 4 voorwaardelijk.
De rechtbank heeft in deze zaak ook een klant van het slachtoffer veroordeeld. Een 41-jarige man uit Deurne werd veroordeeld voor het plegen van ontucht. De rechtbank legde hem een gevangenisstraf van 90 dagen op, waarvan 89 dagen voorwaardelijk en een taakstraf van 100 uur. Daarnaast moet hij het slachtoffer een schadevergoeding betalen van 500 euro. Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat de man niet eerder is veroordeeld en dat de ontucht inmiddels meer dan 3 jaar geleden gepleegd is. Daarnaast heeft de man openheid van zaken gegeven, ziet hij de ernst van wat hij heeft gedaan in en toonde hij oprecht berouw.

191reacties

Helmond krijgt een nieuwe stadsstijl

logo“Spannend! Nog maar 6 dagen en dan wordt de gloednieuwe stadsstijl van Helmond onthuld.” Dat liet Helmond Stadsmarketing zojuist weten. Woensdagavond wordt die stijl gepresenteerd en het verhaal achter de nieuwe stadsstijl verteld. Vanaf dan weten we welke stijl ‘van de stad’ door zoveel mogelijk mensen, organisaties en bedrijven gebruikt worden. Dat is namelijk de bedoeling zo werd in oktober 2014 aangekondigd.
Vorig jaar april werd bekend gemaakt dat Ugur Ozdemir de stadsstijl ging ontwikkelen en uitvoeren. Daartoe werd onderzoek gedaan. Een maand later vertelde hij daarover bij Omroep Helmond:Lees verder »

10reacties

Programmeren verplicht vak Jan van Brabant

Het Jan van Brabant College gaat programmeren als verplicht vak invoeren. Al hun MAVO/VMBO-T, HAVO- en VWO-brugklassers in de Molenstraat krijgen dat vak het komende schooljaar 1 uur per week. “Het Jan van Brabant College is met dit besluit de eerste VO school in Nederland die programmeren voor al haar brugklassen opneemt in de lessentabel” zo laat de school in hun persbericht weten.
Daarnaast biedt deze Voortgezet Onderwijs school ook CoderDojo aan. Dat is een beweging die gratis lessen en workshops verzorgt voor alle kinderen tussen de 7 en 17 jaar uit Helmond. Daar leren zij programmeren, websites bouwen, apps ontwikkelen en games maken.
Programmeren is de taal van de toekomst volgens het vorige maand uitgekomen eindadvies (pdf) van Platform Onderwijs2032. Het wordt weleens vergeleken met het leren lezen en schrijven, er gaat een wereld voor je open wanneer je het kunt. Het leert je gestructureerd nadenken en probleem oplossen.
Alle brugklasleerlingen op het Jan van Brabant College werken op hun eigen Chromebook in hun eigen tempo op hun eigen niveau met de stof. Daardoor kunnen enthousiaste leerlingen eindeloos hun vaardigheden verbeteren en toepassen in hun eigen ontwerp.

6reacties

Beroving zojuist in Brandevoort

In Brandevoort in de omgeving van de straat Polbeemden vond een beroving plaats. Dat meldde Burgernet zojuist.
De licht getinte dader is te voet. Hij is ongeveer 16 jaar, 1,70 meter en heeft smal postuur. Hij draagt een opvallende donkere broek en jas met capuchon.
Weet je meer, bel dan nu 112 of de politie op 0800 – 0011.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande 2 foto’s.

In de reacties hieronder staan updates.

Trio met inbrekersgereedschap aangehouden

De politie hield rond 1.00 uur vannacht 3 inzittenden van een auto aan op de Helmondsingel. In de auto trof de politie namelijk inbrekersgereedschap aan. De verdachten komen uit Helmond en zijn 16, 20 en 24 jaar oud.
Kort daarvoor zag een politiesurveillance een personenauto op de Helmondsingel (N270) richting Deurne rijden. De auto viel op vanwege defecte verlichting aan de voorzijde en beslagen ruiten. Daarop besloot de politie het voertuig staande te houden voor nadere controle. De auto bleek niet te zijn verzekerd en de 24-jarige bestuurder had geen rijbewijs in zijn bezit. Toen de agenten vervolgens inbrekersgereedschap in het voertuig aantroffen waaronder schroevendraaiers en handschoenen, werd het trio aangehouden. Voor nader onderzoek werden zij ingesloten op het politiebureau. Het voertuig werd getakeld, eveneens voor verder onderzoek.

Heb jij zo’n gestolen aansteker?

Bij Cafetaria De Rijpel aan het Utrechtplein in de Rijpelberg werd in de nacht van vrijdag 5 februari ingebroken. Behalve een grote hoeveelheid sigaretten werden ook veel unieke aanstekers buit gemaakt. Uniek omdat het gaat om ‘foute’ aanstekers (het telefoonnummer is namelijk onjuist) en daarom heeft de eigenaar ze niet verkocht of weggegeven aan klanten.
Heb jij toevallig zo’n aansteker of ken je iemand die er 1 heeft? Laat dat dan de politie weten. Want als iemand op 1 of andere manier in het bezit van zo’n aansteker kwam, kan dat de politie leiden naar de daders. Hun telefoonnummer is 0900-8844 (referentienummer: 2016027935).

1reactie

Fietsende scholier gewond bij aanrijding

Bij de tijdelijke oversteekplaats op de Heeklaan werd vanochtend rond 9 uur een fietsende scholier aangereden door een bestelbus. Het slachtoffer was aanspreekbaar, maar werd per ambulance afgevoerd. Het is onduidelijk wie van de 2 het rode licht heeft genegeerd.
Vanwege de aanleg van het nieuwe kruispunt Kasteelherenlaan-Heeklaan in Helmond West is er een tijdelijke oversteekplaats ter hoogte van het park. Het omgeleide fietsverkeer kan daar weer aan de overkant van de weg komen.
Vico Hoozemans informeerde ons en maakte de onderstaande foto’s.

 

5reacties

Rieter: van Helmond houden!

Vanaf vandaag geeft Michael Rieter van Helder Helmond hier elke 6 weken zijn bespiegelingen over Helmond. Hij is dus weer terug als columnist. Want sinds de weblog in 2007 begon met wekelijkse columns van onze politici, schreef Michael er tot januari 2014 maar liefst 48. Veel succes Michael.
_______________________________________________________________________________

Een van de meest belangrijke eigenschappen die je als raadslid dient te hebben is dat je van Helmond houdt! En misschien nog wel belangrijker dat je van de Helmonders houdt! Met die twee passies kun je al een heel eind komen. De liefde voor Helmond en haar inwoners staat dan ook bovenaan mijn lijst. Natuurlijk zijn er ook verloren liefdes. Zo voelde ik me zelfs minnaar van het inmiddels afgebrande theater ’t Speelhuis. Maar ik bemin ook toneelvereniging St Genesius waarbij ik het voorrecht heb gehad om tweemaal als figurant mee te spelen bij twee grote producties. Les miserables in 1999 en Anna in 2004. Inmiddels ben ik verliefd op De Cacaofabriek, de culturele hotspot van Helmond. Hoe een mooi stuk Helmonds industrieel erfgoed door mag en kan leven in een geheel nieuwe functie. Bent u er al geweest? Lees verder »

Politiehond pakt inbrekers bij golfclub

Vrijdagavond rond 23.00 uur werden 2 inbrekers (21 en 24 jaar) uit Helmond op heterdaad betrapt bij de golfclub in Goirle. Het duo is aangehouden met hulp van een politiehond. De agent deed aangifte van poging tot doodslag.
Een politieagent reageerde die avond op een alarmmelding bij die golfclub op een steenworp afstand van de Belgische grens. Samen met zijn hond ging hij een kijkje nemen en trof de 2 mannen daar aan. Zij probeerden weg te komen door op de agent in te rijden, maar dat mislukte. Door het inzetten van de politiehond konden de 2 mannen worden aangehouden op verdenking van inbraak. Omdat er op hem werd ingereden, deed de agent aangifte van poging tot doodslag.
Bij de aanhouding werd 1 van de verdachten door de diensthond gebeten. Hij is aan zijn verwondingen behandeld in het ziekenhuis waarna ook hij werd in gesloten voor verder verhoor.

12reacties

Hond uit brandende woning gered (12 foto’s)

In een woning aan de Pieter de Hooghstraat in Helmond Noord brak kort na middernacht brand uit. Die zou in de keuken ontstaan zijn door een pannetje vet of olie. De om 0.28 uur gealarmeerde brandweer heeft de brand geblust. De woning liep flinke schade op. Er is niemand gewond geraakt.
De brand ging gepaard met grote rookontwikkeling en trok veel bekijks van buurtbewoners. Met name in de keuken en hal ontstond brandschade, de rest van de woning liep veel rook- en roetschade op. De brandweer heeft een hond uit de woning gehaald, de kat des huizes wist vermoedelijk zelf te ontsnappen. Lees verder »