Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

5reacties

Einde van het miljoenenproject Stadslab

Het Stadslab stopt, dat besluit maakte B&W vandaag bekend. Zowel het bestuur als de medewerkers van deze stichting vinden het erg lastig om onder de vleugels van de gemeente tot vernieuwing te komen.
Voor het ondersteunen van sociaal-maatschappelijke projecten kregen het Stadslab ruim 2 miljoen euro subsidie voor de periode 2016 tot en met 2019. Zoals onder meer hier te lezen is, kreeg dit Helmondse miljoenenproject veel kritiek.
Hieronder de volledige brief die B&W vandaag aan de gemeenteraadsleden stuurde:Lees verder »

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
2reacties

De Knip wint de tiende finale Artcadia

foto door VVB VoermansHet Dr.-Knippenbergcollege heeft vanmiddag de kunst- en techniekwedstrijd Artcadia gewonnen. Hun winnende ontwerp is Het Slimme Park met een oplossing die allerlei functies samenbrengt. Na een maanden durende wedstrijd gaven 12 finalisten vandaag hun kijk op de toekomst middels een presentatie in het Evoluon in Eindhoven. Innovatieve en creatieve ideeën varieerden van een deeltuin tot een liftsysteem tegen natuurrampen. De presentatie was in handen van GTST-acteur Ruud Feltkamp.
Gert Kroon, directeur van Arcadis in Nederland en voorzitter van de jury over de winnaar: “Het Slimme Park was geweldig uitgewerkt met aandacht voor details. Het team gaf een sterke presentatie en de combinatie van alle elementen maakt hen tot de winnaar.” Zelf verwoordde het Knip-team het ontwerp als volgt: “Het is een park met allemaal technische hulpmiddelen maar wel om elkaar te ontmoeten bij een podium (theatertje), (honden)speelveldjes of rustruimtes.” Met het idee voor het slimme park sleepten de 10 Knip-leerlingen uit 2 vwo de hoofdprijs in de wacht: een bezoek met 10 leerlingen en 2 docenten naar bijzondere locaties en mooie, technisch interessante projecten in het Poolse Warschau. 
De wedstrijd heeft als doel middelbare scholieren van havo/vwo 2 te laten zien en ervaren hoe boeiend de wereld van techniek is. Aan deze tiende editie van Artcadia deden dit jaar een recordaantal van 130 scholen met 364 projecten mee. Middelbare scholieren uit Nederland en België moesten werkstukken maken met hun visie op onze toekomstige samenleving. Problemen op het gebied van gebouwen, water, milieu en mobiliteit pakten ze met creatieve technische oplossingen aan. In 2015 won het Jan van Brabant College met ‘Bouwmaterialen in de toekomst’.

In de reacties staat een update.

10reacties

Adresfraude in Helmond Oost en Noord

Gisteren bezocht het Peelland Interventie Team (PIT) 4 adressen in Helmond. De controle duurde van 17.00 tot 20.00 uur en richtte zich op bewoning en gebruik. De volgende overtredingen zijn gesignaleerd:

  • In een woning in de Bloemenwijk in Helmond Oost woonden al langere tijd 3 arbeidsmigranten. Zij mochten zich echter niet inschrijven van de eigenaar. Er wordt nu informatie opgehaald met betrekking tot de arbeidsomstandigheden.
  • Op een ander adres in de Bloemenwijk stonden 2 personen ingeschreven. Die woning bleek echter leeg te staan en adresfraude wordt vermoed en onderzocht. Deze personen worden op dit adres uitgeschreven.
  • Op een adres in de Vogelwijk in Helmond Noord werden 5 bewoners aangetroffen waarvan er 2 niet op dat adres waren ingeschreven. Tevens zijn hennep-gerelateerde materialen in de schuur aangetroffen die vermoedelijk afkomstig zijn uit een kwekerij.
  • In een woning in De Wilma, ook in Helmond Noord, zijn 3 bewoners aangetroffen. 1 Van hen zorgde voor overlast in de buurt en gaat de woning verlaten. Van de andere 2 personen wordt onderzocht of dit adres hun hoofdverblijf is. Mogelijk is hier sprake van sociale zekerheidsfraude.

Nader onderzoek vindt plaats naar mogelijke adresfraude en naar sociale zekerheidsfraude.
Bij deze actie waren naast de gemeente Helmond ook de politie, de Veiligheidsregio Brabant Zuidoost, de Afdeling Vreemdelingen Identificatie Mensenhandel (voorheen: Vreemdelingenpolitie) en Senzer betrokken.

Het PIT voert acties uit bij panden en locaties waarvan sterk het vermoeden bestaat dat er sprake is van misstanden. Het team kijkt naar brandveiligheid, boekhouding, illegale bewoning, vergunningen, inschrijving BRP (Basisregistratie Personen), mensenhandel, prostitutie, drugs, sociale zekerheidsfraude en andere overtreding van wet- en regelgeving. Het PIT werkt nauw samen met zorg- en welzijnsinstanties om te komen tot duurzame oplossingen.
Helmonders kunnen eventuele overlastsituaties en verdachte situaties aan het PIT doorgeven. Dit kan anoniem per telefoon 0492 587309 of per e-mail [email protected]. Tips worden vertrouwelijk behandeld, zo laat het team weten.

10reacties

Gevluchte dief (60-65 jaar) gezocht

De politie zoekt een man die verdacht wordt van diefstal vanmiddag om 15.40 uur in winkelcentrum Brouwhorst in Brouwhuis. Deze man is daarna gevlucht.
Deze dief van ongeveer 1,85 meter heeft een fors postuur en wordt geschat op een leeftijd van tussen de 60 en 65 jaar. Hij is kalend en heeft grijs haar. De man heeft zwarte schoenen en is gekleed in jeans en een zwarte lange leren jas. Hij draagt een bril.
De politie benadrukt om zelf geen actie richting deze man te ondernemen, maar 112 te bellen zodra je hem ziet.

In de reacties hieronder staan updates.

1reactie

EU-nominatie Helmondse aanpak dementie

Met het inzetten van leefstijlmonitoring voor mensen met dementie en hun mantelzorgers is de gemeente Helmond genomineerd voor de Europese Silver Economy Awards in de categorie Overheidsorganisaties. De prijs is in het leven geroepen door SEED, een project van de Europese Unie. Dit project stimuleert overheden die zich inzetten voor de ontwikkeling van hulpmiddelen die het leven van ouderen in onze samenleving vergemakkelijken. Daarbij stimuleert SEED Europese samenwerking en kennisdeling op dit terrein.
Technische hulpmiddelen kunnen het leven van mensen met dementie en hun mantelzorgers een stuk aangenamer maken. De gemeente Helmond, KPN en Sensara ontwikkelden samen leefstijlmonitoring. Dit is een techniek waarbij mantelzorgers op afstand een oogje in het zeil kunnen houden, waardoor ze niet continu bij degene hoeven te zijn die ze verzorgen.
Op dit moment maken 50 Helmonders gebruik van deze techniek. Zij zijn allen klanten van Zorgboog en Savant en hebben een indicatie. Doordat zij een indicatie hebben, kunnen zij en hun mantelzorgers gratis gebruik maken van leefstijlmonitoring. Inwoners zonder indicatie die gebruik willen maken van dit hulpmiddel, betalen hiervoor ongeveer 15 euro per maand.
De ondersteuning van inwoners met dementie en hun mantelzorgers door middel van nieuwe technieken is hard nodig zo vindt de gemeente. Dementie is een sluipende, niet te genezen ziekte met een grote impact voor zowel de patiënt als zijn directe omgeving. Het aantal mensen met dementie neemt naar verwachting de komende jaren fors toe. Ook in Helmond. Mensen met dementie blijven steeds vaker langer thuis wonen. 60% van alle hulp wordt verleend door mantelzorgers, vooral familieleden. Ongeveer 50% van de thuiswonende mensen met dementie is alleenstaand, wat (de organisatie van) hulpverlening bemoeilijkt.
Helmonders die willen ervaren hoe leefstijlmonitoring werkt en daarover advies willen hebben, kunnen terecht bij probeerplaats Vooruitkomst die op 15 maart werd geopend door wethouder Nathalie van der Zanden. Op deze plek in de Elzaspassage (naast C&A tegenover schoenenwinkel Arnani) maken zij kennis met allerlei (technische) snufjes die het functioneren in en om het huis makkelijker kunnen maken zodat zij langer zelfstandig kunnen leven. Vooruitkomst is geen winkel, maar een plek waar mensen hulpmiddelen kunnen proberen en ervaren. Vooruitkomst is open van woensdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur.
Helmond dingt samen met 2 Deense projecten om de Silver Economy Award in de categorie Overheidsorganisaties. Donderdag 3 mei wordt bekend wie deze prijs in ontvangst mag nemen.Ook worden nog 2 andere prijzen uitgereikt, in de categorie notforprofit- en profit-organisation. De genomineerden komen onder meer uit Portugal, Spanje, Italië, Israël en Duitsland.

In een reactie hieronder staat een update.

75reacties

Groot ‘gouden’ beeld bij het kasteel

Foto door AudiootMorgenmiddag wordt een plusminus 12 meter hoog in goud gehuld beeld officieel onthuld voor het kasteel. Deze gigant die je nu al kunt zien, blijft daar tot en met zondag staan. Deze replica van het beeldje De Ploeger stond een jaar geleden op een iets lager podium op het Havenplein. 
Net als vorig jaar werd dit ‘Gouden Pronkstuk’ ook nu weer opgebouwd (zie filmpje) ter gelegenheid van de Nationale Museumweek, een initiatief om het museumbezoek te promoten. Het oorspronkelijke kunstwerk, van de Belgische kunstenaar Constantin Meunier, is 60 centimeter hoog en maakt deel uit van de collectie van Museum Helmond. Die kleine bronzen sculptuur uit 1896 is voor museumdirecteur Marianne Splint het pronkstuk van haar museum.
Morgen om 15.30 uur is op het Kasteelplein de officiële onthulling waarvan de toegang gratis is. Kim Lian van der Meij presenteert het event met optredens van de geboren Helmondse cabaretier Leon van der Zanden en de Helmondse Senna Willems, bekend van haar deelname aan Voice Kids dit jaar.

In de reacties hieronder staan updates.

1reactie

Politie treft zeer grote partij sieraden aan

Op 4 oktober 2017 trof de politie een zeer grote partij sieraden aan bij een huiszoeking bij een aangehouden woninginbreker. Bij dat onderzoek werden ruim honderd horloges, kettingen, ringen, oorbellen etc. in beslag genomen, zo werd nu bekend gemaakt. De volledige lijst (pdf) met aangetroffen kostbaarheden. 
De politie vermoedt dat die afkomstig zijn van diefstallen gepleegd in de periode van 2015 tot 30 september 2017. Die inbraken vonden plaats in onder meer Helmond, maar ook in Deurne, Valkenswaard, Prinsenbeek, Kaatsheuvel, Roosendaal, Cuijk, Veenendaal, Bennekom en Apeldoorn.
Omdat gedetailleerde beschrijvingen van de gestolen sieraden in veel aangiften ontbreken, hoopt het onderzoeksteam dat die spullen via deze oproep door de rechtmatige eigenaren of anderen herkend worden. Herken jij er 1 of meer, dan vragen zij contact op te nemen via 0900-8844 of [email protected] 

Gestolen vrachtwagen met oplegger gezocht

Gisteravond rond 23.30 uur werd een vrachtwagen met oplegger gestolen vanaf het bedrijfsterrein van Loven Truck Helmond. Dat gebeurde op brutale wijze vanaf de Vossenbeemd op het industrieterrein, zo meldde dit bedrijf in de truckbranche.
De gestolen voertuigen (zie onderstaande beelden van de bewakingscamera): 
• DAF XF trekker met Superspace Cab met kenteken 15-BFT-1.
• Witte gesloten trailer met kenteken ON-88-ZS
Was jij in de omgeving en/of hoorde of zag je iets, dan vraagt het bedrijf hen te bellen op 0492 – 540 112.

Loven Truck Helmond werd in 1984 geopend. In deze vestiging van de Loven Groep worden trucks van de merken DAF en Ginaf verkocht en is een werkplaats voor reparatie- en onderhoudswerkzaamheden.

3reacties

Dronken Helmonder voor 4e keer betrapt

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag het rijbewijs van een 36-jarige Helmonder ingevorderd omdat hij te veel gedronken had.
De bestuurder werd door agenten aan een controle onderworpen in Heide, een kerkdorp in de gemeente Venray. Bij een alcoholtest op het politiebureau bleek dat hij het wettelijk toegestane alcohol promillage (220 ug/l) had overschreden. De uitslag was 610 ug/l en dat betekende dat zijn rijbewijs meteen werd ingevorderd. Tevens bleek dat de Helmonder de afgelopen 5 jaar al 3 keer eerder was geverbaliseerd voor het rijden onder invloed van alcohol. De rechter zal uiteindelijk zijn straf bepalen.

5reacties

Besmettelijke darmbacterie VRE in Elkerliek

Bij enkele patiënten in het Elkerliek ziekenhuis is de ‘Vancomycine-Resistente Enterokok’ (VRE)-bacterie aangetroffen. De VRE-bacterie is voor gezonde mensen ongevaarlijk. Enterokokken behoren tot de normale darmbacteriën. Bij ernstig zieke en/of verzwakte patiënten kan de VRE wel infecties veroorzaken, die vervolgens moeilijk behandelbaar zijn. De VRE-bacterie is namelijk ongevoelig voor gangbare antibiotica. De VRE-bacterie verspreidt zich gemakkelijk en kan via contact met ontlasting of besmette voorwerpen (zoals de toiletbril, deurkruk en andere handcontactpunten) overgedragen worden. Ook kan VRE via handen worden overgedragen. Overdracht van de bacterie kan voorkomen worden door hygiënemaatregelen strikt na te leven.
Voor de verzorging van met VRE-besmette of -verdachte patiënten gelden voor artsen en medewerkers extra maatregelen, zoals strenge handhygiëne en het dragen van handschoenen en schorten. Zodra een kamer vrijkomt na ontslag van een patiënt met (mogelijk) VRE, wordt deze pas na grondige reiniging en desinfectie weer vrijgegeven voor nieuwe patiënten.
Op de betreffende afdelingen is een onderzoek gestart onder de aanwezige patiënten om de besmetting in kaart te brengen. Ook oud-patiënten die recent op 1 van deze afdelingen verzorgd zijn, worden per brief geïnformeerd en gevraagd deel te nemen aan het onderzoek naar eventueel VRE-dragerschap. Omliggende ziekenhuizen en zorginstellingen zijn op de hoogte gebracht over de huidige VRE-bevindingen.
Op de pagina veel gestelde vragen en antwoorden VRE kun je meer informatie vinden.

2reacties

Nieuw Helmonds nieuws in april 2018

Alleen het nieuwe Helmonds nieuws publiceren wij hier, voor het andere nieuws kijk je bij de krantMaandag 30 april:
 Raadsvragen over Wmo bij zeer progressieve aandoening
Fraudezaak oud-topambtenaar: bedrijven niet vervolgd
Woningbrand door blikseminslag (5 foto’s) + update & filmpje

Zondag 29 april:
 Brandweer redt hond uit woning vol rook (3 foto’s)

Donderdag 26 april:
4 Auto’s botsen op de Engelseweg (6 foto’s)

Woensdag 25 april:
Auto rijdt motor en fiets aan: 2 gewonden (4 foto’s)
2 Autobranden in 1 straat vermoedelijk brandstichting + 2 foto’s

Maandag 23 april:
Waterleiding in de Rijpelberg gesprongen, straat blank (6 foto’s)

Zaterdag 21 april:
 Koninklijke onderscheiding voor Henri van Schijndel
Overstekende fietser gewond na aanrijding (3 foto’s)
• Het Atoomkanon van Helmond: boek over motorcrosser Jan Clijnk (video)

Vrijdag 20 april:
Taakstraf voor oplichting via Marktplaats
 8 Tips na Opsporing Verzocht ivm de dood van Mariëlle Markgraaff

Donderdag 19 april:
• “Ambtenaren werven via vriendenbonus is goedkoper”
• Aanrijding tussen auto en bromfiets in Mierlo-Hout (2 foto’s)
Meisje gewond na val met scooter vanochtend (4 foto’s)

Dinsdag 17 april:
• Terugkijktip: Opsporing Verzocht over de gedode Mariëlle Markgraaff
 Eigenaar gouden hanger met vingerafdruk nog onbekend

Zondag 15 april:
• 
7 Raadsvragen over wervingsbonus ambtenaren à € 500

Vrijdag 13 april:
• 2 Aanhoudingen en 17 gebieds- en stadionverboden

Donderdag 12 april:
De hennepkwekerij in Guljestraat (Binnenstad) is opgerold

Woensdag 11 april: 
 De Knip wint de kunst- en techniekwedstrijd Artcadia
2 Filmpjes en 3 foto’s van e officiële onthulling van gouden beeld bij het kasteel
Adresfraude in Helmond Oost en Noord
 Vanuit Brouwhuis gevluchte dief (60-65 jaar) gezocht + updates
• Terugkijktip: grote ‘gouden’ beeld bij Koffietijd op RTL4
Mogelijk Europese prijs voor Helmondse aanpak dementie

Maandag 9 april:
Politie treft zeer grote partij sieraden aan
Vrachtwagen met oplegger gestolen vanaf industrieterrein

Weekend van 7 & 8 april:
Dronken Helmondse automobilist voor 4e keer betrapt
Kind vast op dak schoolgebouw Rijpelberg (3 foto’s)

Vrijdag 6 april:
• Filmpje van wat voorafging aan Helmond Sport – MVV
Besmettelijke darmbacterie VRE in Elkerliek ziekenhuis
Drugspand in Helmond Noord voor 3 maanden gesloten

Woensdag 4 april:
Peter de Bruin vertrekt als directievoorzitter Rabobank

Zondag 1 april:
Vrouw in Elkerliek werd waarschijnlijk slachtoffer van geweld
• Dader woningoverval nog niet aangehouden (4 foto’s)

Rabobank-directeur Peter de Bruin vertrekt

Directievoorzitter Peter de Bruin stopt als directievoorzitter van Rabobank Helmond, een functie waaraan hij op 1 april 2014 begon. Hij start op 1 juni bij Rabobank Oss Bernheze. De Helmondse raad van commissarissen buigt zich momenteel over zijn opvolging.
Peter de Bruin: “Ik ben er trots op mijn loopbaan te mogen vervolgen bij Rabobank Oss Bernheze. Maar natuurlijk met pijn in het hart. Want Helmond zit in mijn hart, de stad waar ik woon en leef. 1 Van de redenen dat ik deze stap maak is dat ik bij Oss Bernheze te maken krijg met de uitdagende dynamiek van een bank met een enorm werkgebied en tegelijkertijd ook kan bijdragen aan de uitdagingen in de Food & Agri-sector. Een sector waar ik een sterke affiniteit mee heb.”
Voorzitter raad van commissarissen Yvonne van Mierlo: “Een kans voor Peter en een gemis voor Rabobank Helmond. In deze dynamische tijd kan Peter met zijn kwaliteiten en ervaring een mooie bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van Rabobank Oss Bernheze. Namens de raad van commissarissen wens ik Peter dan ook veel plezier en succes.”

1reactie

Vrouw waarschijnlijk slachtoffer van geweld

Vannacht rond 04.00 uur werd een vrouw gewond binnengebracht bij het Elkerliek ziekenhuis. Zij is waarschijnlijk het slachtoffer van een geweldsmisdrijf.
De politie wil graag in contact komen met de man, mogelijk een taxichauffeur, die haar vannacht begeleidde naar het Elkerliek. Die oproep deed de politie zojuist omdat hij een belangrijke getuige kan zijn. De man is licht getint, droeg een kaki-kleurige jas, donkere broek en witte schoenen. Meer informatie wil de politiewoordvoering in dit stadium van het onderzoek niet verstrekken. 
Weet je meer, dan wordt je gevraagd om 0900-8844 of anoniem via 0800-7000 te bellen. 

In een reactie hieronder staat een update.