Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

1reactie

4 Belgen cel in voor poging gewapende overval in Helmond

De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag 4 mannen uit België veroordeeld voor een poging tot een gewapende overval op een woning om daar drugs en/of geld weg te halen. De 22-jarige initiatiefnemer krijgt een gevangenisstraf van 18 maanden, een andere verdachte (ook 22 jaar) krijgt een celstraf van 16 maanden en twee verdachten van 23 jaar krijgen ieder 15 maanden celstraf.
De mannen probeerden in januari vorig jaar midden in de nacht een woning in Helmond binnen te dringen. In welke straat dat was, weten we niet. De initiatiefnemer schopte verschillende keren tegen de voordeur en hield een vuurwapen in de richting van de woning. De verdachten wilden hennepplanten en/of geld uit de woning stelen, maar gingen er zonder buit vandoor.
De rechtbank rekent het de initiatiefnemer zwaar aan dat hij een vuurwapen en munitie bij zich had. De andere 22-jarige verdachte nam een stroomstootwapen en een knipschaar mee. Ook dit weegt de rechtbank mee. De 23-jarige verdachten krijgen beiden 15 maanden celstraf. Voor de ene verdachte legt de rechtbank een hogere straf op dan de officier van justitie eiste, omdat hij er bij zijn eis geen rekening mee heeft gehouden dat de verdachte al een strafblad had.

De volledige uitspraak van de rechtbank.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
2reacties

Nog 2 Excellente Scholen erbij in Helmond

De St. Trudoschool in Stiphout en de Mondomijn in Brandevoort kreeg vanochtend het predicaat Excellente School 2016-2018 uitgereikt van de Inspectie van het Onderwijs. Dit 3 jaar geldige predicaat gaat naar scholen die uitblinken in Nederland.
In hun lijvige rapport (pdf) prees de jury de St. Trudo voor hun excellentie op het gebied van wetenschap en technologie. De integrale samenwerking met kinderopvangorganisatie Korein was een belangrijke reden bij de Monderijn, aldus hun juryrapport (pdf)
Vanochtend kregen 54 scholen in Nederland te horen dat ook zij voortaan de eretitel ‘excellent’ mogen voeren. Zij  komen bij de 130 scholen die vorig jaar het predicaat Excellente School 2015-2017 kregen, en die dus ook dit jaar het predicaat mogen voeren. Basisschool De Straap en het Dr. Knippenbergcollege (vwo) waren de 2 Helmondse scholen die daar sinds vorig jaar bij zaten.
Om het predicaat ‘excellent’ te bemachtigen moet een school niet alleen goed onderwijs bieden, maar bovendien op de 1 of ander manier uitblinken. Sommige scholen snijden hun onderwijs bijvoorbeeld uitzonderlijk goed toe op hun leerlingen en weer andere hebben bijzonder inspirerende leerkrachten. Een onafhankelijke jury beoordeelt kandidaat-scholen.

4reacties

Politie zoekt gevluchte inbreker met sporttas

De politie zoekt een inbreker die om 9.49 uur voor het laatste gezien werd op de Azalealaan in Helmond Oost. Hij heeft een sporttas bij zich. Dat meldde Burgernet zojuist.
Hij draagt een donkere jack waarop PHILIPS staat, een rode capuchon, een donkere broek met een wit streep en donkere halfhoge schoenen.
Heb je meer info, bel dan nu de politie op 112.

In de reacties staan updates.

8reacties

Tuerlings: Veiligheid

Veiligheid. Niet iets waar Helmond internationaal om bekend staat. Binnen Nederland heeft Helmond al lange tijd niet echt een positieve naam… De drugswereld is hier hardnekkig, maar helaas is dit geen Helmonds probleem. Het treft de complete regio, van Tilburg tot Venlo. Daar zou ik een aparte column over kunnen schrijven. Het thema van nu wordt ingegeven door de commissievergadering van afgelopen donderdag, 19 januari.

Een aspect van veiligheid waar Helmond namelijk wél positief om bekend staat, is de stadswacht. Niet de problemen uit het verleden rondom de organisatie, maar de impact van de stadswacht op het veiligheidsgevoel. Lees verder »

Helmonder verdacht van gewapende overval

Vrijdagochtend heeft de politie een 20-jarige Helmonder gearresteerd. Hij wordt verdacht van het plegen van een gewapende overval op de HEMA in het Limburgse Bergen op woensdag 11 januari.
Rond 17.55 uur kwam een man dit warenhuis binnen. Hij bedreigde de aanwezige medewerkster met een wapen en eiste geld. Met zijn buit (een geldbedrag) ging hij er vervolgens vandoor.
’s Avonds gaf de politie dit signalement: een blanke man van circa 22 jaar met een slungelig postuur, hij droeg een blauwe jas met capuchon. In het politieonderzoek kwam de Helmonder als verdachte in beeld. Hij is in verzekering gesteld.

2reacties

Dronken vrouw is rijbewijs kwijt na ongeluk

Een dronken 30-jarige automobiliste uit Helmond reed vannacht tegen een geparkeerde auto. Dat gebeurde in een bocht op de Rivierensingel in Brouwhuis.
Er zat niemand in de auto waar zij tegenaan reed, maar de schade was aanzienlijk. Zowel de auto als de lantaarnpaal moesten het ontgelden. Er werd een takelwagen opgeroepen. Een blaastest op het politiebureau wees uit dat de vrouw had gedronken. Zij blies 705 ug/l, dat is ruim 3 keer wat wettelijk is toegestaan. Haar rijbewijs is ingevorderd.

In een reactie hieronder een update.

‘Edah, orgels en Vlisco niet in één museum!’

‘Edah, orgels en Vlisco in één museum’, zo kopte het Eindhovens Dagblad op vrijdag 6 januari jl. Heel kort door de bocht: 1 museum voor deze 3 instellingen? Niet doen, niet aan beginnen. Er zijn andere opties.

Al enige tijd loop ik met een idee rond wat misschien meer samenhang laat zien, meer passend is en wat meer beleving brengt. De basis van dit idee wordt gevormd door 3 collecties: de orgelcollectie, de Edah-collectie en de accordeoncollectie en de inrichting van het museum zou vooral ‘een feest van herkenning’ moeten zijn.Lees verder »

13reacties

Carnaval: Hub Noten is de nieuwe stadsprins

Zojuist werd bekend gemaakt dat Hub Noten de nieuwe stadsprins van de Keiebijters is. Terwijl de Helmondse carnavalsverenigingen en andere carnavalsliefhebbers op het plein voor het kasteel in het winterzonnetje toekeken, werd hij geïnstalleerd als Prins Briek XLIV. Daarmee volgt hij Gertjan van Stratum (Prins Briek XLIII) op als Prins der Keiebijters.
In het dagelijkse leven is hij orthopedisch chirurg in het Elkerliek Ziekenhuis en het Medisch Centrum Waalre en de clubarts bij Helmond Sport. Huub Noten, de vader van de nieuwe stadsprins, was in 1963 de eerste Prins der Keiebijters. Zie lijst op Wikipedia.
De Keiebijters bestaan dit jaar 55 jaar. ‘Doede gallie mee..?’ is hun motto voor Carnaval 2017 en goud is de kleur van het Klurredweile.

in de reacties hieronder staan updates.

396reacties

Aanhouding ivm mishandeling gezochte man

De politie hield vanmiddag rond 15.00 uur op het politiebureau in Eindhoven een 51-jarige man uit Helmond aan voor de mishandeling van een 46-jarige man zonder vast woonadres.
Rond 12.45 uur kreeg de politie een telefoontje van de Helmonder met het verhaal dat hij een gezochte man zou hebben gevonden op het terrein van GGzE-instelling De Grote Beek. Kort daarna trof de politie op het terrein een gewonde man aan. Het slachtoffer had onder meer een hoofdwond en een bloedende neus. Volgens getuigen was de dader er vandoor gegaan in een auto.Lees verder »

4reacties

Vannacht 5e autobrand in 3 maanden (foto’s)

Vannacht om 02.29 uur werd de brandweer gealarmeerd vanwege een autobrand op de Uiverlaan in de Binnenstad. Via Burgernet ging 8 minuten later een oproep uit of iemand iets verdacht had gezien bij deze grijze Volkswagen Golf. Nadat het vuur geblust was, werd de auto afgesleept. De getuigenoproep werd vanochtend via Twitter herhaald door wijkagent Maikel van Dijk.
In een periode van 3 maanden is dit de vijfde nachtelijke autobrand binnen 2 kilometer lopen waarbij de politie brandstichting vermoedt. In november gingen ’s nacht in de Binnenstad ook al 2 personenauto’s in de fik (en een geparkeerde camper werd geprobeerd in brand te steken). In de Erasmuslaan in Helmond Noord was er die maand ook een autobrand. Een maand eerder was een auto in de Lucas Gasselstraat in de Binnenstad aan de beurt. Zie de verslaggeving en foto’s van deze eerdere autobranden.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande foto’s.

In de reacties staat een update.

12reacties

Verdachte man gezocht Burg. van Houtlaan

De politie zoekt een verdachte man die voor het laatst gezien werd op de Burgemeester van Houtlaan. Dat meldde Burgernet zojuist.
De man is licht getint, plusminus 25 jaar, heeft een normaal postuur en dunne snor. Hij draagt jeans en een jack met witte strepen en blauwe capuchon. Heb je informatie voor de politie, bel hen dan nu op 112.

In de reacties staat een update.

4reacties

Scooterrijdster gewond in Brouwhuis (foto’s)

Een jonge scooterrijdster is vanavond met onbekende verwondingen per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Zij kwam waarschijnlijk rond 18 uur ten val op de kruising van de Brouwhuissedijk, Bruhezerweg en de Peeleik in Brouwhuis.
Een automobiliste die kwam aanrijden zag de bloedende vrouw en haar scooter op de weg liggen en heeft alarm geslagen en hulp verleend. Waardoor de vrouw ten val is gekomen is niet bekend, ze heeft zover bekend niks geraakt. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeval.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

15reacties

Senzer bezorgt Helmondse post gemeente

Vanaf 1 januari is Business Post Zuidoost Brabant de nieuwe postvervoerder van de gemeente Helmond. Belangrijkste argument om voor Business Post te kiezen is de nadruk op social return: de postverwerking en -bezorging wordt voor een aanzienlijk deel gedaan door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast realiseert de gemeente een kostenbesparing van ruim 20%. In 2017 verstuurt de gemeente naar schatting circa 310.000 poststukken.Lees verder »

2reacties

Gezelligheid kent geen tijd?!

Bestaan ze nog heerensociëteiten (liefst met dubbele e, meteen een stuk deftiger), een soort sjieke vorm van een man’s cave, waar mannen – pardon heeren – onder elkaar de tijd op gepaste wijze verdrijven? Jazeker, en ook nog in Helmond. Afgelopen jaar vierde hier Sociëteit Gezelligheid haar (juist, een vrouwelijk woord) 145-jarig bestaan. Een eerbiedwaardig gezelschap met een eerbiedwaardige geschiedenis dus. Ik ga ervan uit dat de sociëteit wel de 150 jaar gaat halen; men heeft zich in de loop der tijden aardig aangepast aan de veranderende tijden. Zo is het kegelen verlaten (niks mis mee, hoor, maar het vraagt wel ruimte) en heeft sinds kort het darten (jawel, nog voor de Michael-gekte) zijn intrede gedaan.Lees verder »

6reacties

Geen treinverkeer door aanrijding

Er rijden geen treinen op het traject Helmond – Eindhoven door een aanrijding met een persoon, zo liet de NS zojuist weten. Zij verwachten dat de extra reistijd meer dan 60 minuten bedraagt en de verstoring rond 12.00 uur is verholpen.
Die aanrijding vond plaats bij station Brandevoort aan de Broederwal. De hulpdiensten werden om 09.15 uur opgeroepen. Enkele minuten later werd ook de traumahelikopter opgeroepen maar die is waarschijnlijk inmiddels geannuleerd.
Zodra wij meer weten, plaatsen we hieronder updates.