Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

10reacties

Protestantse bokken, katholieke schapen?

In mijn jongensjaren, zo rond 1960, was er maar – voor zover mij bekend – één protestantse jongen in onze buurt. Hoe we het wisten: ik weet het bij een en dezelfde god niet, maar we wisten waar hij woonde en hoe hij heette. Verder hadden we amper contact. Die jongen van Dijkshoorn zat natuurlijk niet bij ons op de katholieke Antoniusschool. Misschien heb ik hem eens gezien op een verjaarsdagsfeestje bij hun buren, de familie Van den Boogaard, waarvan de vader bij hetzelfde bedrijf werkte als vader Dijkshoorn, de Hatéma. We leefden in twee aparte werelden en hoewel de nieuwe Protestantse kerk bij ons in de buurt stond: we kwamen er niet. Wel had ik een bescheiden voorstelling van het geloofsleven daar: een kale bedoening.Lees verder »

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
4reacties

Poes zat al 2 dagen vast in boom (3 foto’s)

Op het Distelveld in Helmond West zat een poes al 2 dagen in een boom. Ze kwam er met geen mogelijkheid uit. Met brokjes hebben buurtbewoners tevergeefs geprobeerd om haar eruit te lokken en ook met een ladder werd een poging ondernomen. Toen die acties mislukten heeft de dierenambulance vanochtend de brandweer erbij geroepen. Die wist het beestje snel te pakken maar die beet vervolgens (als dank?) de brandweerman. Eenmaal beneden toen de poes de vrijheid zag, rende ze weg uit de handen van de brandweer en dierenambulance.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande foto’s.

11reacties

Kunstcensuur in De Cacaofabriek?

De vrijheid om creatief te zijn, kunst te scheppen blijkt in tegenstelling tot de vrijheid van meningsuiting in Helmond geen vaststaand gegeven meer. Staat de creatieve vrijheid onder druk omdat kunst geoormerkt wordt als ‘aanstootgevend’ en daarna wordt gecensureerd?

Op 1 juni meldde De weblog van Helmond dat werk van Jordy Koevoets geweerd is door deze ‘Helmondse cultuurtempel’. De expositie van deze kunstenaar is er dan ook nooit meer gekomen. Met een ‘korte, niet beledigende tekst’ over Allah wilde de Bredase kunstenaar bezoekers van de tentoonstelling prikkelen. Mensen zouden op basis van die tekst hun eigen beeld van Allah kunnen vormen. In een verklaring op de weblog stelt de directeur Jochem Otten de opdracht te hebben om er als cultuurtempel voor iedereen te zijn. “Daarom werken we momenteel aan ideeën en plannen om doelgroepen die we nog minder zien, zoals moslims, beter te verbinden met De Cacaofabriek. (…) Dit tekstwerk zou juist een tegenovergesteld effect teweeg kunnen brengen.”Lees verder »

4reacties

Brandweer redt in visdraad verstrikte eend

Om 15.20 uur vanmiddag werd de brandweer opgeroepen voor een eend wiens bek vastzat aan een visdraad die aan een takje zat. Het dier hing er al een tijdje, kon geen kant op en was helemaal uitgeteld in de strijd om los te raken.
De brandweer heeft deze eend aan de Stipdonkseweg in Brouwhuis uit de uiterst benarde positie gered. Nadat de vogel was losgemaakt is die overgedragen aan vrijwilligers van de dierenambulance.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande 3 foto’s.

2reacties

4 Mannen cel in voor woninginbraken

Een 31-jarige man zonder bekende woon- of verblijfplaats is vandaag door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden. Hij was betrokken bij 8 woninginbraken en 4 pogingen daartoe waarvan 1 in een tandartspraktijk. Mannen van 25, 40 en 43 jaar krijgen ieder een celstraf van 9 maanden voor hun aandeel in 3 woninginbraken. De politie liet eerder weten dat de jongste een in Duitsland wonende Cubaan is en de andere 3 Chilenen zijn.
De 4 mannen pleegden op 21 februari woninginbraken in Helmond, Bakel en Nuenen en namen daar onder meer een tablet, laptop en spelcomputer mee. De politie kwam ze na de laatste inbraak in Nuenen op het spoor en zette de achtervolging in. De auto van de verdachten raakte uiteindelijk van de weg en belandde op de kop in de sloot in de Wilhelminalaan in Aarle-Rixtel. Daar kon het viertal worden aangehouden, Harrie Fotografie maakte daarvan de onderstaande 4 foto’s. Op de plaats van het ongeval waren zo’n 10 politievoertuigen en 2 ambulances. 3 Van de inzittenden werden met een ambulance en onbekende verwonding naar het ziekenhuis gebracht.
De rechtbank gelooft hun verklaringen niet dat zij die dag onder invloed van drank en drugs tot een soort van spontane uitvoering van die inbraken zijn gekomen. De rechtbank oordeelt dat de verdachten ontegenzeggelijk op pad waren gegaan met de bedoeling te gaan inbreken.
De 31-jarige man kon bovendien worden gelinkt aan een reeks woninginbraken in 2013. Ook deed hij in die periode een aantal pogingen tot inbraak en probeerde hij in te breken bij een bedrijf.
Bij het bepalen van de straffen houdt de rechtbank er rekening mee dat de mannen op 1 dag 3 woninginbraken hebben gepleegd. Een woning is bij uitstek de plaats waar iemand zich veilig moet kunnen voelen. Een inbraak veroorzaakt gevoelens van angst en onveiligheid bij de bewoners en in de samenleving. Daarnaast veroorzaakt een woninginbraak materiële schade en overlast voor de benadeelden. De verdachten trokken zich hier niets van aan. Daarom vindt de rechtbank voor alle verdachten onvoorwaardelijke celstraffen op zijn plaats.

15reacties

2 Tieners aangehouden voor handel in drugs

De politie hield gistermiddag 2 jongens van 17 en 18 jaar aan op het Sjef de Kimpepad. Zij bleken aan verschillende afnemers drugs te verkopen.
Het duo uit Helmond had een handelshoeveelheid hard- en softdrugs op zak en een geldbedrag van vele honderden euro’s, zie de onderstaande foto’s die de politie vrijgaf. Het geld en de drugs zijn in beslag genomen, net als de scooter waar de 2 zich op verplaatsen. De tieners zijn in verzekering gesteld. Ook een afnemer van de drugs werd aangehouden. Hij is na verhoor weer heengezonden.Lees verder »

5reacties

Coppens International wordt Alltech Coppens

Coppens International heet vanaf nu Alltech Coppens. Het Helmondse visvoer- en voedingsbedrijf werd in juni 2016 overgenomen door de Amerikaanse onderneming Alltech. “Door de naamswijziging in Alltech Coppens behouden we niet alleen 25 jaar geschiedenis en reputatie, maar kijken we ook vooruit door te zorgen dat we internationaal relevanter zijn voor onze klanten en de bredere sector” aldus Patrick Charlton, CEO van Alltech Coppens.
“Ons doel sinds de overname is om Coppens International neer te zetten als de hoeksteen van de wereldwijde aquacultuuractiviteiten van Alltech. We bieden expertise van wereldklasse in het produceren van voeders, visvoeding en -beheer, en productonderzoek en -ontwikkeling” zo meldt de baas van Alltech dat wereldwijd inmiddels meer dan 5 duizend medewerkers heeft.
De afgelopen 2 jaar richtte Coppens zich op het vergroten van de capaciteit. Dit heeft geleid tot de uitbreiding van het Alltech Coppens Aqua Centre in 2017 en de installatie van een derde extruder. Daardoor werden nieuwe markten zoals Noorwegen, de VS, Bulgarije, Griekenland, Turkije en om een boeiende samenwerking aan te gaan in Brazilië. “We hebben onze productiecapaciteit verhoogd om een ononderbroken levering van onze zeer gewilde producten te waarborgen”, aldus Charlton. “Hieruit blijkt hoeveel waarde we hechten aan een goede dienstverlening aan onze klanten en hoe zeer we ons betrokken voelen bij de aquacultuursector.” 

Brand bij Buvo op industrieterrein (4 foto’s)

Vanochtend vroeg is er brand uitgebroken bij metaalbedrijf Buvo Casting aan de Achterdijk. Die brand zou zijn geweest in een afzuiginstallatie die in de aluminiumgieterij hangt. Op de installatie zit een automatische brandmelder waardoor het brandalarm afging.
Door kordaat optreden van de BHV was het personeel op tijd buiten en vielen er geen slachtoffers. De om 05.32 uur uitgerukte brandweer kwam met 2 blusvoertuigen en een hoogwerker ter plaatse waarna de brand snel onder controle was. De brandweer doet nog een meting in het pand en als deze goed uitvalt kan iedereen weer naar binnen.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

3reacties

Vrijwilligerspenning voor Wilma Michielsen

Foto: Pressvisuals.comWilma Michielsen heeft uit handen van wethouder Harrie van Dijk de vrijwilligerspenning van de gemeente ontvangen. Zij kreeg deze onderscheiding vandaag voor haar vrijwillige inzet gedurende vele jaren voor de Stichting Dierenambulance & Dierenasiel Helmond e.o. De penning werd uitgereikt in het Hospice de Populier in Bakel waar zij momenteel verblijft.
In 1986 heeft Michielsen de Helmondse Stichting Dierenambulance samen met de nodige vrijwilligers opgericht. Eerst aangestuurd vanaf haar eigen woning en vanaf 2002 is een bedrijfsruimte aan de Grasbeemd als locatie in gebruik genomen voor de opvang van dieren en het dierenasiel. Het dierenwelzijn staat hoog in het vaandel bij haar en ondanks gezondheidsproblemen is zij blijvend betrokken geweest bij de Stichting; als voorzitter, door vrijwilligers aan te sturen en een cursus EHBO voor dieren te verzorgen.
Wilma Michielsen heeft zich als initiator, beheerster, bestuurder, verzorgster meer dan dertig jaar ingezet voor het dierenwelzijn in de gemeente Helmond. Dit is voor burgemeester en wethouders aanleiding geweest om aan haar de vrijwilligerspenning van de gemeente Helmond toe te kennen.

7reacties

In welke straat bevond zich de fotograaf?

Let op: op zondag mag je maar 1 antwoord geven.

  Tussenstand in deze ronde tot 1 juli:
 7 punten: Stef
 4 punten: vHans
 3 punten: Tim
 2 punten: Lieke
 1 punt: Bauke én Richard v Hout én Jos én Marie-Claire én Richard
-2 punten:  Mohammed Chahim (winnaar vorige ronde start met 2 minpunten)
Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.
22reacties

Hulpeloze gewonde vrouw aangetroffen

Door onbekende oorzaak is een vrouw vanavond uit haar scootmobiel gevallen. Zij werd hulpeloos aangetroffen op de rijbaan van de Kanaaldijk N.W. ter hoogte van de Eikendreef. We weten niet hoe lang zij daar heeft gelegen. Maar een aantal auto’s die haar daar hadden gepasseerd, lieten haar gewoon liggen. Uiteindelijk heeft er om 22.47 uur iemand hulp voor haar ingeroepen via 112. De vrouw is met onbekende verwondingen per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande 3 foto’s.

Lees verder »

46reacties

Vrijwilligerspenning voor Erica Jansen

Vanmiddag heeft Erica Jansen van Scouting Leonardus de vrijwilligerspenning van de gemeente ontvangen. Zij is al 40 jaar een bevlogen en enthousiast lid van deze vereniging waarvan ruim 30 jaar kaderlid. Deze onderscheiding werd aan haar uitgereikt door wethouder Harrie van Dijk.

In de vele reacties hieronder staat een update.

11reacties

Q&A: mogelijk hogere eigen Wmo-bijdrage

Nathalie Peijs van de PvdA stelde 6 schriftelijke vragen aan B&W over een mogelijk hogere eigen bijdrage voor Helmonders met een Wmo-voorzieningen. Via de Wmo geeft de gemeente ondersteuning zodat Helmonders zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen.
Hieronder haar raadsvragen (Questions) voorafgegaan door haar inleidingen. Zodra we de antwoorden (Answers) van het college hebben, plaatsen we die ook (zoals altijd) in zijn geheel in de reacties hieronder.Lees verder »

Minste zwerfvuil bij de Silvester-Bernadette

Vandaag werden op 2 Helmondse basisscholen de prijzen uitgereikt voor het project KLIEN IT. Dit project van de gemeente Helmond in samenwerking met Groen4Life daagt de deelnemende scholen het hele schooljaar uit om voor een zwerfvuilvrije schoolomgeving te zorgen. Daarnaast volgen alle scholen op maat geschreven lespakketten over duurzaamheid.
Een mystery guest van de gemeente heeft bij alle 12 scholen regelmatig gecontroleerd op zwerfafval. Ook bezocht een medewerker van Groen4Life meermaals alle groepen om met de kinderen in gesprek te gaan over duurzame thema’s. De scholen deelden, ieder op hun eigen manier, hun prestaties. Dit leverde de volgende eindstand: Basisschool Silvester-Bernadette op de eerste plaats, Basisschool De Vlier en Daltonschool Talentrijk werden tweede en derde. Deze scholen ontvingen de kermisprijs: een tienrittenkaart voor alle deelnemende leerlingen voor de zomerkermis.
Een aantal scholen volgden de workshop: ‘ontwerp je eigen prullenbak’. Na juryberaad is de keuze gevallen op het ontwerp van IKC de Bundertjes. Hun ontwerp was niet alleen het mooiste, de school blonk ook uit in goede samenwerking tussen alle kinderen. Dit wordt beloond met een prullenbak met het ontwerp van IKC de Bundertjes voor op het eigen schoolplein en in het centrum van de stad. Binnenkort wordt een exemplaar van deze prullenbak geplaatst op de kruising van de Ameidestraat en Zuid-Koninginnewal.
Verschuren Fotografie maakte de bovenstaande foto’s.

5reacties

Prokkelaars liepen stage bij de gemeente

Gisteren organiseerde de gemeente een zogenaamde Prokkelstage, een initiatief van Stichting Prokkelen. 4 Clliënten van de Stichting ORO (zorg en begeleiding) liepen een dag mee bij verschillende afdelingen van de gemeentelijke organisatie. Zo gingen ze naar het Museum, de Stadswinkel, het Sociaal Domein, het Stadskantoor en bezochten zij de kersverse wethouder Harrie van Dijk. Zo krijgen zij een beeld van de verscheidenheid aan afdelingen en taken die een gemeente heeft. Tevens wordt hierdoor de dialoog tussen de cliënten en de gemeente gestimuleerd. Ter afsluiting kregen de stagiaires een certificaat van de gemeente.
Het Fonds Verstandelijk gehandicapten, LFB, MEE, Sien, ’s Heeren Loo, SPZ, VGN en Gehandicaptensport Nederland staan samen aan de wieg van de Prokkelweek. In 2007 organiseerden zij de eerste ‘Verstandelijk gehandicapten 2daagse’, die inmiddels is uitgegroeid tot een week.
Dit jaar is de nationale Prokkelweek van maandag 4 tot en met zaterdag 9 juni. Tal van mensen, bedrijven, gemeenten en stichtingen doen daaraan mee. Zo komen onder andere op scholen, in wijken, buurten en bij vereniging en mensen met en zonder beperking samen. Om bijvoorbeeld met elkaar te sporten, zingen, koken of te eten. Ook nodigen bedrijven (zoals bij Muziekhandel Arie Willems) en overheden mensen met een beperking uit stage bij hen te komen lopen. Duizenden mensen met een verstandelijke beperking hebben hier al gebruik van gemaakt. Samen iets doen en zo elkaar beter leren kennen, dat is waar het in de Prokkelweek om draait.

In een reactie hieronder staat een update.

10reacties

Q&A: Helmond Sport-functie oud-wethouder

D66-fractievoorzitter Stef Stevens en  SP-fractievoorzitter Hans van Gemert stelden vragen aan B&W omtrent de nieuwe functie van oud-wethouder Frans Stienen als bestuurslid van Helmond Sport.
Hieronder hun  4 raadsvragen (Questions) voorafgegaan door hun inleidingen. Zodra we de antwoorden (Answers) van het college hebben, plaatsen we die ook (zoals altijd) in zijn geheel in de reacties.Lees verder »

9reacties

En wéér een autobrand, nu in Helmond Noord

Vannacht om 01.13 uur rukte de brandweer uit voor een autobrand in de Isidoor Opsomerstraat in Helmond Noord. Bij aankomst sloegen de vlammen uit de voorkant van de geparkeerde personenauto. Door het snelle optreden van de brandweer was de brand snel geblust maar de auto kon niet gered worden en deze is dan ook total loss. Er raakte niemand gewond bij de brand.
Waardoor de auto is gaan branden is nog niet vastgesteld, maar brandstichting wordt niet uitgesloten. De politie roept daarom mensen op die iets verdachts hebben gezien of gehoord zich te melden via 0900 – 8844. Het is met de regelmaat van de klok dat er de laatste tijd in Helmond auto’s door brand worden getroffen.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande 5 foto’s.

In de reacties hieronder staat een update

.

1reactie

Forse toename eikenprocessierups

Dit jaar is er in Helmond, net als in de rest van Nederland, een forse toename van het aantal eikenprocessierupsen. Door de hoge temperaturen verloopt de ontwikkeling van de eikenprocessierupsen snel. De afgelopen week zijn op veel locaties de eerste rupsen met brandharen aangetroffen. De gemeente doet er naar eigen zeggen alles aan om de rups te bestrijden. In het voorjaar preventief door de rupsen te bespuiten. Daarnaast haalt de gemeente de rupsen en nesten weg naar aanleiding van meldingen door inwoners.
Om irritatie te voorkomen moeten mensen elk contact met de rupsen en de resten ervan vermijden. De reacties verschillen van persoon tot persoon zeer sterk. Over het algemeen verdwijnen de klachten binnen 2 weken. Bij ernstige klachten is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts. De overlast is het grootst vanaf begin juni en kan aanhouden tot in juli.
De gemeente besproeit de eikenbomen op deze locaties (pdf) preventief in het voorjaar met een biologisch bestrijdingsmiddel dat alleen schadelijk is voor de rupsen. Door de rups elk jaar actief te bestrijden was er jarenlang een duidelijke afname van de aanwezigheid van de rupsen. Door het extreem warme weer is er dit jaar een explosieve groei. De gemeente heeft dit jaar nu al 200 meldingen ontvangen, ten opzichte van 35 meldingen voor het gehele vorige seizoen.
De gemeente bestrijdt de rupsen door de nesten te laten plukken en/of weg te zuigen. Dat gebeurt door een gespecialiseerd bedrijf. Nesten kunnen telefonisch worden gemeld bij het Klant Contact Center via telefoonnummer 14 0492 of digitaal via dit digitale formulier. Ook nesten in particuliere eikenbomen kunnen worden gemeld. De gemeente probeert de gemelde nesten binnen een week te verwijderen. Meldingen van eikenprocessierupsen bij speelplekken en scholen worden met spoed behandeld. Het wordt zeer afgeraden om zelf nesten te verwijderen.