Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Michael

27reacties

Rieter: Alaaf, how do you do, hawdoe!

‘Alaaf, I love you, how do you do, hawdoe!’ Daar wil ik mee beginnen en mee eindigen. Het is carnaval! En dat vier ik altijd. Waar? Natuurlijk in ons eigen Hellemond! Ik heb inmiddels de laatste jaren een vaste traditie. Saai? Nee hoor, integendeel, heel afwisselend. Vrijdags naar de keijologische Hogeskool. Gezwets op hoog niveau met dit jaar weer een meer dan geweldig promoventje die professor werd: Maarten van de Weijer. Ouderwets weer pijn in mijn kaken. Zaterdag mizunalle de kei opgraven. Zou ie er wel zijn?Lees verder »

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
13reacties

Rieter: Helmond Sinterklaasstad

HELMOND – Ik dacht bij mezelf: ‘weet je wat!’. Helmond is toch Sinterklaasstad. Want de goedheiligman is in ons kasteel aant genieten. Nee!, niet alleen, maar met heeeeeeeeeel veeeeeeeeeeel zwarte pieten! Hier geen rare kleuren en ook geen aparte franje. Alhoewel een piet met een kop van oranje? Nee de pieten blijven in Helmond gewoon zwart. Over een paar jaar zijn we daardoor misschien wel heel apart. Vandaag is onze kindervriend ook nog eens jarig. Dan strooit hij met kadoos en niet bepaald heel karig. Hebben jullie ook wat gehad in je schoen? Zoniet dan kan ik daar niets aan doen. Zie ginds kwam de stoomboot uit Laarbeek weer aan. Eindelijk is dat na vele jaren wachten toch maar ff gedaan! Lees verder »

8reacties

Rieter: gaat de Helmondse cultuur verloren?

Helder Helmond koestert de Helmondse cultuur. We hebben niet alleen hart voor Helmond en voor de Helmonders maar ook nadrukkelijk voor de culturele identiteit, de eigenheid, van Helmond. Helder Helmond gaat daar graag de barricades voor op! Wij dragen die passie voor Helmond dan ook graag uit. Daarvoor zijn we dan ook een echte lokale Helmondse politieke partij. Maar op dit moment wordt onze Helmondse culturele identiteit op diverse fronten bedreigd. En als we daar niet snel iets aan gaan doen gaat die zelfs verloren!Lees verder »

6reacties

Rieter: Helmond even nr. 1 met Peeltrofee

HELMOND – Helmond hoofdstad van de Peel? Nee. In een grijs verleden was Helmond inderdaad wel hoofdstad van Peelland. Maar dat waren andere tijden. Helmond centrum van de Peel? Nee. Sommigen zeggen dat wel, maar de Peelregio kent meer centra en Helmond is er volgens mij daar een van. Als mij gevraagd wordt: noem eens een echte Peelgemeente, dan denk ik zelfs niet meteen aan Helmond maar eerder aan Deurne of Asten. Die liggen ook veel meer in de Peel. Dan denk ik namelijk aan knuppelbruggen en voormalige turfstekerijen. Maar natuurlijk hoort Helmond nadrukkelijk ook bij de Peel. Voor mij is Helmond de poort van en naar de Peel. En bij een poort is het vaak goed toeven. Maar politiek gezien heeft Helmond er de afgelopen tijd een zooitje van gemaakt! Peel 5.1 zónder Helmond is toch wel een schande die volgens mij voorkomen had kunnen, wat zeg ik, moeten worden. Lees verder »

10reacties

Rieter: Centrumperspectief zonder slopen!

Bij het oude centrumplan gebied hoorden ook de Citysporthal en Gaviolizaal en omgeving.
In eerdere dromen waren dit o.a. locaties voor mediamarkt en/of V&D en zelfs een weg! Inmiddels zijn dat nachtmerries gebleken. Bij het nieuwe, nu centrumperspectief genaamd, mogen de inwoners zelfs meedenken. Daarbij blijft voor Helder Helmond wel het zoekgebied hetzelfde! Met name de voormalige sporthal, met zijn atoomvrije ondergrondse parkeergarage, is prima om te bouwen tot een multifunctioneel gebouw.
Het kan o.a. de plek worden waar b.v. concerten voor meer dan 1000 mensen worden gehouden. Maar ook beurzen en/of tentoonstellingen. Of wat U ook maar zelf wilt. Dus kan dit nooit zonder raadsbesluit verkwanseld worden voor woningbouw!Lees verder »

1reactie

Rieter: Knip ’n kasteel van katoen

“Knip uit een lap katoen een kasteel”. Het zou zo maar een werkopdracht kunnen zijn uit het blad ‘Knip’; ik weet niet eens of het nog bestaat. Maar ‘kasteel van katoen’ was de afgelopen 10 dagen een musical van het Dr.Knippenbergcollege die aanvankelijk 6 maar vanwege succes een 7e keer werd opgevoerd! En ik kon, als trotse oud-Knippenberger (al weer 41 jaar geleden mijn diploma behaald), gelukkig het laatste optreden op zondag 19 juni bijwonen. Het was in alles een jubileum-uitvoering. Niet alleen vanwege het gouden jubileum van ‘de Knip’ zelf, die sinds 1966 zelfstandig is na een korte periode als dependance van het Carolus Borromeus College. Maar ook vanwege het 25-jarig jubileum van musicals uitgevoerd door vooral leerlingen van deze school.Lees verder »

11reacties

Rieter: Hellemondse mens bedankt!

Zondag 8 mei, is Helmond een mooie Hellemondse mens ontvallen. Na een kort ziekbed overleed de vorige week op 1 mei pas 68 jaar geworden Frank van Lieshout. Ik wil heel graag met deze column gebruik maken om hem te bedanken wat hij voor Helmond heeft gedaan. Zelf was hij overigens ook columnist van het blad van Wocom waarin hij regelmatig over zijn eigen Helmondse Annawijk schreef. Maar dat terzijde. Ik heb Frank leren kennen ruim 10 jaar geleden toen hij bij Atlant werkte. Hij begeleidde toen mijn dochter die op de Antoon van Dijkschool zat, in de speciale werkplaats Zebra om mensen met een verstandelijke beperking naar een mogelijke bescheiden werkplek in het arbeidsproces te helpen. Maar een paar jaar geleden kwam ik hem weer tegen omdat hij bezig was met het schrijven van een boek – in het Hellemondse dialect geschreven! – over de vroegere kaarsenfabriek aan de Kanaaldijk gelegen achter het huis met de klok. Lees verder »

7reacties

Rieter: het gouden ei

Als columnist moet je niet op eieren willen lopen. Je moet het lef hebben om ‘n eitje stuk te slaan. Dan maak je overigens wel de lekkerste omeletten. Weliswaar luidt het gezegde ‘spreken is zilver maar zwijgen is goud’, maar als columnist moet je juist niet zwijgen! Als ik dit schrijf is het Pasen, en wel te verstaan Eerste Paasdag. En als jullie dit lezen is het al weer Tweede Paasdag. Een feest met een diepere betekenis maar tegenwoordig toch ook het feest van hard gekookte eieren en chocolade eitjes. Ik heb alleen geen gouden ei gezien. U wel? En dat brengt me bij het feit dat Helmond voor goud wil gaan. Lees verder »

5reacties

Rieter: van Helmond houden!

Vanaf vandaag geeft Michael Rieter van Helder Helmond hier elke 6 weken zijn bespiegelingen over Helmond. Hij is dus weer terug als columnist. Want sinds de weblog in 2007 begon met wekelijkse columns van onze politici, schreef Michael er tot januari 2014 maar liefst 48. Veel succes Michael.
_______________________________________________________________________________

Een van de meest belangrijke eigenschappen die je als raadslid dient te hebben is dat je van Helmond houdt! En misschien nog wel belangrijker dat je van de Helmonders houdt! Met die twee passies kun je al een heel eind komen. De liefde voor Helmond en haar inwoners staat dan ook bovenaan mijn lijst. Natuurlijk zijn er ook verloren liefdes. Zo voelde ik me zelfs minnaar van het inmiddels afgebrande theater ’t Speelhuis. Maar ik bemin ook toneelvereniging St Genesius waarbij ik het voorrecht heb gehad om tweemaal als figurant mee te spelen bij twee grote producties. Les miserables in 1999 en Anna in 2004. Inmiddels ben ik verliefd op De Cacaofabriek, de culturele hotspot van Helmond. Hoe een mooi stuk Helmonds industrieel erfgoed door mag en kan leven in een geheel nieuwe functie. Bent u er al geweest? Lees verder »

4reacties

Vanaf maandag weer columns van politici

Maandag beginnen we weer met de columns van onze politici. Nadat duidelijk was hoe de hazen in politiek Helmond gingen lopen, zijn we de nieuwe ‘columnistenploeg’ gaan samenstellen. Met trots kondigen wij hen nu aan: Henriëtte Verouden (Helder Helmond), Antoinette Maas (GroenLinks), Berry Smits (Helmond Aktief), Gaby van den Waardenburg (D66), Lonneke Maráczi (SP) en Maarten Janssen (SDOH-Helmondse Belangen). Naar ons idee een mooie mix uit coalitie- en oppositiepartijen en van nieuw en ouder.
De nieuwe ploeg betekent ook dat we om diverse redenen afscheid hebben moeten nemen van 5 columnisten. Nathalie van der Zanden, Mirjam van der Pijl, Ling Ko, Serge van de Brug en Michael Rieter, dank voor al jullie columns die gelukkig vaak tot discussie leidden. Een speciale vermelding verdient Michael Rieter. Want hij was er onafgebroken bij sinds de weblog in 2007 begon met de columns van Helmondse politici.

4reacties

Rieter: kiezers serieus nemen

Column Michael Rieter Helder HelmondAls raadslid van Helder Helmond ben ik vooral volksvertegenwoordiger. En in mijn geval voor alle Helmonders. En niet alleen ‘voor’ maar ook ‘van’ en vooral ‘met’. Natuurlijk zal ik als lijsttrekker mij ontzettend sterk maken dat veel Helmonders op Helder Helmond zullen gaan stemmen. Máár ik vind het in de eerste plaats van het grootste belang dat mensen in ieder geval gáán stemmen. Er zijn genoeg landen waar helemaal niet gestemd mag worden! En dàt recht willen wij ons als Helmonders toch graag behouden! Helder Helmond vindt dat iedere stem telt. Wie stemt mag op z’n Hellemonds gezegd ‘maauwen!’. Lees verder »

25reacties

Rieter: verkiezingskoorts? Oranje medicijn!

Column Michael Rieter Helder HelmondNog minder dan 100 dagen te gaan en het 4-jaarlijkse feest van de lokale democratie vindt weer plaats! Woensdag 19 maart 2014 kan en mag iedere stemgerechtigde Helmonder weer haar of zijn stem uitbrengen. En voor mij is de keuze dan niet moeilijk. Ik stem op Helder Helmond! Dé lokale politieke partij van Helmond. Een echte mensen-partij. De partij die altijd luistert naar de Helmonders door o.a. het houden van hooravonden. Dé cultuur-partij van Helmond. Dé partij die samen met u wil werken aan een betere Helmondse samenleving waar het voor iedereen goed wonen, leven en werken is. Samen doen, samen zijn! Zo, het is eruit! Want, dames en heren van dé weblog van Helmond, de verkiezingskoorts staat weer voor de deur of is zich inmiddels al aan het verspreiden onder de Helmonders. En natuurlijk zal ík zeggen dat er voor de Helmondse verkiezingskoorts een oranje medicijn is!
Lees verder »

8reacties

Rieter: Helmond vrijplaats zwarte pieten!

Column Michael Rieter Helder HelmondBinnenkort komt hij weer tijdelijk in Helmond wonen: sinterklaas. Ons zeer fraaie monumentale kasteel, middenin in het centrum, is dan de uitvalsbasis van deze kindervriend voor heel Nederland. Met in zijn kielzog honderden zwarte pieten! Helmond is hèt middelpunt van het jaarlijkse sinterklaasfeest. Maar nu worden onze zwarte pieten bedreigd! Bedreigd zelfs met uitroeiing! En willen wij Helmonders dat? Nee! Maak van Helmond een vrijplaats voor àlle zwarte pieten in Nederland! Gemeentebestuur van Helmond, laat nu met luid en bovenal heldere stem horen: handen af van onze zwarte pieten! Sinterklaas hoort bij de Nederlandse cultuur; al eeuwenlang! Naar verluidt is er zelfs een schilderij van de 17e eeuwse schilder Jan Steen waarop het sintnicolaasfeest al wordt verbeeld.
Lees verder »

8reacties

Michael Rieter lijsttrekker Helder Helmond

Michael Rieter is zojuist gekozen tot lijsttrekker van Helder Helmond bij de gemeenteraadsverkiezingen volgende jaar. Na een stemming tijdens de algemene ledenvergadering van deze partij in De Fonkel bleek hij de meeste stemmen te hebben. Het raadslid Sacha van Lierop was de andere kandidaat-lijsttrekker. Michael kreeg 46 stemmen en Sacha 21.
Michael (57) zit al 15 jaar in de gemeenteraad, zijn partij bezet 3 van 37 Helmondse raadszetels. Met deze uitverkiezing is de huidige fractievoorzitter van Helder Helmond en onze columnist voor de derde keer lijsttrekker van die partij. Gefeliciteerd Michael!

5reacties

Rieter: Odes aan Helmond!

Column Michael Rieter Helder HelmondWat is eigenlijk een ode? Via google kwam ik op een reeks omschrijvingen: ‘(gezongen) verhaal ter ere van iets of iemand’ of ‘een loflied, het karakter is vaak zeer lovend en hoogdravend’ of ‘een ode is een enthousiast lofdicht, dat meestal een persoon verheerlijkt’. Ik snap het: (Heel) positief uiten en doen over b.v Helmond! Dit weekend was het dan ook raak in Helmond met odes! En wel te verstaan ‘aan Helmond’. In het kader van de jaarlijkse landelijke Open Monumentendag (OMD) met als thema ‘macht & pracht’ bracht het Comité OMD-Helmond als het ware een ode aan Helmonds cultureel erfgoed. ’s Zaterdags zag ik twee jonge dames gekleed als ‘macht’ en ‘pracht’ paraderen op de Markt en omgeving. En een verhalenverteller was actief in ons kasteel-museum. En of je nu de Helmondse musea bezocht van Gaviolizaal met zijn monumentale orgels, tot EDAH, Jan Visser of Industrieel Atrium, ze brachten allen odes aan Helmonds verleden.
Lees verder »

11reacties

Rieter: hete zomer!, hete herfst?

Column Michael Rieter Helder HelmondMijn vakantie in ‘sable du chat’ zit er weer op. Ik ben weer terug in mijn geliefde Helmond. Maar ze hebben het daar ook geweten! Want dagelijks fietste ik met dochterlief met mijn HelmondSport-pet op naar en van het strand. Het strand van Cadzand – ‘kat-zand’ = zand van de kat en volgens mij in het Frans sable du chat – wel te verstaan. En als kattenmepper dé ideale plek om als Helmonder te verkeren. Want je hoefde deze zomer niet ver van huis om zomerse en zelfs tropische temperaturen te hebben. Ik kwam daar fietsend vanaf de jaarlijkse jaarmarkt in Groede collega-raadslid Berry Smits zelfs tegen met zijn vrouw Greetje. En verder heb ik de Helmondse eer hoog gehouden tijdens de jaarlijkse internationale – er deden namelijk naast Nederlanders ook Duitsers en Belgen mee – vloerbol-kampioenschappen. Deze werden voor de zesde maal gehouden op onze camping De Wielewaal. En na een spannende wedstrijd was het uw columnist die in de barrage uiteindelijk wist te winnen en daarmee kampioen 2013 werd. Uiteraard mét HelmondSport-pet op! En dat al voor de tweede maal, na 2009, nadat zoonlief in 2008 de eerste editie op zijn naam wist te schrijven. Vloerbollen is overigens een oude volkssport die gespeeld wordt op een houten ondergrond van 4 bij 4 meter. Met behulp van een halve houten bol die met een tactische worp steeds kleiner makende rondes maakt, moet je een aantal kegels wél maar ook niet om’gooien’. Terug in Helmond snel de ED’s van de afgelopen weken gelezen én uiteraard onze weblog! En dan merk je dat de Helmondse politiek ook geniet van een wel of niet welverdiende vakantie. Want behalve dat o.a. de kraanbaan van Slits is gezandstraald, Froome de Ronde van Stiphout heeft gewonnen, er bootjes in de knaal komen, het Edah-museum wil verhuizen en Helmond meedingt naar Fietsstad 2014, is er niet zo veel gebeurd. Dan alleen dat (CDA)burgemeester Blanksma één coffeeshop wel voldoende vindt! En dat terwijl een ruime meerderheid van de raad – minus het CDA! – voorstander is van minimaal twee coffeeshops. Maar er zullen nog wel (veel?) meer onderwerpen volgen. Met de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 in aantocht zullen de Helmondse politieke partijen hun messen gaan slijpen. Wordt de hete zomer gevolgd door een hete herfst? En wat zijn dan de zaken waarvan de Helmonder vindt dat de Helmondse politiek zich druk over zou moeten maken? Roept u maar!

Michael Rieter
Fractievoorzitter
Helder Helmond

26reacties

Rieter: college lijmen of gedogen?

Column Michael Rieter Helder Helmond

Over de huidige Helmondse bestuurscrisis is al veel geschreven en gereageerd, ook op deze website. Maar toch wil ik daar namens Helder Helmond ook mijn zegje over doen. Ik was afgelopen woensdag samen met de andere partijen in de oppositie ontzettend boos dat de partij (SDOH/D66/HB) die op 2 juni uit het college met CDA en VVD was gestapt, aangegeven had NIET te willen lijmen, weer terug gevraagd werd in een nieuw college! En waarbij dan het CDA werd ingewisseld voor de PvdA! Die boosheid die menigeen die avond, waaronder nadrukkelijk ook ik, niet onder stoelen of banken stak, was uitgesproken hard; met name naar de VVD toe. Wie schetst onze verbazing dat wij vrijdag vernamen dat de VVD de formatie met onmiddellijke ingang wilde stoppen, en wat ook toen is gebeurd. Ik vind dat heel moedig van de VVD en respecteer dan ook deze stap. Want wat de informateur afgelopen woensdag uit zijn hoge hoed toverde was volgens mij – op zijn zachtst gezegd! – niet goed voor de stad. Alleen al vanwege de hoge extra-kosten die dat met zich mee zou brengen dat er een drie-tal nieuwe wethouders zouden bijkomen. Er is sprake van een slordige één miljoen Euro! Of je een emmer leeggooit! Dat valt volgens Helder Helmond niet te verkopen aan de stad in tijden waar we volop moeten bezuinigen. Als Helder Helmond hadden wij de informateur vorige week dan ook geadviseerd om de breuk te lijmen en dus met name SDOH/D66/HB te bewegen om hun bestuurlijke verantwoordelijkheid weer op te nemen, en deze tot maart 2014 weer te gaan dragen. Zo niet, om de twee overige partijen, CDA en VVD, als kern van het tijdelijke college te beschouwen, eventueel als minderheid of gedoogd door een aantal partijen. Ook Helder Helmond wilde zich daarbij beraden over haar eventuele verantwoordelijkheid. Naar nu blijkt had de VVD de informatie-bijeenkomst van afgelopen woensdag anders ingeschat, en net als Helder Helmond verwacht dat er een tweede ronde zou komen. Ik ben dan ook nogmaals blij met het verzoek van de VVD om de zaak opnieuw te bespreken. En dat gebeurt in een extra-fractievoorzittersoverleg. Inderdaad helaas eventjes achter gesloten deuren maar wat mij betreft gaat die deur erna meteen, en blijvend open! En dat alles in het belang van de stad en haar inwoners. Wordt vervolgd.

Michael Rieter
Fractievoorzitter
Helder Helmond

2reacties

Rieter: nieuw theater of evenementenzaal?

Column Michael Rieter Helder Helmond

Ben ik echt de enige? De enige die ’t Speelhuis graag herbouwd zou zien op de oude plek? Naast de 18 paalwoningen? Niet als theater hoor! Maar als multifunctioneel ontmoetingscentrum. Het op 29 december 2011 afgebrande Helmonds meest karakteristieke gebouw was wèl de icoon van Helmond! Zelfs van de regio, van Brabant, van Nederland, van Europa; ja zelfs van de wereld! Het zou niet misstaan hebben op de WereldErfgoedlijst van de Unesco. Er was geen tweede van dit meesterwerk van 2 meester-kunstenaars: het kubussencomplex van architect Piet Blom met de als tent beschilderde zaal van kunstschilder Har Sanders. Maar sinds de raadsvergadering van 7 mei is dit doek definitief gevallen. Maar als ’t Speelhuis dan niet mag terugkomen, laat dan het huidige nieuwe plein maar blijven als fraaie ruimtelijke leegte die een monumentaal blik op de paalwoningen gunt.
Daarmee blijft wel de vraag òf, en zo ja wáár een eventueel nieuw theater wel zou moeten komen? Of wordt de tijdelijke speelkerk ons definitieve theater? Want ik vraag me af of we wel naar een zaal met meer dan ruim 400 bezoekers moeten; bijvoorbeeld 600 of zelfs 750?! Wat mij betreft zijn er een aantal mogelijkheden.
Natuurlijk is de directe omgeving van de aanstaande culturele hotspot, de cacaofabriek, een serieuze plek. Het samengaan van Lakei, Filmhuis en kunstenaarsinitiatief, aangevuld met o.a creatieve ondernemers en Omroep Helmond, zou daarmee een heel belangrijke extra-speler kunnen krijgen!
Maar uiteraard ook de door mij eerder vorig jaar genoemde plek aan het stukje oude Zuid-Willemsvaart middenin in onze stad: ‘zaal aan’t knaal’ of ‘theater aan’t water’. En wat mij betreft architectonisch verantwoord desnoods tot pal aan het kanaal of zelfs er een beetje in?!
Maar wat te denken van de dit jaar vrijkomende Citysporthal. Het college heeft inmiddels gelukkig besloten om dit gebouw minstens t/m 2018 niet te slopen. Is dit gebouw wellicht met de nog ruim 10 miljoen resterende verzekerings-penningen van ’t Speelhuis, om te bouwen tot een groots multifunctioneel evenementen-compex? En anders tijdelijk vanwege ‘2018Eindhoven, samen Brabant culturele hoofdstad’ geheel betaald uit dat potje? Jaren geleden trad hier al eens André Rieu op voor 2-duizend toeschouwers. En afgelopen jaar vierde Lambardi hier nog groots haar 60-jarig jubileum. Wat te denken van een ideale plek voor beurzen en tentoonstellingen? En er zit al een parkeergarage onder. Wat mij betreft is het CentrumPlan voor wat deze plek betreft meteen goed én definitief ingevuld! Een aanwinst voor Helmond, lijkt mij. En de kegelbanen kunnen dan ook meteen blijven.

Michael Rieter
Fractievoorzitter
Helder Helmond

21reacties

Rieter: stadion Berkendonk of De Braak?

Column Michael Rieter Helder Helmond

Helmond Sport blijft op De Braak; een nieuw stadion op Berkendonk gaat niet door. Het zou ‘n 1 april-grap kunnen zijn…. Maar ook echt!
Helder Helmond was altijd voor onderzoek naar mogelijkheden voor een nieuw stadion op Berkendonk. Laat daar geen twijfel over bestaan. Maar het was niet zo dat wij koste wat kost dat vonden! Integendeel zelfs. Ook andere lokaties, inclusief blijven op De Braak, waren en zijn voor ons opties. Maar Berkendonk mocht wat ons betreft. In die oksel van twee drukke wegen waar nu de restanten van de zandwinningsbergen liggen mocht van ons – een weliswaar bij voorkeur groen ingebed – multifunctioneel stadion komen. Maar wel in principe zonder bijdrage van de gemeente. Èn het moest niet botsen met andere plannen. En daar zit nu juist thans het probleem. Naar het schijnt wil men voor de exploitatie 16-duizend vierkante meter winkels – o.a. worden Jumbo en Action genoemd – realiseren. En dan kan ik mij voorstellen dat de gemeente na vele jaren de stekker uit de onderhandelingen zou willen trekken. Want al zo’n 8 jaar ligt het Centrumplan stil waar we ongeveer evenveel winkels zouden willen hebben. En allebei samen gaat niet, lijkt mij. Ik ben dan ook met name benieuwd hoe wethouder Tielemans dat denkt op te lossen. Want hij is eerst en vooral verantwoordelijk voor het vlottrekken van het Centrumplan. En ik kan mij niet voorstellen dat hij met winkels bij stadion Berkendonk wil gaan concurreren. Niet dat Helder Helmond het huidige Centrumplan omarmt. Integendeel zelfs. Wat ons betreft mag het plan heel goed tegen het licht worden gehouden. Vooralsnog lijkt het of we zowel voor wat betreft winkels als voor wat betreft erboven gelegen appartementen, zullen bouwen voor de leegstand. En dat willen we toch ook niet want er staat nog voldoende leeg. En waarschijnlijk zal de behoefte aan nog meer winkels de komende jaren, mede door webwinkels, alleen maar afnemen. Biedt dát dan misschien tòch mogelijkheden voor winkels bij stadion Berkendonk? Of blijven we tòch op De Braak?

Michael Rieter
Fractievoorzitter
Helder Helmond

21reacties

Rieter: Herbezinnen en opnieuw beginnen

Column Michael Rieter Helder HelmondHet wordt tijd dat we ons als lokale overheid in Helmond goed gaan herbezinnen. Want we hebben zo’n tien jaar geleden naar nu pas blijkt toch een te grote broek aan willen trekken. Zowel door de financieel-economische crisis maar vooral ook door allerlei nieuwe ontwikkelingen én inzichten wordt het tijd om de bakens te gaan verzetten. Of althans in ieder geval unaniem het lef hebben om bestaande plannen en andere voornemens tegen het licht te houden. Want om alleen maar de Helmondse inwoner te wijzen op meer eigen verantwoordelijkheid met minder of geen middelen is èn kort door de bocht maar toont ook geen respect voor diezelfde inwoners wanneer we zelf niet het goede voorbeeld geven! Waarom wordt er bijvoorbeeld zoveel gesloopt? Er ontstaan alleen maar enorme kale vlaktes (Obragasterrein, ’t Speelhuis, De Bleek) en er komen er als we er geen stokje voor gaan steken nog een aantal bij! Ja om te kunnen bouwen wordt er dan gezegd. Maar het gerucht gaat dat bijvoorbeeld XperienceWorld al bezig zou zijn om de pas verworven grond weer te willen verkopen? En is er wel een markt om nieuwe winkels te bouwen terwijl er tientallen leegstaan? En daar komen er nog meer bij want naar het schijnt gaat de gemeente proberen de uitzendbureaus te enthousiasmeren te verhuizen naar het Werkplein! En waarom zou de Gaviolizaal plat moeten als we de komende jaren op die plek misschien toch nog niets gaan doen? Kan het orgelmuseum sowieso nog een paar jaar blijven waar het is. Komt bij dat we bij de vaststelling van de Stadsvisie 2030 hebben afgesproken dat we het CentrumPlan eens heel kritisch moeten gaan bekijken. Is dat nog wel van deze tijd? En hoe zit het met de grote bouwplannen Groene Loper, Brandevoort2, en Suytkade? Laten we in ieder geval de binnenstad afbouwen en vernieuwen. En wat te denken van een nieuw theater? Ik was bij de eerste voorstelling in onze Speelkerk (jammer dat deze Speelhuis heet want dat blijft voor mij het kubussen-complex van Piet Blom met de markante tentdoekbeschildering van Har Sanders). Kunnen al meer mensen in dan in ’t Speelhuis! Dus dat kan en mag van mij een blijvertje worden. Kunnen we ons gaan bezinnen op bijvoorbeeld de herbestemming van de CitySporthal in 2014, inclusief de eronder liggende parkeergarage. Niet óók slopen maar juist omvormen tot een multifunctionele vlakke vloertheater dat tevens gebruikt kan worden voor congressen en beurzen en andere evenementen. Kortom het is tijd om ons te gaan herbezinnen en opnieuw te beginnen.

Michael Rieter
Fractievoorzitter
Helder Helmond