Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
1reactie

100ste Deelnemer Stadsleerbedrijf

Vanmiddag bracht wethouder Nathalie van der Zanden een bezoek aan woonzorgcentrum Savant Alphonsus om daar de 100ste deelnemer van het Stadsleerbedrijf in het zonnetje te zetten. Deze deelneemster helpt mee bij crea-middagen van ouderen. “Het is goed om te zien dat de ervaringen van deelnemers positief zijn, ze doen weer mee en ontwikkelen zichzelf. Goed om te horen dat ook hier een mooie leerplek beschikbaar kwam en er een goede match is met de deelneemster vanuit het UWV” aldus de wethouder.
Het Stadsleerbedrijf is er voor mensen die niet op korte termijn aan het werk kunnen. Wanneer een deelnemer zich aanmeldt, kijkt een coach samen met de deelnemer naar een passende leerplek. Daar kan de deelnemer ervaring opdoen, een certificaat halen en nieuwe mensen leren kennen. Het Stadsleerbedrijf heeft diverse leerplekken in de stad, zoals helpen met leuke activiteiten bij een woonzorgcentrum of onderhoud doen aan de skatebaan in de wijk. Het Stadsleerbedrijf is in juni 2016 gestart en is een samenwerking van onder andere de gemeente Helmond, LEVgroep, Senzer, UWV en andere organisaties in de stad.
Deelnemers krijgen een leerplek die aansluit bij hun wensen en waar mogelijkheden zijn om zich verder te ontwikkelen. Leren, ontwikkelen en ontmoeten staat daarbij centraal. Monique van Wieringen, coach bij UWV: “Belangrijk is ook dat we in contact blijven wanneer een deelnemer gestart is zodat we ze ook goed kunnen ondersteunen. Het is goed om te zien dat dat op plekken in de stad goed bevalt, zowel bij deelnemers als bij de maatschappelijke plekken.”

1reactie

Persoon met openstaande celstraf opgepakt

Het Peelland Interventie Team (PIT) heeft vandaag op 2 locaties in Helmond een integrale controle uitgevoerd. Op de ene locatie werd een persoon aangehouden omdat die nog een gevangenisstraf had openstaan. Ook werden mensen aangetroffen die daar niet stonden ingeschreven. Over hetgeen op de tweede locatie werd aangetroffen, zijn in het belang van nader onderzoek (nog?) geen mededelingen gedaan.
Bij deze gecombineerde PIT-actie waren naast de gemeente Helmond ook de politie, vreemdelingenpolitie (AVIM), de Omgevingsdienst Zuidoost Brabant (ODZOB), de Veiligheidsregio Brabant Zuidoost, uitvoeringsorganisatie Senzer en netbeheerder Enexis betrokken.
Het PIT, de opvolger van het Helmond Interventie Team (HIT), voert acties uit bij panden en locaties waarvan sterk het vermoeden bestaat dat er sprake is van misstanden. Het team kijkt naar brandveiligheid, boekhouding, illegale bewoning, vergunningen, inschrijving BRP (Basisregistratie Personen), mensenhandel, prostitutie, drugs, sociale zekerheidsfraude en andere overtreding van wet- en regelgeving. Het PIT werkt nauw samen met zorg- en welzijnsinstanties om te komen tot duurzame oplossingen.

25reacties

Maráczi: Weet wat u stemt!

Onlangs kreeg ik een telefoontje van de beheerder van de Brem. Hij had in het nieuws vernomen dat 70% van de kiezers nog zwevende was. Zijn idee was om in Helmond de kiezers een kans te geven meer inzicht te krijgen waar de verschillende parijen voor staan. Een mooi initiatief wat ik alleen maar kan onderschrijven.
En deze week is het dan zover, de Brem staat deze week in het teken van de verkiezingen. Elke avond vind er een politiek café plaats van 19.00u tot 21.00u waarbij een politieke partij met de bezoekers in gesprek gaat en alle vragen t.a.v. het verkiezingsprogramma zal beantwoorden.Lees verder »

1reactie

Vermoedelijk brandstichting bij autobrand

Afgelopen zaterdag was er rond 02.00 uur een autobrand in Brouwhuis. Vermoedelijk gaat het hier om brandstichting, dat werd vandaag bekend gemaakt.
De brandende auto stond op een parkeervak op de Demerstraat ter hoogte van de kruising met de Rivierensingel. De brandweer die ter plaatse kwam, heeft het voertuig geblust en had de brand snel onder controle. De politie doet verder onderzoek. Er zijn geen bijzonderheden gemeld door omstanders voor, tijdens of na de brand.

5reacties

Brand in woonzorgcentrum Rivierenhof

In een woning van wooncentrum Savant Rivierenhof aan het Hof Bruheze in Brouwhuis is vannacht rond 2.00 uur brand uitgebroken. De brandweer die snel ter plaatse was, had de brand snel onder controle. Het echtpaar dat in de woning op de begane grond woont, had tijdig de kamer verlaten. 1 Van de bewoonsters van een naast gelegen kamer is in een ambulance onderzocht in verband met ingeademde rook maar hoefde niet naar het ziekenhuis.
De brand zou vermoedelijk in de slaapkamer zijn ontstaan. Waardoor de brand is ontstaan is ons niet bekend. De bewoners van de begane grond en de eerste etage zijn tijdelijk geëvacueerd en opgevangen in het restaurant. De brandweer heeft alle kamers geventileerd. Het is niet bekend hoelang de bewoners uit hun kamers moesten blijven. De opgeroepen traumahelikopter is niet nodig geweest.
Harrie Fotografie maakte onderstaande 9 foto’s.

1reactie

Man met harddrugs gepakt na achtervolging

De politie pakte vannacht rond 2.15 uur 2 mannen (28 en 27 jaar) uit Helmond en Eindhoven op na een achtervolging en vond vervolgens drugs en wapens.
Surveillerende agenten wilden even daarvoor een scooter met daarop het tweetal controleren op de Bennekelstraat in Eindhoven. De Eindhovense bestuurder van de scooter trok zich echter niets aan van het stopteken van de politie en ging ervandoor. De agenten begonnen daarop een achtervolging die eindigde op de Bayeuxlaan, waar de scooter onderuit ging op het besneeuwde gras.
De bijrijder uit Helmond bleek in het bezit van enkele gripzakjes met harddrugs. Bij de Eindhovenaar werd een vuurwapen met enkele patronen aangetroffen. Daarnaast was hij niet in het bezit van een rijbewijs en had hij teveel gedronken. In zijn woning vonden agenten later nog meer munitie en een stroomstootwapen.

27reacties

15-Jarige jongen vermist

De politie is op zoek naar de vermiste 15-jarige Osama Ibrahim uit Helmond. Hij werd vandaag rond 13.00 uur voor het laatst gezien in de buurt van de Heistraat. Nadat Osama naar school was geweest, is er nog kort telefonisch contact geweest van de ouders met Osama. Na dit gesprek ontbreekt echter ieder spoor.
Osama is ongeveer 1,65 meter en heeft een normaal postuur. Hij heeft kort krullend/golvend zwart haar en een licht getinte huidskleur. Hij droeg een lichtblauwe spijkerbroek, een fel groen shirt met opdruk met daar overheen een zwarte winterjas met aan de capuchon een lichte bontkraag. Hij heeft een zwarte schooltas bij zich.
Heb je informatie over deze vermissing, dan vraagt de politie om contact met hen op te nemen via 0900-8844 of bij spoed 112 (registratienummer 2017029154).

1reactie

Parkeereis nieuwe horeca en retail vervalt

De parkeereis voor nieuwe horeca- of retailinitiatieven in bestaande gebouwen in het Centrum is sinds gisteren vervallen. Met deze eerste concrete stap in de uitvoering van het Centrumperspectief wil B&W een bijdrage leveren om de leegstand van panden op te lossen.
Tot op dit moment gold de eis dat deze ondernemers het parkeren op het eigen terrein moesten oplossen. Omdat dat in veel gevallen onmogelijk is, konden er als alternatief parkeerplaatsen worden afgekocht à 7.500 euro per parkeerplaats. De gemeente verplichtte zich dan de parkeerplaats elders in het Centrum aan te leggen.
Wethouder Erik de Vries: “In januari heeft de gemeenteraad het Centrumperspectief aangenomen. Ik heb toen al aangekondigd dat ik haast wil maken met de uitvoering. Het aanpakken van de leegstand is 1 van de speerpunten. We hebben de afgelopen jaren gezien dat de parkeereis in het centrum belemmerend kan werken waardoor interessante horeca- of retailinitiatieven soms niet van de grond komen. Dat is zonde. Daarom laten we de parkeereis bij functiewijziging van een pand in elk geval tot eind 2019 vervallen. We hopen en verwachten dat dit de drempel verlaagd voor nieuwe ontwikkelingen in het centrum en dus ook helpt om de leegstand te bestrijden.” De gisteren in werking getreden Beleidsregel Parkeernormen Helmond 2017 vervangt de Beleidsregel Parkeernormen 2007 (pdf). In de oude norm zie je het geëiste aantal parkeerplaatsen per 100 m² bedrijfsoppervlak bij de verschillende soorten activiteiten in het Centrum en de rest van de stad. Dit systeem werd destijds bedacht om de parkeerproblemen te verkleinen vanuit de gedachte ‘wie zorgt dat er extra parkeerplaatsen nodig zijn, moet daar voor zorgen’.
In de Helmondse parkeergarages is nu voldoende capaciteit om de extra parkeerders op te vangen. In elk geval tot de City-parkeergarage eind 2019 sluit omdat het gebouw gesloopt wordt. Daarom geldt de maatregel vooralsnog tot eind 2019. Daarna wordt de situatie opnieuw bekeken.

1reactie

Hennep in je huis laten kweken: taakstraf

Een 57-jarige vrouw uit Helmond bood gelegenheid aan anderen om hennep in haar woning te kweken. Hiervoor legde de rechtbank in Den Bosch haar vandaag een taakstraf op van 80 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 week. De rechtbank spreekt haar vrij van schuld aan een brand in haar woning en diefstal elektriciteit.
De politie trof in de toenmalige woning van de vrouw in Eindhoven een hennepkwekerij aan met 234 planten. De vrouw stelde haar woning tussen oktober 2015 en januari 2016 beschikbaar aan anderen om hennep te kweken.
Volgens de officier van justitie kon de vrouw de brand die op 29 januari 2016 in de woning ontstond verweten worden. In de woning was namelijk een onveilig aangelegde illegale elektrische installatie die gebruikt werd om illegaal stroom te tappen voor de hennepkwekerij. De rechtbank constateert dat de officier van justitie geen forensisch onderzoek liet uitvoeren naar de oorzaak van de brand. Volgens een voorlopige conclusie van een deskundige ontstond de brand zeer waarschijnlijk door een zeer heet geworden transformator in de trapkast. In het latere rapport van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost, waaraan ook de deskundige meeschreef, staat dat de precieze oorzaak van de brand niet kan worden vastgesteld. Volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs dat er een causaal verband is tussen de aanwezige hennepkwekerij of de daarvoor aangelegde elektrische installatie en de brand. Er is daarom onvoldoende bewijs dat de brand aan de eigenaresse van de woning kan worden verweten. De rechtbank spreekt de vrouw dan ook vrij van dit feit.
De rechtbank houdt er bij het bepalen van de straf onder meer rekening mee dat de vrouw toestond dat er een hennepkwekerij in haar woning aanwezig was. Daarnaast ontstond er (brand)gevaar voor de omgeving en omwonenden door de kwekerij met ondeskundig aangelegde elektriciteitsinstallatie. Dit is in dit geval des te kwalijker nu de kwekerij in een tussenwoning was opgezet en er ook daadwerkelijk brand is uitgebroken. Er is weliswaar onvoldoende bewijs dat de brand is veroorzaakt door de kwekerij, maar een verband lijkt zeker niet uitgesloten.
De rechtbank legt de celstraf voorwaardelijk op om de vrouw ervan te weerhouden opnieuw de fout in te gaan. Aan deze straf koppelt de rechtbank als bijzondere voorwaarden dat ze zich moet laten begeleiden door de reclassering en moet melden bij de verslavingszorg.

19reacties

Helmondse Wmo op 5 punten verbeterd

Op 5 punten van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) gaat de gemeente Helmond per direct verbeteringen aanbrengen. Met uitzondering van de eerste, kunnen die verbetering zonder nieuwe extra kosten worden doorgevoerd.

    1. Grote servicebeurt
      Sinds dit jaar is er een derde categorie Huishoudelijke Ondersteuning (HO) extra voor Helmonders met een zwaardere hulpvraag. Die categorie komt naast de 2 bestaande categorieën: HO Basis en HO Plus.
      Naast deze 3 HO-categorieën komt er huishoudelijke ondersteuning bij de grote voor- en najaarsschoonmaak (zoals ramen en kozijnen wassen, koelkasten en vriezers schoonmaken en kasten uitruimen en schoonmaken). Helmonders met een HO-indicatie die deze ondersteuning nodig hebben, krijgen daarvoor maximaal 6 uur per jaar.

Lees verder »

1reactie

Beroving met een mes zondag

Zondag rond 18.00 uur werd iemand op de Burgemeester van Houtlaan beroofd onder bedreiging van een mes. Na dat misdrijf vluchtte de dader op een wit-zwarte mountainbike richting de Wethouder Ebbenlaan.
De dader is nog niet aangehouden. Hij is ongeveer 1,70 meter lang, heeft een normaal postuur en kort haar. De politie heeft de zaak in onderzoek. Als je hen daarbij kunt helpen, bel dan naar 0900-8844.

4reacties

Pyromaan? 6e Autobrand in 3 maanden

Vannacht heeft er rond 3.05 uur brand gewoed in een bestelauto aan de Jan van Goyenlaan in Helmond Noord. De auto, die geparkeerd stond op de afrit van het bejaardentehuis de Pannehoeve, is door nog onbekende reden gaan branden. Hoewel de brandweer de brand snel onder controle had, moet de auto als verloren worden beschouwd.
Het is de zesde auto binnen 2 kilometer die in in een periode van 3 maanden door vlammen werd verwoest. Nummer 5 was nog geen 3 weken geleden, de eerste in die reeks was op 2 november.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

In de reacties staat een update.

12reacties

Q&A: financieel tekort Helmond Sport

Op 24 januari maakte Helmond Sport bekend dit seizoen een verlies van 556.000 euro te verwachten. Vorig seizoen was het resultaat 232.000 euro in de min en voor het komende seizoen heeft de club al een fors negatief resultaat begroot. De gemeente heeft aan Helmond Sport leningen en borgstellingen verstrekt voor een totaalbedrag van 1,1 miljoen aldus D66-raadslid Gaby van den Waardenburg.
Namens de PvdA-fractie wil Mirjam van der Pijl van B&W nu weten welke gevolgen die rode cijfers van Helmond Sport voor de gemeente hebben. Hieronder haar 2 raadsvragen (Questions) voorafgegaan door haar volledige inleiding. Zodra de antwoorden (Answers) van B&W bekend zijn, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

Een artikel in het ED van zaterdag 28 januari 2017 verontrustte ons. In het betreffende artikel wordt gemeld dat voetbalvereniging Helmond Sport het jaar 2016 gaat afsluiten met een verlies dat rond de 5,6 ton zal liggen.
Een verlies is niet onverwacht. Al jaren op een rij draait deze club met verlies maar nu lijkt het toch wel forser dan anders te zijn.
De verontrusting betreft, naast zorgen rondom de club waar wij echter niet veel invloed op hebben, de gevolgen van dit tekort voor de gemeente.
Wij vragen u om aan te geven:

  1. wat dit betekent voor de leningen en garanties die Helmond Sport bij de gemeente heeft uitstaan;
  2. wat de gevolgen kunnen zijn voor de nieuwbouwplannen voor een multifunctioneel stadion op de Braak.

In de reacties hieronder staat een update.

10reacties

Van den Waardenburg: Jeugdgemeenteraad

Tijdens de begrotingsbehandeling in november 2015 heeft D66 Helmond een motie ingediend om een jeugdgemeenteraad in de stellen. De jeugd heeft immers de toekomst. De gemeenteraad beslist ook jaarlijks over tal van onderwerpen die de jeugd op de een of andere manier raken. Het is dan ook belangrijk dat zij daarin een stem hebben. Onze fractie heeft daarom het college en de griffier verzocht om bij scholen te polsen of er animo bestaat voor een jeugdgemeenteraad. En dat blijkt het geval te zijn!Lees verder »

1reactie

Bestuurster gewond die op boom knalde

Op de Korendijk op het industrieterrein reed een auto vanochtend kort voor 12 uur tegen een boom. De bestuurster is met onbekende verwondingen per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.
De oorzaak van het ongeval is ons niet bekend. De auto (die waarschijnlijk over de kop ging) raakte dermate zwaar beschadigd dat die door een bergingsbedrijf moest worden afgevoerd.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.