Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

1reactie

Inloophuis De Cirkel ontvangt 75.000 euro

Inloophuis De Cirkel krijgt 75.000 euro van de Stichting Roparun. Dat bedrag is bestemd voor de inrichting van keukens, gemeenschappelijke huiskamer, grote activiteitenruimte, gezondheidsruimte, activiteitenruimte Creatief/Yoga, washok en de buitenruimte. Dat maakte deze goede doelen organisatie vanmiddag bekend.
Het geld komt goed van pas want het Helmondse inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten verhuisde begin deze maand. Hun grotere nieuwe onderkomen zit voortaan in het voormalige pand van Omroep Helmond aan de Evertsenstraat in Helmond Oost. Op 1 oktober hopen ze dat feestelijk te heropenen.
De Roparun is een jaarlijkse estafetteloop van ruim 500 kilometer van Parijs en Hamburg naar Rotterdam. Sinds 1992 zamelen lopers, fietsers, chauffeurs en verzorgers met deze sportieve prestatie geld in voor mensen met kanker. In die 25 edities waren er 108.000 deelnemers en werd er 73 miljoen euro opgehaald. Met de opbrengsten zijn 1400 projecten ondersteund die het leven van mensen met kanker veraangenamen. Dit jaar bracht de Roparun een bedrag van bijna 5,5 miljoen euro op.
Inloophuis De Cirkel kreeg de laatste tijd meerdere financiële bijdragen. Zo liet B&W in oktober weten een bedrag van 15.000 euro te betalen. Als genomineerde voor Helmonder van het jaar 2015 kregen zij in januari een cheque van 1000 euro  en afgelopen zaterdag overhandigde supermarkt Jan Linders aan de Dijksestraat een cheque van 1053 euro. Een benefietavond 2 maanden geleden in Theater Speelhuis leverde 20.000 euro op. Daar traden diverse Helmondse artiesten op zoals Striepke Veur, Luc de Graaf, ’t Akkoordje en Tjeerd van de Kimmenade.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
4reacties

Meer chirurgische ingrepen bij Helmondse huisartsen

Het Elkerliek ziekenhuis is een samenwerking gestart met de Helmondse huisartsenpraktijk Leonardus en Medisch Centrum Beek en Donk. Waar patiënten eerst voor meer complexe kleine chirurgische ingrepen naar het ziekenhuis in Helmond moesten komen, kunnen zij nu terecht bij hun eigen huisarts in de buurt.
De huisartsen zijn door de chirurgen van het Elkerliek extra geschoold in het uitvoeren van meer complexe kleine chirurgische ingrepen, zoals het verwijderen van grote vetbulten of springvingers (trigger finger). Chirurg Tammo de Vries Reilingh: “We hebben de huisartsen bijgeschoold in het uitvoeren van kleine chirurgische vaardigheden. De chirurgen van het Elkerliek geven elk jaar scholing aan alle huisartsen in de regio Helmond. Ook werken we mee in de huisartsenpraktijk, zodat huisartsen nu veilig en zelfstandig meer complexe kleine ingrepen kunnen uitvoeren. Het is vriendelijk voor de patiënt, het is ook goedkoper en bevordert de samenwerking tussen huisarts en chirurg.” Inge Mehagnoul is huisarts bij Leonardus en voert kleine ingrepen zelf uit: “Ook voor mij als huisarts is deze samenwerking een meerwaarde. Ik heb mijn expertise als huisarts vergroot waardoor ik meer zelf kan doen. Ik vind daar ook een stukje uitdaging in. Je merkt daarnaast dat patiënten meer rust hebben, omdat ze in hun vertrouwde omgeving geholpen worden. Het bieden van deze vorm van zorg op maat wordt dus ook door de patiënt zeer gewaardeerd.”
Bijkomstig voordeel van de samenwerking tussen huisarts en ziekenhuis is dat het de zorg goedkoper maakt. Bovendien gaat de behandeling van de huisarts niet van het eigen risico af van de patiënt. Ook zorgverzekeraar CZ is positief over het belang van deze samenwerking. Met de zorgverzekeraar is een contract van 3 jaar afgesloten om deze kleine chirurgische ingrepen in de huisartsenpraktijk te ondersteunen.

6reacties

Smeulders: Voorlopig geen nachtbus

Afgelopen dinsdag besloot het College van Gedeputeerde Staten van de provincie dat het niet zal bijdragen aan een nachtnetverbinding tussen Helmond en Eindhoven. Ik vind het heel jammer dat Helmond niet wordt aangesloten op het Brabantse nachtnet. Dit is een gemiste kans voor de Helmonders die graag in andere Brabantse steden komen en het prettig vinden om in het weekend ook later op de avond nog met het OV naar huis te reizen. De laatste trein van Eindhoven naar Helmond vertrekt nu om half een en de laatste trein naar Eindhoven zelfs al om een minuut voor twaalf. Dit zijn geen tijden om het OV stil te zetten tussen de twee grote steden in de Brainportregio. Ook past de vroege sluitingstijd van het OV in mijn ogen niet in de ambitie om een Metropoolregio te zijn. Tenslotte is het ook vreemd dat de andere Brabantse grote steden (Eindhoven, Tilburg, Breda, Den Bosch) wel een nachtnet hebben tussen de Brabantse steden onderling en de Randstad.Lees verder »

65reacties

Voormalige bieb krijgt nieuwe bestemming

B&W gaat de invulling van de voormalige bibliotheek aan de Markt aanbesteden. Met de nieuwe invulling moet het gemeentelijk pand dat al 6 jaar leegstaat, verkocht kunnen worden voor minimaal 1 miljoen euro of voor 80.000 euro per jaar verhuurd worden. Dat is de wens van de gemeenteraad die dat uitsprak bij de vaststelling van de begroting 2016.Lees verder »

24reacties

Maráczi: Een nare bijsmaak…

Afgelopen week kreeg ik foto’s in mijn mailbox van het Drakenbootfestival. Een leuke herinnering aan een mooi spektakel in en rond ons kanaal. Samen met mijn buurvrouw en een goede vriendin maakte ik, als bewoner van Helmond-Oost, deel uit van het team van Woonpartners. Op zondag 5 juni was het onze beurt om drie wedstrijden te roeien. Een mooie, zonnige en vooral gezellige dag. Het evenement was vorig en ook dit jaar een groot succes. Een aanwinst voor Helmond dat vele bezoekers trekt maar ook vele deelnemers. En alhoewel ik veel plezier heb gehad blijft er bij mij ook een nare bijsmaak aan kleven.Lees verder »

17reacties

Q&A: De hoogspanningslijnen in Brandevoort

Namens D66 stelde raadslid Stef Stevens vandaag schriftelijke vragen aan B&W over de hoogspanningslijnen in Brandevoort. Zie de RaadsInfomatieBrief (pdf) die daarover deze week werd verstuurd. Daarin de aankondiging dat 1 hoogspanningslijn ondergronds gaat. De kosten hiervoor worden geraamd op 6 tot 7 miljoen euro.
Hieronder zijn 3 raadsvragen (Questions). Zodra we de antwoorden (Answers) van het college hebben, plaatsen we die ook in zijn geheel in de reacties.

  1. Waarom is er een aantal jaren geleden er niet direct voor gekozen om de hoogspanningslijnen ondergronds te brengen en niet bovengronds te verplaatsen en zo miljoenen bespaard konden worden? Er was immer toen al beloofd om dat te doen.

Gekozen wordt om nu een gedeelte ondergronds te brengen omdat dat voldoende is om te voorkomen dat er een gezondheidsvraagstuk ontstaat. D66 vindt dat er niet alleen een gezondheidsvraagstuk speelt, maar ook een esthetisch aspect.

  1. Waarom kiest het college er niet voor om alle bedrading ondergronds te brengen en zo het aangezicht van Brandevoort te verbeteren en hierdoor de verkoop van de woningen te bevorderen? Er moet immers toch al gegraven worden.
  2. Waarom wordt er gekozen om woningen nu zo dicht op de hoogspanningslijnen te bouwen, terwijl er nog genoeg grond aanwezig is die buiten de gevaren zone ligt?

In de reacties hieronder staan updates.

Weer drugspand in de Binnenstad gesloten

Burgemeester Elly Blanksma heeft dinsdagmiddag een woning aan het Hemelrijksdijkje voor de duur van 3 maanden laten sluiten.
In die woning in een zijstraat van de Heistraat werd woensdagochtend 11 mei een hennepkwekerij met 54 hennepplanten aangetroffen. Na een eerdere bekendmaking van het voornemen om het pand te sluiten, is hieraan dinsdag ook daadwerkelijk gevolg gegeven.
Niet de eerste keer dat zij dit jaar een drugspand liet sluiten. Zo was 6 weken geleden een andere woning in de Binnenstad aan de beurt. Zij heeft die bevoegdheid om tot sluiting over te gaan na overlast van drugs(handel) op basis van de Wet Damocles. Sinds maart 2016 maakt zij daarvan gebruik.

3reacties

Recept voor dakhaas uit grootmoeders tijd

Stadsschrijver Tania Heimans gaat de wijken in om met de inwoners geschiedenis te schrijven. Op de weblog verhaalt ze de komende maanden over haar bijzondere ontdekkingen en ontmoetingen. Vandaag haar eerste.


Stel je bent stadsschrijver. Je bent moe van alle vooroordelen die er over de stad bestaan. Als een Helmondse Prikkebeen jaag je op verhalen die deze vooroordelen ontkrachten. Als vlinders probeer je ze te vangen. Je woont immers zelf in de stad. Je wilt je trots verwoorden, geen excuses verzinnen waarom je niet in Amsterdam, Rotterdam of desnoods in een pittoresk buitenlands dorp tussen de lavendelvelden woont.
Gelukkig zijn er genoeg mooie verhalen. Verhalen die je zorgvuldig opprikt. Presenteert. Op podia, in de krant, via Facebook. Zie hier, aanschouw: deze stad is prachtig, kent een onvermoede geschiedenis, grote talenten en ga zo maar door. Applaus.Lees verder »

12reacties

Brandweer voert actie in Ameideflat (foto’s)

Rond het middaguur dienden brandweermannen de lunch op voor de bejaarden in de Ameideflat. Net als de bewoners en het personeel, hadden zij daar schik in. Vanmiddag krijgt de kinderafdeling in het Elkerliek ziekenhuis hen op bezoek.
Zoals al eerder op de brandweerkazerne was te lezen, voert onze brandweer actie om hun CAO-onderhandelingen kracht bij te zetten. Vandaag zijn er publieksvriendelijke acties in Helmond. Deze acties maken deel uit van de landelijke brandweeracties voor met name een betere pensioenregeling voor brandweerpersoneel. “Niemand wil dat een 65-plusser de ladder opkomt om moeder te redden” zo lieten deze hulpverleners weten.
Harrie Fotografie was erbij en legde het vast op de gevoelige plaat.

In de reacties hieronder staan de updates.

3reacties

‘Robert van Koesveld naar Helmond Sport’

Helmond Sport presenteert vanmiddag Robert van Koesveld als hun nieuwste aanwinst. Dat liet een doorgaans welingelichte bron aan de weblog weten. Op De Braak konden we helaas niemand bereiken ter bevestiging.
De 21-jarige Robert van Koesveld is een centrale verdediger met een lengte van 1,84 meter. Sinds vorig jaar staat hij onder contract bij sc Heerenveen die hem overnam van AFC Ajax. Op 2 februari 2015 zette hij daar zijn handtekening onder een 2,5-jarig contract. En daarmee keerde hij terug op het oude nest, want Robert van Koesveld genoot zijn opleiding bij de Friezen. Voor Heerenveen speelde hij (volgens VI) sinds zijn terugkeer enkel wedstrijden voor de beloften.
We vermoeden dat Helmond Sport straks meer informatie verstrekt over deze nieuwste aanwinst.

4reacties

Bloedprikken Elkerliek naar de Julianalaan

De poliklinische bloedafname van het Elkerliek ziekenhuis zit voortaan op Julianalaan 2. Op de benedenverdieping van dat gebouw (waar ook het ROC Ter AA zit) kun je op werkdagen tussen 07.30 en 17.15 uur bloed laten prikken. Je kunt er gratis voor de deur parkeren. Ook voor het maken van een ECG en het inleveren van urine en ander materiaal voor laboratoriumonderzoek, kun je op die locatie terecht.
De heer Van Melis was gisterochtend de eerste patiënt die op deze nieuwe locatie geprikt werd en daarom kreeg hij een bos bloemen (zie foto). Wilma Wagenaars, afdelingsmanager van het Algemeen Klinisch Laboratorium: “We zijn vooral blij met de rust en de ruimte. Dat is prettig voor de patiënten, maar ook voor ons. In het ziekenhuis was de bloedafname een stuk kleiner. Mede omdat we de wachtruimte moesten delen met 3 andere poliklinieken was het onoverzichtelijk.” Net als voorheen op de eerste verdieping in het Elkerliek trek je een nummer uit het apparaat. In de wachtruimte zie je op een beeldscherm wanneer je bij welke balie aan de beurt bent. Via www.elkerliek.nl/bloedprikken  kun je nog altijd een afspraak maken om bloed te laten prikken. Dan ben je op het afgesproken tijdstip direct aan de beurt.
Dat de poliklinische bloedafname is verhuisd, betekent niet dat in het Elkerliek ziekenhuis geen mogelijkheid meer is om bloed te laten prikken. Daar zijn nog 4 bloedafnamecabines waar patiënten welkom zijn die op de dag van het consult bij de arts bloed moeten laten prikken of een ECG moeten laten maken. Wilma: “Ook voor het inleveren van sperma voor onder andere vruchtbaarheidsonderzoek (USPO) en IUI op afspraak blijft het ziekenhuis het juiste loket. Daarnaast behandelen we er de spoedaanvragen en doen we aderlatingen op afspraak.”
Op dit overzicht (pdf) staan de andere Helmondse bloedafnameposten.

4reacties

Speelhuis-kerk voor 1 miljoen euro gekocht

De gemeente koopt voor 1 miljoen euro de OLV-Kerk van R.K. Parochie H. Damiaan De Veuster. Sinds 2013 is in dat kerkgebouw theater Speelhuis gehuisvest. De kosten van deze aankoop komen ten laste van het herbouwbudget van een kleine 10 miljoen. Vorig jaar liet wethouder Frans Stienen al weten dat hij met het bisdom en de parochie in gesprek was om dat gehuurde kerkgebouw te kopen. De naastgelegen voormalige pastorie dat onderdeel van het theatercomplex wordt, kocht de gemeente eerder dat jaar al.Lees verder »

1reactie

Aarle-Rixtelse Koning bij St. Catharinagilde

Tijdens het jaarlijkse Koningschieten gisteren is Tom Hegeman de nieuwe Koning van het St. Catharinagilde Helmond geworden. Bij het 121e schot wist hij het koningszilver te bemachtigen. Daarmee is hij de opvolger van onze columnist Maarten Janssen en komt hij in de lange lijst met Koningen sinds 1950.
Tom is binnen het gilde de Tamboer en is voor de eerste keer Koning van het gilde dat in 1401(!) werd opgericht. Hij werd in 2003 lid van het gilde, komt uit Aarle-Rixtel en studeert in Nijmegen. Op de foto zie je Koningin Lianne Blankesteijn naast de jonge Koning staan.
Het was gisteren een spannende wedstrijd waarbij een groot aantal broeders er op gebrand waren om het koningschap te verwerven.
Ereschutter werd dit jaar Aaron Peters. Hij wist die de vogel naar beneden te halen bij het 112e schot. Er waren prijzen voor de kop, de vleugels en de staart van de vogel.

18reacties

Van den Waardenburg: Mariaschool

Onlangs is in de commissie Omgeving het nieuwe ontwerp van de aanbouw aan theater ’t Speelhuis gepresenteerd. Mooie plannen die het Speelhuis nog meer in de kijker moeten spelen. Het nieuwe ontwerp dat voornamelijk bestaat uit glazen gevels biedt meer ruimte, zodat (onder meer) een grotere foyer ontstaat en een ruimte waarin voorafgaand aan een theatervoorstelling lezingen gehouden kunnen worden. Deze lezingen worden nu regelmatig gehouden in de Mariaschool. Het is nu echter maar de vraag wat er met deze school, met haar karakteristieke gevel uit 1914, moet gebeuren.Lees verder »

14reacties

Ons nieuwe stadscentrum in 12 impressies

Sinds januari kon je oa via de weblog meedenken hoe het stadscentrum vernieuwd gaat worden. Mede op basis daarvan ging de gemeente aan de slag en presenteerde zij deze week hun visie. Dat centrumperspectief wordt deze maand verder uitgewerkt en in september/oktober ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. De komende 10 jaar wordt het dan stap voor stap ingevoerd.
Kort en goed is het idee het huidige centrum niet te vergroten, maar te verbeteren en te vergroenen. Rondom de Veestraatbrug verrijst een ‘ontspanningsruimte’ voor voetgangers door gemotoriseerd verkeer daar te weren. In het kanaal komen (net als in Aarle-Rixtel) ligplaatsen voor boten. Het Havenpark wordt een permanent en écht park. Waar ooit Obragas zat, zou een woontoren (met chiquere appartementen en onderin horeca) het Havenplein wat intiemer moeten maken.
Omdat 1 afbeelding meer zegt dan 1000 woorden, 12 impressies die de gemeente maakte. Dat geeft je een indruk, maar die inkleuringen zijn nog niet definitief en ook nu worden je reacties nog gelezen.

ontspanningsruimte, het gedeelte aan de KanaaldijkLees verder »

5reacties

Van wie is dit (deel van) logo?

Die naam staat meestal bij deze afbeelding. Als het langste woord daarvan in je antwoord staat, is dat voldoende. Op ’t hoofdlettergebruik letten we dit keer niet, maar een verkeerde spelling blijft zoals altijd natuurlijk dodelijk.


Tussenstand:
1 punt:en Jules
-2 punten: Mien (winnaar vorige ronde start automatisch met 2 minpunten)

Kijk hier voor meer informatie over
De kennisquiz over Helmond.
2reacties

Militaire oefening komende week

Van komende maandag tot en met donderdag of vrijdag wordt er in Helmond een militaire oefening gehouden. De oefening wordt gehouden in het kader van het op niveau houden van hun vaardigheden. Dit houdt in dat de militairen zich komende week met voertuigen en te voet zullen verplaatsen over bestaande wegen en paden.
Aan deze oefening nemen 90 personen deel met 5 voertuigen. Er wordt geen gebruik gemaakt van (oefen)munitie. De oefenende troepen staan onder leiding van de Commandant 104 Verkennings Eskadron uit ’t Harde (Gelderland).

Duo in Mierlo gepakt na diefstal in Helmond

Gistermiddag vond er in Helmond een diefstal plaats waarbij een bepaald voertuig werd gezien. Als gevolg daarvan startte de meteen gewaarschuwde politie een onderzoek in Mierlo, in de omgeving van het Voortje.
Daar werd besloten over te gaan tot het aanhouden van 2 verdachten. Ook werd een aanhangwagen in beslag genomen met vermoedelijk gestolen goederen.

de in beslag genomen aanhanger