Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

15reacties

Ook Zorgboog trapte erin en trekt zich terug

“De Zorgboog is uitgeroepen tot branchewinnaar en genomineerd voor de ‘Best Presterende Werkgever Award 2016’. Daar zijn we natuurlijk erg trots op!” Dat schreef deze zorginstelling een week geleden op haar website. In de branche Regionale Zorginstellingen waren zij “uitverkozen” door Het Nationale Business Succes Award Instituut. En zouden zij de overkoepelend winnaar worden van alle 120 branches, dan kreeg de Zorgboog uit handen van voormalig premier Jan Peter Balkende de award en een geldbedrag van 10.000 euro. Dat bericht werd vandaag verwijderd maar is via deze pagina nog terug te lezen.
Want inmiddels zijn ze minder blij met hun nominatie. Wat is er gebeurd?Lees verder »

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
1reactie

Captein is nu sportparkmanager in Schiedam

Mario Captein, de voormalige directeur van Helmond Sport, is sinds maandag sportparkmanager bij de Stichting Sportpark Willem-Alexander in Schiedam. Hij moet ervoor gaan zorgen dat er meer activiteiten op het sportpark gaan plaatsvinden. Op termijn krijgt hij ook Sportpark Harga in die gemeente onder zijn hoede, zo laten diverse Schiedamse media weten. Mario Captein vertrok op 30 juni bij Helmond Spot. Zijn aflopende contract werd na 4 jaar niet verlengd. De 3 jaar daarvoor was hij bij VVV-Venlo directeur voetbalzaken. Voordat hij naar Venlo vertrok, werkte hij al 8 jaar op De Braak. Eerst als technisch manager, daarna als algemeen directeur. In de jaren ’90 voetbalde hij 2 jaar bij Helmond Sport.
“Fantastisch dat ik het geworden ben, ik heb er super veel zin” was zijn eerste reactie op de aanstelling. “Samen met de bestaande gebruikers en werknemers van het sportpark wil ik er een geoliede machine van maken. Daarnaast zie ik veel mogelijkheden voor meer activiteiten en evenementen op het sportpark waarbij we de nabije bewoners niet uit het oog zullen verliezen.”
Ook de gemeentelijke accountmanager sportaccommodaties, Cees Roos, is zeer tevreden over de gemaakte keus. “Mario is een ervaren directeur die in de sport thuis is en de voetbaltaal spreekt. Dat is goed omdat voetbalvereniging Kethel Spaland de grootste bespeler is van het park. Wij zien uit naar een vruchtbare samenwerking.”

3reacties

Verkeers- & geluidshinder Haagje aangepakt

De gemeente gaat de verkeersonveiligheid en geluidshinder in de omgeving van de Haaglaan in ’t Haagje aanpakken. Dit gebeurt naar aanleiding van een in juli ingediend burgerinitiatief. Formeel werd dat echter niet in behandeling genomen. Praktisch overleg van wethouder Erik de Vries en zijn ambtenaren met de initiatiefnemers zorgde namelijk voor een oplossing.
Om te voorkomen dat er in die straat te hard wordt gereden, komen er 2 tijdelijke (plak)drempels in de Haaglaan. Die komen bij de kruising met de J.A. Carpstraat en de Kloosterweide. Ontstaat door deze oplossing voor de korte termijn (± een jaar) sluipverkeer door de Kloosterweide, dan komt daar wellicht ook een drempel.
Op de langere termijn was (in het Wijkontwikkelingsprogramma Helmond West) eerder al besloten om de Haaglaan structureel opnieuw in te richten. Bij het deel tussen de 1e en 3e Haagstraat is dat inmiddels gebeurd met op iedere kruising een verkeersdrempel. De herinrichting van het resterende deel tussen de 1e Haagstraat en Trambrugweg voorziet de gemeente einde 2017.
Omdat de omwonenden ook geregeld overlast hebben van hangende jeugdigen en jong volwassenen wordt daar bij het herontwerp rekening mee gehouden. Zo komt er andere straatverlichting die meer licht geeft waardoor de zichtbaarheid wordt vergroot. Ook heeft de gemeente er op aangedrongen overlast en onveilige situaties te melden bij de politie.
De initiatiefnemers van het burgerinitiatief worden nauw bij het ontwerpproces betrokken. Waarschijnlijk is er eind januari / begin februari een interactieve bijeenkomst. Vanaf dan zal gezamenlijk aan een nieuw ontwerp worden gewerkt.

6reacties

Duo probeert in te breken bij Jan Linders

Bij supermarkt Jan Linders op het Janssen & Fritsenplein in Mierlo-Hout is vannacht op 2 plaatsen geprobeerd in te breken. Voor zover ons nu bekend is dat niet gelukt.
Er zijn 2 jongens gevlucht op een witte scooter waarvan er 1 een grijs vest droeg. Zij reden weg richting Mierlo en hadden een grote tas bij zich. Dat liet de politie vannacht om 04.15 uur weten. Een uur later waren zij (nog) niet aangehouden.
Harrie Fotografie maakte vanochtend de onderstaande foto’s.

7reacties

Helmond wil proef met wietteelt starten

Helmond is samen met Tilburg, Eindhoven en Breda bezig met voorbereidingen om te kunnen gaan experimenteren met gereguleerde wietteelt. De gemeenten overleggen of ze samen een voorstel gaan maken voor een plan. De Tilburgse wethouder Berend de Vries schrijft dat aan de Tilburgse gemeenteraad.
Aanleiding voor de samenwerking is de uitkomst van een onderzoek van de Vereniging van de Nederlandse Gemeenten naar het huidige gedoogbeleid. Een werkgroep met burgemeesters en wethouders concludeerde 2 jaar geleden dat het gebruik en de verkoop van wiet voor grote problemen zorgt. Een overgrote meerderheid van de Nederlandse gemeenten wil daarom kunnen experimenteren met gecontroleerde wietteelt door vergunninghouders.
Tot dusver wordt gereguleerde wietteelt geblokkeerd door het kabinet maar dat kan na de Tweede Kamerverkiezingen in maart veranderen.

2reacties

42 Boetes bij fietslichtcontrole vanochtend

Bij een controle op fietsverlichting vanochtend op de Molenstraat, werd 42 keer proces-verbaal uitgeschreven door de politie. Die controle werd gehouden vanwege de landelijke campagne “Ik val op!”
Op deze eerste schooldag van het jaar fietsten veel scholieren in het donker met kapotte- of geheel ontbrekende verlichting. Ook waren er fietsers die de normaal werkende fietsverlichting gewoonweg niet aan hadden gezet.
Tot 16 jaar kost een proces-verbaal 37 euro, vanaf 16 jaar betaal je 64 euro. Die bedragen zijn inclusief de 9 euro administratiekosten. Fietslampjes zijn goedkoper, zo laat de politie weten.

15reacties

Helmondse moordzaken op Coldcasekalender

De vermoordde 8-jarige Manon Seijkens en 28-jarige Jessica de Roij zijn de 2 Helmonders op de Coldcasekalender (pdf) van de politie. Die kalender met daarop 52 kansrijke coldcasezaken werd uitgereikt uit aan gedetineerden in 5 gevangenissen.
In elk van de 52 zaken is een beloning uitgeloofd, in totaal ruim 800.000 euro. Voor de onopgeloste zaken van het tweetal uit Helmond Noord is dat een bedrag van 15.000 euro. De politie hoopt zodoende gevangenen die meer weten, te overtuigen een verklaring af te leggen. De ervaring leert dat onder gevangenen relatief veel kennis aanwezig is over gepleegde strafbare feiten. Daders gaan na enige tijd namelijk vaak over zijn daad vertellen.

De dood van Manon Seijkens (8 jaar) kwam behoorlijk veel in de media, zie hier  en hier bijvoorbeeld. Zij verdween donderdag 10 augustus 1995 en werd 6 maanden later gevonden in de bosjes bij het kanaal, op een paar honderd meter van haar huis aan de Marslaan. Ze bleek door een misdrijf om het leven te zijn gebracht en is vermoedelijk seksueel misbruikt.
Het levenloze lichaam van Jessica de Roij (28) werd op donderdag 30 juni 1994 in haar flatwoning aan de Jupiterlaan gevonden. Zij was beter bekend als Jekka en gebruikte hard- en softdrugs aldus de politie. Nadat de woningstichting klachten kreeg over stankoverlast uit haar woning, gingen medewerkers erheen en troffen haar dood op de vloer in de hal aan. Jekka kwam door grof geweld om het leven. Ze werd voor het laatst in leven gezien op zondag 19 juni 1994 rond 23.25 uur.
Het idee om een coldcase-kalender uit te delen onder gedetineerden is overgewaaid uit de Verenigde Staten, waar op veel plaatsen met kaartspellen aandacht wordt gevraagd voor coldcases. In veel gevallen leidde dat tot een oplossing. De Nederlandse Coldcasekalender is een proef.
Wie informatie heeft over 1 van 2 kan die op de volgende manieren delen. Dat kan via het tipformulier bij de betreffende zaak, mail naar [email protected], bel de opsporingstiplijn op 0800-6070, bel vertrouwelijk met Team Nationale Inlichtingen (TNI) op 079-3458999 of meld anoniem aan Meld Misdaad Anoniem, telefonisch via 0800-7000 of via het online meldformulier.

In de reacties hieronder staan updates.

11reacties

Stijkel: Caritas*0492

Ik wil graag beginnen met iedereen een heel mooi, gezond en gelukkig 2017 toe te wensen. Dat ieders wensen en dromen mogen uitkomen.

Het woord wat in mij opkomt rond de kerstdagen is toch wel naastenliefde. We brengen tijd door met de mensen die ons lief zijn, ons na aan het hart liggen. Dit kunnen familieleden, vrienden, buren, bekenden, collega’s of stadsgenoten zijn.

Iets te doen voor een ander is een mooi streven dit nieuwe jaar, gewoon dicht bij huis voor onze eigen stadsgenoten. In het begin van het vorige jaar is er gestart met ‘de soepbus’. Een samenwerking van de Rooms Katholieke Parochie Heilige Lambertus en het Leger des Heils. Elke dinsdag komen er stadsgenoten naar de Pauluskerk om daar hun honger te stillen met soep en brood. Honger… Ja, hier in onze eigen stad komt honger voor. Het is gebleken dat er in een grote behoefte wordt voorzien. De nood is hoog in onze Helmondse wijken.Lees verder »

37reacties

Helmondse staat 29e op de PVV-kieslijst

Joyce Kardol staat op plek 29 van de kandidatenlijst van de PVV voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017. Daarmee heeft zij een verkiesbare plek gekregen.
De 35-jarige Joyce Kardol verhuisde een jaar geleden van haar geboorteplaats Uden naar Brandevoort. Ze werkt bij de politie en is bijna 6 jaar lid van Provinciale Staten voor de PVV. Eerder werkte zij 10 jaar bij defensie en diende in Afghanistan.
In de peiling van Maurice de Hond vandaag staat de PVV op 35 Kamerzetels. Een dagkoers, maar toch…

34reacties

‘Maak haventje bij Havenplein en Havenpark’

Helmond, een stad waar al jaren wordt gepraat over de invulling van het centrum. Na het afbranden van het Speelhuis en de sloop van de Obragas-gebouwen is er een gat ontstaan, dat gat moet worden gevuld.
Een tijdje geleden heeft de gemeente het “centrumperspectief” gepresenteerd. Een boekje waar we allemaal wel een mening over hebben. Het centrumperspectief is leuk, maar er is nog steeds geen centrumplan. De gemeente heeft ons een aantal amateuristisch in elkaar geknutselde
“visuals” laten zien, maar die kon ik persoonlijk niet serieus nemen. Ik vond dan ook dat ik maar een ding kon doen; mijn plan afmaken en presenteren aan de rest van Helmond, misschien komt er dan een beetje schot in de zaak. Mijn plan ziet u hier onder, met een korte toelichting.

Lees verder »

14reacties

Raad vanaf dinsdag live op internet

– PRIMEUR –
Vanaf dinsdagavond kun je thuis vanuit je luie stoel, op je werk of vakantieadres live de maandelijkse gemeenteraadsvergadering kijken. Dat kan via deze link of via de app Politiek portaal op je tablet.
Raadsvergaderingen op een later moment terugkijken is ook mogelijk. De bedoeling is dat je een half uur na de vergadering de beelden al eenvoudig kunt raadplegen inclusief de vergaderstukken. Als je wilt, kijk je dan alleen de voor jou interessante onderwerpen per agendapunt en per spreker.
Met maar liefst 5 camera’s worden de debatten vastgelegd. In de raadszaal zelf hangen 2 grote beeldschermen (met een schermdiagonaal van 190 cm). Lees verder »

10reacties

CDA-raadslid Angelique Raaijmakers stopt

CDA-raadslid Angelique Raaijmakers-van de Pol stopt in maart 2018 als er nieuwe gemeenteraadsverkiezingen zijn. Dat liet ze vanochtend weten via haar Facebookpagina. Sinds 16 maart 2006 is zij raadslid voor het CDA, een vierde periode als raadslid gaat er dus niet van komen.
Ze is klaar met de politiek, klaar met het dualistisch denken. De politiek is volgens haar een en al dualistisch denken, partij-denken, debatten aangaan en tegenstellingen uitvergroten. Daar heeft ze last van en daarom vindt ze dat ze dat het politieke werk niet meer doen. Want “ik ben juist niet klaar met de liefde, de zachtheid, wat is goed voor de mens, wat is goed voor mijzelf, echte gesprekken.”
De mensen in de politiek krijgen weinig complimenten maar wel veel commentaar. “Politiek, verbeteringen voor de samenleving hebben nog steeds mijn passie. Raadsleden en burgemeesters en wethouders hebben nog mijn respect. Het is een vak, beste mensen, uitgevoerd met de beste bedoelingen” aldus de 48-jarige Raaijmakers uit Dierdonk.

1reactie

Helmond Sport heeft een nieuwe directeur

Helmond Sport heeft Marcel van den Bunder aangesteld als algemeen directeur. Hij zal per direct deze functie overnemen van Theo Glaudemans die de afgelopen tijd als interim-directeur actief was op De Braak. Glaudemans zal betrokken blijven bij de club als bestuurslid PR en communicatie.
Marcel van den Bunder (53) is bekend met de regio Helmond en de voetbalwereld. Zo was hij 8 jaar als general manager verbonden aan Hotel Carlton de Brug in Mierlo. Daarna maakte hij de overstap naar PSV om daar commercieel directeur te worden en bijna 3 jaar te blijven. Deze functie heeft hij ook bekleed bij Roda JC, waar hij na anderhalf jaar werd benoemd tot algemeen directeur. Bij Roda werkte hij in totaal ruim 4 jaar.
“We hebben zorgvuldig de tijd genomen voor de benoeming van een nieuwe algemeen directeur. Na vele gesprekken hadden we een goed gevoel bij Marcel, waarbij we er alle vertrouwen in hebben dat zijn ervaring op het gebied van hospitality en als voetbalbestuurder een toegevoegde waarde zijn voor Helmond Sport”, aldus Philippe van Esch, voorzitter Helmond Sport. In 2015 bekleedde Peter-Paul van Meerwijk 2 maanden de functie van directeur bij Helmond Sport, waarna Theo Glaudemans zijn taken overnam.
“Sinds mijn vertrek bij Roda JC heb ik altijd de binding behouden met de voetbalwereld. Daarnaast ben ik blij met deze nieuwe uitdaging en vooral om betrokken te zijn bij de nieuwe plannen van Helmond Sport”, zegt Marcel van den Bunder.

21reacties

Gratis bibliotheekpas voor laaggeletterden

archieffotoDit jaar gaat de bieb maximaal 2381 bibliotheekpassen gratis verstrekken aan 2 doelgroepen. Aan mensen met een inkomensverklaring die een minimuminkomen tot 120% hebben en aan hen die een cursus volgen in het kader van de aanpak van laaggeletterdheid.
In Helmond is naar schatting 16% van de beroepsbevolking laaggeletterd, ruim boven het landelijk gemiddelde van 12%. Om daar aandacht aan te besteden stonden er begin vorig jaar 7 grote billboards in het Havenpark. Laaggeletterdheid draait om het onvoldoende beheersen van basisvaardigheden als lezen, schrijven, rekenen en ook digitale vaardigheden. Tweederde van de laaggeletterden zijn autochtone Nederlanders. Er blijkt een duidelijke relatie tussen laaggeletterdheid en armoede. Iemand die laaggeletterd is, komt moeilijker aan werk en heeft vaak een lager inkomen. Bovendien ondervinden veel laaggeletterden problemen bij het bijhouden van hun eigen administratie dat kan resulteren in schuldenproblematiek. Een gratis pas neemt de financiële drempel weg om de bieb te bezoeken.
Met deze beslissing voldoet B&W aan de in november door de gemeenteraad unaniem aangenomen motie (pdf) over het verstrekken van gratis bibliotheekpassen in strijd tegen laaggeletterdheid. De gemeente betaalt de helft van de 100.000 euro die de gratis bibliotheekpassen kosten, de andere helft betaalt de bieb.
De gemeente gaat het gebruik van de gratis bibliotheekpassen evalueren. Daarna is er een betere inschatting te maken van de benodigde middelen voor structurele aanpak. Op basis hiervan zal een voorstel volgen met structurele dekking vanaf 2018.

9reacties

Wij roepen Mark naar voren

Vandaag is het moment aangebroken dat we officieel bekend maken welke Helmonder de tweede helft van 2016 in De kennisquiz over Helmond won.
De 27 quizvragen die we deze ronde stelden, werden door 16 verschillende Helmonders goed beantwoord. Dat waren case én rbrt én Tim én G.Ekkehenkie én Etienne (ieder 2 vragen) én Jules én Pinker én Hein én Arnold én Mohammed Chahim én Toon van Laarhoven én ad én vHans én mirjam én Ad én Charles (ieder 1 vraag) én de winnaar natuurlijk.
Zoals elke ronde, won ook deze keer de beste. De Helmonder die won, mag zich daarom met recht een kenner van Helmond noemen. Zijn naam is Mark.
Van harte gefeliciteerd met je zege Mark. De eer, de eeuwige roem én deze tegel op de Catwalk of Fame zijn voor jou:

Net als alle andere tegels, zal ook deze tegel élke pagina van de weblog tot in lengte der dagen sieren.
Het woord is aan Mark:Lees verder »

Grondstoffen synthetische drugs gevonden

In zijn woning in Helmond arresteerde de politie gisteren rond 12.30 uur een 49-jarige man.
In het huis vonden agenten ongeveer 9 kilo amfetamine en grondstoffen voor de productie van synthetische drugs. Het gaat onder meer om ongeveer 200 kilo cafeïne en een paar honderd liter methanol. Alles is in beslag genomen en vernietigd. De verdachte is aangehouden en in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

5reacties

Burgemeester Blanksma sluit 2 drugspanden

Burgemeester Elly Blanksma heeft vandaag de eerste 2 Helmondse drugspanden dit jaar gesloten. Het betreft een woning aan de Branshoef in Brouwhuis die voor 3 maanden werd gesloten en een loods aan de Dorpsstraat in Stiphout werd voor 6 maanden gesloten. In beide panden is een hoeveelheid drugs aangetroffen die boven de norm voor eigen gebruik ligt.
De politie heeft begin november een onderzoek ingesteld bij deze panden. Zij trof bij het doorzoeken van de woning aan de Branshoef in totaal 93 hennepplanten aan en in de loods aan de Dorpsstraat een hoeveelheid van 12 hennepplanten. Hennep is als softdrugs aangewezen in lijst II van de Opiumwet. Softdrugs valt onder de verbodsbepalingen van artikel 3 van de Opiumwet.
De politie heeft haar bevindingen gerapporteerd aan de burgemeester. Op basis van deze rapportages heeft zij de tijdelijke sluiting per brief aangekondigd bij de eigenaren van de betreffende panden. Deze hebben vervolgens hun zienswijzen ingediend, waarna de burgemeester een besluit geeft genomen.
De sluiting maakt een einde aan de verboden situatie ter bescherming van de openbare orde en het woon- en leefklimaat. Het besluit van de burgemeester is genomen op grond van het de ‘Beleidsregel handhavingsprotocol Opiumwet 13b Helmond 2016’.