Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

3reacties

De Herberg dicht na intrekking vergunningen

Na controles van het Peelland Interventie Team (PIT) heeft burgemeester Elly Blanksma met ingang van afgelopen vrijdag 12 januari de Drank- en Horecavergunning en exploitatievergunning ingetrokken van Café Zalencentrum De Herberg in de Molenstraat. Bij de controles zijn verschillende overtredingen geconstateerd. Het intrekken van de vergunningen betekent dat de horecaonderneming na 12 januari 2018 gesloten moet zijn.
Zonder geldende horecavergunningen mag een horecaonderneming niet open zijn. De onderneming mag pas weer open als er een nieuwe Drank- en Horecavergunning en exploitatievergunning verleend is. De aanvrager kan de huidige maar ook een nieuwe ondernemer zijn.
De vergunningen zijn ingetrokken omdat tot 2 keer toe geconstateerd is dat er geen leidinggevende in de zaak aanwezig was. Conform het Handhavingsprotocol Horeca ontving de eigenaar van De Herberg hiervoor een waarschuwing. De eigenaar kreeg de mogelijkheid om meerdere leidinggevenden op de vergunning bij te schrijven, maar maakte daar geen gebruik van. Na de tweede constatering zijn de vergunningen ingetrokken. Tegen de intrekking is bezwaar aangetekend. Verder werd bij de controles van het PIT een dronken barman aangetroffen en was er sprake van illegaal gokken.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
9reacties

Maráczi: Hoop en inspiratie

De speech van Oprah Winfrey bij de uitreiking van de Golden Globes heeft bij velen een diepe indruk achtergelaten. Zo ook bij mij. Met haar woorden krijgt de Me Too discussie een extra dimensie. Het gaat namelijk niet alleen over sexueel misbruik en intimidatie het gaat ook over onrecht, discriminatie, het recht van de sterkste, macht en onderdrukking. Voor mij hebben haar woorden ook alles te maken met onze drie kernwaarden menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Een speech van hoop en inspiratie.

De gemeenteraadsverkiezingen staan weer voor de deur en ook wij hebben inmiddels ons verkiezingsprogramma (pdf) gepresenteerd. Een verkiezingsprogramma gebaseerd op bovengenoemde kernwaarden: Lees verder »

7reacties

Auto uitgebrand in ’t Haagje

Kort voor zes uur vanochtend is een auto uitgebrand aan de 3e Haagstraat in ’t Haagje. De brandweer heeft de brand geblust maar de auto moet als verloren worden beschouwd.
De geparkeerd personenauto is door onbekende redenen gaan branden. Omdat er mogelijk sprake van brandstichting is, vraagt de politie via Burgernet aan eventuele getuigen om zich te melden. 
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

4reacties

De Werkmansvriend

Uw stadshistoricus behoort inmiddels tot de ‘grijze golf’, senior dus. Maar wel van de na-oorlogse generatie. Toch blijkbaar voor velen een gedenkwaardige scheidslijn: van voor of na de oorlog. En die vooroorlogse generatie begint ons natuurlijk (en dan in de letterlijke zin) steeds meer te ontvallen. Een gat in ons collectief geheugen dreigt, een gat dat niet zomaar opgevuld kan worden. Een spreekbeurt in de klas van iemand die er zelf bij is geweest, geeft in de regel toch wat meer beleving dan een internetfilmpje. De getuigenissen van oorlog en bezetting zijn gelukkig al op talloze wijzen vastgelegd, maar nu er nog ‘ervaringsdeskundigen’ of naaste nabestaanden in ons midden zijn, moeten we de gelegenheid benutten om hen als bron uit te putten. Lees verder »

144reacties

Opgerolde hennepkwekerijen in 2018 & 2019

Ook dit jaar verzamelen we (net als in 20172016, 20152014 en 2013) in een apart topic onze nieuwsberichten over de opgerolde hennepkwekerijen, gesloten drugspanden en aanverwanten. Vandaag het eerste bericht in die categorie dit jaar:
Burgemeester Elly Blanksma heeft vandaag een woning aan de Wolfstraat voor 3 maanden gesloten. In het pand is een hoeveelheid drugs aangetroffen die boven de norm voor eigen gebruik ligt. De politie heeft 28 november een onderzoek ingesteld bij het betreffende pand. Zij trof bij het doorzoeken van het pand 124 hennepplanten aan. De politie heeft haar bevindingen gerapporteerd aan de burgemeester. Op basis van deze rapportage heeft zij de tijdelijke sluiting per brief aangekondigd bij de eigenaar van het betreffende pand. De eigenaar heeft een zienswijze ingediend, waarna de burgemeester dit besluit heeft genomen.

11reacties

Wij roepen Mohammed Chahim naar voren

Vandaag kunnen we dan officieel bekend maken dat Mohammed Chahim de tweede helft van 2017 in De kennisquiz over Helmond won.
Zoals elke ronde, won ook deze keer de beste. Daar moest deze keer echter wel een ingelaste  beslissingsvraag aan te pas komen. Want na de 26 quizvragen hadden 3 deelnemers (Mohammed Chahim én dartjan én vHans) met 4 punten de hoogste score. Mohammed zat het dichtste bij het goede antwoord van die beslissingsvraag en daarom mag hij zich met recht een kenner van Helmond noemen. Van harte gefeliciteerd Mohammed. Alle eer, de eeuwige roem én de dertigste tegel op de Catwalk of Fame zijn voor jou! Net als alle andere tegels, zal ook deze tegel élke desktop-pagina van de weblog tot in lengte der dagen sieren.Lees verder »

2reacties

Uitslaande woningbrand in de Rijpelberg

Een zolder van een woning aan het Scheerderhof in de Rijpelberg werd vanmiddag door brand getroffen. De brandweer rukte daarvoor om 16.29 uur uit. Deze brand was korte tijd uitslaand en is inmiddels onder controle.
1 Persoon wordt nu naar ziekenhuis vervoerd voor controle op rookinhalatie, 2 kinderen hebben het pand veilig kunnen verlaten. Dat meldt de brandweer zojuist. De brandweer is nu aan het nablussen. Er werden 2 blusvoertuigen en een hoogwerker ingezet. 

In de reactie hieronder staan updates.

19reacties

Van den Waardenburg: Luchtkwaliteit

Iedereen wil fijn wonen in Helmond zonder zich zorgen te maken over zijn of haar gezondheid. De afgelopen jaren heeft D66 Helmond zich daarom hard gemaakt voor de gezondheid van de Helmondse inwoners. Meerdere keren hebben we aandacht gevraagd voor de hoogspanningsmasten, de vestiging van een geitenhouderij nabij de stadsgrens, de korrels op de voetbalvelden en de overlast van Eindhoven Airport. Ook de verminderde luchtkwaliteit is een belangrijk thema voor D66.Lees verder »

Bewoners tijdig buiten na woningbrand

Vannacht is er brand geweest in een keuken van een woning aan de Julianalaan. De om 04.27 uur uitgerukte brandweer was er snel bij en had het vuur snel onder controle. De 2 bewoners, een ouder stel, had de brand zelf ontdekt en kon op tijd naar buiten.
De brand is door onbekende oorzaak vermoedelijk bij de vaatwasser ontstaan. De bewoners zijn in een ambulance onderzocht omdat ze wel rook hadden ingeademd, maar ze hoefden niet mee naar het ziekenhuis. Het is niet bekend hoe ernstig de schade aan de woning is. Er wordt gekeken of de bewoners de woning weer in kunnen of tijdelijk ergens anders heen moeten.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande 4 foto’s.

Nieuw Helmonds nieuws in januari 2018

Alleen het nieuwe Helmonds nieuws publiceren wij hier, voor het andere nieuws kijk je bij de krantMaandag 29 januari:
Helmonder in Eindhoven zwaar mishandeld

Zondag 28 januari:
242 Extra woningen in Brandevoort
• 
Snelheidsduivel reed vannacht 80 km te hard

Vrijdag 26 januari:
• 4 Panden met mogelijk onveilige vloerconstructies

Donderdag 25 januari:
3 Aanhoudingen na actie tegen witwassen + updates + 7 foto’s
• Lucas Gasseljaar pas in 2020 aldus de stadshistoricus
Andere maatregelen dan lager rente-% voor minima

Woensdag 24 januari:
Premie voor anti-agressietraining Elkerliek
Onze burgemeester en wethouders lazen voor (4 foto’s) + extra foto’s
Inbrekersduo vannacht aangehouden in Helmond Oost

Dinsdag 23 januari:
Poging beroving Janus Meulendijkspad, getuigen gezocht
Woninginbreker vanochtend aangehouden
Gevluchte jonge inbreker gisteravond aangehouden

Maandag 22 januari:
• Suzanne de V. krijgt 7 jaar cel voor doodslag op vriend 
Minder regeltjes in Helmond

Weekend 20 & 21 januari:
Dirigent Jeroen Felix koninklijk onderscheiden + 2 foto’s
Ongeval zojuist in de Rijpelberg (foto)

Vrijdag 19 januari:
 VVD-kandidaten gemeenteraadsverkiezingen in maart

Donderdag 18 januari:
• Grote verkeerscontrole (9 foto’s) + update
• Wethouder Paul Smeulders beste lokale bestuurder van Nederland
2 Inbrekers aangehouden bij tankstation Mierloseweg

Dinsdag 16 januari:
Café De Herberg dicht na intrekking vergunningen

Zondag 14 januari:
Woningbrand aan de Bakelsedijk door frietpan
• Auto uitgebrand in ’t Haagje (2 foto’s)

Dinsdag 9 januari:
• Drugspand in de Wolfstraat voor 3 maanden gesloten

Maandag 8 januari:
 Lambertus Concerten is Helmonder van het Jaar 2017
Uitslaande woningbrand vanmiddag in de Rijpelberg
• Cold-case team vraagt beeldmateriaal van plaats delict Mariëlle Markgraaff
Bruut gedode Mariëlle Markgraaff op coldcasekalender
Bewoners vannacht tijdig buiten na woningbrand (4 foto’s)

Zondag 7 januari:
Auto ramt geparkeerde auto in Brouwhuis (5 foto’s)

4reacties

Auto ramt geparkeerde auto in Brouwhuis

Op de Rivierensingel in Brouwhuis heeft een personenauto met 3 jonge inzittenden een geparkeerde auto geramd. Geen van de inzittenden raakten daarbij gewond. De geparkeerde auto is door de aanrijding enkele meters verplaatst.
De politie doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeval dat kort na 8 uur vanavond plaatsvond. Een bergingsbedrijf heeft de wagen weg getakeld.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande 5 foto’s.

6reacties

2 Auto’s en een camper vannacht uitgebrand

Rond 4 uur vannacht is er brand geweest aan de Zangershof in de Binnenstad. Hier gingen 2 geparkeerde auto’s in vlammen op.
Korte tijd later om 04.08 uur werd de brandweer gealarmeerd voor een camperbrand aan de Monseigneur Swinkelsstraat in dezelfde wijk. Ook dit voertuig werd door brand verwoest. Ook straatmeubilair, een scooter en een drietal woningen liepen daarbij schade op. Bij de woningen waren onder meer ruiten gesprongen en het lakwerk beschadigd.
De oorzaak van deze autobranden is niet bekend. De politie doet daar onderzoek naar en vraagt getuigen te bellen naar 0900 – 8844.
2 Bushokjes bij De Braak en op de Rivierensingel (ter hoogte van de Hertelaan) in Brouwhuis hebben de nieuwjaarsnacht eveneens niet overleefd.
Harrie Fotografie maakte de eerste 16 foto’s, Carla Kentgens maakte de laatste.

4reacties

Stijkel: Een terugblik op 2017!

De kerstdagen en de jaarwisseling zijn bij het plaatsen van deze column nog maar net achter de rug. Ik wil u allen graag een heel mooi, gelukkig, gezond en succesvol 2018 toewensen. Dat ieders wensen en dromen weer een stapje verder worden vervuld. De een droomt van een andere baan, de ander van het winnen van de loterij, maar ik hoop dat we met zijn allen dromen van een nog mooier Helmond. Een stad die het afgelopen jaar veel heeft geïnvesteerd in groei en verbinding. Een sociale stad waar iedereen kan meedoen, rondkomen en vooruitkomen. Dat is een prachtig streven. Helmond is gegroeid op het gebied van werkgelegenheid, de afgelopen twee jaar zijn er 1300 banen bijgekomen. Helmond telt inmiddels meer dan 40.000 arbeidsplaatsen. Daar zijn we trots op, het bedrijfsleven creëert de banen, niet de gemeente. Lees verder »