Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

1reactie

Antoniusgilde krijgt de 6 geweren niet terug

Het Sint Antoniusgilde uit Stiphout krijgt de 6 in beslag genomen geweren niet terug. Voor de schutter en het publiek bij schutterij-evenementen leveren die gevaar op. Dat oordeel velde de Raad van State vanochtend die daarbij verwees naar de 3 gewonden bij een schuttersfeest in 2009 in Overijssel.
In 2013 werden 2 niet meer gebruikte grendelgeweren (waarvan er 1 al 150 jaar oud is) en 4 Russische knikgeweren van het Antoniusgilde in beslag genomen omdat die niet voldeden aan de in 2005 aangescherpte wetgeving. Het aan hen verleende verlof om die 6 enkelloops hagelgeweren te hebben, werd ingetrokken.
Het gilde ging daartegen tevergeefs in beroep bij de staatssecretaris, waarna het gilde een rechtszaak aanspande. Exact een jaar geleden oordeelde de rechtbank dat de inbeslagname van 6 geweren rechtmatig was. Vorige maand was het hoger beroep, maar ook dit keer werd de oudste vereniging van Stiphout dus in het ongelijk gesteld. De precieze overweging van de Raad van State vind je terug in de volledige uitspraak.
Het gilde en hun advocaat gaan het vonnis bestuderen. Daarna beslissen zij of juridische vervolgstappen zinvol zijn of dat zij nu (spreekwoordelijk) de wapens neerleggen.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
8reacties

Politie oefende in uitgaansgebied (13 foto’s)

De politie hield vanavond een grote oefening op de Steenweg en het Havenplein. Dat gebeurde in samenwerking met een aantal horeca-ondernemers en zo’n 80 beveiligingsmedewerkers die de rol van uitgaanspubliek speelden.
Medewerkers van deelnemende cafés moesten lastige klanten naar buiten werken. Daarna werd het overgenomen door de politie die met diverse eenheden aanwezig waren. Op de Steenweg werden met de wapenstok enkele fikse klappen uitgedeeld tegen de acteurs. Op het Havenplein werd ook een hapgrage politiehond ingezet. De oefening begonnen rond 19.30 uur en duurde tot ongeveer 23.00 uur. Buiten enkele blauwe plekken zijn er verder geen gewonden gevallen. Het was een succesvolle, leerzame en vaak realistische oefening aldus de politie.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

1reactie

Auto gestolen & 2 inbraken op parkeerterrein

Vannacht is er een blauwe Suzuki Alto gestolen die op het parkeerterrein stond voor de flat aan de Frans van Bommelstraat. Op datzelfde parkeerterrein in Helmond West werden vannacht ook 2 andere auto’s opengebroken. Daaruit zijn diverse spullen gestolen. De schade aan die voertuigen was aanzienlijk. De diefstal en inbraken werden vanochtend ontdekt.
Een jaar geleden werden daar in Helmond West tenminste 9 auto’s in 1 nacht opengebroken.

4reacties

2018: Lucas Gasseljaar in Helmond

De Helmondse schilder Lucas Gassel wordt in 2018 herdacht met een tentoonstelling van zijn werk in Museum Helmond. Het is dan 450 jaar geleden dat deze kunstenaar overleed. Tijdens de officiële heropening van het kasteel zaterdag maakte burgemeester Elly Blanksma bekend dat de gemeente komend jaar bekijkt hoe zij deze bijzondere tentoonstelling gaat ondersteunen.
De tentoonstelling gaat onderdeel uitmaken van het Lucas Gasseljaar in Helmond. Het initiatief voor dit speciale jaar komt van Helmonders Wim Raaijmakers en Ger Jacobs. Zo wordt er onder andere gewerkt aan een boek en onderzoeken zij welke activiteiten er in 2018 georganiseerd kunnen worden.
Lucas Gassel werd tussen 1490 en 1500 geboren in Helmond. Hij stamde uit een familie van bemiddelde textielhandelaren. Zijn grootvader vervulde de functie van schout. Op 21-jarige leeftijd vertrok Gassel naar Antwerpen. Vanaf circa 1536 woonde en werkte hij in Brussel. Daar overleed hij omstreeks 1568.
Het oeuvre van Gassel omvat voornamelijk landschappen met Bijbelse scènes. Ook zijn enkele tekeningen van hem bekend en een aantal prenten naar zijn tekeningen. Gassel wordt gerekend tot de Zuid-Nederlandse school. Zijn werk heeft een mooie plaats binnen de ontwikkeling die de landschapsschilderkunst in de 16e eeuw in de Zuidelijke Nederlanden doormaakt onder invloed van de Renaissance. Zo laat de gemeente in haar persbericht weten. In de Binnenstad is de naar hem genoemde Lucas Gasselstraat.
Museum Helmond is in het bezit van enkele werken van of naar Gassel. 14 Jaar geleden had het museum de tentoonstelling ‘Heiligen, ruiters en andere figuren’ waarin het werk van deze Helmondse schilder centraal stond.

In de reacties hieronder staan updates.

6reacties

Verouden: van dikke muur naar transparantie

Zaterdagavond was ik bij de heropening van ons kasteel. Er is lang gewerkt, de asbest is verdwenen en het is een modern museum geworden.

Toen ik in eerste instantie hoorde van de verbouwplannen, was ik erg sceptisch. Ons mooie eeuwenoude kasteel, volgens mij het mooiste van heel Nederland, in een modern jasje! Maar het moet gezegd, het heeft het kasteel goed gedaan. Met projecties en maquettes komt het verleden tot leven, de historie van het kasteel wordt op een mooie en leuke manier verteld en ook voor de kinderen is het erg leuk. Zij mogen bijvoorbeeld een maliënkolder of een ‘ijzeren’ handschoen van een ridder aanpassen. Ook is een gedeelte met meubels en snuisterijen van de Wesselmans ingericht. Hier woonde de baas van de stad!Lees verder »

4reacties

In welke straat bevond zich de fotograaf?


Tussenstand:
6 punten: Mark
2 punten: case én rbrt én Tim
1 punt:en Jules én Pinker én G.Ekkehenkie én Hein én Arnold én
-1 punt:en Mohammed Chahim én Toon van Laarhoven én ad én vHans én
-1 punt:en Etienne én mirjam én Ad
-2 punten: Mien (winnaar vorige ronde start automatisch met 2 minpunten)

Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.
7reacties

Helmondse oliebol 47e in AD Oliebollentest

De AD Oliebollentest 2016 is nog niet bekend gemaakt, maar de Helmondsche Gebakkroam weet het al: met het rapportcijfer 7 staan zij op plek 47 in die ranglijst. “Wij zijn uiteraard erg blij met het behaalde resultaat” meldt Patrick van Hout van deze gebakskraam die al vele jaren op de hoek staat van de Markt met de Veestraat. Vorige maand bekroonde het Nederlands Bakkerij Centrum hun oliebollen met goud.
Het is de 24ste keer dat het AD op zoek ging naar de beste oliebollen van Nederland. Wie daarin hoog scoort, heeft lange rijen klanten. Wij kregen nergens teruggevonden welke Helmondse oliebollen al ooit in die AD-lijst stonden. Weet jij wel wie uit Helmond in welk jaar in die lijst stond, laat het hieronder in een reactie even weten (indien mogelijk met een linkje daarbij).

In de reacties staat een update.

1reactie

Dronken beginnend bestuurder na 19 dagen rijbewijs alweer kwijt

Bij alcoholcontroles in Helmond en Eindhoven gisteravond en vannacht betrapte de politie 8 bestuurders met teveel alcohol. Van hen bleken er 2 geen geldig autorijbewijs te hebben.
Een beginnend bestuurder die pas 19 dagen zijn rijbewijs had, moest zijn rijbewijs inleveren. Voor beginnende bestuurders geldt een alcohollimiet van 88 Ugl, hij blies 565 Ugl (dus ruim 6 keer de norm).
Er werden nog 3 rijbewijzen ingevorderd, 2 ook vanwege hun alcoholovertreding en 1 vanwege te hoge snelheid.

18reacties

Herbouw Speelhuis begint precies op tijd

Met de onthulling van het bouwbord dinsdagmiddag 20 december door wethouder van Frans Stienen begint de officiële start van de herbouw van Theater Speelhuis. Met nog 9 dagen te gaan, voldoet de gemeente daarmee aan een belangrijke voorwaarde van de verzekeraars. Deze ‘start herbouw’ moest namelijk uiterlijk binnen 5 jaar beginnen na de verwoestende brand op 29 december 2011.
Aan deze officiële start van de herbouw is sinds die brand veel voorafgegaan. Na de vestiging van het tijdelijk theater in de OLV-kerk, werd in maart 2014 besloten het theater daar definitief onder te brengen. De kerk en pastorie werden gekocht en er werd een ontwerp gemaakt voor het theater en plein (zie de 9 impressies).
Voor de herbouw werd in januari 2016 een investeringsbudget van 9,8 miljoen vastgesteld. De bouwaanbesteding is doorlopen, de aannemers zijn geselecteerd en de opdracht is inmiddels gegund. De (her)opening van Theater Speelhuis in de Onze Lieve Vrouwekerk is in het voorjaar van 2018 gepland. Wil je alvast virtueel rondlopen en kijken in het volledig vernieuwde Speelhuis van 2018, ga dan naar Virtueel Helmond.
Over de financiën meldt B&W deze week: “De aanbesteding voor het permanent maken van Theater Speelhuis is hoger uitgevallen dan was voorzien. Dit betekent dat er binnen de diverse onderdelen van het projectbudget verschuivingen plaatsvinden en er bij de realisatie steeds verantwoord keuzen gemaakt moeten worden ten aanzien van het uitvoeringsniveau. Wij hebben de verwachting dat dit haalbaar is zonder dat dit ten koste gaat van de uitstraling en gebruikswaarde van het nieuwe theater.” We weten niet wat de consequenties daarvan precies zijn  De contractvorming zit op dit moment in een afrondende fase en daarom wil B&W daar nu nog niet verder gedetailleerd op ingaan.

In de reacties hieronder staan updates.

10reacties

“Je moet je zoon in de fik steken”

De 22-jarige Angélica Swinkels uit Helmond is 1 van de slachtoffers van stalkster Feichien V. Ondanks een contactverbod is zij weer mensen aan het stalken. Dat meldt Hart van Nederland vandaag.
Angélica keek op Facebook en zag een foto van een vreemde onder een foto van haar zoon. Dit bleek Feichien V. te zijn met de reactie: “Je moet je zoon in de fik steken.” Angélica schrok zich rot. “Ik heb de foto er gelijk afgehaald en contact gezocht met de politie.” Daarna kwam ze er achter dat V. foto’s van Angélica’s kinderen had gestolen van Facebook en deed alsof het haar eigen kinderen waren.Lees verder »

7reacties

Burgemeester Blanksma sluit 2 drugspanden

Burgemeester Elly Blanksma heeft vandaag een woning aan de Suytboulevard op Suytkade en een woning aan de Rijnlaan in Brouwhuis voor 3 maanden gesloten. In beide panden is een hoeveelheid drugs aangetroffen die boven de norm voor eigen gebruik ligt.
De politie had begin november een onderzoek ingesteld bij deze woningen. Zij trof bij het doorzoeken van de woning aan de Suytboulevard in totaal 483 hennepplanten aan en in de woning aan de Rijnlaan een hoeveelheid van 880 gram henneptoppen. Hennep is als softdrugs aangewezen in lijst II van de Opiumwet. Softdrugs valt onder de verbodsbepalingen van artikel 3 van de Opiumwet.
De politie heeft haar bevindingen gerapporteerd aan de burgemeester. Op basis van deze rapportages heeft zij de sluiting per brief aangekondigd bij de eigenaren en bewoners van het betreffende panden. Deze hebben vervolgens hun zienswijzen ingediend, waarna de burgemeester een besluit geeft genomen.
De sluiting maakt een einde aan de verboden situatie ter bescherming van de openbare orde en het woon- en leefklimaat. Het besluit van de burgemeester is genomen op grond van het de ‘Beleidsregel handhavingsprotocol Opiumwet 13b Helmond 2016’.

7reacties

Leo Grunberg directeur Helmond Marketing

Per 1 januari 2017 wordt Leo Grunberg de nieuwe directeur van de Stichting Helmond Marketing. Hij volgt Theo Glaudemans op die een paar maanden geleden opstapte.
Drs. Grunberg is afgestudeerd planoloog-demograaf aan de Universiteit van Amsterdam en heeft de afgelopen 30 jaar ruime ervaring opgebouwd in het werken aan stedelijke vraagstukken. In steden en gemeenten als Eindhoven, Almere, Tilburg, Utrecht, Hilvarenbeek, Geldrop-Mierlo, Schijndel, Rijswijk, Rotterdam, Amersfoort, Breda en Den Haag was hij centrummanager, straatmanager of adviseur van lokale partijen.
De kennisvelden die hij beheerst, zo meldt het persbericht, zijn onder meer centrum- en straatmanagement, citymarketing, bestuurskunde, detailhandel, horeca, veiligheid & openbare orde en ruimtelijke ordening. In het verleden schreef hij diverse artikelen over actualiteiten in het vakgebied en verzorgde gastcolleges op universiteiten en hogescholen. “Bijdragen aan een krachtig, efficiënt en toekomstgericht Helmond is de opgave van Helmond Marketing” aldus Leo Grunberg.
Pieter van Geel, bestuursvoorzitter van Helmond Marketing “het bestuur is erg blij dat zo’n ervaren Citymarketeer de organisatie komt versterken. Dit geeft een nieuwe impuls aan het vele werk dat ons te wachten staat. Met zijn kennis en ervaring kan Helmond Marketing de nieuwe koers met volle kracht inzetten.”

5reacties

Sandra Stijkel van Senioren 2013 naar VVD

Vandaag heeft Sandra Stijkel bekend gemaakt dat zij de raadsfractie van Senioren 2013 verlaat en een overstap maakt naar de VVD-fractie. Senioren 2013 wordt daardoor een eenmansfractie.
De fractie van de VVD kreeg 5 zetels na de raadsverkiezingen in 2014 en stijgt nu dus naar 6.
Sandra Stijkel zag bij Senioren 2013 te weinig toekomstperspectief. “Ik stond zelf mede aan de wieg van deze partij en heb mij daar met hart en ziel voor ingezet. Maar ik merkte dat de basis onder de partij te smal werd, ook door het vertrek van een groot aantal leden. Het gaat mij uiteindelijk om de idealen waar ik me hard voor wil maken en ik denk dat de komende tijd beter vanuit de VVD-fractie te kunnen doen. Het partijprogramma van de VVD komt op veel punten overeen met dat van Senioren 2013, dus de keuze was snel gemaakt.”Lees verder »

13reacties

15 Posters ivm heropening kasteelmuseum

Vanaf vrijdagmiddag hangen er 15 nieuwe posters in de vitrines onder het Traverseviaduct (tussen het kasteel en de Smalle Haven). Op die posters zie je Helmonders met hun favoriete kunstvoorwerp van Museum Helmond (de nieuwe naam van het Gemeentemuseum Helmond).
Behalve burgemeester Elly Blanksma en cultuurwethouder Frans Stienen, tonen 13 andere inwoners hun keuze. Op elke poster staat de naam van de geportretteerde, de titel van het kunstvoorwerp met de naam van de kunstenaar en de motivering van zijn of haar keuze. Zo koos de 5-jarige Lex van Hoek een schilderij van Rob Scholte, omdat het zo grappig is. De hoogbejaarde Mien van Rooij – van de Waarsenburg ging voor een vrouwenportret van de Helmondse schilder Sjef van Schaijk vanwege de mooie strakke kleuren en lijnen, voor die tijd al heel modern. En Marc Roosen houdt van rauw en passievol werk en koos voor “Wild beest” van Karel Appel. Dit heeft een zeer gevarieerd beeld opgeleverd van de betreffende Helmonders en de collectie van het museum.
De expositie kwam tot stand op initiatief van kunstenaar Bert Loerakker, in samenwerking met het museum en Ton van de Meulenhof, die de foto’s maakte in het depot van het museum. Bert nodigde deze 15 Helmonders uit om via de website van het museum hun favoriete kunstwerk te kiezen uit de 8 duizend kunstwerken en objecten. Deze expositie is een “cadeau” van de stichting Openlucht Galeries Helmond voor het Museum Helmond. Want na bijna een jaar gaat het kasteel, 1 van de 2 museumlocaties van dat museum, de komende week weer open na een ingrijpende verbouwing. Dat gebeurde vanwege aangetroffen asbest en het verfraaien en verbouwen van het kasteelmuseum.

In de reacties hieronder staat een update.

8reacties

Tuerlings: Bravo voor de fiets

Op zondag 11 december gaat de nieuwe dienstregeling van het openbaar vervoer in. Het busvervoer in Brabant krijgt een nieuwe naam: Bravo. Hermes en Bravo communiceren al enige tijd volop over de nieuwe dienstregeling, onder andere met promoteams in de bus en op de stations en met advertenties in het ED en de Traverse. Misschien hadden ze de uitgaven aan promotie beter in dienstverlening kunnen investeren. Bravo is Italiaans en betekent letterlijk ‘goed’. Dankzij de 43 elektrische bussen heeft Bravo de primeur in Europa, terecht Bravo dus! Maar wat de dienstregeling betreft, valt er voor het Helmondse OV weinig te Bravo’en. Het was al niet veel, maar nu weten we het zeker. De keuze voor een alternatief wordt ons wel erg makkelijk gemaakt.Lees verder »

10reacties

Duo met 8 gestolen fietsen opgepakt

De politie pakte gisteravond rond 20.15 uur een 54-jarige man uit Helmond en een 47-jarige man uit het Duitse Kamp Lintfort op voor heling. Die 2 stonden bij een busje met gestolen fietsen.
Surveillerende agenten zagen dat er op de Antoon der Kinderenstraat in Helmond Noord een witte bestelbus stond met de achterdeuren open. In de bus stonden diverse fietsen en 2 mannen waren bezig om een fiets in de bus te plaatsen. De agenten vertrouwden het niet en controleerden de situatie. Het gevoel van de agenten bleek te kloppen. Aan de hand van het framenummer bleek dat diverse fietsen in het busje gestolen waren. Daarop werd het duo aangehouden voor heling. De politie doet verder onderzoek naar de zaak. Het tweetal zit vast.

In de reacties hieronder staan updates.

3reacties

In welke straat bevond zich de fotograaf?


Tussenstand:
6 punten: Mark
2 punten: case én rbrt én Tim
1 punt:en Jules én Pinker én G.Ekkehenkie én Hein én Arnold én
-1 punt:en Mohammed Chahim én Toon van Laarhoven én ad én vHans én
-1 punt:en Etienne én mirjam
-2 punten: Mien (winnaar vorige ronde start automatisch met 2 minpunten)

Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.
6reacties

Yvonne van Mierlo in RvC Rabobank Helmond

Yvonne van Mierlo (51) wordt per 1 januari 2017 benoemd tot lid van de Raad van Commissarissen van Rabobank Helmond. Met het oog op de aflopende zittingstermijn medio 2017 van de huidige voorzitter Jan van Rijsingen, zal Van Mierlo toegevoegd worden aan de Raad.
De geboren en getogen Helmondse (en nog altijd woonachtig in Dierdonk) was van 2010 tot 2015 wethouder Economische Zaken, Sociale Zaken en Financiën bij de gemeente Helmond. Daarvoor was Van Mierlo werkzaam in diverse directie- en managementfuncties in de consultancywereld. Momenteel is zij voorzitter van de Raad van Bestuur van Movisie, landelijk kennisinstituut en adviesbureau voor het sociaal domein.
Op 8 december heeft de Ledenraad van Rabobank Helmond ingestemd met de voordracht van Yvonne van Mierlo als lid van de Raad van Commissarissen (RvC). “Ik ben enorm blij met de benoeming van Yvonne van Mierlo, iemand die bewezen heeft zich met hart en ziel te willen inzetten voor Helmond en de regio. Mijn zittingstermijn zit er bijna op en het is prettig dat de beoogd nieuwe voorzitter al tijdig met mij een kijkje in de keuken van de Rabobank kan nemen.”, aldus Jan van Rijsingen, voorzitter RvC Rabobank Helmond. Directievoorzitter Peter de Bruin voegt daar aan toe: “Yvonne is een gedreven, daadkrachtige vrouw. Resultaatgericht, met oog voor de mens. Allemaal eigenschappen die goed passen bij onze coöperatie.”
Yvonne van Mierlo over haar nieuwe rol: “Een aandeel in elkaar verwoordt op een fantastische wijze het coöperatieve karakter van de Rabobank wat ik van harte onderschrijf. Een bank waarin de klanten en leden centraal staan. Een bank met gevoel voor maatschappelijke verantwoordelijkheid en oog voor de regio, de stad en haar wijken. Zo ontstaat er een community waarin de Rabobank een belangrijke rol speelt, van nationale schaal tot in de haarvaten van de maatschappij. Ik vind het een eer om als commissaris dit gedachtegoed te mogen uitdragen, verder versterken en verbinden in een constructieve en open samenwerking met de Commissarissen, de Ledenraad en de directievoorzitter.”

In een reactie hieronder staan updates.