Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Motorrijder gewond na ongeval in Dierdonk

Kort voor half 6 vanmiddag werd een motorrijder bij een verkeerslicht van achteren aangereden door een auto. Dat gebeurde op de kruising van de Waterleliesingel en de Wolfsputter Baan (N279). De motorrijder raakte daarbij gewond en is per ambulamce naar het ziekenhuis gebracht.
Gisterochtend vond iets verder op de N279 een ongeval plaats tussen een vrachtwagen en een personenwagen.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
9reacties

Automobilist vlucht na aanrijden scooter

Rond 12 uur vannacht vond er een ongeval plaats op de kruising van de Engelseweg en de Churchilllaan op het industrieterrein. Een vrouw op een scooter werd daar door een auto aangereden. Zij is gewond geraakt en met onbekende verwondingen per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De scooter belandde door de aanrijding enkele meters verderop, de auto kwam tot stilstand tegen een verkeerslicht.
De automobilist is na de aanrijding te voet gevlucht. De politie is meteen in de buurt naar hem gaan zoeken maar heeft niemand aangetroffen. Er zijn enkele getuigen gehoord, maar de politie hoopt dat er zich nog meer getuigen melden (telefoonnummer 0900-8844). Wat de oorzaak van het ongeval is geweest is nog niet bekend. De verkeerspolitie is met een uitgebreid sporenonderzoek begonnen.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

In de reacties staat een update.

12reacties

Tiener oorzaak brandende krantjes Bakelsbos

De politie heeft de veroorzaker gevonden van de gedumpte weekkrantjes die 2 weken geleden aan het branden waren. Het blijkt een tiener te zijn die ze had moeten bezorgen. De tiener is doorverwezen naar bureau HALT. Dat laat wijkagent Francisca Kamphuis zojuist weten.
Een wandelaar zag donderdagmiddag 25 augustus een flinke stapel brandende kranten (waaronder de Traverse) in het Bakelsbos. Omdat de voorbijganger er snel bij was, kon de gewaarschuwde brandweer voorkomen dat het vuur oversloeg naar het droge bos. Zodoende ontstond er geen schade aan de natuur.

5reacties

Zware botsing auto en vrachtwagen (4 foto’s)

Bij een ongeluk vanochtend op Wolfsputter Baan (N279) rond half 8 reden een auto en een vrachtwagen op elkaar. Man, vrouw en een klein kind zijn met letsel naar het ziekenhuis gebracht. Zij kwamen terug van vakantie.
De N279 is daarom nu in beide richtingen afgesloten. Dit betreft het deel vanaf de kruising Helmond Noord tot de kruising in Beek en Donk (N272/N615). De VID spreekt van een frontale botsing.
Harrie Fotografie was er snel bij en maakte de onderstaande foto’s.

5reacties

Minder problemen in het uitgaansgebied

Het aantal door de politie geregistreerde incidenten in het uitgaansgebied in het centrum was in 2015 flink lager dan in de jaren 2012, 2013 en 2014. Zowel het totaal aantal overlastincidenten (zoals geluidsoverlast) als ook de veiligheidsincidenten (zoals mishandeling) waren vorig jaar het laagst sinds de eerste meting in 2012. Dat blijkt uit de laatste Monitor Veilig Uitgaan in Helmond (pdf).
Vorig jaar waren er 252 uitgaansgerelateerde incidenten. Mishandelingen, wildplassen en vernielingen kwamen het vaakst voor. De geluidsoverlast vanuit horecazaken is sterk afgenomen. In de bijgaande tabel staan alle cijfertjes van de afgelopen 4 jaar. Lees verder »

Derde Helmonder in de Provinciale Staten

Huseyin Bahar wordt morgenmiddag tijdens de vergadering van Provinciale Staten van Noord-Brabant geïnstalleerd als Statenlid. De 37-jarige Helmonder volgt bij het CDA Brigite van Haaften op die na 17 jaar afscheid neemt.
“Het is voor mij een eer om als volksvertegenwoordiger voor de Brabanders aan de slag te mogen. De CDA-fractie bruist van energie, net als ik. Laat het eerste debat maar komen!” aldus het nieuwe Statenlid. Hij gaat zich bezig houden met de onderwerpen financiën, verkeer & vervoer en ruimte.
Huseyin Bahar werkt als consultant bij de Rabobank. Hij is getrouwd, heeft 2 kinderen en studeerde op Dr.-Knippenbergcollege. Na Stijn Smeulders (PvdA) en Joyce Kardol (PVV) wordt hij de derde Helmonder in de Provinciale Staten die 55 leden telt.

1reactie

Brandstichting bij bouwkeet Helmond Noord

Vannacht rond 1.40 uur zag een voorbijgangster vuur onder een bouwkeet die aan de Jeroen Boschstraat in Helmond Noord staat geparkeerd. De vrouw belde direct 112 waarna de brandweer snel ter plaatsen was. Hierdoor kon nog meer schade worden voorkomen.
Nadat de brand onder de keet was geblust, verschafte de brandweer zich met een slijptol toegang tot de keet om ook daar te kunnen blussen. In de keet stond onder meer een grote gasfles en schildersbenodigdheden. De schade aan de keet zelf is redelijk groot. Er wordt van brandstichting uitgegaan.
Harrie Fotografie maakte de foto’s.

4reacties

Wob-jurist op zwarte lijst rechtbank

De rechter heeft de Helmondse jurist mr. drs. J.M.C. Niederer op de zwarte lijst gezet. Omdat de Helmonder al minstens 20 maal te kwader trouw Wob-verzoeken indiende, gaat de rechtbank bij hem op voorhand uit van misbruik van recht. Tenzij het tegendeel aannemelijk wordt gemaakt.
Dat besloot de rechter naar aanleiding van een rechtszaak van Joost Niederer. Namens cliënten had hij vorig jaar 6 informatieverzoeken ingediend op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob). Vanwege verkeers- of parkeerovertredingen had hij overheidsinstanties om ‘gerelateerde’ documenten gevraagd. Zoals kopietjes van de voor- én achterzijde van die bekeuringen en van de diploma’s, opsporingsbevoegdheid en legitimatiebewijzen van de betreffende opsporingsambtenaren. Toen hij die niet geheel of niet tijdig kreeg, eiste hij een kostenvergoeding. Toen hij die niet kreeg, wendde hij zich tot de rechtbank Noord-Holland die zijn verzoeken vanwege zijn eerdere misbruik afwees.Lees verder »

Elkerliek stoot de afdeling pathologie af

De afdeling pathologie van het Elkerliek Ziekenhuis wordt overgenomen door het regionale centrum voor medische microbiologie en pathologie PAMM. De 20 werknemers van de afdeling gaan in het najaar in Eindhoven aan de slag.
Patiënten en zorgverleners zullen weinig van de overname merken. Een voorbeeld van een kleine verandering voor zorgverleners is dat zij ander afnamemateriaal krijgen dat beter aansluit bij de apparatuur en werkwijze van PAMM. “En de kwaliteit blijft minimaal gelijk of neemt zelfs toe”, verzekert PAMM-directeur Wim Bruinenberg.
Pathologie of ziekteleer bestudeert het ontstaan en verloop van ziektes. Het Elkerliek was het laatste ziekenhuis in de regio dat nog een eigen afdeling pathologie had. “De ontwikkelingen in dit vakgebied gaan zo snel, dat het voor een kleine afdeling steeds moeilijker is om die bij te houden”, zegt Bruinenberg. “Specialismen en subspecialismen worden steeds belangrijker, en om je te kunnen specialiseren heb je nu eenmaal een groot aanbod aan onderzoeken nodig.” Stichting PAMM denkt door de overname te kunnen investeren in nog beter pathologisch onderzoek -met name onderzoek naar kankercellen in weefsel- voor patiënten in Zuidoost-Brabant.
PAMM is in de regio Helmond geen onbekende partij. Het lab werkt al jaren samen met het Elkerliek en huisartsen in de regio op het gebied van medische microbiologie. De gesprekken over overname van de afdeling pathologie zijn enkele jaren geleden begonnen.

5reacties

Van de Mortel werkt al 50 jaar bij Elkerliek

In september 1966 ging Anny van de Mortel-Huberts van start met haar opleiding voor verpleegkundige in het toenmalige St. Willibrordus ziekenhuis, dat later is samengegaan met het Elkerliek ziekenhuis.
Op juni 2012 is Anny met vervroegd pensioen gegaan, maar een echt afscheid bleek dat niet. Ze begon namelijk meteen als oproepkracht met de bedoeling om vanaf november 2013 echt te gaan genieten van haar rust. Maar wederom bleken Anny en Elkerliek niet zonder elkaar te kunnen en kwam ze op 15 februari 2014 weer terug als oproepkracht. Sommige medewerkers van de polikliniek noemen Anny al Heintje Davids.
De manager poliklinieken is nog steeds erg blij met Anny: “Ze is altijd beschikbaar en bereikbaar, door iedereen geliefd en een voorbeeld voor ons allemaal. We kunnen Anny bellen en een half uur later is ze op haar werk. Deurne, Gemert of Helmond, poli Urologie/Orthopedie of Chirurgie; het maakt Anny allemaal niet uit. Ze schiet ons altijd te hulp, is een keiharde werker en niets is haar teveel. De afgelopen maanden is Anny, door vakanties en zieke collega’s weer een reddende engel geweest.”
Hein van Bakel maakte de onderstaande foto. Daarop zie je bestuursvoorzitter Betty van de Walle (links) die de jubilaris het compliment van de maand overhandigde voor haar geweldige inzet.

6reacties

Janssen: raadsvragen

De taken, maar natuurlijk ook de plichten van een raadslid zijn met name die van volksvertegenwoordiger, het bepalen van het beleid en het controleren van het beleid. Maar een raadslid kan ook aan het College van B&W om nadere informatie vragen. Dit laatste kan in tal van zaken. In de gemeente Helmond wordt ook behoorlijk vaak gebruik gemaakt van het recht om vragen te stellen aan het college.

Sedert de laatste verkiezingen in maart 2014 zijn er door de verschillende fracties in de Raad zo ongeveer 130 schriftelijke vragen gesteld over allerlei diverse onderwerpen. Het zal wel erg ver gaan om al die vragen hier de revue te laten passeren, maar u kunt ze terugvinden op de website van de gemeente Helmond. Daar kunt u dan rustig bezien welke vragen onze raadsleden in de afgelopen jaren gesteld hebben aan het College.Lees verder »

4reacties

2 Gewonden bij uitslaande woningbrand

Om 03.10 uur vannacht werd de brandweer gealarmeerd voor een uitslaande brand in een woning aan de Wethouder van Wellaan in Helmond Oost. Bij aankomst bleken er nog bewoners in de hoekwoning aanwezig. 1 Van de bewoners is door de brandweer uit de woning gehaald. Deze is met ernstige brandwonden met een traumahelikopter naar een ziekenhuis gebracht. Een tweede bewoner ging met onbekende verwondingen per ambulance naar het ziekenhuis.
De brandweer, die met groot materiaal was uitgerukt, heeft enige tijd nodig gehad om de brand te blussen. De brand vond op de bovenverdieping en zolder plaats, deze zijn geheel door de brand verwoest. De oorzaak van de brand is nog onbekend en daar doet de politie en brandweer dan ook onderzoek naar.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s.

In de reacties hieronder een update.

1reactie

Vrijwilligerspenning voor Harrie van de Laar

Harrie van de Laar heeft de vrijwilligerspenning van de gemeente ontvangen voor zijn jarenlange inzet bij het gilde Sint Antonius Abt Mierlo-Hout. Vanmiddag, tijdens de viering van zijn 50-jarig jubileum als gildebroeder, reikte wethouder Frans Stienen hem de onderscheiding uit
In die 50 jaar verrichtte hij als vrijwilliger bij deze oudste vereniging van Mierlo-Hout veel hand- en spandiensten. Zo hield hij het gildeterrein in goede conditie en verzorgde hij de bardiensten. De onvermoeibare vrijwillige inzet gedurende vele jaren is voor burgemeester en wethouders aanleiding geweest om aan de heer H.A. van de Laar de vrijwilligerspenning van de gemeente Helmond toe te kennen.
Behalve zijn inzet op het gildeterrein blijkt Harrie van de Laar ook een verdienstelijk schutter. In de jaren 1968, 1974, 1976, 1977, 1982, 1991 en 1995 schoot zich tot Koning van dit gilde.

5reacties

Bewoner mag voorlopig in drugspand blijven

De voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag bepaald dat de woning van een man uit Helmond voorlopig niet gesloten mag worden.
In de woning werden in september 2015 onder meer een hennepkwekerij, 1536 gram natte henneptoppen die te drogen lagen en een Uzi met geluiddemper en 32 patronen aangetroffen. Burgemeester Elly Blanksma bepaalde op 8 augustus dat de woning vanaf 16 augustus voor 3 maanden gesloten moest worden. Daarop maakte de bewoner bezwaar bij de burgemeester en stapte naar de rechter.
Volgens de bewoner gaat het sluiten van de woning voorbij aan het doel van de sluiting, namelijk herstel van de gewenste situatie. Het besluit om de woning te sluiten is bijna 11 maanden na het aantreffen van de drugs genomen en in die periode zijn er geen drugs meer aangetroffen in de woning. Blanksma geeft aan dat zij niet eerder de sluitingsprocedure kon opstarten, omdat dat het strafrechtelijk onderzoek zou kruisen en de bestuurlijke rapportage pas in juni 2016 gereed was.
De voorzieningenrechter oordeelt dat de burgemeester er rekening mee had moeten houden dat tussen het aantreffen van de softdrugs en het opstellen van de bestuurlijke rapportage een periode van 8,5 maand zat en dat niet gebleken is van nieuwe overtredingen van de Opiumwet. Dat zij de bestuurlijke rapportage na lange tijd van de politie heeft ontvangen, is voor rekening en risico van de burgemeester. De burgemeester moet dit tijdsverloop in de bezwaarfase bij haar heroverweging betrekken. Omdat het voor de bewoner van evident belang is om in de woning te blijven en omdat een woningsluiting onomkeerbaar is, wijst de voorzieningenrechter het verzoek om een voorlopige voorziening toe. Dit betekent dat de burgemeester opnieuw een beslissing moet nemen op het bezwaar van de bewoner en dat de bewoner in ieder geval tot die tijd in zijn woning mag blijven.

1reactie

Q&A brandveiligheid bij seniorencomplexen

Namens D66 stelde Noureddine Zarroy vanochtend schriftelijke vragen aan B&W over de brandveiligheid bij onze zelfstandig wonende ouderen.
Hieronder zijn 5 raadsvragen (Questions) voorafgegaan door zijn inleiding. Zodra we de antwoorden (Answers) van het college hebben, plaatsen we die ook in zijn geheel in de reacties.

In een brief van de minister voor Wonen en Rijksdienst drs. S.A. Blok van 24 augustus 2016 aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal naar aanleiding van het verschijnen van het rapport “Branden in seniorencomplexen: regelgeving en praktijk” van het IFV op 9 juni 2016, schrijft hij dat gemeenten binnen de Woningwet extra mogelijkheden hebben om de brandveiligheid van woongebouwen met relatief veel verminderd zelfredzame personen te vergroten. De fractie van D66 heeft daarom de volgende vragen:

  1. Is het College bekend met het rapport van het IFV “Branden in seniorencomplexen: regelgeving en praktijk” (pdf) en met de brief (pdf) van de Minister voor Wonen en Rijksdienst betreffende dit rapport?
  2. Kent de gemeente Helmond een duidelijk en volledig overzicht van woongebouwen met relatief veel verminderd zelfredzame personen ten gunste van de Hulpdiensten?
  3. In hoeverre werkt de gemeente Helmond samen met eigenaren om woongebouwen met relatief veel verminderd zelfredzame personen te vergroten? Zo nee, waarom niet?
  4. In hoeverre is de gemeente Helmond bereid de bestaande ruimte binnen de Woningwet toe te passen om de brandveiligheid in woongebouwen met relatief veel verminderd zelfredzame personen te vergroten?
  5. In hoeverre houdt de gemeente rekening met de extra zorgbehoefte van de verminderd zelfredzame binnen de crisisbeheersingsplannen voor het geval er brand is in een woongebouw met relatief veel verminderd zelfredzame personen?

In de reactie hieronder staat een update.

Nieuw Helmonds nieuws in september 2016

Alleen het nieuwe Helmonds nieuws publiceren wij hier, voor het andere nieuws kijk je bij de krantVrijdag 30 september:
Opening van het centrum voor bewegen en gezondheid

Donderdag 29 september:
 Man opgepakt voor dodelijke overval Mien Gravenland (86)

Woensdag 28 september:
De Helmondse tientjesoplichter moet een jaar de cel in
Groot onderzoek op ’t industrieterrein (foto’s) + 3 updates
Ondergrondse hoogspanningslijnen gaan langs de ecozone in Brandevoort

Dinsdag 27 september:
Man wordt onwel en rijdt met zijn BMW tegen verkeerslicht (4 foto’s)
Blauwalgen in de Bergingsvijver in Brouwhuis
2 Vrouwen opgepakt ivm zware mishandeling, zie de video
Gezocht: gewelddadige straatrover in Mierlo-Hout
Veel bekraste auto’s in de Rijpelberg

Maandag 26 september:
 Hij pinde met een gestolen pinpas in Mierlo-Hout + update
1 Gewonde buspassagier nadat auto achterop lijnbus rijdt (3 foto’s)

Zaterdag 24 september:
 2 Scooterrijders gewond na aanrijding met auto (6 foto’s)

Vrijdag 23 september:
Deze man pinde met een gestolen pinpas in Mierlo-Hout
Gevaarlijke medicijnen verloren + update
7 Bekeuringen bij een bromfietscontrole gistermiddag

Donderdag 22 september:
Helmonder (37) slaat man (49) uit Aarle-Rixtel met honkbalknuppel in elkaar

Woensdag 21 september:
Helmond krijgt volgend jaar een eigen stadskunstenaar
Boetes uitgedeeld voor de ondermaatse onkruidbestrijding
Auto vanavond uitgebrand op het industrieterrein (2 foto’s)

Maandag 19 september:
Wordt Nieky Holzken gepest?

Weekend 17 & 18 september:
Omstanders redden persoon uit kanaal (12 foto’s) + video
 Verrassingsaanval politie op overlast gevende jeugd Rijpel
2 Helmondse vrouwen opgepakt voor zware mishandeling in Breda
21 Hardrijders betrapt op de Hoofdstraat en de Mierloseweg

Vrijdag 16 september:
Tijdlijn gebeurtenissen en procedures ivm geplande geitenhouderij in Bakel
Man met mes gisteravond op de Rijpelberg: 1 gewonde

Donderdag 15 september:
Distributie van 3000 soorten speciaalbier voortaan vanaf industrieterrein
Ecozone waar ondergrondse hoogspanningslijnen komen?

Woensdag 14 september:
2 Kijkmiddagen bij de oude bieb die te koop/huur staat
2 Aanhoudingen in drugspand Molenstraat

Maandag 12 september:
8 Maanden cel en tbs voor brandstichting eigen woning
2 Bijzondere Vlisco-tentoonstellingen komend half jaar
 Julianabrug 2 weekenden ‘dicht’ ivm bediscussieerde ‘af-en-toe-open-renovatie’

Weekend 10 & 11 september:
Verdachte van steekincident in het centrum is aangehouden
Bestuurder die vluchtte na ongeluk nog niet aangehouden
 Helmonder (22) ernstig gewond bij eenzijdig ongeluk
Man werd neergestoken op de Noord Koninginnewal (6 foto’s)
 Amy Siemons grijpt net naast de medailles in Rio
Motorrijder gewond na ongeval in Dierdonk (4 foto’s)
Automobilist vlucht na aanrijding met een scooter (8 foto’s)

Vrijdag 9 september:
Tiener veroorzaker van de brandende krantjes 2 weken geleden in Bakelsbos
Letsel na zware botsing auto en vrachtwagen (4 foto’s)

Donderdag 8 september:
Huseyin Bahar is de derde Helmonder in de Provinciale Staten

Woensdag 7 september:
 B&W: de gemeente communiceert goed met externe organisaties
 Buitenlandse investeerder kocht 17 sociale huurwoningen aan Koninginnewal
Brandstichting bij een bouwkeet in Helmond Noord (4 foto’s)

Dinsdag 6 september:
 Gemeenteraad is unaniem: stop de geitenhouderij in Bakel
Elkerliek ziekenhuis stoot de afdeling pathologie af
Tractor vanochtend te water in Brandevoort (5 foto’s)

Maandag 5 september:
• Anny van de Mortel werkt al 50 jaar bij het Elkerliek ziekenhuis
2 Gewonden bij uitslaande woningbrand (8 foto’s) + video

Zaterdag 3 september:
Vrijwilligerspenning voor Harrie van de Laar uit Mierlo-Hout

Vrijdag 2 september:
 Rechter: bewoner mag voorlopig in zijn drugspand blijven
Antwoorden van B&W ivm de hoogspanningskabels in Brandevoort
• Q&A brandveiligheid bij zelfstandig wonende ouderen
Fietser gewond na aanrijding met vrachtwagen (foto)

26reacties

Fietser gewond na aanrijding vrachtwagen

Vanochtend werd een fietser aangereden door een vrachtwagen. De gewonde fietser werd per ambulance afgevoerd. Dat gebeurde op de nieuwe kruising van de Kasteelherenlaan en de Heeklaan rond 07.45 uur.
Op exact hetzelfde punt daar in Helmond West vond woensdagmiddag ook een ongeval plaats tussen een fietser en een auto. Of die gewonde fietser na behandeling in de ambulance ook naar het ziekenhuis moest, is ons onbekend.
Vico Hoozemans maakte vanochtend de onderstaande foto.